Naşul şi fina în primăria Bălăbăneşti
În comuna Bălăbăneşti, raionul Criuleni, naşul-primar şi-a angajat fina în funcţia de secretar al Consiliului local. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, susţine că actualul cadru legislativ nu interzice ca un funcţionar public să activeze în subordinea cumetrilor sau naşilor. Totuşi, ar fi necesar ca să fie interzise asemenea relaţii într-o instituţie publică unde una dintre persoanele publice este conducător, fiindcă şi această situaţie poate fi o formă de protecţionism.
Până în anul 2012, funcţia de secretar al Consiliului local în comuna Bălăbăneşti o deţinea Tamara Alea. În luna aprilie 2012, această funcţie publică a rămas vacantă, după ce funcţionara a depus o cerere de demisie. „Sunt de-acum în vârstă. Îi las pe cei mai tineri să muncească”, îşi argumentează Tamara Alea demisia.
Secretarul a fost ales prin concurs
Deoarece funcţia era vacantă, autorităţile au angajat-o în acest post pe Liuba Perciuleac, fina de cununie a primarului comunei, Ivan Nistrean.
Consilierul local Ion Cojocaru, care a fost şi membru al comisiei de selectare a secretarului Consiliului comunal, afirmă că Liuba Perciuleac a obţinut funcţia printr-un concurs onest. „Mai înainte, doamna Perciuleac a lucrat pedagog în şcoală, iar acum a ales să lucreze funcţionar public. Vă spun că acest concurs a fost organizat ca la carte și au participat două persoane. Noi am ales candidatura cea mai potrivită, ca să poată răspunde la întrebările cetăţenilor, dar şi să-şi îndeplinească foarte bine atribuţiile de funcţionar public”, susţine consilierul. Acesta a ţinut să precizeze că nu a ştiut, până în prezent, că Liuba Perciuleac este fina primarului.
Mariana Calughin, expert „Transparency International – Moldova”, afirmă că prezentul cadru legislativ al R. Moldova nu stabileşte restricţii ca un funcţionar public să fie în subordinea unui naş sau cumătru. „Aici nu este vorba de un conflict de interese sau de incompatibilitate de funcţii, fiindcă aceste persoane nu sunt, de fapt, rude de sânge sau prin afinitate. Legea privind statutul funcţionarului public nu interzice acest lucru. Important, cred eu, este ca în cazul respectiv să fi fost respectată procedura de alegere a candidatului”, menţionează experta.
Primarul nu ţine minte
La concursul public iniţiat de primărie s-au înscris două persoane: Liuba Perciuleac şi Galina Temciuc. Cea din urmă spune că nu a trecut concursul, deoarece nu are studii superioare, iar acesta era un criteriu important stabilit în regulament.
Întrebat dacă a făcut parte din comisia care a desemnat câştigătorul concursului pentru funcţia de secretar al Consiliului local, primarul Ivan Nistrean spune că nu ţine minte acest lucru. „În câte comisii am fost, credeţi că îmi mai amintesc? Ce trebuie să fac în această situaţie, să merg la preot şi să rupă cununia ca să putem activa în aceeaşi instituţie publică?”, ne întreabă alesul local.
Studii juridice sau de administraţie publică
Potrivit Legii nr.436 din 28.12.2006 privind administraţia publică locală, candidatul la funcţia de secretar va fi selectat pe bază de concurs, iar persoana numită în această funcţie trebuie să fie licenţiat al unei facultăţi (secţii) de drept sau de administraţie publică. Legea mai prevede că, în cazul în care după anunţarea repetată a concursului pentru ocuparea funcţiei vacante de secretar al consiliului local nu au parvenit solicitări de la persoane cu studiile respective, la concurs poate fi admis un absolvent al unei alte facultăţi sau o persoană care urmează studiile superioare.
Primarul din Bălăbăneşti precizează că la alegerea secretarului Consiliului local din comună nu a fost organizat un concurs repetat, iar numirea în funcţie a doamnei Liuba Perciuleac s-a făcut la prima şedinţă a Consiliului local, după ce au fost anunţate rezultatele concursului.
