Cumnații de la primăria din Bocani

În satul Bocani din raionul Fălești cumnata primarului este contabilă-șefă la primărie. Alesul local spune că atunci când a venit în funcție s-a consultat cu un jurist și acesta i-ar fi spus că nu este o problemă ca o rudă să i se subordoneze. Experții anticorupție îl contrazic și afirmă că atât alesul local, cât și cumnata sa încalcă regimul juridic al conflictului de interese.
Grigore Dreglea a fost ales în funcția de primar în luna iunie curent, pe listele formațiunii Partidul Nostru (PN). El a câștigat alegerile în turul doi, devansând-o pe democrata Tatiana Mindrigan, cea care anterior a deținut funcția de primar la Bocani. La acel moment, cumnata sa Angela Dreglea activa deja la primărie, fiind angajată prin dispoziția primarului la începutul anului 2012.
Primarul din Bocani: „Ni se dă voie să lucrăm așa”
Primarul spune că în vara anului curent contabila-şefă s-ar fi consultat cu un jurist din cadrul Consiliului Raional Fălești, care i-ar fi spus că nu încalcă nici o lege. „Juristul și ne-a spus că nu-i nimic, că ni se dă voie să lucrăm așa. Ea activează din 2012 și nu am putut face nicio schimbare”, ne-a declarat Grigore Dreglea. Experta anticorupție Mariana Kalughin spune însă că funcțiile de primar și de contabil-șef sunt foarte importante în cadrul administrației publice locale, de aceea angajații trebuie să fie imparțiali în activitatea lor. Potrivit expertei, cei doi cumnați încalcă regimul juridic al conflictului de interese: contabila-șefă - prin faptul că este în subordinea rudei sale, iar primarul - prin faptul că ar putea emite decizii în favoarea soției fratelui său. Articolul 26 al Legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public prevede că funcționarul nu poate exercita o funcţie publică în subordinea nemijlocită a unei rude directe (părinte, frate, soră, fiu, fiică) sau a unei rude prin afinitate (soţ/soţie, părinte, frate şi soră a soţului/soţiei) în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Aceeaşi interdicţie se aplică şi în situaţia în care conducătorul superior nemijlocit al funcţionarului public are calitatea de persoană ce exercită funcţie de demnitate publică, cum este primarul în acest caz. Legea mai spune că persoanele care se află în situaţiile respective vor întreprinde acţiuni în vederea încetării raporturilor ierarhice nemijlocite în termen de două luni. În cazul în care acest termen nu este respectat, funcţionarul public este transferat într-o funcţie care ar exclude o astfel de subordonare, iar dacă transferul nu este posibil, acesta este eliberat din funcţia publică deţinută.
Alți cumnați, alte conflicte de interese
Moldova Curată a mai făcut publice situații în care primarii aveau în subordinea lor cumnați sau cumnate. Un caz asemănător a fost înregistrat în comuna Donici, raionul Orhei. Fostul primar, Vera Căruntu, şi-a angajat cumnata la primărie în funcţia de contabil, fără să fie organizat un concurs public. Un alt conflict de interese mediatizat de Moldova Curată este cel al primarului comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina. Actualul primar Iacob Frunză a avut grijă ca Galina Frunză, soţia fratelui său, să primească un salariu de bugetar, angajând-o iniţial în funcţia de contabil al primăriei, apoi în cea de specialist pentru reglementarea regimului funciar (inginer cadastral). Secretara consiliului local din satul Temeleuţi, raionul Călaraşi, Nina David, a fost mai inventivă. Ea a divorţat de soţul său, doar pentru a rezolva un conflict de interese. Asta după ce cumnatul său a devenit primar la alegerile locale din anul 2011.
Amintim că Legea privind administraţia publică locală prevede că primarul este cel care numeşte, stabileşte atribuţiile şi încetează raporturile de serviciu sau de muncă cu şefii de subdiviziuni, de servicii, de întreprinderi municipale din subordinea autorităţii administraţiei publice locale respective şi personalul primăriei. Tot primarul este cel care controlează activitatea acestora şi contribuie la formarea şi reciclarea profesională.
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Şi în acest an declaraţiile de avere şi de interese vor...
Deja ne-am obişnuit ca pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) declaraţiile de avere şi de interese personale pentru anul precedent să fie făcute publice abia la sfârşitul anului. Chiar dacă actualul cadru legislativ obligă Comisia să plaseze pe pagina sa web declaraţiile în termen de 30 de zile de la primire, de fiecare dată, această întârziere este explicată de reprezentanţii CNI prin lipsa de bani alocaţi instituţiei.
Confiscarea extinsă – o prevedere care va lovi dur în a...
Republica Moldova are deja de an un articol nou în Codul Penal - “confiscare extinsă”. Aplicată în practică, această prevedere va lovi în averile multor persoane. Astfel, vor fi confiscate bunurile, a căror valoare depăşeşte substanţial veniturile dobândite licit de către persoana condamnată. Experţii anticorupţie precizează că modificarea legislativă este una aşteptată, deoarece se referă şi la bunurile care au fost transferate de către condamnat unor persoane terţe. Acest lucru însă l-a nemulţumit pe ombudsmanul Tudor Lazăr, care a sesizat Curtea Constituţională.
Președintele raionului Orhei, cu CV, dar fără casă
Democratul Tudor Golub, care a preluat conducerea raionului Orhei în luna iulie 2015, are un CV impresionant, dar o declarație de avere aproape goală. El vine în această funcție de pe poziția de șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat.
Экс-председатель района, провозглашающий себя про-европ...
За голоса почти 5 тысяч избирателей округа №8 г. Вулкэнешть конкурируют четверо кандидатов в депутаты. Один из них, Сергей Чернев, ранее был руководителем Вулкэнештского района, а также соратником бывшего башкана Михаила Формузала, которого в конце концов побил – в прямом смысле этого слова. Ранее Чернев состоял в Демпартии и был в одном лагере с Формузалом, но теперь выступает как независимый кандидат и объявляет себя убежденным про-европейцем. Другой кандидат, Владислав Онофрей, занимает диаметрально противоположную позицию: он борется за победу, проповедуя сближение с Россией. Кроме них, на депутатский мандат по этому округу претендуют две женщины: независимый кандидат Валентина Филипова и представитель «Нашей партии» Ана Холбан.
Aici așteptăm comentariul tău!