Decizie definitivă a CSJ: Primarul oraşului Ungheni s-a aflat în conflict de interese. Contractele încheiate cu firma soţiei ar putea fi anulate

2013-2018 19 aprilie 2017 1201

După trei ani de procese, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a emis o hotărâre irevocabilă prin care se constată că Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când acesta a cumpărat, pentru Primărie, rechizite de birou de la firma soţiei sale. După decizia CSJ, contractele şi alte acte încheiate în conflict de interese ar putea fi lovite de nulitate.Decizia CSJ a fost luată la 10 martie curent. Magistraţii au lăsat în vigoare hotărârea Curţii de Apel Chişinău, prin care Alexandru Ambros a fost găsit vinovat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese.

Toate facturile fiscale şi dispoziţiile de plată au fost semnate de primar

Cazul a fost descoperit de Moldova Curată. În investigaţia Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii Primăriei”  au fost prezentate contractele încheiate în anii 2009-2012 de către Primărie şi firma „Aledex-Info”, care a câştigat opt concursuri publice de achiziţionare a rechizitelor de birou. Această firmă aparţine soţiei lui Alexandru Ambros, iar contractele aveau o valoare totală de peste 690 de mii de lei.

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat cazul şi a stabilit că acele contracte de achiziţii nu au fost semnate de Alexandru Ambros în calitate de primar, dar de viceprimarul de atunci Cristofor Codreanu. Totuşi membrii CNI au stabilit că toate facturile fiscale şi dispoziţiile de plată prin care s-a efectuat transferurile mijloacelor financiare de la Primăria oraşului Ungheni către SRL „Aledex-Info” au fost semnate de către Ambros şi administratorul acestei firme Alexandru Hlistun.

Cu aceste argumente membri CNI au decis că edilul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru primărie rechizite de birou de la firma soţiei. Decizia CNI nu a fost acceptată de primar, aşa că a atacat-o în instanţa de judecată. Magistraţii de la Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău au anulat actul emis CNI, dându-i câştig de cauză primarului.

CNI însă a atacat decizia primei instanţe, argumentând că interesele personale ale primarului au prevalat în acest caz. După câteva luni de procese, CA Chişinău a anulat decizia primei instanţe, menţinând astfel actul CNI prin care edilul de Ungheni era suspectat de admiterea conflictului de interese.

Recursul declarat inadmisibil

Magistraţii de la instanţa de apel au emis o nouă hotărâre de respingere a acţiunii ca neîntemeiată. La adoptarea soluţiei, instanţa de apel a invocat că „primarul trebuia să se conducă de interesul public, conform art. 5 al Legii nr. 16 din 15 februarie 2008 (slujirea interesului public cu imparţialitate şi obiectivitate)”.

Edilul însă a contestat şi această decizie. Avocatul lui Ambros, Vladislav Roşca, a motivat în recurs că „instanţa de apel nu a constatat şi elucidat toate circumstanţele pentru examinarea obiectivă a cauzei, fiind aplicate eronat normele de drept material”.

Apărătorul a mai argumentat că la semnarea dispoziţiei de plată de către edilul din Ungheni nu ar fi fost admis nici un conflict de interese. Judecătorii de la CSJ însă au respins argumentele şi au declarat inadmisibil recursul depus, decizia fiind irevocabilă.

Astfel, după hotărârea CSJ, a rămas în vigoare actul emis de CNI în anul 2014. După această decizie definitivă, atât Autoritatea Naţională de Integritate (ANI), succesoarea CNI, cât şi orice parte interesată poate solicita în instanţa de judecată ca actele semnate în conflict de interese să fie declarate nule.

Svetlana Cotorobai, jurista ANI, a declarat pentru Moldova Curată că instituţia încă nu a solicitat în instanţă anularea actelor semnate de Primăria Ungheni şi firma „Aledex-Info”.

Experta CAPC: „Cazul trebuie finalizat”

În opinia Marianei Kalughin, expertă anticorupţie de la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), ANI nu trebuie să se oprească aici cu acest dosar. „ANI trebuie să meargă în instanţă şi să solicite ca actele semnate în conflict de interese să fie declarate nule. Cazul trebuie finalizat”, este de părere experta.

