Drum reparat din bani publici până la poarta președintei raionului Fălești

2013-2018 30 ianuarie 2018 556

Drumul care duce la casa președintei raionului Fălești, Iraida Bînzari, și alte două străzi alăturate din același cartier au fost reparate vara trecută din banii Consiliului Raional Fălești.  În total au fost alocați peste 3 milioane de lei. Chiar dacă în zonă sunt și alte străzi pline de gropi, au fost reparate anume acelea care duc spre sau trec pe lângă casa președintei. Iraida Bânzari spune că pentru repararea și altor străzi nu au ajuns bani. Lucrările au fost executate de către firma unui consilier raional. Agentul economic a fost contractat în urma negocierilor directe.Analiza anexelor la bugetul raionului Fălești pentru anii 2016 și 2017 arată că străzile Plopilor, Botoșani și Viitorului sunt singurele din orașul Fălești pentru care au fost alocați bani din bugetul raional. Restul sunt drumuri de legătură între localitățile raionului. Întrucât cele trei străzi sunt de importanță locală, nu raională, banii ar fi trebuit să vină din bugetul primăriei, nu al raionului.

O porțiune din strada Viitorului, pe care se află locuința președintei raionului, asfaltată vara trecută

Ca să înțelegem de ce anume strada pe care locuiește președinta raionului, Viitorului, a fost selectată pentru reparație, am solicitat documente și răspunsuri de la Consiliul Raional

Astfel, am aflat că „principalele criterii de selectare care au stat la baza alegerii străzilor sus-menționate a fost starea avariată a îmbrăcămintei rutiere, adresările nenumărate din partea cetățenilor și adresările Autorităților Publice Locale de nivelul I privind acordarea ajutorului financiar la executarea unor lucrări de reparație a străzilor locale”. 

Primarul orașului Fălești, Vladimir Rusu, ne-a spus că solicitări oficiale de la locuitori referitoare la reparația celor trei străzi nu au fost depuse la Primărie, dar că „plângeri în general auzim frecvent, multe drumuri trebuie reparate”. „Nu, oficial nu s-au adresat la Primărie. Dar noi suntem bucuroși că se mai face ceva. Probabil și faptul că acolo locuiește președinta raionului a avut un rol. Eu glumesc și spun că dacă fiecare președinte și primar și-ar repara strada pe care locuiește ar fi multe străzi făcute”, spune primarul Vladimir Rusu. 

Iraida Bânzari: „Lumea nu are decât să scrie la redacție. S-au reparat drumurile din oraș care aveau strictă necesitate de această reparație”

Solicitată la telefon, Iraida Bânzari a spus că de fapt, aceste solicitări de reparație anume a celor trei străzi au fost formulate la „întâlnirile cu locuitorii, cu cetățenii”. „S-au reparat cele mai distruse străzi. Noi am mers pe formula asfaltării segmentului care cel mai mult era rupt de apă. Acolo era impracticabil. Aici drumul era impracticabil fiindcă toată apa anume vine pe drumul ăsta în vale. Acolo sus nu se mai putea intra în cartier. Adâncimea gropilor era de două ori înălțimea unui om”, a explicat președinta raionului. 

Strada Viitorului a fost reparată doar pe o porțiune de 350 de metri, în zona în care drumul trece pe lângă casa Iraidei Bânzari. La întrebarea de ce a fost ales anume acel sector de drum și nu s-au făcut reparații și în zona altor case, Iraida Bânzari a răspuns că pentru mai mult nu au ajuns bani. 

Prin același cartier trece strada Miron Costin, care, la fel, spălată de apele pluviale, este plină de gropi. „Nu era posibil pe toate odată să le facem”, a explicat președinta raionului faptul că acea stradă nu a nimerit în planul de reparații. „Lumea nu are decât să scrie la redacție. S-au reparat drumuri în oraș unde a fost strictă necesitate de această reparație”, a adăugat funcționara.

Cea mai mare sumă alocată din bugetul raional pentru reparația drumurilor locale a fost destinată străzilor din cartierul președintei raionului

În răspunsul pe care ni l-a oferit Consiliul Raional Fălești se spune că în anii 2013-2016 din bugetul Consiliului, anume din veniturile obținute de la plata taxei pentru exploatarea drumurilor, au fost reparate alte câteva porțiuni de străzi: 

Sursa: Consiliul Raional Fălești 

Așa cum reiese din datele prezentate, cea mai mare sumă, 3 milioane de lei, a fost alocată pentru repararea străzilor din cartierul Dacia, în care locuiește Iraida Bânzari. Având în vedere că aceasta a intrat în funcție la jumătatea anului 2015, când lucrările de reparație a străzilor M. Kogâlniceanu, Moldovei și Al. Mateevici fuseseră deja planificate, putem deduce că străzile din cartierul Dacia sunt singurele trasee locale planificate pentru reparație pe parcursul mandatului actualei președinte.

