Ziarul CUVÂNTUL: SECRETE COMERCIALE sau Cum autorităţile din Rezina toacă milioane de bani publici

2013-2018 16 februarie 2018 1360

O companie din Chișinău ar fi schimbat ușile și ferestrele la școlile și grădinițele din Rezina doar pe hârtie. Asta, după ce a câștigat o licitație publică de efectuare a lucrărilor într-un proiect ambițios de eficientizare a energiei termice al Consiliului Raional. Suma contractului: peste 18 mln de lei (!) În realitate, lucrările fie au fost realizate parțial în cadrul altor proiecte, fie nu au fost făcute defel. Președinta raionului, refuză să ne dea explicațiile de rigoare, făcând trimitere la "secretul comercial", deși în joc sunt puși bani publici.Consiliul Raional (CR) Rezina a încheiat, la 15 septembrie 2014, cu SRL “Altcom-Impex” din Chişinău, un contract în valoare de 18,08 mln de lei, care prevedea schimbarea uşilor şi ferestrelor la 21 de instituții de învățământ din raion. (Proba nr.1. ) Contractul a fost atribuit acestui agent economic în urma unei licitații publice. Însă mai mulți reprezentanți ai Consiliului Raional ne-au spus că nu-și amintesc ca proiectul dat să fi fost trecut prin consultări publice și prin procedura obligatorie de examinare și aprobare de către Consiliul Raional.

Oficial ne merge bine

Lucrările prevăzute în contract au fost îndeplinite pentru toată suma (peste 18 mln lei), până la ultimul leu. Cel puțin asta reiese din 2 procese-verbale de efectuare a lucrărilor, întocmite încă în 2015, care au intrat în posesia redacției CUVÂNTUL şi la care sunt atașate şi 2 facturi fiscale, toate confirmate cu ştampilele şi semnăturile reprezentanţilor părţilor. (Proba nr. 2-3).

Realitatea este, însă, alta. În perioada 2014-2017, din bugetul raionului, pentru lucrări de conservare a energiei termice, prin instalarea ușilor și ferestrelor din tâmplărie PVC, la mai multe școli și grădinițe, au fost alocaţi peste 3 mln lei. Suma reprezintă însă contribuţia bugetului raionului la nişte proiecte finanţate de Fondul de Eficienţă Energetică, primării, alţi investitori şi implementate de mai mulți agenți economici. Despre proiectul de peste 18 mln lei şi firma SRL ”Altcom-Impex” directorii mai multor școli și primari cu care am reușit să discutăm nu ne-au putut spune nimic.

Cine şi cum a valorificat contribuţiile din bugetul raionului

”Primăria Saharna Nouă a câștigat în semestrul doi al anului 2014 un grant în valoare de 1,66 mln lei de la Fondul de Eficiență Energetică destinat pentru reparația clădirii gimnaziului local. Consiliul Raional Rezina a suplimentat acest grant cu 327 mii lei. Grupul de lucru de la primărie a decis să încredințeze pro-iectul SRL ”Toplider”, care s-a angajat să facă lucrul în 6 luni… În septembrie 2014 – decembrie 2015 firma a efectuat lucrări în valoare de numai 612,6 mii lei, ulterior termenul a fost prelungit, dar SRL ”Toplider” nu și-a respectat obligațiunile și contractul a fost reziliat. Acum Primăria este în căutarea altui antreprenor pentru a încheia proiectul”, declară Maria Macrii, primara comunei Saharna Nouă, care nu a pomenit niciun cuvânt de SRL ”Altcom-Impex”.(Proba nr.4)

Pentru  schimbarea geamurilor la Gimnaziul Mateuți, în 2014, Consiliului Raional a alocat 400 mii lei. Potrivit Aureliei Ursachi, directoarea instituţiei, până atunci, din surse proprii a fost schimbată o parte din tâmplărie. În anii 2014-2015 au fost efectuate lucrări în valoare totală de 344 mii lei, alocaţi din bugetul raional. Lucrările au fost efectuate, însă, de SRL ”Flux-Meșter V.A.” şi SRL „Mobiport Lux” și nicidecum de SRL ”Altcom-Impex”(Proba nr.5)

