Un fost director de școală și-a angajat soția și fiul, motivând că aceștia nu aveau un loc de muncă

Interese la vedere 30 aprilie 2016 353
Nicolae Munteanu explică în ședința CNI de ce și-a angajat soția și fiul.

Fostul director al Școlii profesionale nr. 2 din orașul Cahul, Nicolae Munteanu, și-a angajat soția și fiul în instituția pe care o conducea, dar a rămas nesancționat pentru conflict de interese. La ședința de joi, 28 aprilie, Comisia Națională de Integritat (CNI) a constatat că Nicolae Munteanu a admis o situație de conflict de interese, dar nu a expediat dosarul la CNA pentru aplicarea amenzii conform Codului Contravențional, așa cum se întâmplă în alte cazuri, ci a clasat cauza. Motivul - conflictul se consideră soluționat prin faptul că din luna ianuarie Munteanu nu se mai află în funcție. Potrivit inspectorilor CNI, Nicolae Munteanu a devenit director al Școlii profesionale nr. 2 din Cahul în anul 1998. Soția sa a fost angajată de el în funcțiile de bibliotecară și de inspector în secția cadre în anul 2013. Ceva mai devreme, din 2009, în Școală a fost angajat și fiul directorului, inițial în funcția de profesor în secția de volei, iar în anii 2012 - 2014 acesta a cumulat și funcța de profesor de istorie. 

Vice-președintele CNI: «Mulți oameni în țară nu au un loc de muncă, dar acesta nu este motiv să încălcați legea»

Cât timp a avut-o în subordine pe soția sa, Nicolae Munteanu i-a acordat acesteia în total 18 premii bănești, cu diferite ocazii - 8 martie, hramul orașului, Ziua Profesorului etc. Acest fapt l-a subliniat în ședința CNI de joi, 28 aprilie, membrul Comisiei, Leonid Morari. «În anul 2014 i-ați acordat soției 8 premii și unele sunt în sumă maximă din grila de premiere de până la 500 de lei. Legea interzice așa ceva, prin asta și se exprimă conflictul de interese», a spus Leonid Morari. 

Cât privește fiul, directorul i-a acordat și acestuia 14 premii bănești sau sume sub formă de ajutor material. Nicolae Munteanu le-a explicat inspectorilor CNI că soția și fiul său au fost angajați cu respectarea legii, de aceea nu consideră că este vorba despre un conflict de interese. Prezent la ședința CNI la care s-a discutat cazul său, Nicolae Munteanu a reiterat că nu consideră că a făcut ceva ilegal. «Nu consider că este un conflict de interese. Soția mea nu avea de lucru, fiul nu avea de lucru…», a spus directorul. Președintele ședinței, vice-președintele CNI, Victor Strătilă, i-a replicat însă: «Foarte multe persoane în țară nu au de lucru, dar acesta nu este un motiv de a încălca legea și a-i angaja în subordine directă». Directorul a mai argumentat că soția sa nu avea acces la documente financiare sau să aibă drept de semnătură pe actele școlii, de aceea nu a considerat necesar să declare situația ca fiind un conflict de interese. 

După deliberări, membrii CNI au decis că Nicolae Munteanu s-a aflat în situație de conflict de interese, însă nu vor expedia cauza la CNA, pentru a-i aplica amenda în conformitate cu Codul Contravențional, așa cum prevede legislația. Acest conflict va rămâne nesancționat, deoarece după constatare, CNI a clasat cauza, motivând că situația a fost soluționată prin faptul că Nicolae Munteanu nu se mai află în funcția de director. El a fost demis în luna ianuarie 2016. Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Achizițiile, veriga slabă a instituțiilor publice

Niciunul dintre dosarele penale deschise în ultimii ani de CNA sau Procuratura Anticorupție pentru presupuse fraude comise în procesele de achiziții publice nu s-au soldat cu vreo condamnare, iar cele mai răsunătoare dintre ele se află încă la faza de urmărire penală și nu există niciun bănuit. În majoritatea cazurilor ele figurează prejudicii de milioane de lei. Consiliul Naţional de Participare susţine că în ultimii 2 ani a făcut nenumărate demersuri către Guvern în privinţa asigurării transparenţei achiziţiilor publice, însă lucrurile nu s-au schimbat.

16 octombrie 2014
368
Interese la vedere

GUVERN CU AFACERI NEDECLARATE

Opt dintre miniștrii actualei guvernări dețin acțiuni sau cote-părți în diferite firme, lucru pe care nu l-au indicat în declarațiile de venituri și proprietăți, depuse la Comisia Națională de Integritate. Acest lucru a fost descoperit și probat cu documente de către jurnaliștii de la RISE Project Moldova.

16 octombrie 2014
378
Interese la vedere

CNI versus CNA: conflicte de interese - multe, amenzi –...

Chiar dacă şi-au angajat rudele în instituţiile pe care le conduc sau le-au desemnat câştigători ai licitaţiilor publice, persoanele cu funcţii de răspundere rămân nepedepsite. Acest lucru se întâmplă deoarece două instituţii interpretează legislaţia diferit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) susţine că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, iar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, afirmă că aceste 3 luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei.

16 octombrie 2014
449
Interese la vedere

Fiul și soția – în subordinea directorului de la ”Pădur...

Directorul rezervației naturale ”Pădurea Domnească”, Valeriu Țarigradschi, ar putea fi cercetat de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală pentru că îi are în subordine pe soția și fiul său și pentru utilizarea unui automobil de serviciu în interes personal. Soția sa, Sofia Țarigradschi, este pădurar, iar fiul său, Marian Țarigradschi, este șef al punctului turistic „Cantonul nr. 1”, sectorul Balatina. Cazul directorului de la Pădurea Domnească a fost examinat la CNI în 3 ședințe, până a fi luată această decizie, la ședința din 23 iunie. Membrii CNI au constatat o situație de conflict de interese.

30 iunie 2016
396