Drum reparat din bani publici până la poarta președintei raionului Fălești

2013-2018 30 ianuarie 2018 1121

Drumul care duce la casa președintei raionului Fălești, Iraida Bînzari, și alte două străzi alăturate din același cartier au fost reparate vara trecută din banii Consiliului Raional Fălești.  În total au fost alocați peste 3 milioane de lei. Chiar dacă în zonă sunt și alte străzi pline de gropi, au fost reparate anume acelea care duc spre sau trec pe lângă casa președintei. Iraida Bânzari spune că pentru repararea și altor străzi nu au ajuns bani. Lucrările au fost executate de către firma unui consilier raional. Agentul economic a fost contractat în urma negocierilor directe.Analiza anexelor la bugetul raionului Fălești pentru anii 2016 și 2017 arată că străzile Plopilor, Botoșani și Viitorului sunt singurele din orașul Fălești pentru care au fost alocați bani din bugetul raional. Restul sunt drumuri de legătură între localitățile raionului. Întrucât cele trei străzi sunt de importanță locală, nu raională, banii ar fi trebuit să vină din bugetul primăriei, nu al raionului.

O porțiune din strada Viitorului, pe care se află locuința președintei raionului, asfaltată vara trecută

Ca să înțelegem de ce anume strada pe care locuiește președinta raionului, Viitorului, a fost selectată pentru reparație, am solicitat documente și răspunsuri de la Consiliul Raional

Astfel, am aflat că „principalele criterii de selectare care au stat la baza alegerii străzilor sus-menționate a fost starea avariată a îmbrăcămintei rutiere, adresările nenumărate din partea cetățenilor și adresările Autorităților Publice Locale de nivelul I privind acordarea ajutorului financiar la executarea unor lucrări de reparație a străzilor locale”. 

Primarul orașului Fălești, Vladimir Rusu, ne-a spus că solicitări oficiale de la locuitori referitoare la reparația celor trei străzi nu au fost depuse la Primărie, dar că „plângeri în general auzim frecvent, multe drumuri trebuie reparate”. „Nu, oficial nu s-au adresat la Primărie. Dar noi suntem bucuroși că se mai face ceva. Probabil și faptul că acolo locuiește președinta raionului a avut un rol. Eu glumesc și spun că dacă fiecare președinte și primar și-ar repara strada pe care locuiește ar fi multe străzi făcute”, spune primarul Vladimir Rusu. 

Iraida Bânzari: „Lumea nu are decât să scrie la redacție. S-au reparat drumurile din oraș care aveau strictă necesitate de această reparație”

Solicitată la telefon, Iraida Bânzari a spus că de fapt, aceste solicitări de reparație anume a celor trei străzi au fost formulate la „întâlnirile cu locuitorii, cu cetățenii”. „S-au reparat cele mai distruse străzi. Noi am mers pe formula asfaltării segmentului care cel mai mult era rupt de apă. Acolo era impracticabil. Aici drumul era impracticabil fiindcă toată apa anume vine pe drumul ăsta în vale. Acolo sus nu se mai putea intra în cartier. Adâncimea gropilor era de două ori înălțimea unui om”, a explicat președinta raionului. 

Strada Viitorului a fost reparată doar pe o porțiune de 350 de metri, în zona în care drumul trece pe lângă casa Iraidei Bânzari. La întrebarea de ce a fost ales anume acel sector de drum și nu s-au făcut reparații și în zona altor case, Iraida Bânzari a răspuns că pentru mai mult nu au ajuns bani. 

Prin același cartier trece strada Miron Costin, care, la fel, spălată de apele pluviale, este plină de gropi. „Nu era posibil pe toate odată să le facem”, a explicat președinta raionului faptul că acea stradă nu a nimerit în planul de reparații. „Lumea nu are decât să scrie la redacție. S-au reparat drumuri în oraș unde a fost strictă necesitate de această reparație”, a adăugat funcționara.

Cea mai mare sumă alocată din bugetul raional pentru reparația drumurilor locale a fost destinată străzilor din cartierul președintei raionului

În răspunsul pe care ni l-a oferit Consiliul Raional Fălești se spune că în anii 2013-2016 din bugetul Consiliului, anume din veniturile obținute de la plata taxei pentru exploatarea drumurilor, au fost reparate alte câteva porțiuni de străzi: 

Sursa: Consiliul Raional Fălești 

Așa cum reiese din datele prezentate, cea mai mare sumă, 3 milioane de lei, a fost alocată pentru repararea străzilor din cartierul Dacia, în care locuiește Iraida Bânzari. Având în vedere că aceasta a intrat în funcție la jumătatea anului 2015, când lucrările de reparație a străzilor M. Kogâlniceanu, Moldovei și Al. Mateevici fuseseră deja planificate, putem deduce că străzile din cartierul Dacia sunt singurele trasee locale planificate pentru reparație pe parcursul mandatului actualei președinte.

Din actele primite de la CR Fălești am aflat că în anul 2016 a fost organizată o licitație pentru repararea drumurilor din acest cartier și a câștigat SA „Magistrala”, al cărei administrator este, potrivit Camerei Înregistrării de Stat, Victor Zalevschi, consilier raional din partea Partidului Comuniștilor. În anul 2016 au fost efectuate lucrări de peste 2 milioane de lei. Reparația a fost stopată din cauza vremii și a fost reluată în anul 2017. Atunci s-a constatat că este nevoie de lucrări suplimentare la acele străzi, iar pentru efectuarea lor nu a mai fost anunțat concurs de achiziții, ci a fost contractat, în urma negocierilor directe, același agent economic, SA „Magistrala”. Ca urmare a suplimentării lucrărilor, suma a crescut la 3 139 740 de lei.