Și primarul s. Cuizăuca, Ion Țurcan, ne-a comunicat că în 2014 Primăria a demarat un proiect de reparație a Liceului Teoretic ”Ion Creangă” și grădiniței de copii în valoare de 2,88 mln lei, finanțat de Fondul de Eficiență Energetică. ”Consiliul Raional a contribuit la acest proiect cu 500 mii lei, alocați în aprilie 2017. SRL ”Nobil-Invest”, care a câştigat licitaţia, încă continuă lucrările”, a precizat primarul. Iarăși, niciun cuvânt despre careva lucrări efectuate de SRL ”Altcom-Impex”. (Proba nr.6)

Bani alocați, dar neachitați

Într-un răspuns la solicitarea de informații a redacției ziarului CUVÂNTUL, președinta raionului Eleonora Graur ne da asigurări că ”toate sumele alocate prin deciziile Consiliului Raional au fost transferate în întregime beneficiarilor și folosite integral conform destinației”. (Proba nr.7)

În acelaşi context Lidia Lazari, şefa Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport Rezina susţinea că în anii 2014-2016 Consiliul Raional a alocat Gimnaziului Solonceni, LT “Ioan Sârbu” din Ignăţei şi Gimnaziului Echimăuţi surse financiare pentru lucrări de eficentizare a energiei termice. Administraţiile instituţiilor respective au selectat antreprenorii prin licitaţi şi aceştea au efectuat lucrările prevăzute în contracte. (Proba nr. 8)

Afirmațiile doamnelor Graur şi Lazari sunt contrazise de declarațiile directoarelor şcolilor din Ignăţei şi Solonceni.

De exemplu, prin Decizia nr 1/2 din 15 februarie 2016, cu titlu de contribuţii la proiectele de eficienţă energetică, Consiliul Raional Rezina a repartizat LT „Ioan Sârbu” din Ignăţei 581 mii, iar Gimnaziului Solonceni – 324 mii lei. (Proba nr. 9 A)

Galina Platon, directoarea LT ”Ioan Sârbu” ne scriecă nu au primit suma respectivă şi lucrările nu au fost executate. „Tâmplăria la liceul nostru a fost schimbată prin anii 2010-2011, când era alt director. Iar în 2016, după cum ni s-a spus, din cauza condiţiilor financiare precare din republică, Guvernul n-a permis achiziţiile publice. Banii n-au fost valorificaţi şi au fost luaţi de consiliu”, ne-a  explicat dna Platon.

Irina Zaiaţ ne-a spus că la Gimnaziul Solonceni în a. 2015 a fost schimbată tâmplăria. Dar cine anume a efectuat lucrările, cât au costat acestea habar nu are. “A venit un grup de oameni, au schimbat tâmplăria şi au plecat, nouă nu ne-au lăsat niciun document”, a precizat directoarea. (Proba nr. 10).

La Gimnaziul Pripiceni-Răzeşi majoritatea uşilor şi ferestrelor, după cum ne-a informat directoarea Ludmila Negară, au fost schimbate în anii 2013-2014, cheltuielile fiind acoperite de primăria comunei – 140 mii şi Consiliul Raional – 200 mii lei. „În 2015, în cadrul proiectului acela mare (de peste 18 mln de lei – n.r.), gestionat de administrația raionului, la noi au fost schimbate vreo 10 uşi de la grupurile sanitare”, a menţionat directoarea (Proba nr. 10 A).

În unul din cele 2 acte despre lucrările efectuate de SRL “Altcom-Impex” este indicat că la Gimnaziul Pripiceni-Răzeși firma dată ar fi valorificat 342 mii lei.

Şi încă ceva. Potrivit actelor în valoare de 18,08 mln lei, nominali-zate mai sus, în 2015, la gimnaziile din satele Ţahnăuţi şi Lipceni au fost cheltuiţi, pentru schimbarea tâmplăriei, 356 mii şi, respectiv, 241,2 mii lei. E greu de înţeles care a fost rostul acestor cheltuieli, dacă în anii următori ambele gimnazii, din lipsă de elevi, au fost închise?