Nepotism, nănăşism şi cumetrism – forme de protecţionism
La rândul său, Anatolie Donciu, preşedintele CNI, afirmă că finul care este în subordinea nănaşului sau viceversa este tot o formă de protecţionism care poate genera acte de corupţie. „Între nepotism, nănăşism şi cumetrism nu e mare diferenţă. E acelaşi protecţionism. Însă doar noţiunea de nepotism a fost introdusă în vocabularul oficial al ONU”, susţine Anatolie Donciu. Preşedintele CNI mai menţionează că ar fi necesar să fie introduse modificări legislative, potrivit cărora sub incidenţa legii privind conflictul de interese să cadă cumetrii şi naşii persoanelor cu funcţie de răspundere. „CNI nu poate veni în Parlament cu iniţiate legislative, însă vom discuta ideea aceasta cu parlamentarii şi guvernanţii”, afirmă Anatolie Donciu.
Notă: Mitropolia Moldovei califică raportul de rudenie stabilit între naş şi fin sau între cumetri ca fiind „de rudenie spirituală”.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Averea lui Serghei Nastas va fi verificată de CNI
Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele lui Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, care este suspectat că nu şi-a declarat toată averea. CNI s-a autosesizat pe baza unei investigaţii realizate de Moldova Curată, în care se relata că Nastas deţine o afacere în domeniul construcţiilor în capitala Spaniei, pe care nu a indicat-o în declaraţia de avere.
Şi-a demis fiica pentru a soluţiona conflictul de inter...
Şefa Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa şi-a concediat fiica din funcţia de specialist principal în cadrul acestei instituţii, în urma unui articol publicat de Moldova Curată, care a generat efectuarea unui control de către Comisia Naţională de Integritate (CNI). Membrii Comisiei au emis un act de constatare în care se spune că şefa DS din raionul Ocniţa a încălcat regimul conflictului de interese atunci când şi-a angajat fiica.
Fiică în subordinea mamei la Inspectoratul Fiscal Cimiș...
Şefa Inspectoratului Fiscal Teritorial Cimişlia, Maria Burac, şi-a angajat fiica, pe Larisa Burac, în calitate de inspector în cadrul instituţiei pe care o conduce. Aceasta i-a fost în subordine timp de jumătate de an, din iunie 2014 şi până în ianuarie 2015, când a fost transferată la Inspectoratul Fiscal din municipiul Chişinău.
Judecătorii demisionează ca să nu piardă indemnizațiile...
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat în această săptămână 16 cereri de demisie depuse de judecători, cifra fiind un record absolut. Alte 14 cereri au fost depuse și acceptate de la începutul acestui an. Majoritatea magistraților care demisionează vor împlini în curând 65 de ani, care este plafonul de vârstă până la care un judecător se poate afla în funcție. Surse din cadrul CSM spun că motivul este un proiect de lege, adoptat vineri, 4 aprilie, în prima lectură, care schimbă modalitatea de calcul a pensiilor și indemnizațiilor unice pe care le primesc judecătorii atunci când pleacă onorabil din sistem. Dacă va fi votat și în lectura a doua, proiectul va reduce substanțial pensiile magistraților și indemnizația. Așa că cei care demisionează acum, chiar dacă majoritatea neagă acest lucru, vor să mai prindă vechea modalitate de calcul și să beneficieze de pensie mare, de câteva mii de lei.
Afacere de familie la Rezina, ajunsă în atenţia CNI
Fostul arhitect al oraşului Rezina, Evgheni Grădinari, este bănuit că, atunci când se afla în funcţie, a aprobat modificarea planului geometric al unui teren ce aparţine soţiei sale şi i-ar fi eliberat acesteia un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construcţie. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că fostul funcţionar a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, de aceea Evgheni Grădinari ar putea fi amendat cu până la şase mii de lei.
Aici așteptăm comentariul tău!