Două premii într-o lună, de la primar pentru primar

Arhiva 27 decembrie 2015 940

Primarul orașului Sângera din municipiul Chișinău și-a fixat sieși, viceprimarului și altor angajați din primărie două premii într-o lună, chiar dacă legislația prevede că premiile conducătorilor pot fi acordate doar de către un organ deliberativ. Mihail Lari, devenit primar pentru prima dată, spune că și-a acordat premiile fără decizia Consiliului Local ”din neștiință”, iar Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat i-a cerut să anuleze cele două dispoziții. 



La 1 septembrie 2015 primarul Mihail Lari a semnat o dispoziție prin care a premiat 13 angajați ai Primăriei Sângera pentru «realizarea planului de măsuri organizatorice pentru participarea la dezvoltarea și amenajarea orașului, responsabilitate de care dau dovadă în abordarea obligațiunilor ce le revin, pentru îndeplinirea lucrului suplimentar în afara programului de lucru», dar și pentru participare bună la organizarea sărbătorilor Ziua Independenței, Hramul satului, Limba Noastră și prima zi de școală. Primii pe lista celor premiați, cu cele mai mari sume - câte 3 mii de lei - figurează primarul Mihail Lari și viceprimarul Valeriu Scodigor. Restul persoanelor din listă au premii care ajung până la 2700 de lei. 

Peste 3 săptămâni, la 22 septembrie, primarul a emis o nouă dispoziție prin care i-a premiat, cu o singură excepție, pe aceiași angajați. Din nou pe primele poziții pe listă sunt primarul și viceprimarul cu câte 3000 de lei. 

Notificare de la Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat

Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat a expediat o notificare prin care a cerut anularea celor două dispoziții, întrucât ele contravin Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar. Aceasta prevede, la articolul 8, că «mărimea premiilor cu prilejul jubileelor, sărbătorilor profesionale şi al zilelor de sărbătoare nelucrătoare pentru persoanele care deţin funcţii de demnitate publică din cadrul administraţiei publice locale se stabileşte prin decizie a autorităţii locale deliberative». Astfel, în acest caz decizia cu privire la premierea primarului și viceprimarului ar fi trebuit luată de către consiliul local. 

Solicitat de Moldova Curată, Mihail Lari a spus că cele două dispoziții au fost anulate, fiind emise «din neștiință». Primarul nu a fost foarte dispus să vorbească la acest subiect, astfel că nu a precizat dacă a anulat doar partea referitoare la el și la viceprimar sau documentele integrale. 

Potrivit expertei anticorupție Mariana Kalughin, primarii sunt cei care veghează integritatea procesului de gestionare a finanțelor publice locale, de aceea modul în care o fac servește drept test pentru evaluarea integrității puterii locale. 

Cazuri similare 

Mihail Lari nu este singurul primar care și-a fixat premii sieși. Anterior și primarul satului Holercani, raionul Dubăsari, Victor Tanasev, dar și cei ai satelor Dolinnoe și Izbiște din raionul Criuleni, au făcut la fel. În toate cazurile specialiștii de la Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat au solicitat, inclusiv în instanță, anularea dispozițiilor. 

Mihail Lari a devenit primar în urma alegerilor din vara anului 2015, când a candidat din partea Partidului Liberal și a învins în fața liberal-democratului Valeriu Poiată. Anterior, Lari a ocupat funcția de specialist principal în cadrul Direcției transport public și căi de comunicație a Primăriei Chișinău. 

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Oleg Creciun

Integritate în activitatea politică

09 februarie 2019
1006
Arhiva

Președinta CEC, Alina Russu, a fost acționară la televi...

Firma declarată de președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, ”Novosti” SRL, a fost unul dintre acționarii televiziunii NIT, care a fost închisă de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în aprilie 2012, pentru partizanat în favoarea Partidului Comuniștilor.

24 noiembrie 2016
926
Arhiva

Și-a concediat soțul ca să soluționeze un conflict de i...

Primara satului Năvârneț, raionul Fălești, Elena Hreașcă, și-a eliberat soțul din funcția de șofer la Primărie, pentru a soluționa conflictul de interese. A făcut-o în timp ce Comisia Națională de Integritate (CNI) investiga acest caz. CNI, la rândul său, deși a constatat încălcarea legii, nu a dispus sancționarea primarei, preferând să claseze cauza. 

27 iulie 2016
868
Arhiva

Curtea de Apel Chișinău: șeful de la Fisc din Ungheni...

Victor Reznic, şeful Inspectoratului Fiscal (IFS) din Ungheni, deține ilegal funcția publică în același timp cu mandatul de consilier raional. Acest fapt l-a confirmat, după Comisia Națională de Integritate (CNI), Curtea de Apel Chișinău, care a decis că funcționarul se află în incompatibilitate de funcții.

21 iunie 2016
1049
Arhiva

Şefi la Fisc şi consilieri locali – incompatibilitate d...

Mai mulţi angajaţi ai inspectoratelor fiscale teritoriale deţin şi calitatea de consilieri locali și, respectiv, sunt remuneraţi pentru participarea la şedinţe. Comisia Naţională de Integritate (CNI)a constatat în câteva astfel de cazuri situații de incompatibilitate, deoarece persoanele cu funcții publice nu au voie să mai presteze alte munci remunerate. Funcționarii respectivi se judecă acum cu CNI. În privința altor 4 angajați la Fisc, CNI a inițiat controale.

28 martie 2016
965
Arhiva

Сын председателя Народного собрания Гагаузии и бизнесме...

От села Ферапонтьевка Центризбирком Гагаузии зарегистрировал троих кандидатов в депутаты. Это Леонид Константинов, который является сыном председателя законодательного органа Гагаузии Дмитрия Константинова, Виталий Чебану, преуспевающий бизнесмен, чье имя фигурировало в одном из уголовных дел по факту вывода денег из «Banca de Economii», и медсестра Елена Марченко, которую поддерживает Партия социалистов.

03 noiembrie 2016
2094