Fonduri regeşti pentru firma „casei”

2013-2018 18 iulie 2013 3149
Dispozitia de constituire a grupului de lucru

Într-un raport recent al Curţii de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) este menţionat faptul că primarul comunei Regina Maria din raionul Soroca a desemnat drept câştigător, în cadrul unui concurs de achiziţie, firma care este condusă de soţia acestuia. Pe contul firmei a fost transferată suma de peste un milion de lei, bani ce erau necesari pentru renovarea a trei instituţii din localitate. După un control efectuat de CCRM s-a stabilit că, deşi a fost plătită toată suma necesară pentru efectuarea lucrărilor, agentul economic ar fi utilizat o parte din bani în alte scopuri. Primarul Oleg Nastas neagă că ar fi fost în conflict de interese în acest caz, afirmând că lucrările au fost tergiversate din motive întemeiate.



În luna mai curent, CCRM a constatat în Raportul auditului bugetelor şi gestionării patrimoniului public în cadrul autorităţilor publice locale din raionul Soroca pe anii 2011-2012 că „preşedintele grupului de lucru pentru achiziţii din cadrul primăriei comunei Regina Maria, responsabil de realizarea achiziţiilor publice, deţinând şi funcţia de primar în anii 2011-2012 a desemnat drept câştigător în cadrul concursului de achiziţie SRL „Regina Lemn Plast”, al cărui fondator (şi director) este soţia acestuia. În acest sens, au fost încheiate patru contracte pentru lucrări de construcţii şi reparaţii capitale în sumă totală de circa 1,8 milioane de lei”.

Aşa arăta Căminul cultural din Regina Maria în timpul auditului

La concursul respectiv au mai participat doi agenţi economici - SRL „Anaturs Costruct” şi Întreprinderea Municipală „Direcţia Gospodăriei locativ-comunală din Soroca (DGLC). Licitaţia însă a fost câştigată de SRL „Regina Lemn Plast”, condusă de Elena Nastas, soţia primarului. Anatolie Branişti, şeful DGLC Soroca, spune că instituţia pe care o conduce nu a câştigat tenderul, deoarece a propus un preţ mai mare, iar grupul de lucru l-a ales pe cel mai mic.

Primarul neagă constatările CCRM

În Raportul CCRM este indicat faptul că primarul comunei Regina Maria a fost preşedintele grupului de lucru al concursului public care a fost câştigat de firma soţiei sale. Primarul însă neagă acest lucru. „Acel grup de lucru a fost constituit din cinci persoane: secretarul Consiliului comunal, inginerul cadastral, perceptorul fiscal, un consilier local şi preşedinta grupului care a fost contabila–şefă a primăriei. Eu nu am fost implicat în acest concurs”, afirmă primarul Oleg Nastas.

La rândul său, Natalia Rusnac, contabila-şefă a primăriei, confirmă cele spuse de primar. Acesteia i-am solicitat să ne prezinte procesul-verbal de la concurs, însă ea a menţionat că actualmente acel dosar nu este în primărie. „Actele au fost cerute de poliţie, iar noi nu am făcut copii ale acestora”, ne-a spus contabila.

De remarcat că Oleg Nastas a fost cel care, printr-o dispoziţie personală, a instituit grupul de lucru.

Lucrări efectuate doar pe hârtie

Specialiştii CCRM afirmă că, deşi pe contul firmei soţiei primarului a fost transferat peste un milion de lei din bugetul local, lucrările care trebuiau efectuate stagnau, unele nefiind încă începute, altele - realizate doar parţial. „În procesul-verbal care ne-a fost prezentat era specificat că lucrările la căminul cultural au fost efectuate, însă în realitate acestea nici nu au fost începute”, spune Veaceslav Damian, controlor de stat.

În raportul CCRM mai este indicat faptul că, în baza contractului nr. 50835 din 24.05.2012, SRL. „Regina Lemn Plast” a executat lucrări de reparaţii capitale la căminul cultural în sumă totală de circa 470 de mii de lei, însă în realitate acest antreprenor nu a executat nicio lucrare acolo. La fel, a fost constatată neexecutarea volumului de lucrări de către acelaşi antreprenor şi la construcţia teatrului de vară din sat, nefiind instalate pavajele din plăci din beton valoarea cărora depăşea 15 mii de lei, uşa metalică – peste două mii de lei, ferestrele din masă plastică – circa două mii lei.

