Licitație cu „dedicație” la Ialoveni

Interese la vedere 16 decembrie 2017 1110

Direcția raională Ialoveni a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a indicat până la milimetri, într-un anunț de achiziții publice, dimensiunile unei mașini care urma să fie cumpărată pentru instituție. Asta înseamnă că alți potențiali ofertanți, care vând mașini cu un milimetru mai lungi sau mai înalte, sunt automat eliminați din concurs. Experții spun că un astfel de anunț poate indica faptul că instituția și-a găsit deja obiectul care urmează să fie procurat, iar licitația se organizează de formă. Șeful Direcției ANSA Ialoveni respinge acuzația și afirmă că, de fapt, a fost o greșeală, provenită din neștiința de a întocmi anunțurile de achiziții. 



La 1 decembrie 2017 în Buletinul Achizițiilor Publice a apărut un anunț dat de Direcția raională Ialoveni pentru Siguranța Alimentelor privind procurarea unui autoturism. În anunț este indicat, pe lângă alte caracteristici, de ce culoare trebuie să fie mașina - gri metalic, în ce an să fie fabricată - 2017, dar și dimensiunile exacte: lungimea - 4248mm, lățimea - 2035 mm, înălțimea - 1674 mm. 

Anunțul a fost observat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), care monitorizează achizițiile publice, și care a raportat anunțul la ANSA și la Agenția Achiziții Publice. 

Solicitat de Moldova Curată, Victor Todorașco, șeful Direcției Patrimoniu și Management Intern al ANSA, a declarat că un astfel de anunț reprezintă o încălcare de lege. „Ar fi trebuit să indice dimensiunile aproximative. Imediat îi atenționez să schimbe anunțul”, ne-a spus Victor Toderașco. 

Grigore Ursu: „Recunosc că poate am greșit, dar e din cauză că nu știm cum să scriem corect anunțurile pentru concurs”

La rândul său, Grigore Ursu, șeful Direcției raionale ANSA Ialoveni, ne-a anunțat că licitația avut loc deja, la 11 decembrie. „Da, ne-au comunicat ieri cei de la Centru că nu am scris anunțul corect, dar a fost o greșeală. Noi facem astfel de achiziții cred că o dată la 10 ani. Nu știm cum să scriem anunțurile. Nu ne-a făcut nimeni niciodată vreun seminar ca să ne explice cum să scriem caietele de sarcini, anunțurile, iar după ce le facem așa cum știm noi imediat apar obiecții că am încălcat legea. Am rugat contabila să se uite cum sunt scrise alte anunțuri și l-am făcut cum am știut”, a explicat Grigore Ursu. 

Potrivit lui, la concurs și-a prezentat oferta un singur agent economic, care a și fost declarat câștigător, iar mașina care urmează să fie cumpărată va costa 327 de mii de lei. Grigore Ursu susține că nu ar avea o problemă dacă licitația va fi anulată din cauza acestei greșeli: „Ne-am zis că așteptăm 6 zile, așa cum prevede legea, și dacă nu avem nici un demers sau obiecții, mergem mai departe și încheiem contractul cu agentul economic. Le-am spus și celor de la Centru, renunțăm la această achiziție dacă există obiecții, vom circula cu mașinile vechi”.

Expertă: în ultimul timp întălnim tot mai des astfel de cazuri

Moldova Curată a solicitat un comentariu asupra acestei situații și Agenției Achiziții Publice (AAP), în ale cărei atribuții intră verificarea anunțurilor de achiziții și a altor documente referitoare la organizarea concursurilor. În 5 zile de la solicitare Agenția nu a venit cu un răspuns.

Președinta AGER, Olesea Stamate, ne-a declarat că în ultimul timp Asociația constată tot mai multe astfel de cazuri: ”Deși în caietul de sarcini nu este indicată vreo denumire de marcă (căci ar însemna încălcarea flagrantă a art. 37 din Legea 131), specificațiile se potrivesc, prin coincidență sau nu, unui singur concurent. Nu exclud faptul că, în anumite cazuri, acest lucru se poate întâmpla și din lipsa de cunostințe sau experiență a membrilor grupului de lucru, însă în majoritatea cazurilor este, totuși, vorba de o intenție clară de a procura un bun de o anumită marcă. Or, o asemenea abordare este o clară limitare a concurenței, ce contravine atât legislației de protecție a concurenței, cât și legislației din domeniul achizițiilor publice”.