Menţionăm că prevederea referitoare la anularea actelor juridice semnate în conflict de interese se conţine şi în noua lege privind Autoritatea Naţională de Integritate (ANI). Astfel legea prevede că „din moment ce actul de constatare a încălcării regimului juridic al conflictelor de interese rămâne definitiv, Autoritatea, în termen de trei luni, adresează instanţei de judecată o cerere de chemare în judecată privind declararea nulităţii absolute a actului administrativ emis/adoptat sau a actului juridic încheiat direct ori prin persoane terţe, sau a deciziei luate cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese, cu excepţia cazurilor în care anularea actelor menţionate ar aduce daune interesului public”.

Lilia Zaharia

Firmele care au participat la concursurile publice de achiziţionare a produselor de birotică la Primăria UngheniPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Dosarul licitațiilor trucate la DETS Buiucani: în timp...

Firma „Lovis Angro”, al cărui administrator este inculpat în unul dintre dosarele licitațiilor trucate în grădinițele din Chișinău, pare să aibă cel mai rodnic an la capitolul contracte cu statul. Faptul că administratorul Lilian Sofrone este judecat în prezent pentru complicitate la o schemă de fraudare a licitațiilor la Direcția Educației Buiucani nu servește drept temei pentru includerea companiei în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice. De asemenea, în mod paradoxal, acest fapt nu îi pune în gardă pe șefii instituțiilor de stat care organizează licitații și aleg drept câștigătoare anume această firmă. O altă companie care figurează în acest dosar, „Crinic Grup”, la fel nu este inclusă în lista de interdicții, dar nici nu are în ultimul timp licitații câștigate la stat.

22 octombrie 2017
935
2013-2018

Câteva organizații culturale care au susținut votul uni...

În acest an, Ministerul Educației Culturii și Cercetării, condus de ministra democrată Monica Babuc, a alocat în jur de 4 milioane de lei pentru activitatea a zeci de fundații și asociații culturale, de două ori mai mult decât anul trecut. O bună parte dintre beneficiare sunt conduse de lideri ai Partidului Democrat (PDM) sau sunt fundații care anul trecut au susținut proiectul de lege de schimbare a sistemului uninominal. Chiar dacă unii conducători ai acestor organizații sunt lideri activi a PDM, conducerea MECC susține că îi este imposibil să identifice eventualii membri de partid din fiecare asociație.

30 septembrie 2018
992
2013-2018

Posibil conflict de interese la Căușeni: primăria orașu...

Primăria orașului Căușeni a încheiat în ultimii doi ani cu firmele administrate de soția primarului și de socrul acestuia contracte în valoare de aproape un milion de lei. Una dintre firme distrează copiii orașului, oferindu-le acces la tobogane, iar alta – prestează servicii pentru asigurarea iluminatului stradal. Achizițiile s-au făcut prin concursuri publice. Primarul susține că actele au fost avizate de Agenția Achiziții Publice și că astfel, tranzacțiile au fost calificate legale, însă a refuzat să ne ofere copiile dărilor de seamă ale concursurilor publice.

08 noiembrie 2018
2122
2013-2018

Secretul de la „Moldsilva” a fost deconspirat (Partea...

Un al treilea funcţionar din conducerea Agenţiei de Stat „Moldsilva”, după Dumitru Galupa şi Eugeniu Nazaria, care au participat la o licitaţie şi au obţinut ilegal dreptul de arendă a unui teren forestier, este Ion Haralampov, directorul Întreprinderii de Stat (ÎSS) „Hânceşti-Silva”. Acesta a arendat patru hectare de teren forestier din ocolul silvic „Vadul lui Vodă”, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat şi a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. În timp ce Comisia efectua controlul, Ion Haralampov a reziliat contractul de arendă.

29 septembrie 2014
1799
2013-2018

Electorala 2019: candidatul socialiștilor pentru circum...

Deputatul socialist Oleg Lipskii, care este și  vicepreședinte al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Moldova, dar și asociat în cel puțin două companii de transport, este autorul mai multor inițiative legislative calificate drept problematice de către Centrul Național Anticorupție. În rapoartele de expertiză ale acestor proiecte, CNA a stabilit că a fost identificat un risc sporit de coruptibilitate, de activitate în detrimentul interesului de stat sau de atingere drepturilor fundamentale ale omului, consacrate de Constituție.

12 noiembrie 2018
987
2013-2018

Firmele șefului secției construcții Telenești, favorite...

Bugetul raionului Telenești este o sursă continuă de venituri pentru firmele unor consilieri locali, primari din raion sau angajați ai administrației raionale. În domeniul construcțiilor și reparației de clădiri și cel al reparației drumurilor un segment aparte din licitațiile publice revine firmelor ce aparțin familiei șefului secției construcții, Iacob Stegărescu.

23 aprilie 2018
864