Un fost director de școală și-a angajat soția și fiul, motivând că aceștia nu aveau un loc de muncă

Interese la vedere 30 aprilie 2016 842
Nicolae Munteanu explică în ședința CNI de ce și-a angajat soția și fiul.

Fostul director al Școlii profesionale nr. 2 din orașul Cahul, Nicolae Munteanu, și-a angajat soția și fiul în instituția pe care o conducea, dar a rămas nesancționat pentru conflict de interese. La ședința de joi, 28 aprilie, Comisia Națională de Integritat (CNI) a constatat că Nicolae Munteanu a admis o situație de conflict de interese, dar nu a expediat dosarul la CNA pentru aplicarea amenzii conform Codului Contravențional, așa cum se întâmplă în alte cazuri, ci a clasat cauza. Motivul - conflictul se consideră soluționat prin faptul că din luna ianuarie Munteanu nu se mai află în funcție. 



Potrivit inspectorilor CNI, Nicolae Munteanu a devenit director al Școlii profesionale nr. 2 din Cahul în anul 1998. Soția sa a fost angajată de el în funcțiile de bibliotecară și de inspector în secția cadre în anul 2013. Ceva mai devreme, din 2009, în Școală a fost angajat și fiul directorului, inițial în funcția de profesor în secția de volei, iar în anii 2012 - 2014 acesta a cumulat și funcța de profesor de istorie. 

Vice-președintele CNI: «Mulți oameni în țară nu au un loc de muncă, dar acesta nu este motiv să încălcați legea»

Cât timp a avut-o în subordine pe soția sa, Nicolae Munteanu i-a acordat acesteia în total 18 premii bănești, cu diferite ocazii - 8 martie, hramul orașului, Ziua Profesorului etc. Acest fapt l-a subliniat în ședința CNI de joi, 28 aprilie, membrul Comisiei, Leonid Morari. «În anul 2014 i-ați acordat soției 8 premii și unele sunt în sumă maximă din grila de premiere de până la 500 de lei. Legea interzice așa ceva, prin asta și se exprimă conflictul de interese», a spus Leonid Morari. 

Cât privește fiul, directorul i-a acordat și acestuia 14 premii bănești sau sume sub formă de ajutor material. Nicolae Munteanu le-a explicat inspectorilor CNI că soția și fiul său au fost angajați cu respectarea legii, de aceea nu consideră că este vorba despre un conflict de interese. Prezent la ședința CNI la care s-a discutat cazul său, Nicolae Munteanu a reiterat că nu consideră că a făcut ceva ilegal. «Nu consider că este un conflict de interese. Soția mea nu avea de lucru, fiul nu avea de lucru…», a spus directorul. Președintele ședinței, vice-președintele CNI, Victor Strătilă, i-a replicat însă: «Foarte multe persoane în țară nu au de lucru, dar acesta nu este un motiv de a încălca legea și a-i angaja în subordine directă». Directorul a mai argumentat că soția sa nu avea acces la documente financiare sau să aibă drept de semnătură pe actele școlii, de aceea nu a considerat necesar să declare situația ca fiind un conflict de interese. 

După deliberări, membrii CNI au decis că Nicolae Munteanu s-a aflat în situație de conflict de interese, însă nu vor expedia cauza la CNA, pentru a-i aplica amenda în conformitate cu Codul Contravențional, așa cum prevede legislația. Acest conflict va rămâne nesancționat, deoarece după constatare, CNI a clasat cauza, motivând că situația a fost soluționată prin faptul că Nicolae Munteanu nu se mai află în funcția de director. El a fost demis în luna ianuarie 2016. 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Pâine de la firma ginerelui

Circa 870 de copii care frecventează cele trei grădiniţe din oraşul Ialoveni sunt alimentaţi cu pâine de la brutăria gestionată de ginerele primarului oraşului. Alesul local susţine că el nu a fost membru al grupului de lucru atunci când a fost ales câştigătorul tenderului.

10 februarie 2014
1386
Interese la vedere

Achizițiile, veriga slabă a instituțiilor publice

Niciunul dintre dosarele penale deschise în ultimii ani de CNA sau Procuratura Anticorupție pentru presupuse fraude comise în procesele de achiziții publice nu s-au soldat cu vreo condamnare, iar cele mai răsunătoare dintre ele se află încă la faza de urmărire penală și nu există niciun bănuit. În majoritatea cazurilor ele figurează prejudicii de milioane de lei. Consiliul Naţional de Participare susţine că în ultimii 2 ani a făcut nenumărate demersuri către Guvern în privinţa asigurării transparenţei achiziţiilor publice, însă lucrurile nu s-au schimbat.

16 octombrie 2014
919
Interese la vedere

Silvia Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-direc...

Silvia Volosatâi, fosta șefă a Secției investiții capitale de la Ministerul Sănătății, este urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri. Comisia a verificat averile funcționarei în baza unui material apărut pe moldovacurata.md.

25 septembrie 2015
840
Interese la vedere

La Mediu avem ministru fără mașină, iar la Agricultură...

Doi dintre noii miniștri din Guvernul Gaburici nu se pot lăuda că au autoturisme, iar unul, cel mai tânăr din actualul Cabinet, Ion Sula, nu are nici casă. Ministrul a ocupat și până acum o funcție bugetară și spune că locuiește în casa tatălui său și folosește și mașinile acestuia. Ministrul Mediului însă, Sergiu Palihovici, s-a împrumutat de la bănci cu sume mari în ultimii ani, dar spune că ”își poate permite”. Despre veniturile ministrului Apărării, Viorel Cibotaru, și el persoană nouă în Guvern, încă nu se cunosc prea multe din cauză că încă nu a depus declarația de avere. 

02 martie 2015
961
Interese la vedere

Primarul din Coşerniţa riscă o amendă pentru conflict d...

Primarul satului Coşerniţa din raionul Criuleni a încălcat regimul juridic al conflictului de interese angajându-şi soţia în funcţia de specialist pentru probleme funciare la primăria din sat. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) şi este argumentată prin faptul că alesul local şi-a menţinut soţia în această funcţie timp de şapte ani, fără a lua măsuri de soluţionare a conflictului de interese. La rândul său, primarul se consideră nevinovat şi spune că va contesta în judecată actul emis de CNI.

25 aprilie 2014
729
Interese la vedere

CNI: Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul i-...

Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul, Oleg Miron, are în subordine două rude: pe soția sa, care este profesoară de etică și psihologie, și pe cumnata sa, care este director-adjunct și profesoară de limba română. La sesizarea Organizației Transparency International Moldova, Comisia Națională de Integritate (CNI) a verificat această situație și a constatat existența unui conflict de interese.

31 iulie 2015
766