Președinta AGER susține că, pentru prevenirea unor astfel de cazuri, Agenția Achiziții Publice, care editează Buletinul Achizițiilor Publice, ar trebui să verifice mai atent invitațiile de participare, iar dacă  observă specificații tehnice scrise atât de detaliat, să le returneze autorității contractante pentru corectare. „Totodată, AAP, în cazul în care constată că asemenea situații sunt foarte frecvente, ar trebui să editeze un îndrumar sau poate să elaboreze chiar un act normativ, care să reglementeze cum se stabilesc specificațiile tehnice în cazul procurarii bunurilor”, explică Olesea Stamate. Ea a adăugat că ar fi indicată, de asemenea, modificarea legislației, astfel ca Agenția pentru Soluționarea Contestațiilor să poată fi sesizată nu doar de părțile interesate (adică de agențiie conomici participanți la concurs), ci și de reprezentanții societății civile. „O atare experiență există în Polonia, de exemplu”, precizează experta. 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Mai mulţi primari din Ialoveni nu au depus declaraţiile...

Câţiva primari din raionul Ialoveni sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile publice raionale nu i-au informat că sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile de interese personale pentru anul 2012 până la 31 martie curent. Pentru că nu au prezentat aceste declaraţii, aleşii locali au fost citaţi la Comisia Naţională de Integritate (CNI).

28 iunie 2013
1504
Interese la vedere

O primăriţă şi-a adus cumnata „mai aproape”

Primăriţa comunei Donici din raionul Orhei şi-a angajat cumnata la primărie în funcţia de contabil. Conducătoarea localităţii afirmă cu nu a organizat un concurs public pentru funcţia de contabil.

10 decembrie 2013
1208
Interese la vedere

Fiică în subordinea mamei, la contabilitatea Primăriei...

Contabila Primăriei satului Roșu, Cahul, o are în subordine pe fiica sa, dar fostul primar, care a semnat contractul de angajare, afirmă că nu este vorba despre un conflict de interese, pentru că cele două ar avea atribuții diferite. Ca în majoritatea cazurilor de acest fel, contabila spune că fiica sa a fost angajată pentru că în sat nu ar fi fost găsiți alți specialiști.

15 iulie 2015
998
Interese la vedere

Șefa Direcției Educație a raionului Cahul, acuzată și d...

Dosarul penal deschis în luna februarie anul trecut pe numele șefei Direcției Învățământ a raionului Cahul, Tatiana Hulub, urmează să fie transmis judecătorilor, întrucât procurorii anunță că au finalizat urmărirea penală. Procurorul raionului Cahul, Leonid Turculeț, a declarat pentru Moldova Curată că la capul de acuzare inițial – delapidarea averii străine, pe parcursul urmăririi penale s-a mai adăugat unul – fals în acte publice. Procurorul afirmă că oamenii legii dispun de toate probele necesare, dar că respectă prezumția nevinovăției persoanei până la decizia finală a instanței.

25 martie 2015
794
Interese la vedere

Fratele și sora au prejudiciat o întreprindere de stat...

Conflict de interese la Edineț. Directorul şi contabila întreprinderii municipale „Apă Canal” din Edineţ au fost condamnați de Curtea de Apel Bălți la 9 și, respectiv, 8 ani de închisoare, după ce au prejudiciat bugetul companiei cu aproape jumătate de milion de lei.

20 mai 2013
722
Interese la vedere

Interese ”acvatice” la Criuleni

Apeductul din Ohrincea, sat în componenţa primăriei Criuleni, ar putea fi gestionat de către un SRL. O decizie în acest sens a adoptat Consiliul orăşenesc Criuleni pe data de 8 aprilie, 2016. Consilierii, cu vot majoritar, au delegat gestiunea serviciului de aprovizionare cu apă din satul Ohrincea către SRL “VALNICMAR”, al cărei fondator este Valeriu Iurcu, consilier din partea Partidului Liberal în Consiliul Orăşenesc Criuleni.

27 mai 2016
776