CCRM a menţionat, însă, că pe parcursul auditului (din luna noiembrie  2012 până în martie 2013), SRL. „Regina Lemn Plast” a executat o parte din lucrări la construcţia teatrului de vară în sumă totală de 107 mii de lei. „La solicitarea auditorilor, Inspectoratul de Stat în Construcţii a verificat corectitudinea executării volumului şi costului lucrărilor executate la obiectivele „Reparaţia capitală a Grădiniţei de Copii”, „Reparaţia capitală a Căminului Cultural” şi „Construcţia Teatrului de vară Regina Maria”. Inspectorii au stabilit că suma totală a lucrărilor neexecutate se ridică la  circa 423 mii de lei, bani care au fost achitaţi”, mai este indicat în raport.

Bani luaţi de furtună

Primarul are o explicaţie pentru această întârziere a lucrărilor. „Toate materialele de construcţie erau pregătite, însă, din păcate, unui lider din localitate furtuna i-a dezvelit ferma pe care o gestionează. Săteanul respectiv a avut de suferit din cauza calamităţilor naturale. A rugat-o pe soţia mea şi l-a ajutat cu materiale de construcţie. Fiindcă era o chestiune urgentă, unele materialele destinate renovării celor trei instituţii i-au fost date lui”, spune Oleg Nastas. Acesta afirmă că, în prezent, toate lucrările de construcţie au fost finisate, iar instituţiile activează fără probleme. „Lucrul s-a făcut mai târziu, dar a fost terminat cu succes. Acum, aşa teatru de vară nu există în toată Soroca”, afirmă mândru primarul din Regina Maria.

Galina Colun, şefa Direcţiei Generale Finanţe a raionului Orhei, spune că, în cazul respectiv, agentul economic care era responsabil de demararea integrală a lucrărilor s-a folosit de banul public, redirecţionându-l în alte scopuri. „Dacă pe contul acestei firme a fost transferată toată suma de bani fără a fi executate toate lucrările, este o abatere financiară, fiindcă antreprenorul a creditat banii publici fără a plăti o dobândă”, explică specialista. Ea mai spune că partea contractantă, adică primăria localităţii, trebuia să oblige agentul economic să-şi îndeplinească atribuţiile stipulate în contract şi să nu tergiverseze lucrările.

Conflictul de interese interzis de două legi

În Legea cu privire la conflictul de interese este stipulat faptul că persoanele care sunt împuternicite să ia decizii în privinţa bunurilor aflate în proprietatea statului sau în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale trebuie să informeze imediat sau nu mai târziu de trei zile de la data constatării interesului, al său ori al persoanelor apropiate, că a luat sau a participat la luarea deciziei. De asemenea, aceste persoane trebuie să declare acţiunea pe care trebuie să o întreprindă în îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu - calitatea, a sa ori a persoanelor apropiate, de fondator, acţionar, asociat, membru al consiliului de administraţie, membru al comisiei de control sau de revizie a unei persoane juridice (comerciale sau necomerciale), dacă această persoană juridică a primit de la organizaţia publică în care activează bunuri, inclusiv mijloace băneşti, credite garantate de stat ori de autoritatea administraţiei publice locale sau o comandă de achiziţie publică. Tratarea şi soluţionarea conflictului de interese se efectuează printr-un şir de opţiuni, inclusiv renunţarea sau lichidarea interesului personal.

Totodată, potrivit Legii privind achiziţiile publice, membrul grupului de lucru pentru achiziţii are obligaţia de a semna, pe propria responsabilitate, o declaraţie de confidenţialitate şi imparţialitate, prin care se angajează să respecte necondiţionat prevederile prezentei legi şi prin care confirmă faptul că: nu este soţ, rudă sau afin până la gradul al treilea, inclusiv cu unul dintre ofertanţi; în ultimii trei ani, potrivit înscrierilor din carnetul de muncă, nu a activat în baza contractului individual de muncă sau de colaborare cu unul dintre ofertanţi ori nu a făcut parte din consiliul de administraţie sau din orice alt organ de conducere sau de administraţie al acestora; nu deţine cote-părţi sau acţiuni în capitalul social al ofertanţilor.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Contracte cu statul ”reciclate” de firma condusă de so...