Cum CR Rezina a legiferat niște lucrări fictive

În semestrul doi al anului 2016, Consiliul Raional Rezina solicită de la Guvern, în cadrul Programului activităţilor de reintegrare a ţării, finanţarea a trei proiecte în sumă totală de 1,32 mln lei, care prevedeau schimbarea tâmplăriei la trei școli. Unul dintre acele proiecte, în valoare de  510,6 mii lei, viza Şcoala primară–grădiniţă Tarasova. Potrivit fostului viceprim-ministru Gheorghe Balan, informaţie confirmată şi de viceministra Finanţelor Maria Carauş, proiectele au fost acceptate, iar banii – transferaţi Consiliului Raional Rezina la sfârşitul anului 2016. (Proba nr.11)

Marcel Rusu, șeful Secției Construcții, Drumuri și Gospodărie Comunală a CR Rezina, afirma într-un răspuns pentru CUVÂNTUL că acest contract a fost gestionat de Consiliul Raional, iar lucrările în valoare de 184,2 mii lei au fost efectuate în 2015 de SRL „Altcom-Impex”. (Proba nr.12)

Altceva declară Valeriu Palii, primarul comunei Solonceni, din care face parte şi s. Tarasova. Primarul a prezentat un set de documente, care confirmă că astfel de lucrări nu au fost efectuate în 2015. Mai exact, tâmplăria şi acoperişul acestei şcoli au fost schimbate încă în anii 2011-2012, graţie unui proiect finanţat de FISM şi executat de SA ”Speţmontaj” din Rezina. (Proba nr.13)

Acest caz a fost subiectul unui articol publicat în CUVÂNTUL. Consiliul Raional a reacţionat la acea publicaţie într-un mod neaşteptat: în şedinţa din 6 decembrie 2017 a adoptat o decizie  prin care valoarea lucrărilor de schimbare a tâmplăriei la Școala-grădiniță Tarasova, neexe-cutate de fapt, este trecută de la balanța administrației raionului la cea a Primăriei Solonceni (!?) (Proba nr.14)

Guvernarea susţine cu 10 mln de lei o afacere suspectă

În octombrie 2017 președinta Eleonora Graur se adresează cu un demers către colegul de partid, deputatul PDM Sergiu Sârbu. (Proba nr.15). Informându-l despre contractul cu SRL „Altcom-Impex”, Graur menționează că firma și-a onorat obligațiile (!?), dar Consiliul, din lipsă de mijloace, i-a achitat numai 558 mii lei. Precizând că termenul de plată a datoriei a expirat la 1 septembrie 2017, președinta îl roagă pe deputat că contribuie la alocarea CR Rezina, din bugetul de stat, a sumei de 17,5 mln lei. Preşedinta nu pomeneşte în scrisoare nici un cuvânt de un alt contract încheiat între CR Rezina şi SRL „Altcom-Impex” la 25 septembrie 2017, în valoare de 10 mln de lei, care prevede acelaşi tip de lucrări. Sârbu a reacționat imediat, iar peste două săptămâni Comisia Parlamentară Economie, Buget și Finanțe examinează demersul deputatului și îl susține. Guvernul procedează la fel, atât doar că reduce suma până la 10 mln lei. Și Parlamentul votează fără probleme amendamentul. Iar la 27 decembrie 2017 suma respectivă este transferată pe contul CR Rezina. (Proba nr.16)

Eleonora Graur, președinta raionului Rezina.

După ce Parlamentul votează amendamentele la Legea Bugetului de Stat, CR Rezina înregistrează la Trezoreria locală contractul cu SRL „Altcom-Impex” în valoare de 10,558 mln lei. (Proba nr.17).

Am încercat să obţinem o reacție vizavi de această afacere şi de la administrația SRL ”Altcom-Impex”, expediind în mod repetat scrisori la adresa juridică a firmei, însă până la publicarea acestui articol nu am primit niciun răspuns. Proprietarul firmei, Alexandru Ţugui nu a răspuns nici la telefon.

