Directorul milionar de la „Poşta Moldovei” are o afacere în Spania, pe care nu a indicat-o în declaraţia de avere

2013-2018 4 aprilie 2016 293
Afacerea din Spania a lui Serghei Nastas

Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei” este un conducător „de milioane”. În anul 2014 el declara că pe conturile sale avea circa două milioane de lei şi peste 301 mii de euro. Moldova Curată a descoperit că funcţionarul are în capitala Spaniei o afacere în domeniul construcţiilor, care însă nu a fost trecută în declaraţia de avere.Firma are sediul în oraşul Madrid şi se numeşte „NASTAS SER SOCIEDAD LIMITADA”. Potrivit Registrului Comerţului din Spania, această firmă a fost constituită în anul 2007, iar administrator este însuşi Serghei Nastas.

Principalul domeniu de activitate al întreprinderii este gestionarea şi administrarea proprietăţilor imobiliare (vânzare, cumpărare, proiectare, construcţie etc). Nu se ştie care este venitul anual al acestei firme, însă, potrivit unei baze de date a întreprinderilor din Spania, http://empresas.findthecompany.es/l/1876132/Nastas-Ser-Sociedad-Limitada, în anul 2014 firma avea circa 10 angajaţi şi un venit anual net de 500 de mii de euro.

Familia, milionară în lei

În declaraţia de venituri şi proprietăţi pentru anul 2014, Serghei Nastas nu a indicat  firma din Madrid şi nici eventuale venituri din activitatea ei. În schimb, a indicat că pe conturile bancare ale familiei sale se aflau peste 1,9 milioane de lei  (1912098.32 lei) la momentul declarării. Nici conturile în euro nu erau goale. În acelaşi an, pe conturile bancare în valută cumulau peste 301 mii de euro.

Şi la capitolul bunurilor imobile familia Nastas nu o duce rău. Funcţionarul indică faptul că are o casă de locuit cu valoarea cadastrală de peste 15 mii de lei, primită drept moştenire, o construcţie cu suprafaţa de 200 metri pătraţi, fără a indica destinaţia acesteia. Totodată, Serghei Nastas mai notează că deţine trei apartamente: unul cu suprafaţa de peste 48 m.p., cumpărat cu 17 ani în urmă, şi două apartamente achiziţionate în anul 2014. Unul dintre ele are o valoare cadastrală de peste 40 de mii de euro, iar celălalt – de peste 21 de mii de euro.

Tot în euro este evaluată şi casa de locuit, care are o suprafaţă de 480 m.p. şi cu o valoare cadastrală de 480 de mii de euro. Această locuinţă este situată în Madrid, orăşelul El Escorial, o regiune la nord de capitala Spaniei, zonă în care se află şi reşedinţa regală.

Serghei Nastas mai arată faptul că familia sa deţine trei terenuri în extravilan şi trei destinate pentru construcţii. Cinci dintre acestea au valoarea cadastrală înregistrată în lei, iar unul - în euro - 150 de mii de euro. Terenul se află în zona unde Serghei Nastas are şi casa.

Alexandru Cucer, evaluator cadastral din cadrul Întreprinderii de Stat Cadastru, a explicat pentru Moldova Curată că valoarea bunurilor cadastrale situate în Republica Moldova este apreciată doar în valută naţională, adică în lei moldoveneşti. Prin urmare, bunurile imobile cu valoare cadastrală calculată în euro s-ar afla în una din ţările membre UE, care au pusă în circulaţie această valută.

Nastas – de negăsit

De trei zile, Moldova Curată încearcă să vorbească cu directorul ÎS „Poşta Moldovei”, pentru a afla de ce nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2014 faptul că deţine o firmă de construcţie în Spania şi care este venitul obţinut din activitatea acesteia. Funcţionara din anticameră ne-a informat că l-a anunţat pe Nastas că îl căutăm şi de ce, însă acesta nu ne-a contactat.