Timp de un un an, firma ”Ecostat” SRL condusă de Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, a câștigat șapte contracte de achiziții publice în valoare de un milion 425 de mii de lei. Firma s-a angajat să colecteze, să transporte și să neutralizeze deșeurile medicale din cinci spitale din țară.

23 ianuarie 2018
1391
2013-2018

Nici un demnitar nu a fost demis pentru admiterea confl...

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a emis, cu un an în urmă, acte prin care a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţii de funcţii sau conflictelor de interese pe numele mai multor funcţionari şi demnitari publici, nicio persoană cu funcţie de răspundere nu a fost demisă. Preşedintele CNI declară că majoritatea celor vizaţi atacă deciziile Comisiei în instanţă, iar dosarele sunt examinate mai mult timp, deoarece cadrul legislativ actual nu stabileşte un tremen-limită de examinare a unui dosar.

24 iulie 2014
1102
2013-2018

Secretul de la „Moldsilva” a fost deconspirat (Partea...

Fostul director al Întreprinderii silvo-cinegetice (ÎSC) Străşeni, Eugeniu Nazaria, este un alt funcţionar de la „Moldsilva”, pe lângă cei despre care Moldova Curată a scris anterior, care a arendat contrar legii un teren de jumătate de hectar din fondul forestier pe care îl administra. La fel cum au făcut şi alţi funcţionari din conducerea Agenţiei „Moldsilva”, el a participat la licitaţii şi a arendat teren fără să aibă dreptul să facă acest lucru. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că fostul funcţionar a admis un conflict de interese. Actul CNI urmează să fie trimis în instanţă pentru ca aceasta să declare nul contractul de arendă. La două luni de la publicarea articolului de către Moldova Curată, Eugeniu Nazaria a fost concediat.

18 septembrie 2014
1536
2013-2018

Conflicte de interese, protectionism și afaceri camufl...

Familia primarului PDM de la Bogzești, Telenești, Vasile Ozun, deține trei firme de construcții care câștigă constant contracte de zeci de milioane de lei la concursurile de achiziții publice.  O firmă este trecută în acte pe numele său, una - pe al fiului și a treia - pe numele fostei soții. Recent Consiliul Concurenței le-a amenadat pe toate trei cu sute de mii de lei pentru înțelegeri de cartel. Amenzile însă nu au schimbat nimic. Cel puțin două firme continuă să participe împreună la concursurile publice de achiziții. O relație deosebită cele trei întreprinderi o au cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, unde memoria instituțională e scurtă. În anul 2016 una dintre firme a fost obligată de judecată să restituie banii pe care Ministerul îi plătise pentru proiectarea sediului Teatrului „Eugene Ionesco”, deoarece lucrările nu fuseseră executate. Acesta este temei de introducere a firmei în lista neagră a achizițiilor publice. Ministerul însă a uitat. În luna mai 2018 i-a încredințat două contracte de 32 de milioane de lei pentru reconstrucția unei instituții de învățământ. O altă firmă, cea a fiului, este singura care câștigă licitațiile pentru lucrări de construcție la Primăria Bogzești. Legea spune că o astfel de relație reprezintă conflict de interese. 

17 septembrie 2018
1452
2013-2018

Cazul primarului oraşului Ungheni: Judecătoria Râşcani...

Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a câştigat în prima instanţă procesul cu Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat acum doi ani că edilul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soţiei. CNI s-a autosesizat în baza unei investigaţii de pe Moldova Curată.

07 mai 2016
1097
2013-2018

Căldură ”familială” la Î.M „Rețele Termice”

Un grup de opt consilieri ai Consiliului orășenesc Călărași au expediat în luna martie curent la Procuratura Călărași și la Procuratura Anticorupție o scrisoare în care reclamau abuzuri. Potrivit consilierilor, directorul Întreprinderii Municipale „Rețele Termice” din Călărași, instituție ce a fost fondată de către Consiliul orășenesc, și-a angajat la această întreprindere soția, fiul și fiica, iar aceștia ar fi remunerați cu salarii ce variază între șase și nouă mii de lei pe lună. Directorul neagă acuzațiile și spune că ar fi vorba de ”o răfuială politică”.

29 aprilie 2013
1268