Două premii într-o lună, de la primar pentru primar

Arhiva 27 decembrie 2015 960

Primarul orașului Sângera din municipiul Chișinău și-a fixat sieși, viceprimarului și altor angajați din primărie două premii într-o lună, chiar dacă legislația prevede că premiile conducătorilor pot fi acordate doar de către un organ deliberativ. Mihail Lari, devenit primar pentru prima dată, spune că și-a acordat premiile fără decizia Consiliului Local ”din neștiință”, iar Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat i-a cerut să anuleze cele două dispoziții. La 1 septembrie 2015 primarul Mihail Lari a semnat o dispoziție prin care a premiat 13 angajați ai Primăriei Sângera pentru «realizarea planului de măsuri organizatorice pentru participarea la dezvoltarea și amenajarea orașului, responsabilitate de care dau dovadă în abordarea obligațiunilor ce le revin, pentru îndeplinirea lucrului suplimentar în afara programului de lucru», dar și pentru participare bună la organizarea sărbătorilor Ziua Independenței, Hramul satului, Limba Noastră și prima zi de școală. Primii pe lista celor premiați, cu cele mai mari sume - câte 3 mii de lei - figurează primarul Mihail Lari și viceprimarul Valeriu Scodigor. Restul persoanelor din listă au premii care ajung până la 2700 de lei. 

Peste 3 săptămâni, la 22 septembrie, primarul a emis o nouă dispoziție prin care i-a premiat, cu o singură excepție, pe aceiași angajați. Din nou pe primele poziții pe listă sunt primarul și viceprimarul cu câte 3000 de lei. 

Notificare de la Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat

Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat a expediat o notificare prin care a cerut anularea celor două dispoziții, întrucât ele contravin Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar. Aceasta prevede, la articolul 8, că «mărimea premiilor cu prilejul jubileelor, sărbătorilor profesionale şi al zilelor de sărbătoare nelucrătoare pentru persoanele care deţin funcţii de demnitate publică din cadrul administraţiei publice locale se stabileşte prin decizie a autorităţii locale deliberative». Astfel, în acest caz decizia cu privire la premierea primarului și viceprimarului ar fi trebuit luată de către consiliul local. 

Solicitat de Moldova Curată, Mihail Lari a spus că cele două dispoziții au fost anulate, fiind emise «din neștiință». Primarul nu a fost foarte dispus să vorbească la acest subiect, astfel că nu a precizat dacă a anulat doar partea referitoare la el și la viceprimar sau documentele integrale. 

Potrivit expertei anticorupție Mariana Kalughin, primarii sunt cei care veghează integritatea procesului de gestionare a finanțelor publice locale, de aceea modul în care o fac servește drept test pentru evaluarea integrității puterii locale. 

Cazuri similare 

Mihail Lari nu este singurul primar care și-a fixat premii sieși. Anterior și primarul satului Holercani, raionul Dubăsari, Victor Tanasev, dar și cei ai satelor Dolinnoe și Izbiște din raionul Criuleni, au făcut la fel. În toate cazurile specialiștii de la Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat au solicitat, inclusiv în instanță, anularea dispozițiilor. 

Mihail Lari a devenit primar în urma alegerilor din vara anului 2015, când a candidat din partea Partidului Liberal și a învins în fața liberal-democratului Valeriu Poiată. Anterior, Lari a ocupat funcția de specialist principal în cadrul Direcției transport public și căi de comunicație a Primăriei Chișinău. 

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Ghenadie Buza

Integritatea în activitatea politică

28 ianuarie 2019
1070
Arhiva

Şleahtiţchi riscă să-şi piardă funcţia

Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii, învățământului și științei, Mihail Şleahtiţchi, ar putea fi demis. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţii de funcţii, atunci când, deţinând funcţia de ministru al Educaţiei, și totodată fiind fondatorul unei asociații obștești, a autorizat ca respectiva instituţie să avizeze, contra plată, planurile şi programele de formare profesională continuă pentru adulți.

24 ianuarie 2014
983
Arhiva

CNI a depistat conflict de interese în cazul a cinci pe...

Primarul comunei Ghidighici, municipiul Chişinău, ex-procurorul general, ministru Sănătăţii, directorul general al S.A. „Termocom”, primarul comunei Ignăţei, raionul Rezina, ex-directorul Agenţiei „Moldsilva” – sunt persoanele în activitatea cărora Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese. În cazul în care actele de constatare ale CNI nu vor fi contestate în instanţa de judecată, acești foști și actuali demnitari vor fi sancţionați pentru nedeclararea conflictului de interese.

03 iunie 2013
846
Arhiva

Profil candidat: Gheorghe Balan

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
1389
Arhiva

Profil candidat: Angela Munteanu-Pojoga

Integritatea în activitatea politică

16 februarie 2019
2509
Arhiva

Echipament de circa zece milioane de lei, stocat în dep...

Un set de echipament necesar pentru realizarea expertizei genetice, cumpărat de Centrul de Medicină Legală cu trei ani în urmă cu 9.8 milioane de lei, zace şi acum împachetat în depozit. Motivul - a fost cumpărat fără să fi fost planificat un spaţiu pentru amenajarea unui laborator.

04 ianuarie 2017
846