Acest material este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2017 este asigurată de Fondul Naţional pentru Democraţie (NED). Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Conflicte de interese, protectionism și afaceri camufl...

Familia primarului PDM de la Bogzești, Telenești, Vasile Ozun, deține trei firme de construcții care câștigă constant contracte de zeci de milioane de lei la concursurile de achiziții publice.  O firmă este trecută în acte pe numele său, una - pe al fiului și a treia - pe numele fostei soții. Recent Consiliul Concurenței le-a amenadat pe toate trei cu sute de mii de lei pentru înțelegeri de cartel. Amenzile însă nu au schimbat nimic. Cel puțin două firme continuă să participe împreună la concursurile publice de achiziții. O relație deosebită cele trei întreprinderi o au cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, unde memoria instituțională e scurtă. În anul 2016 una dintre firme a fost obligată de judecată să restituie banii pe care Ministerul îi plătise pentru proiectarea sediului Teatrului „Eugene Ionesco”, deoarece lucrările nu fuseseră executate. Acesta este temei de introducere a firmei în lista neagră a achizițiilor publice. Ministerul însă a uitat. În luna mai 2018 i-a încredințat două contracte de 32 de milioane de lei pentru reconstrucția unei instituții de învățământ. O altă firmă, cea a fiului, este singura care câștigă licitațiile pentru lucrări de construcție la Primăria Bogzești. Legea spune că o astfel de relație reprezintă conflict de interese. 

17 septembrie 2018
1240
2013-2018

Decizie definitivă a CSJ: Primarul oraşului Ungheni s-a...

După trei ani de procese, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a emis o hotărâre irevocabilă prin care se constată că Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când acesta a cumpărat, pentru Primărie, rechizite de birou de la firma soţiei sale. După decizia CSJ, contractele şi alte acte încheiate în conflict de interese ar putea fi lovite de nulitate.

19 aprilie 2017
1241
2013-2018

Achiziţii publice din curtea primarului

Primăria comunei Oneşti din raionul Hânceşti continuă să cumpăre produse alimentare pentru grădiniţa din localitate de la magazinul fiului primarului, chiar dacă acest conflict de interese a ajuns în presă, iar acum este examinat de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local spune că nu încalcă legea. El ar putea fi şi cercetat penal din motiv că produsele sunt cumpărate la un preţ ridicat.

14 mai 2015
1341
2013-2018

Viceminiştri cu remunerări triple

În anul 2012, opt actuali viceminiştri au primit onorarii grase, deoarece au reprezentat statul în societăţi şi întreprinderi. Suma acestor remunărări depăşeşte un milion de lei. La începutul acestui an, au intrat în vigoare câteva modificări legislative, potrivit cărora în consiliile de administraţie (CA) ale instituţiilor de stat vor avea dreptul să fie incluşi nu numai funcţionari publici, cum era prevăzut anterior, dar şi demnitari. Experţii susţin că aceste amendamente au fost votate pentru a promova anumite interese.

31 ianuarie 2014
1324
2013-2018

Salarii duble pentru viceminiştri

Fostele viceministre de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Dona Scola şi Mihaela Iacob, erau remunerate, pe când erau în funcţie, şi de la locul de muncă de bază, dar şi ca membre ale consiliilor de administraţie ale instituţiilor fondate de acest minister. Specialiştii afirmă că, în cazul respectiv, este vorba de incompatibilitate de funcţii.

27 noiembrie 2013
1336
2013-2018

Directorul general al Î.S. „Poşta Moldovei” este obliga...

Directorul Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, Serghei Nastas, despre care Moldova Curată a scris că are în Spania o afacere pe care nu a indicat-o în declaraţia de avere, susţine că nu este obligat să-şi declare cotele-părţi deţinute în firma din afara ţării. Ce-i drept, reacţia a venit din partea „Poştei Moldovei”, nu a directorului personal. Această afirmaţie este însă contrazisă de jurişti.

18 aprilie 2016
1129