Naşul şi fina în primăria Bălăbăneşti

Interese la vedere 2 iulie 2013 1699
Ivan Nistrean, primarul satului Bălăbăneşti

În comuna Bălăbăneşti, raionul Criuleni, naşul-primar şi-a angajat fina în funcţia de secretar al Consiliului local. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, susţine că actualul cadru legislativ nu interzice ca un funcţionar public să activeze în subordinea cumetrilor sau naşilor. Totuşi, ar fi necesar ca să fie interzise asemenea relaţii într-o instituţie publică unde una dintre persoanele publice este conducător, fiindcă şi această situaţie poate fi o formă de protecţionism.



Până în anul 2012, funcţia de secretar al Consiliului local în comuna Bălăbăneşti o deţinea Tamara Alea. În luna aprilie 2012, această funcţie publică a rămas vacantă, după ce funcţionara a depus o cerere de demisie. „Sunt de-acum în vârstă. Îi las pe cei mai tineri să muncească”, îşi argumentează Tamara Alea demisia.

Secretarul a fost ales prin concurs

Deoarece funcţia era vacantă, autorităţile au angajat-o în acest post pe Liuba Perciuleac, fina de cununie a primarului comunei, Ivan Nistrean.

Consilierul local Ion Cojocaru, care a fost şi membru al comisiei de selectare a secretarului Consiliului comunal, afirmă că Liuba Perciuleac a obţinut funcţia printr-un concurs onest. „Mai înainte, doamna Perciuleac a lucrat pedagog în şcoală, iar acum a ales să lucreze funcţionar public. Vă spun că acest concurs a fost organizat ca la carte și au participat două persoane. Noi am ales candidatura cea mai potrivită, ca să poată răspunde la întrebările cetăţenilor, dar şi să-şi îndeplinească foarte bine atribuţiile de funcţionar public”, susţine consilierul. Acesta a ţinut să precizeze că nu a ştiut, până în prezent, că Liuba Perciuleac este fina primarului.

Mariana Calughin, expert „Transparency International – Moldova”, afirmă că prezentul cadru legislativ al R. Moldova nu stabileşte restricţii ca un funcţionar public să fie în subordinea unui naş sau cumătru. „Aici nu este vorba de un conflict de interese sau de incompatibilitate de funcţii, fiindcă aceste persoane nu sunt, de fapt, rude de sânge sau prin afinitate. Legea privind statutul funcţionarului public nu interzice acest lucru. Important, cred eu, este ca în cazul respectiv să fi fost respectată procedura de alegere a candidatului”, menţionează experta.

Primarul nu ţine minte

La concursul public iniţiat de primărie s-au înscris două persoane: Liuba Perciuleac şi Galina Temciuc. Cea din urmă spune că nu a trecut concursul, deoarece nu are studii superioare, iar acesta era un criteriu important stabilit în regulament.

Întrebat dacă a făcut parte din comisia care a desemnat câştigătorul concursului pentru funcţia de secretar al Consiliului local, primarul Ivan Nistrean spune că nu ţine minte acest lucru. „În câte comisii am fost, credeţi că îmi mai amintesc? Ce trebuie să fac în această situaţie, să merg la preot şi să rupă cununia ca să putem activa în aceeaşi instituţie publică?”, ne întreabă alesul local.

Studii juridice sau de administraţie publică

Potrivit Legii nr.436 din 28.12.2006 privind administraţia publică locală, candidatul la funcţia de secretar va fi selectat pe bază de concurs, iar persoana numită în această funcţie trebuie să fie licenţiat al unei facultăţi (secţii) de drept sau de administraţie publică. Legea mai prevede că, în cazul în care după anunţarea repetată a concursului pentru ocuparea funcţiei vacante de secretar al consiliului local nu au parvenit solicitări de la persoane cu studiile respective, la concurs poate fi admis un absolvent al unei alte facultăţi sau o persoană care urmează studiile superioare.

Primarul din Bălăbăneşti precizează că la alegerea secretarului Consiliului local din comună nu a fost organizat un concurs repetat, iar numirea în funcţie a doamnei Liuba Perciuleac s-a făcut la prima şedinţă a Consiliului local, după ce au fost anunţate rezultatele concursului.

