Un fost director de școală și-a angajat soția și fiul, motivând că aceștia nu aveau un loc de muncă

Interese la vedere 30 aprilie 2016 610
Nicolae Munteanu explică în ședința CNI de ce și-a angajat soția și fiul.

Fostul director al Școlii profesionale nr. 2 din orașul Cahul, Nicolae Munteanu, și-a angajat soția și fiul în instituția pe care o conducea, dar a rămas nesancționat pentru conflict de interese. La ședința de joi, 28 aprilie, Comisia Națională de Integritat (CNI) a constatat că Nicolae Munteanu a admis o situație de conflict de interese, dar nu a expediat dosarul la CNA pentru aplicarea amenzii conform Codului Contravențional, așa cum se întâmplă în alte cazuri, ci a clasat cauza. Motivul - conflictul se consideră soluționat prin faptul că din luna ianuarie Munteanu nu se mai află în funcție. Potrivit inspectorilor CNI, Nicolae Munteanu a devenit director al Școlii profesionale nr. 2 din Cahul în anul 1998. Soția sa a fost angajată de el în funcțiile de bibliotecară și de inspector în secția cadre în anul 2013. Ceva mai devreme, din 2009, în Școală a fost angajat și fiul directorului, inițial în funcția de profesor în secția de volei, iar în anii 2012 - 2014 acesta a cumulat și funcța de profesor de istorie. 

Vice-președintele CNI: «Mulți oameni în țară nu au un loc de muncă, dar acesta nu este motiv să încălcați legea»

Cât timp a avut-o în subordine pe soția sa, Nicolae Munteanu i-a acordat acesteia în total 18 premii bănești, cu diferite ocazii - 8 martie, hramul orașului, Ziua Profesorului etc. Acest fapt l-a subliniat în ședința CNI de joi, 28 aprilie, membrul Comisiei, Leonid Morari. «În anul 2014 i-ați acordat soției 8 premii și unele sunt în sumă maximă din grila de premiere de până la 500 de lei. Legea interzice așa ceva, prin asta și se exprimă conflictul de interese», a spus Leonid Morari. 

Cât privește fiul, directorul i-a acordat și acestuia 14 premii bănești sau sume sub formă de ajutor material. Nicolae Munteanu le-a explicat inspectorilor CNI că soția și fiul său au fost angajați cu respectarea legii, de aceea nu consideră că este vorba despre un conflict de interese. Prezent la ședința CNI la care s-a discutat cazul său, Nicolae Munteanu a reiterat că nu consideră că a făcut ceva ilegal. «Nu consider că este un conflict de interese. Soția mea nu avea de lucru, fiul nu avea de lucru…», a spus directorul. Președintele ședinței, vice-președintele CNI, Victor Strătilă, i-a replicat însă: «Foarte multe persoane în țară nu au de lucru, dar acesta nu este un motiv de a încălca legea și a-i angaja în subordine directă». Directorul a mai argumentat că soția sa nu avea acces la documente financiare sau să aibă drept de semnătură pe actele școlii, de aceea nu a considerat necesar să declare situația ca fiind un conflict de interese. 

După deliberări, membrii CNI au decis că Nicolae Munteanu s-a aflat în situație de conflict de interese, însă nu vor expedia cauza la CNA, pentru a-i aplica amenda în conformitate cu Codul Contravențional, așa cum prevede legislația. Acest conflict va rămâne nesancționat, deoarece după constatare, CNI a clasat cauza, motivând că situația a fost soluționată prin faptul că Nicolae Munteanu nu se mai află în funcția de director. El a fost demis în luna ianuarie 2016. Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Un primar revocat din funcție conduce o localitate din...

Revocat deja de două luni de prima instanţă pentru incompatibilitate de funcţii, primarul comunei Sipoteni, Vasile Raţă, continuă să conducă localitatea. Experţii anticorupţie susţin că practica judiciară existentă arată că până la emiterea unei decizii definitive pot trece și câţiva ani, de aceea propun suspendarea din funcţia publică a persoanei revocate până când instanţa va emite o decizie definitivă.

07 noiembrie 2016
674
Interese la vedere

Pâine de la firma ginerelui

Circa 870 de copii care frecventează cele trei grădiniţe din oraşul Ialoveni sunt alimentaţi cu pâine de la brutăria gestionată de ginerele primarului oraşului. Alesul local susţine că el nu a fost membru al grupului de lucru atunci când a fost ales câştigătorul tenderului.

10 februarie 2014
1135
Interese la vedere

Socrul primarului, şofer la primărie

Primarul comunei Larga din raionul Briceni şi-a angajat socrul la primărie în funcţia de şofer.  Localnicii spun, însă, că la volanul autoturismului primăriei îl văd mai mult pe primar, decât pe socrul său.

16 decembrie 2013
946
Interese la vedere

Soacra şi nora, în funcţii de conducere la Şcoala de bo...

Directoarea Şcolii sportive republicane de box din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, şi-a angajat nora în funcţia de director adjunct, motivând că locul era vacant şi că nu se găsea un specialist potrivit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a decis că directoarea s-a condus de interesele personale, aşa că va cere instanţei de judecată anularea ordinului de angajare.

24 septembrie 2014
804