Drumuri „dubioase” la Durlești

Interese la vedere 3 iulie 2013 1184
Casa șefului de depozit de la „Exdrupo”

Angajatul unei întreprinderi municipale este acuzat că și-ar fi construit drum de acces spre casa pe care și-a ridicat-o într-un cartier de elită din Durlești, suburbie a capitalei, folosind utilajul și materialele firmei. Potrivit unor calcule, construcția unui astfel de drum despre care primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, afirmă că ar avea 500 de metri lungime, costă aproximativ un milion de lei. Poliția investighează cazul, bănuind că acțiunile bărbatului au fost acoperite de conducerea instituției și a cerut autorităților municipale să deschidă o anchetă de serviciu.



Casă de un milion

Despre drumul proaspăt construit în Durlești știu aproape toți locuitorii suburbiei. Nimeni însă nu știe din ce bani s-au efectuat lucrările. În schimb, este clar pentru cine a fost acesta construit, asfaltul terminându-se în fața casei șefului de depozit de la întreprinderea municipală „Exdrupo”, Dumitru Rață. Bărbatul, care ridică un salariu de nici cinci mii de lei pe lună, și-a construit recent în cel mai scump sector din Durlești, lângă pădure, o casă de peste 200 de m.p. Potrivit experților imobiliari, o astfel de locuință costă cel puțin un milion de lei. Din motive care pot fi doar bănuite, Rață a preferat să înregistreze terenul pe care și-a construit casa pe o persoană terță. Vila, deocamdată, nu a fost înregistrată la Cadastru.

Au strâns bani pentru drum

„Nu știu de ce domnul Rață a preferat să-și înregistreze terenul pe o altă persoană”, ne-a declarat primarul orășelului Durlești, Nicolae Crudu, după ce arhitectul localității ne-a comunicat că nu a fost eliberată nicio autorizație de construcție pe numele lui Dumitru Rață. Primarul afirmă că nu a fost înștiințat nici despre asfaltarea drumului de acces spre casa angajatului de la „Exdrupo”. „De la noi nu s-a cerut niciun fel de contribuție financiară pentru asfaltarea acelui drum. Dar pot să vă spun că nu este vorba despre un drum de 500 de metri, ci de cel mult 200 de metri. În plus, știu că locatarii de pe acea stradă au adunat bani pentru construcția unui drum. Nu este vorba despre cheltuieli mari, pentru că drumul e din pietriș acoperit cu asfalt frezat”, explică primarul, confirmând că lucrările de construcție a drumului au fost efectuate de mașini ale întreprinderii în care este angajat Rață.

Suspendat din funcție

Cazul șefului de depozit de la „Exdrupo”, întreprinderea care prestează servicii de construcție și reparație a drumurilor, a fost făcut public de edilul capitalei Dorin Chirtoacă. În cadrul ședinței de luni a primăriei, acesta a anunțat că, din informația pe care o deține, autospecialele de la „Exdrupo” au fost observate lângă casa lui Rață într-o anumită zi, în timp ce în documente se specifică că se aflau în sectorul Botanica. Directorul „Exdrupo”  Efim Cheptănari a dat asigurări că subalternul său a arendat utilajul întreprinderii, iar materialele folosite la construcția drumului le-ar fi cumpărat din altă parte. „Dacă se va constata că au fost folosite și utilaje care nu au fost date în chirie, vom avea obiecții și față de dl. Cheptănari”, a precizat primarul, care pune la îndoială faptul că pietrișul și asfaltul frezat au fost luate din altă parte decât de la „Exdrupo”.

Acesta a cerut șefului interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicații, Igor Gamrețki, să deschidă o anchetă de serviciu, iar șeful depozitului de la „Exdrupo”, Dumitru Rață, să fie suspendat din funcție.