L-am căutat pe Victor Zalevschi, care este și fost primar al orașului Fălești, însă la sediul din Bălți al firmei sale ni s-a spus că el se află în concediu și nu poate fi contactat la telefonul mobil. 

De acum înainte CR Fălești nu va mai aloca bani pentru repararea drumurilor locale

Dacă până acum Consiliul Raional și-a permis să asfalteze drumuri locale, de acum încolo nu o a mai putea face. Asta ne-a spus Iraida Bânzari. Ea a făcut trimitere la două legi și o hotărâre de Guvern emisă la 30 decembrie 2016, care prevăd că „mijloacele financiare alocate din contul fondului rutier se distribuie proporțional între Administrația de Stat a Drumurilor și autoritățile publice locale de nivelul I și II”. 

„Până anul trecut banii care se cheltuiau pentru reparația drumurilor erau alocați prin Consiliul Raional. Acum este o divizare categorică. Vin bani cu destinațe specială din Fondul Rutier de Stat pentru primării și pentru Consiliul Raional. Respectiv noi nu mai putem să alocăm finanțare pentru reparația drumului din oraș. Nu avem dreptul să ne amestecăm în problemele Primăriei. Primăria singură hotărăște cum cheltuiește banii”, ne-a declarat președinta raionului Fălești.

Iraida Bânzari a devenit președintă a raionului Fălești la 17 iulie 2015, fiind aleasă din partea Partidului Democrat. Anterior, potrivit CV-ului său de pe pagina Consiliului Raional, a fost, timp de 8 ani, vicepreședintă a raionului. De profesie este istoric. A condus, timp de mai mulți ani, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Fălești.

Viorica Manole

Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Curtea de Conturi: Administrația de Stat a Drumurilor a...

Un control efectuat de Curtea de Conturi la Administrația de Stat a Drumurilor (ADS), subordonată Ministerului Transporturilor și Infrastucturii Drumurilor, arată că milioane de lei au fost date unor firme care ar fi câștigat licitații absolut netransparente, iar ulterior nu au executat în termen lucrările încredințate. Acest lucru i-a făcut pe inspectori să sugereze că fosta conducere a Întreprinderii a încheiat contractele în baza unor înțelegeri private și fără să verifice capacitatea companiilor de a-și onora obligațiile. De asemenea, au fost cumpărate cantități exagerate de sare tehnică pentru a fi împrăștiată pe drumuri, cu aproape 50 la sută mai mult decât se planificase, astfel că firmele care livrează sarea au încasat suplimentar peste 9 milioane de lei. La rândul lor, fostul și actualul conducător al ADS spun că unele concluzii ale inspectorilor sunt tendențioase și insistă că toate tranzacțiile au fost transparente.

21 mai 2014
947
2013-2018

Electorala 2019. Activitatea parlamentara, veniturile s...

Deputatul socialist Fiodor Găgăuz va candida la viitoarele alegeri parlamentare pe circumscripția Ceadîr-Lunga din partea PSRM. El a fost unul dintre organizatorii și susținătorii referendumului din 2 februarie 2014 din Găgăuzia, organizat la inițiativa guvernatorului regiunii Mihail Formuzal, prin decizia Adunării Populare de la Comrat, care a fost declarat ilegal de către autoritățile centrale ale Republicii Moldova. Referendumul s-a mai soldat cu un dosar penal pornit de Procuratura Generală pentru samavolnicie.

08 noiembrie 2018
1176
2013-2018

Investigație: la Primăria Chișinău funcționează o schem...

Zeci de terenuri pentru construcții au ajuns în ultimii ani din proprietate publică în proprietate privată prin intermediul unor scheme frauduloase sprijinite de funcționari din Primăria Chișinău, arată o investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice.

29 iulie 2014
1135
2013-2018

Averea familiei deputatului Vremea: casă nefinalizată c...

Deputatul democrat Igor Vremea trăiește cu familia sa într-o casă impunătoare situată în orașul Durlești din municipiul Chișinău. Deși stă acolo de mai mulți ani, casa figurează în acte ca imobil care încă nu a fost dat în exploatare, iar din anul 2009, de când Vremea a ajuns în Parlament, imobilul este nefinalizat în declarațiile de avere.

19 iulie 2017
2361
2013-2018

Arapu şi Bănăruc, tratați diferențiat de către Curtea d...

Doi demnitari care s-au dus la nunta șefului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu, au obținut în instanță decizii diferite pentru același cap de acuzare - conflict de interese. În cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, Curtea de Apel (CA) Chișinău a lăsat în vigoare decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNA) prin care s-a constatat conflict de interese, iar în cazul ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, CA a trimis dosarul la reexaminare. Ambii au același avocat. Chiar dacă există o hotărâre definitivă a instanței, Bănăruc ar putea cere reexaminarea cauzei sale după modelul dosarului lui Anatol Arapu.

31 iulie 2014
1112
2013-2018

Nici un demnitar nu a fost demis pentru admiterea confl...

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a emis, cu un an în urmă, acte prin care a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţii de funcţii sau conflictelor de interese pe numele mai multor funcţionari şi demnitari publici, nicio persoană cu funcţie de răspundere nu a fost demisă. Preşedintele CNI declară că majoritatea celor vizaţi atacă deciziile Comisiei în instanţă, iar dosarele sunt examinate mai mult timp, deoarece cadrul legislativ actual nu stabileşte un tremen-limită de examinare a unui dosar.

24 iulie 2014
939