În cazul în care Serghei Nastas va dori să vină cu o declaraţie, Moldova Curată îi va acorda dreptul la replică şi va publica răspunsul său.

Trecutul misterios al lui Serghei Nastas

Spania este o ţară apropiată directorului de la „Poşta Moldovei”. Anul trecut, cele două ţări de pe Peninsula Iberică, Spania şi Portugalia, au încheiat cu „Poşta Moldovei” acorduri în baza cărora moldovenii care muncesc acolo să poată trimite bani acasă, achitând un comision mai mic decât dacă s-ar afla în alte ţări. În anul 2015 întreprinderea „Poşta Moldovei” a lansat serviciul de transferuri băneşti electronice rapide. În cazul unui transfer din Portugalia comisionul porneşte de la patru euro, iar pentru Spania - de la cinci euro. Prin intermediului noului serviciu, banii pot fi ridicaţi în lei sau euro la orice oficiu poştal din ţară. Anterior, „Poşta Moldovei” a semnat acorduri similare cu Italia şi România.

Conducător bogat, instituţie cu profituri

Tot anul trecut, Serghei Nastas afirma că întreprinderea a obţinut cel mai mare profit din ultimii 20 de ani şi a efectuat cele mai multe investiţii pentru modernizarea întreprinderii. „Instituţia a trecut prin procedura de licenţiere financiară pentru a face activităţi de remiteri şi monedă electronică, astfel, instituţia poate oferi servicii de transfer a banilor din cinci ţări europene. Cetăţenii nu mai trebuie să plece în raion pentru a ridica banii trimişi de peste hotare. Prin intermediul acestui serviciu au fost transferate deja peste trei milioane de euro. În prezent 99% din oficii sunt computerizate şi a fost reînnoit parcul de autoturisme. Anul trecut am obţinut un profit de 7 milioane de lei şi trei milioane de impozite achitate la  buget. Este cel mai mare profit  din ultimii 20 de ani şi cele mai mari investiţii”, a declarat directorul „Poştei Moldovei” în cadrul unei şedinţe a Curţii de Conturi. Totodată, atunci, el nu a ezitat să spună că întreprinderea are pierderi de 12 milioane de lei din cauza tarifului mic la distribuirea presei. „Presa nu aduce profit, dar suntem nevoiţi să o distribuim”, a declarat directorul general al Întreprinderii „Poşta Moldovei”.

Nu se ştie cum a ajuns Serghei Nastas, în anul 2013, la conducerea acestei întreprinderi de stat şi care este trecutul său. Pe pagina web a întreprinderii nu este publicat CV-ul funcţionarului, iar din anticameră ni s-a spus să solicităm acest document în mod oficial.

Ianina Spinei, expertă la Transparency-International Moldova, crede că, de vreme ce această instituţie este de stat, ar fi bine ca CV-ul conducătorului să fie publicat pe pagina web. Totodată, ea mai spune că ar fi oportun ca CV-ul să fie plasat şi pe site-ul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, în a cărui subordine se află „Poşta Moldovei”.

Reformarea poştei

Întreprinderea condusă de Serghei Nastas este în vizorul publicului în ultima vreme. La sfârşitul acestui an, proiectul Legii poştei, aprobat de Guvern, a stârnit multe discuţii şi nemulţumiri, întrucât prevedea excluderea din categoria serviciului poştal universal distribuirea cărţilor, cataloagelor, ziarelor şi altor publicaţii periodice. Mai mulţi conducători de publicaţii , dar şi organizaţii neguvernamentale de media şi-au manifestat atunci îngrijorarea în legătură cu aceste schimbări.

