Cumnații de la primăria din Bocani

Arhiva 15 decembrie 2015 1282
Grigore Dreglea

În satul Bocani din raionul Fălești cumnata primarului este contabilă-șefă la primărie. Alesul local spune că atunci când a venit în funcție s-a consultat cu un jurist și acesta i-ar fi spus că nu este o problemă ca o rudă să i se subordoneze. Experții anticorupție îl contrazic și afirmă că atât alesul local,  cât și cumnata sa încalcă regimul juridic al conflictului de interese.



Grigore Dreglea a fost ales în funcția de primar în luna iunie curent, pe listele formațiunii Partidul Nostru (PN). El a câștigat alegerile în turul doi, devansând-o pe democrata Tatiana Mindrigan, cea care anterior a deținut funcția de primar la Bocani. La acel moment, cumnata sa Angela Dreglea activa deja la primărie, fiind angajată prin dispoziția primarului la începutul anului 2012.

Primarul din Bocani: „Ni se dă voie să lucrăm așa”

Primarul spune că în vara anului curent contabila-şefă s-ar fi consultat cu un jurist din cadrul Consiliului Raional Fălești, care i-ar fi spus că nu încalcă nici o lege. „Juristul și ne-a spus că nu-i nimic, că ni se dă voie să lucrăm așa. Ea activează din 2012 și nu am putut face nicio schimbare”, ne-a declarat Grigore Dreglea. Experta anticorupție Mariana Kalughin spune însă că funcțiile de primar și de contabil-șef sunt foarte importante în cadrul administrației publice locale, de aceea angajații trebuie să fie imparțiali în activitatea lor. Potrivit expertei, cei doi cumnați încalcă regimul juridic al conflictului de interese: contabila-șefă - prin faptul că este în subordinea rudei sale, iar primarul - prin faptul că ar putea emite decizii în favoarea soției fratelui său. Articolul 26 al Legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public prevede că funcționarul nu poate exercita o funcţie publică în subordinea nemijlocită a unei rude directe (părinte, frate, soră, fiu, fiică) sau a unei rude prin afinitate (soţ/soţie, părinte, frate şi soră a soţului/soţiei) în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Aceeaşi interdicţie se aplică şi în situaţia în care conducătorul superior nemijlocit al funcţionarului public are calitatea de persoană ce exercită funcţie de demnitate publică, cum este primarul în acest caz. Legea mai spune că persoanele care se află în situaţiile respective vor întreprinde acţiuni în vederea încetării raporturilor ierarhice nemijlocite în termen de două luni. În cazul în care acest termen nu este respectat, funcţionarul public este transferat într-o funcţie care ar exclude o astfel de subordonare, iar dacă transferul nu este posibil, acesta este eliberat din funcţia publică deţinută.

Alți cumnați, alte conflicte de interese

Moldova Curată a mai făcut publice situații în care primarii aveau în subordinea lor cumnați sau cumnate. Un caz asemănător a fost înregistrat în comuna Donici, raionul Orhei. Fostul primar, Vera Căruntu, şi-a angajat cumnata la primărie în funcţia de contabil, fără să fie organizat un concurs public. Un alt conflict de interese mediatizat de Moldova Curată este cel al primarului comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina. Actualul primar Iacob Frunză a avut grijă ca Galina Frunză, soţia fratelui său, să primească un salariu de bugetar, angajând-o iniţial în funcţia de contabil al primăriei, apoi în cea de specialist pentru reglementarea regimului funciar (inginer cadastral). Secretara consiliului local din satul Temeleuţi, raionul Călaraşi, Nina David, a fost mai inventivă. Ea a divorţat de soţul său, doar pentru a rezolva un conflict de interese. Asta după ce cumnatul său a devenit primar la alegerile locale din anul 2011.

Amintim că Legea privind administraţia publică locală prevede că primarul este cel care numeşte, stabileşte atribuţiile şi încetează raporturile de serviciu sau de muncă cu şefii de subdiviziuni, de servicii, de întreprinderi municipale din subordinea autorităţii administraţiei publice locale respective şi personalul primăriei. Tot primarul este cel care controlează activitatea acestora şi contribuie la formarea şi reciclarea profesională.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Procurorul General a sesizat CNI să verifice averea pro...

La 25 februarie curent, la un post de televiziune a fost difuzat un reportaj despre luxul în care trăieşte procurorul adjunct al sectorului Buiucani din capitală, Elena Neaga. În reportaj este menţionat că familia procurorului deţine  o casă cu trei nivele în centrul oraşului Străşeni. Pe un site de socializare, Elena Neaga a postat mai multe fotografii unde îşi etalează bunurile. Procurorul General a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) pentru a verifica averea familiei Neaga.

27 februarie 2014
924
Arhiva

Salariul de bugetar la CSM: 34 de mii de lei lunar pent...

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, a avut anul trecut un venit lunar de circa 38 de mii de lei. În jur de patru mii de lei pe lună a obținut din activitatea didactică și din dreptul de autor, însă cea mai mare sumă a ridicat-o în calitate de președinte al CSM: circa 414 de mii de lei anual sau peste 34 de mii de lei lunar.

23 martie 2018
1026
Arhiva

Președintele raionului Ocnița a lăsat propria afacere î...

Președintele raionului Ocnița, socialistul Vasili Romaniuc, vine într-o funcție publică de la conducerea unei afaceri de milioane de lei. El deține împreună cu soția și cu un fiu întreprinderea ”Petrol Prestigiu”, care are o stație PECO și desfășoară activități în agricultură. În trecut, întreprinderea a fost implicată într-un scandal, legat de arendarea a 150 de hectare de livadă în satul Ocnița.

15 noiembrie 2015
1388
Arhiva

Judecători supăraţi pe jurnalişti

Unii judecători moldoveni răspund pe un ton agresiv atunci când sunt întrebaţi de către jurnalişti despre proprietăţile şi veniturile mari incluse în declaraţiile de avere. În timp ce unii experţi spun că magistraţii au nevoie de instruiri în domeniul comunicării, alţii sunt de părere că judecătorii sunt obligaţi prin lege să-şi declare averile şi să argumenteze provenienţa bunurilor scumpe pe care le posedă.

29 septembrie 2016
1844
Arhiva

ANI i-a plătit 5 mii de lei despăgubire unui procuror s...

Procurorul sectorului Buiucani al capitalei, Igor Demciucin, a câştigat la Curtea Supremă de Justiţie litigiul împotriva Autorităţii Naţionale de Integritate, succesoarea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Instituţia a fost obligată să-i plătească procurorului un prejudiciu moral de 5 mii de lei, pentru că nu ar fi avut dreptate atunci când a constatat că omul legii a inclus date false în declaraţia de avere. Procurorul s-a plâns în instanţă că CNI i-ar fi lezat grav onoarea şi demnitatea şi a cerut de la actuala ANI un prejudiciu moral de 300 de mii de lei. Magistraţii au redus suma la 5 mii de lei.

26 mai 2017
1346
Arhiva

Președinta CEC, Alina Russu, a fost acționară la televi...

Firma declarată de președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, ”Novosti” SRL, a fost unul dintre acționarii televiziunii NIT, care a fost închisă de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în aprilie 2012, pentru partizanat în favoarea Partidului Comuniștilor.

24 noiembrie 2016
1014