Fiică în subordinea mamei la Inspectoratul Fiscal Cimișlia

Interese la vedere 27 aprilie 2016 884
Maria Burac

Şefa Inspectoratului Fiscal Teritorial Cimişlia, Maria Burac, şi-a angajat fiica, pe Larisa Burac, în calitate de inspector în cadrul instituţiei pe care o conduce. Aceasta i-a fost în subordine timp de jumătate de an, din iunie 2014 şi până în ianuarie 2015, când a fost transferată la Inspectoratul Fiscal din municipiul Chişinău.Şefa IFS Cimişlia, Maria Burac, afirmă că nu a fost o situaţie de conflict de interese, deoarece fiica sa a fost angajată în urma unui concurs organizat de o comisie din care ea nu a făcut parte și, în plus, nu i-a fost subordonată directă. Maria Burac a mai declarat pentru Moldova Curată că acest caz ar fi fost examinat de responsabilii pentru securitatea internă a Inspectoratului Fiscal Principal, care nu au găsit nimic ilegal.

„Eu am declarat conflictul de interese în registrul nostru instituit în Inspectoratul Fiscal. Am presupus că poate fi un conflict de interese şi l-am declarat. În incinta noastră sunt două direcţii, mie mi se supune şeful de direcţie, iar inspectorii se supun şefilor de direcţie”, a explicat Maria Burac.

Totodată, ea a recunoscut că a semnat acte ce o vizau şi pe fiica sa, precum cele de salarii. Maria Burac a mai adăugat că fiica sa s-a transferat ulterior la Inspectoratul Fiscal din Chișinău, sectorul Centru, spunând că  ”tineretul tinde să locuiască la oraş”.

Expert: Este conflict de interese pentru că mama este conducătorul instituției și ia decizii în privința fiicei

Legea cu privire la statutul funcţionarului public interzice funcționarilor să aibă persoane apropiate în subordine directă, explică Mariana Kalughin de la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei. Potrivit ei, acest caz însă este diferit, pentru că e vorba despre un conducător al entităţii. În acest caz, potrivit Marianei Kalughin, mama s-a aflat în situaţia să ia anumite decizii, să participe la luarea deciziilor sau să execute decizii ce o vizau pe fiică.

„Chiar dacă fiica a fost angajată de o comisie, oricum actul administrativ privind angajarea a fost emis de către mama acestui angajat public. Conducătorul instituţiei este cel care ia deciziile privind plăţile salariale, concedii, participare la anumite delegaţii, instruiri etc. În această situaţie conducătorul este într-un potenţial conflict de interese, practic, permanent şi astfel de situaţii sunt inadmisibile. Faptul că nu e în subordine nemijlocită nu soluţionează conflictul de interese”, a explicat Mariana Kalughin.

Potrivit Legii cu privire la conflictul de interese, de fiecare dată când are de luat o decizie privind o persoană apropiată, funcţionarul public trebuie să se abţină de la aceasta şi în termen de 3 zile să declare conducătorului său superior sau organului ierarhic superior această situaţie. ”Conducătorul trebuie să dea o anumită soluţie, iar funcționarul vizat trebuie să se conformeze acestei soluţii, de exemplu, transferul în altă subdiviziune. Acest institut al tratării conflictului de interese trebuie să asigure caracterul necompromis al oricăror decizii. Nu contează ce s-a întâmplat în realitate şi mama de fiecare dată putea să rămână imparţială faţă de ce se decidea asupra fiicei sale, însă interesul public este ca astfel de decizii nici măcar să nu fie compromise, viciate de niciun fel de suspiciune că ar fi putut fi luate părtinitor”, a adăugat experta.

IFPS urmează să examineze cazul

Am făcut o solicitare la Inspectoratul Fiscal principal de Stat pentru a afla dacă acest caz a fost examinat și ce soluție a fost oferită. Dintr-un răspuns oficial al IFSP înțelegem, însă, că această situație nu a fost examinată deocamdată.

”Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (în continuare IFPS), în cadrul unei cercetări de serviciu a examinat informația expusă în solicitarea Dvs. referitor la acțiunile/inacțiunile dnei Maria Burac, șef al IFS pe raionul Cimișlia, în urma căreia materialele acumulate pe marginea cazului dat au fost remise spre examinare, conform competenței, Comisiei de disciplină a IFPS,  pentru a decide în consecință. Ulterior, despre rezultate (…) veți fi informată suplimentar”, se arată în răspunsul primit de la IFPS.

Legea cu privire la conflictul de interese nu specifică exact cât timp după angajare trebuie să treacă pentru soluționarea cazului, dar în această perioadă, de la declarare  și până la luarea deciziei, subiectul nu are dreptul să ia nicio decizie referitoare la persoanele apropiate aflate în subordine.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Remunerată din bani publici pentru a învăţa grădinăritu...

Directorul Parcului „Dendrarium” din municipiul Chişinău şi-a angajat soţia la instituţia pe care o conduce doar pentru a învăţa meserie. Aceasta a activat două luni aici, fiind remunerată din bani publici.

07 august 2013
570
Interese la vedere

Judecătorii demisionează ca să nu piardă indemnizațiile...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat în această săptămână 16 cereri de demisie depuse de judecători, cifra fiind un record absolut. Alte 14 cereri au fost depuse și acceptate de la începutul acestui an. Majoritatea magistraților care demisionează vor împlini în curând 65 de ani, care este plafonul de vârstă până la care un judecător se poate afla în funcție. Surse din cadrul CSM spun că motivul este un proiect de lege, adoptat vineri, 4 aprilie, în prima lectură, care schimbă modalitatea de calcul a pensiilor și indemnizațiilor unice pe care le primesc judecătorii atunci când pleacă onorabil din sistem. Dacă va fi votat și în lectura a doua, proiectul va reduce substanțial pensiile magistraților și indemnizația. Așa că cei care demisionează acum, chiar dacă majoritatea neagă acest lucru, vor să mai prindă vechea modalitate de calcul și să beneficieze de pensie mare, de câteva mii de lei.

11 aprilie 2014
561
Interese la vedere

ZdG: ministrul Agriculturii a pus în funcții de manager...

În ultimele luni, odată cu numirea lui Liviu Volconovici în funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, mai multe persoane care activau la Universitatea Agrară (UASM) au fost numite în funcţii de conducere la întreprinderi sau instituţii de stat aflate în subordinea Ministerului, scrie Ziarul de Gardă, într-o investigație publicată joi, 2 august. UASM este instituția condusă de L. Volconovici până la preluarea funcției de ministru.

03 august 2018
839
Interese la vedere

La 4 ani de la intentare, în dosarul ”Molojen” încă nu...

Procurorul care gestionează dosarul fostului director al Întreprinderii de Stat ”Registru” susține că examinarea în instanţă a ajuns în ultima fază, dar că acum finalizarea este tărăgănată intenționat. Din luna mai și până acum aproape că nu au avut loc ședințe, acestea fiind amânate, invocându-se diferite motive. Vladimir Molojen este învinuit că a încheiat contracte de publicitate cu firma soției sale, prejudiciind statul cu peste 2 milioane de lei. În dosar figurează ca inculpați alte două persoane care au activat în cadrul Întreprinderii ”Registru”.

18 septembrie 2014
766