Cumnații de la primăria din Bocani

Arhiva 15 decembrie 2015 96
Grigore Dreglea

În satul Bocani din raionul Fălești cumnata primarului este contabilă-șefă la primărie. Alesul local spune că atunci când a venit în funcție s-a consultat cu un jurist și acesta i-ar fi spus că nu este o problemă ca o rudă să i se subordoneze. Experții anticorupție îl contrazic și afirmă că atât alesul local,  cât și cumnata sa încalcă regimul juridic al conflictului de interese.Grigore Dreglea a fost ales în funcția de primar în luna iunie curent, pe listele formațiunii Partidul Nostru (PN). El a câștigat alegerile în turul doi, devansând-o pe democrata Tatiana Mindrigan, cea care anterior a deținut funcția de primar la Bocani. La acel moment, cumnata sa Angela Dreglea activa deja la primărie, fiind angajată prin dispoziția primarului la începutul anului 2012.

Primarul din Bocani: „Ni se dă voie să lucrăm așa”

Primarul spune că în vara anului curent contabila-şefă s-ar fi consultat cu un jurist din cadrul Consiliului Raional Fălești, care i-ar fi spus că nu încalcă nici o lege. „Juristul și ne-a spus că nu-i nimic, că ni se dă voie să lucrăm așa. Ea activează din 2012 și nu am putut face nicio schimbare”, ne-a declarat Grigore Dreglea. Experta anticorupție Mariana Kalughin spune însă că funcțiile de primar și de contabil-șef sunt foarte importante în cadrul administrației publice locale, de aceea angajații trebuie să fie imparțiali în activitatea lor. Potrivit expertei, cei doi cumnați încalcă regimul juridic al conflictului de interese: contabila-șefă - prin faptul că este în subordinea rudei sale, iar primarul - prin faptul că ar putea emite decizii în favoarea soției fratelui său. Articolul 26 al Legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public prevede că funcționarul nu poate exercita o funcţie publică în subordinea nemijlocită a unei rude directe (părinte, frate, soră, fiu, fiică) sau a unei rude prin afinitate (soţ/soţie, părinte, frate şi soră a soţului/soţiei) în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Aceeaşi interdicţie se aplică şi în situaţia în care conducătorul superior nemijlocit al funcţionarului public are calitatea de persoană ce exercită funcţie de demnitate publică, cum este primarul în acest caz. Legea mai spune că persoanele care se află în situaţiile respective vor întreprinde acţiuni în vederea încetării raporturilor ierarhice nemijlocite în termen de două luni. În cazul în care acest termen nu este respectat, funcţionarul public este transferat într-o funcţie care ar exclude o astfel de subordonare, iar dacă transferul nu este posibil, acesta este eliberat din funcţia publică deţinută.

Alți cumnați, alte conflicte de interese

Moldova Curată a mai făcut publice situații în care primarii aveau în subordinea lor cumnați sau cumnate. Un caz asemănător a fost înregistrat în comuna Donici, raionul Orhei. Fostul primar, Vera Căruntu, şi-a angajat cumnata la primărie în funcţia de contabil, fără să fie organizat un concurs public. Un alt conflict de interese mediatizat de Moldova Curată este cel al primarului comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina. Actualul primar Iacob Frunză a avut grijă ca Galina Frunză, soţia fratelui său, să primească un salariu de bugetar, angajând-o iniţial în funcţia de contabil al primăriei, apoi în cea de specialist pentru reglementarea regimului funciar (inginer cadastral). Secretara consiliului local din satul Temeleuţi, raionul Călaraşi, Nina David, a fost mai inventivă. Ea a divorţat de soţul său, doar pentru a rezolva un conflict de interese. Asta după ce cumnatul său a devenit primar la alegerile locale din anul 2011.

Amintim că Legea privind administraţia publică locală prevede că primarul este cel care numeşte, stabileşte atribuţiile şi încetează raporturile de serviciu sau de muncă cu şefii de subdiviziuni, de servicii, de întreprinderi municipale din subordinea autorităţii administraţiei publice locale respective şi personalul primăriei. Tot primarul este cel care controlează activitatea acestora şi contribuie la formarea şi reciclarea profesională.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Ion Dascăl

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
105
Arhiva

Președintele Judecătoriei Cantemir și-a cumpărat un aut...

Președintele Judecătoriei raionului Cantemir, Tudor Berdilă, și-a achizționat anul trecut un automobil în valoare de aproape 400 de mii de lei (aproximativ 18 000 euro), sumă care îi depășește de două ori veniturile oficiale din salariul de magistrat. Solicitat de Moldova Curată, judecătorul s-a arătat indignat de faptul că ne interesăm de sursa din care a reușit să își cumpere BMW-ul fabricat în 2008, menționând că există probleme mai importante pe care ar trebui să le abordeze presa.

20 iulie 2016
93
Arhiva

Riscă amendă pentru că a cărat ciment cu maşina de serv...

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au decis să-l dea pe Valeriu Didencu, secretarul Consiliului Municipal Chişinău, pe mâinile ofiţerilor Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pentru a-i aplica o amendă. Hotărârea a fost luată după ce acum câteva luni funcţionarul a fost surprins cu maşina de serviciu la un depozit al unui centru comercial, de unde a cumpărat ciment.

27 octombrie 2014
100
Arhiva

CANDIDATĂ: VALENTINA NADULIȘNEAC, PSRM

Integritatea în activitate politică

31 octombrie 2019
188
Arhiva

Profil electoral: Alexandru Leșan, candidatul PDM pentr...

Alexandru Leșan este candidatul Partidului Democrat pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari.

19 octombrie 2019
148
Arhiva

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au manife...

„Nu legalizaţi corupţia!” „Nu legalizaţi banii furaţi!” „Nu amnistiei fiscale!”. Acesta sunt câteva mesaje care au fost transmise la un flashmob organizat în dimineaţa zilei de vineri, 16 decembrie, de către câţiva reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai unor formaţiuni politice. Manifestanţii au protestat în faţa Parlamentului, înainte de şedinţa în plen, faţă de adoptarea unor iniţiative legislative care prevăd liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală. 

16 decembrie 2016
95