De asemenea, dacă la sfârşitul anului reprezentanţii întreprinderii „Poşta Moldovei” cereau excluderea câtorva dintre competenţele poştaşilor, acum o parte din aleşii poporului vor să mai atribuie un rol acestei instituţii - acela de a colabora cu organele de drept în calitate de agent de informaţii. Iniţiativa prevede ca poştaşii să colaboreze cu reprezentanţii Centrului Naţional Anticorupţie, furnizându-le detalii despre corespondenţa primită de unele persoane considerate suspecte sau care ar planifica acţiuni teroriste pe teritoriul ţării noastre. În timp ce reprezentanţii Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor afirmă că acest proiect de lege este bun, în contextul luptei cu terorismul în Europa, deputaţii din opoziţie condamnă această iniţiativă, menţionând că este abuzivă şi care ar încălca drepturile omului.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Mașinile primăriei Hâncești sunt alimentate cu produse...

Firma PETROCUB&CO SRL, specializată în comercializarea produselor petroliere și în care are acțiuni fiul primarului orașului Hâncești, Alexandru Botnari, a câștigat în doar doi ani contracte de circa 2,5 milioane de lei la licitațiile organizate de stat. Două dintre aceste contracte, în valoare de circa 400 de mii de lei, au fost încheiate chiar cu Primăria Hâncești. Alexandru Botnari spune că aceste concursuri de achiziții au fost transparente, că el nu a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic, ci doar a semnat contractele de procurare a produselor petroliere.

14 februarie 2018
260
2013-2018

Firma condusă de soțul deputatei Valentina Buliga conti...

Firma ”Ecostat” SRL, al cărei administrator a devenit acum doi ani Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, continuă să obțină contracte de prestare a serviciilor la instituțiile medicale din țară. În doar două luni ale anului curent, firma a încheiat cinci contracte în valoare de circa un milion 200 de mii de lei, după alte 7 contracte de peste un milion de  lei semnate în 2017. Firma a început să presteze servicii la spitale după ce administrator a devenit Alexei Buliga. Soția acestuia este președintă a Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. Anterior, deputata a spus că nu are vreo legătură cu licitațiile organizate de spitale și câștigate de „Ecostat” SRL.

05 august 2018
272
2013-2018

Primăria Chişinău „autorizează” interesele arhitectului...

În anii 2013 şi 2014, Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei Chişinău, a contrasemnat şi avizat 65 de acte pentru construcţia unor imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”, în care soţia sa şi fratele său deţin cote-părţi. La sfârşitul lunii decembrie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Experţi anticorupţie susţin însă că Radu Blaj ar putea fi suspectat şi de abuz de putere, fiindcă a semnat mai multe documente, ştiind că se află în conflict de interese, iar primăria ar trebui să dea explicaţii pe marginea acestui caz. 

16 ianuarie 2015
208
2013-2018

Încă un primar a scăpat de sancţiune: CNI a constatat c...

Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, a admis un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe soţia sa, care este contabilă. Chiar dacă au constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au clasat cazul, motivând că primarul a soluţionat acest caz. În realitate, nu a fost aplicată niciuna dintre soluţiile prevăzute de lege pentru coflictul de interese.

20 mai 2016
340
2013-2018

Averea familiei deputatului Vremea: casă nefinalizată c...

Deputatul democrat Igor Vremea trăiește cu familia sa într-o casă impunătoare situată în orașul Durlești din municipiul Chișinău. Deși stă acolo de mai mulți ani, casa figurează în acte ca imobil care încă nu a fost dat în exploatare, iar din anul 2009, de când Vremea a ajuns în Parlament, imobilul este nefinalizat în declarațiile de avere.

19 iulie 2017
807
2013-2018

Remunerări în familie: anul trecut, Gheorghe Duca a rid...

La finele lunii noiembrie curent, președintele Academiei de Științe din Moldova (AȘM), Gheorghe Duca, a anunțat că demisionează și că recurge la acest pas din cauza problemelor cu justiția, care i-ar fi afectat sănătatea. Din ultima declarație de avere și interese personale pentru anul 2017, depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), vedem că Gheorghe Duca a obținut un venit total de circa 765 mii de lei, adică în jur de circa 64 de mii de lei lunar. Aici sunt incluse veniturile din activitățile didactice și științifice realizate atât la nivel național, cât și internațional, dar și venitul obținut din pensie și indemnizații.

17 decembrie 2018
278