Un contract în valoare de 44 de mii de euro semnat între Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi o firmă apropiată fostului director ar putea fi anulat

2013-2018 13 ianuarie 2017 257
Mihail Stratan a condus AEE de la înfiinţarea instituţiei, din anul 2011.

Curtea Supremă de Justiţie a decis: Mihail Stratan a admis intenţionat un conflict de interese atunci când Agenţia pe care o conducea a ales drept câştigătoare a unei licitaţii o firmă a familiei directorului. Firma s-a angajat să ofere Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE) echipament în valoare de peste 44 de mii de euro. Cu trei ani în urmă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Stratan a admis un conflict de interese, iar acum Curtea Supremă a confirmat. Succesoarea CNI, ANI, poate cere în instanţă anularea contractului.Mihail Stratan a deţinut funcţia de director al AEE din anul 2011 şi până la sfârşitul anului trecut. La 17 noiembrie 2016, CSJ a emis o hotărâre irevocabilă prin care a decis că Stratan a admis un conflict de interese, lăsând în vigoare toate hotărârile judecătoreşti emise în acest caz.

Interese de zeci de mii de euro

Totul a început în anul 2013, când Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) au anunţat un concurs public prin care se intenţiona procurarea unui set de echipament pentru audit energetic destinat AEE. Câştigătoare a licitaţiei publice a fost aleasă firma SRL „Esco Voltaj”, al cărui fondator şi asociat unic este Mihail Stratan, directorul de atunci al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.  În afară de această firmă, la concurs au mai participat încă trei agenţi economici.

Conflict de interese şi incompatibilitate de funcţii

Astfel, după semnarea contractului de achiziţii, SRL „Esco Voltaj” a furnizat Agenţiei echipament energetic în valoare de 44 196 Euro sau 706 300,6956 lei cu TVA cota zero.

Moldova Curată a scris despre acest caz în anul 2014, iar CNI a stabilit că Mihail Stratan a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Totodată, CNI a stabilit că Stratan  deţinea funcţia de administrator al firmei SRL “Omni-Invest”, concomitent cu funcţia de director al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, aceste două poziţii fiind incompatibile.

Delegare de atribuţii

Mihail Stratan a atacat decizia CNI în instanţă. În motivarea acţiunii este invocat argumentul că după ce firma „Esco-Voltaj” a fost selectată drept câştigătoare a licitaţiei, Mihail Stratan a delegat o altă persoană să semneze contractul de achiziţie.

În ceea ce priveşte incompatibilitatea de funcţii, Stratan motiva în instanţă că firma “Omni-Invest” era în proces de modificare a actului său juridic din societate cu răspundere limitate, în societate pe acţiuni, de aceea în acea perioada firma nu avea activitate şi respectiv, nici profit.

Mihail Stratan a pierdut cazul atât în instanţa de fond, cât şi la Curtea de Apel Chişinău. Acesta a depus recurs la CSJ.

Demisie onorabilă

După ce Curtea Supremă a emis hotărârea, Mihail Stratan urma să fie demis pentru incompatibilitatea de funcţii admisă. Însă la scurt timp el a depus cerere de demisie. Stratan a declarat pentru Moldova Curată că este printre puţinii funcţionari care face acest lucru. “Când a fost câştigată acea licitaţie publică, eu nu aveam nici o funcţie în cadrul firmei “Esco-Voltaj”. Este poate pentru prima oară în Republica Moldova când un funcţionar public pleacă din funcţie după rămânerea definitivă a unui act CNI, deşi eu cred CNI a argumentat eronat în ceea ce priveşte conflictul de interese. Dar totuşi avem o decizie a CSJ care este irevocabilă, oricum, mă conformez. Din motiv că există această decizie, am depus cererea de demisie din propria iniţiativă”, a spus fostul funcţionar.

Reprezentanţi de la Ministerul Economiei, căruia i se subordonează AEE, au confirmat pentru Moldova Curată că Mihail Stratan nu mai conduce Agenţia, iar interimatul funcţiei este deţinut de directorul adjunct.

Expertă anticorupţie: „ANI trebuie să finalizeze cazul în instanţă prin solicitarea nulităţii contractului de achiziţii”

În opinia Marianei Kalughin, expertă anticorupţie, în prezent, juriştii de la ANI ar trebui să solicite în instanţă anularea acelui contract de achiziţii. „Faptul că în prezent ANI nu are aleasă o nouă conducere sau nu sunt selectaţi inspectorii de integritate, nu este un impediment ca juriştii să solicite în instanţă anularea contractului de achiziţii, care este un act juridic şi a fost semnat ilegal, încălcând regimul juridic al conflictului de interese”, a precizat experta.