„Mi se pun în cârcă prea multe”

Contactat de portalul Moldova Curată, Dumitru Rață ne-a explicat că deține facturi pentru toate lucrările de construcție a drumului care duce spre casa lui. „Am construit drumul acesta timp de șase ani. Am pus mână de la mână mai mulți vecini și am cumpărat asfalt și pietriș. Vecinii, știind că lucrez la „Exdrupo”, au propus să închiriem utilajul de acolo. Eu am încheiat contractul, am plătit serviciile. Pot să vă arăt toate chitanțele. Recunosc că o dată s-a întâmplat să folosesc un camion de la „Exdrupo” pentru a transporta niște pietriș de la carieră și nu am plătit pentru aceasta. Sunt gata să achit amendă pentru asta, dar mi se pun în cârcă prea multe”, ne-a comunicat bărbatul. Întrebat din ce bani și-a construit casa din Durlești, Rață ne-a comunicat că are o afacere în domeniul agriculturii. „Nimeni nu a venit să mă întrebe de bani, dar eu am o gospodărie țărănească în Leova. Am 49 de ha de pământ pe care le cultiv. Casa mi-am construit-o timp de șase ani”, susține el, precizând că, după ce a aflat că Ministerul Afacerilor Interne l-a luat la ochi, s-a dus să dea explicații și să prezinte facturile, dar nu a fost ascultat.

Mariana Rață



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Cazul primarului orașului Ialoveni, discutat astăzi la...

La şedinţa de astăzi a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor fi discutate cazurile a 4 persoane cu funcții publice despre care a scris Moldova Curată. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, primar al orașului Ialoveni, Victor Bogatico, primar al orașului Râșcani, Valentina Garașciuc, şefa Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani, și Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ei sunt bănuiți de încălcarea regimului conflictului de interese, iar reprezentantul CEC – de încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pentru anul 2012, și celui al incompatibilităților și restricțiilor funcției deținute.

22 mai 2014
975
Interese la vedere

Iazul satului Clocuşna arendat de soţia primarului

Ruslan Goreacii, primarul satului Clocuşna din raionul Ocniţa, a semnat un contract cu soţia sa, prin care a dat în arendă iazul satului cu suprafaţa de peste trei hectare pe o perioadă de 29 de ani. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. După constatarea acestei abateri, contractul de arendă ar putea fi anulat, fapt ce îl nemulţumeşte pe alesul local din Clocuşna care spune că a investit mulţi bani în acest iaz.

27 noiembrie 2015
2410
Interese la vedere

Usatîi cere bani de la CNI

Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi cere de la Comisia Naţională de Integritate (CNI) 20 de mii de lei drept prejudiciu moral. Ministrul susţine că CNI i-ar fi afectat grav onoarea şi reputaţia profesională atunci când a constatat conflict de interese în cazul reorganizării de către Andrei Usatîi a unor instituţii medico - sanitare publice.

26 iulie 2013
1277
Interese la vedere

Divorţ, de ochii legii

Secretara consiliului local din satul Temeleuţi din raionul Călaraşi a divorţat de soţul său, doar pentru a rezolva un conflict de interese. Şi asta după ce cumnatul său, fratele soţului, a devenit primar.

10 octombrie 2013
1201
Interese la vedere

Primarul din Ghidighici, dintr-un conflict de interese...

La 19 februarie curent, primarul localității Ghidighici din muncipiul Chișinău, Ion Begleț, a fost condamnat de către judecătoria Buiucani pentru abuz în serviciu, deoarece acesta şi-a numit feciorul în calitate de viceprimar. Deţinând funcţia de viceprimar, fiul ar fi fost premiat ilegal de tatăl său. Alesul local a primit o amendă şi interdicție de a ocupa funcții publice vreme de cinci ani. Hotărârea de judecată emisă este cu drept de atac.

21 februarie 2014
1150
Interese la vedere

Ana Guțu, suspectată de conflict de interese

Deputatul liberal Ana Guțu este suspectată de încălcarea Legii cu privire la conflictul de interese.

03 mai 2013
1443