Nepotism, nănăşism şi cumetrism – forme de protecţionism

La rândul său, Anatolie Donciu, preşedintele CNI, afirmă că finul care este în subordinea nănaşului sau viceversa este tot o formă de protecţionism care poate genera acte de corupţie. „Între nepotism, nănăşism şi cumetrism nu e mare diferenţă. E acelaşi protecţionism. Însă doar noţiunea de nepotism a fost introdusă în vocabularul oficial al ONU”, susţine Anatolie Donciu. Preşedintele CNI mai menţionează că ar fi necesar să fie introduse modificări legislative, potrivit cărora sub incidenţa legii privind conflictul de interese să cadă cumetrii şi naşii persoanelor cu funcţie de răspundere. „CNI nu poate veni în Parlament cu iniţiate legislative, însă vom discuta ideea aceasta cu parlamentarii şi guvernanţii”, afirmă Anatolie Donciu.

Notă: Mitropolia Moldovei califică raportul de rudenie stabilit între naş şi fin sau între cumetri ca fiind „de rudenie spirituală”.

Lilia Zaharia

Anatolie Donciu, preşedintele CNI



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Soacra şi nora, în funcţii de conducere la Şcoala de bo...

Directoarea Şcolii sportive republicane de box din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, şi-a angajat nora în funcţia de director adjunct, motivând că locul era vacant şi că nu se găsea un specialist potrivit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a decis că directoarea s-a condus de interesele personale, aşa că va cere instanţei de judecată anularea ordinului de angajare.

24 septembrie 2014
1197
Interese la vedere

Frate și soră cu funcții de răspundere la primăria din...

În primăria satului Cuizăuca, raionul Rezina, cuvântul „familie” are o însemnătate aparte. Și asta deoarece fratele și sora dețin funcțiile de primar și, respectiv, de contabil-șef în aceeași instituție publică. Deși situația respectivă există de doi ani în primăria de la Cuizăuca, reprezentanții Oficiului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat susțin că nu au știut despre acest fapt, însă afirmă este vorba de un conflict de interese, fiindcă ambele persoane dețin funcții de răspundere în primăria din localitate.

05 iunie 2013
1225
Interese la vedere

Verificat de CNI pentru că şi-a angajat cumnata la prim...

Primarul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, Iacob Frunză, a avut grijă ca Galina Funză, cumnata sa, soţia fratelui său, să primească un salariu de bugetar, angajând-o iniţial în funcţia de contabil al primăriei, apoi în cea de specialist pentru reglementarea regimului funciar (inginer cadastral). Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, însă alesul local afirmă că el este nevinovat, deoarece nu a făcut parte din comisia care a selectat-o pe cumnata sa în această funcţie publică. Anterior Moldova Curată a mai scris despre cazuri în care persoane cu funcţii de răspundere şi-au angajat cumnatele în instituţiile pe care le conduc.

12 ianuarie 2015
914
Interese la vedere

Vladimir Molojen, după un an, achitat și de Curtea de A...

Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale în cadrul guvernării comuniste (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea de Apel. Hotărârea de a respinge recursul procurorului și de a lăsa în vigoare sentința de achitare a Judecătoriei Buiucani a fost pronunțată pe 29 noiembrie, la un an de la hotărârea primei instanțe. 

05 decembrie 2016
1298
Interese la vedere

La 4 ani de la intentare, în dosarul ”Molojen” încă nu...

Procurorul care gestionează dosarul fostului director al Întreprinderii de Stat ”Registru” susține că examinarea în instanţă a ajuns în ultima fază, dar că acum finalizarea este tărăgănată intenționat. Din luna mai și până acum aproape că nu au avut loc ședințe, acestea fiind amânate, invocându-se diferite motive. Vladimir Molojen este învinuit că a încheiat contracte de publicitate cu firma soției sale, prejudiciind statul cu peste 2 milioane de lei. În dosar figurează ca inculpați alte două persoane care au activat în cadrul Întreprinderii ”Registru”.

18 septembrie 2014
1079
Interese la vedere

Un primar revocat din funcție conduce o localitate din...

Revocat deja de două luni de prima instanţă pentru incompatibilitate de funcţii, primarul comunei Sipoteni, Vasile Raţă, continuă să conducă localitatea. Experţii anticorupţie susţin că practica judiciară existentă arată că până la emiterea unei decizii definitive pot trece și câţiva ani, de aceea propun suspendarea din funcţia publică a persoanei revocate până când instanţa va emite o decizie definitivă.

07 noiembrie 2016
1041