Din actele primite de la CR Fălești am aflat că în anul 2016 a fost organizată o licitație pentru repararea drumurilor din acest cartier și a câștigat SA „Magistrala”, al cărei administrator este, potrivit Camerei Înregistrării de Stat, Victor Zalevschi, consilier raional din partea Partidului Comuniștilor. În anul 2016 au fost efectuate lucrări de peste 2 milioane de lei. Reparația a fost stopată din cauza vremii și a fost reluată în anul 2017. Atunci s-a constatat că este nevoie de lucrări suplimentare la acele străzi, iar pentru efectuarea lor nu a mai fost anunțat concurs de achiziții, ci a fost contractat, în urma negocierilor directe, același agent economic, SA „Magistrala”. Ca urmare a suplimentării lucrărilor, suma a crescut la 3 139 740 de lei.

L-am căutat pe Victor Zalevschi, care este și fost primar al orașului Fălești, însă la sediul din Bălți al firmei sale ni s-a spus că el se află în concediu și nu poate fi contactat la telefonul mobil. 

De acum înainte CR Fălești nu va mai aloca bani pentru repararea drumurilor locale

Dacă până acum Consiliul Raional și-a permis să asfalteze drumuri locale, de acum încolo nu o a mai putea face. Asta ne-a spus Iraida Bânzari. Ea a făcut trimitere la două legi și o hotărâre de Guvern emisă la 30 decembrie 2016, care prevăd că „mijloacele financiare alocate din contul fondului rutier se distribuie proporțional între Administrația de Stat a Drumurilor și autoritățile publice locale de nivelul I și II”. 

„Până anul trecut banii care se cheltuiau pentru reparația drumurilor erau alocați prin Consiliul Raional. Acum este o divizare categorică. Vin bani cu destinațe specială din Fondul Rutier de Stat pentru primării și pentru Consiliul Raional. Respectiv noi nu mai putem să alocăm finanțare pentru reparația drumului din oraș. Nu avem dreptul să ne amestecăm în problemele Primăriei. Primăria singură hotărăște cum cheltuiește banii”, ne-a declarat președinta raionului Fălești.

Iraida Bânzari a devenit președintă a raionului Fălești la 17 iulie 2015, fiind aleasă din partea Partidului Democrat. Anterior, potrivit CV-ului său de pe pagina Consiliului Raional, a fost, timp de 8 ani, vicepreședintă a raionului. De profesie este istoric. A condus, timp de mai mulți ani, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Fălești.

Viorica Manole

Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Familia fostului ministru al Agriculturii: terenuri, ca...

Fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, are acum litigii în instanţe pentru faptele pe care le-ar fi comis în timpul exercitării mandatului de ministru, adică în anii 2011-2014. El a dat în judecată Comisia Naţională de Integritate. Comisia a constatat că Vasile Bumacov a admis un conflict de interese atunci când o firmă condusă de fiul său şi administrată de ginerele său ar fi beneficiat de un credit preferenţial de circa 30 de mii de euro, prin intermediul unei instituţii subordonate Ministerului Agriculturii. Vasile Bumacov susţine că aceste acuzaţii ar fi o comandă politică.

07 octombrie 2015
1468
2013-2018

După „deconspirarea secretului de la „Moldsilva” au fos...

Un contract de arendă a fost reziliat şi doi funcţionari publici de la Agenţia „Moldsilva” au fost concediaţi. Acest lucru s-a întâmplat după publicarea investigaţiei „Secretul de la Moldsilva”, în luna martie 2014, în care au fost aduse probe ce arătau că unii angajaţi şi rudele lor au arendat fâşii forestiere, încălcând legislaţia. După mediatizarea acestor cazuri de către Moldova Curată, din suprafaţa totală de peste cinci hectare de teren forestier arendat de funcţionarii de la „Moldsiva”, patru hectare au fost redate în folosinţa statului.

05 martie 2015
527
2013-2018

Firmele șefului secției construcții Telenești, favorite...

Bugetul raionului Telenești este o sursă continuă de venituri pentru firmele unor consilieri locali, primari din raion sau angajați ai administrației raionale. În domeniul construcțiilor și reparației de clădiri și cel al reparației drumurilor un segment aparte din licitațiile publice revine firmelor ce aparțin familiei șefului secției construcții, Iacob Stegărescu.

23 aprilie 2018
443
2013-2018

O firmă apropiată de familia deputatului Vladimir Hotin...

Dreamgreen SRL, firma înființată de Cristina Mudrea, fosta asociată a fiicei deputatului democrat Vladimir Hotineanu și fina de cununie a acesteia, la mai puțin de un an de la fondare, a câștigat contracte de achiziție în valoare totală de circa zece milioane de lei pentru spălarea rufelor din instituțiile medicale. Afacerile continuă să meargă bine și la cealaltă firmă administrată de Cristina Mudrea, Întreprinderea Mixtă Cristal Clean SRL, co-fondată de Iulia Scobioală, fiica lui Vladimir Hotineanu, retrasă ulterior din echipa fondatorilor companiei. Doar în ultimul an firma a câștigat tendere la stat în valoare totală de peste cinci milioane de lei.

06 februarie 2018
653