Menţionăm că procedura de anulare a actelor administrative şi juridice este prevăzută în noua lege cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate. Astfel, articolul 39 prevede că din moment ce actul de constatare a încălcării regimului juridic al conflictelor de interese rămâne definitiv, Autoritatea, în termen de 3 luni, adresează instanţei de judecată o cerere de chemare în judecată privind declararea nulităţii absolute a actului administrativ emis/adoptat sau a actului juridic încheiat direct ori prin persoane terţe, sau a deciziei luate cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese, cu excepţia cazurilor în care anularea actelor menţionate ar aduce daune interesului public”.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

ELECTORALA 2019. Socialistul Petru Corduneanu refuză să...

Deputatul Petru Corduneanu (55 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat recent că va candida la parlamentare  pe circumscripția uninominală Hâncești, refuză să răspundă la întrebări legate de averile sale și banii pe care i-a donat partidului în ultimele campanii electorale. El nu a răspuns la întrebările expediate prin mail, iar la telefon a declarat reporterului Moldova Curată că va vedea mai întâi dacă statutul său de deputat îi permite să răspundă la acele întrebări. Ulterior, timp de câteva zile, nu a mai răspuns la apeluri.

05 noiembrie 2018
330
2013-2018

Firma unui funcţionar AIPA a primit fonduri de la stat...

Eugeniu Cernogal, funcţionar public din cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) şi-a fondat o firmă şi a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de circa 2 milioane 750 de mii de lei. Colegii săi de direcţie au fost în teritoriu ca să verifice veridicitatea informaţiei prezentate la AIPA. Acum funcţionarul este subiectul unui control iniţiat de Comisia Naţională de Integritate (CNI), fiind suspectat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese.

20 februarie 2015
225
2013-2018

Lilia Pogolșa și-a cumpărat un apartament de 3 milioane...

Viceministra Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, și-a cumpărat anul trecut un apartament care valorează, în acte, 3 milioane de lei. În același timp, ea a vândut, tot anul trecut, un teren, cu 40 de mii de lei. Acest teren însă nu apare în declarațiile de avere din anii precedenți ai funcționarei. Numele Liliei Pogolșa figurează, potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, însă deocamdată procuratura nu oferă alte detalii. Lilia Pogolșa, la rândul ei, a refuzat să ofere un răspuns la întrebările noastre referitoare la aceste fapte. 

25 septembrie 2017
334
2013-2018

Averea familiei deputatului Vremea: casă nefinalizată c...

Deputatul democrat Igor Vremea trăiește cu familia sa într-o casă impunătoare situată în orașul Durlești din municipiul Chișinău. Deși stă acolo de mai mulți ani, casa figurează în acte ca imobil care încă nu a fost dat în exploatare, iar din anul 2009, de când Vremea a ajuns în Parlament, imobilul este nefinalizat în declarațiile de avere.

19 iulie 2017
807
2013-2018

DEPUTAT ȘI MODERATOR LA TV: CONFLICT DE INTERESE? ÎN RO...

De câțiva ani, deputatul socialist Bogdan Țîrdea pregătește și moderarează o emisiune de opinie, intitulată ”НА САМОМ ДЕЛЕ”, difuzată cu regularitate de postul de televiziune NTV Moldova. Legislația îi permite unui ales al poporului să desfășoare doar activități remunerate didactice și științifice – alte funcții sunt incompatibile cu poziția sa. Bogdan Țîrdea spune însă că el nu este remunerat pentru această activitate. Experta anticorupție Mariana Kalughin este de părere că, din cauza legislatorului care nu a definit clar ce înseamnă activitate remunerată, subiecții declarării veniturilor ocolesc legea și acumulează capital politic.

11 septembrie 2018
493
2013-2018

Familia fostului ministru al Agriculturii: terenuri, ca...

Fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, are acum litigii în instanţe pentru faptele pe care le-ar fi comis în timpul exercitării mandatului de ministru, adică în anii 2011-2014. El a dat în judecată Comisia Naţională de Integritate. Comisia a constatat că Vasile Bumacov a admis un conflict de interese atunci când o firmă condusă de fiul său şi administrată de ginerele său ar fi beneficiat de un credit preferenţial de circa 30 de mii de euro, prin intermediul unei instituţii subordonate Ministerului Agriculturii. Vasile Bumacov susţine că aceste acuzaţii ar fi o comandă politică.

07 octombrie 2015
529