Naşul şi fina în primăria Bălăbăneşti

Interese la vedere 2 iulie 2013 1827
Ivan Nistrean, primarul satului Bălăbăneşti

În comuna Bălăbăneşti, raionul Criuleni, naşul-primar şi-a angajat fina în funcţia de secretar al Consiliului local. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, susţine că actualul cadru legislativ nu interzice ca un funcţionar public să activeze în subordinea cumetrilor sau naşilor. Totuşi, ar fi necesar ca să fie interzise asemenea relaţii într-o instituţie publică unde una dintre persoanele publice este conducător, fiindcă şi această situaţie poate fi o formă de protecţionism.Până în anul 2012, funcţia de secretar al Consiliului local în comuna Bălăbăneşti o deţinea Tamara Alea. În luna aprilie 2012, această funcţie publică a rămas vacantă, după ce funcţionara a depus o cerere de demisie. „Sunt de-acum în vârstă. Îi las pe cei mai tineri să muncească”, îşi argumentează Tamara Alea demisia.

Secretarul a fost ales prin concurs

Deoarece funcţia era vacantă, autorităţile au angajat-o în acest post pe Liuba Perciuleac, fina de cununie a primarului comunei, Ivan Nistrean.

Consilierul local Ion Cojocaru, care a fost şi membru al comisiei de selectare a secretarului Consiliului comunal, afirmă că Liuba Perciuleac a obţinut funcţia printr-un concurs onest. „Mai înainte, doamna Perciuleac a lucrat pedagog în şcoală, iar acum a ales să lucreze funcţionar public. Vă spun că acest concurs a fost organizat ca la carte și au participat două persoane. Noi am ales candidatura cea mai potrivită, ca să poată răspunde la întrebările cetăţenilor, dar şi să-şi îndeplinească foarte bine atribuţiile de funcţionar public”, susţine consilierul. Acesta a ţinut să precizeze că nu a ştiut, până în prezent, că Liuba Perciuleac este fina primarului.

Mariana Calughin, expert „Transparency International – Moldova”, afirmă că prezentul cadru legislativ al R. Moldova nu stabileşte restricţii ca un funcţionar public să fie în subordinea unui naş sau cumătru. „Aici nu este vorba de un conflict de interese sau de incompatibilitate de funcţii, fiindcă aceste persoane nu sunt, de fapt, rude de sânge sau prin afinitate. Legea privind statutul funcţionarului public nu interzice acest lucru. Important, cred eu, este ca în cazul respectiv să fi fost respectată procedura de alegere a candidatului”, menţionează experta.

Primarul nu ţine minte

La concursul public iniţiat de primărie s-au înscris două persoane: Liuba Perciuleac şi Galina Temciuc. Cea din urmă spune că nu a trecut concursul, deoarece nu are studii superioare, iar acesta era un criteriu important stabilit în regulament.

Întrebat dacă a făcut parte din comisia care a desemnat câştigătorul concursului pentru funcţia de secretar al Consiliului local, primarul Ivan Nistrean spune că nu ţine minte acest lucru. „În câte comisii am fost, credeţi că îmi mai amintesc? Ce trebuie să fac în această situaţie, să merg la preot şi să rupă cununia ca să putem activa în aceeaşi instituţie publică?”, ne întreabă alesul local.

Studii juridice sau de administraţie publică

Potrivit Legii nr.436 din 28.12.2006 privind administraţia publică locală, candidatul la funcţia de secretar va fi selectat pe bază de concurs, iar persoana numită în această funcţie trebuie să fie licenţiat al unei facultăţi (secţii) de drept sau de administraţie publică. Legea mai prevede că, în cazul în care după anunţarea repetată a concursului pentru ocuparea funcţiei vacante de secretar al consiliului local nu au parvenit solicitări de la persoane cu studiile respective, la concurs poate fi admis un absolvent al unei alte facultăţi sau o persoană care urmează studiile superioare.

Primarul din Bălăbăneşti precizează că la alegerea secretarului Consiliului local din comună nu a fost organizat un concurs repetat, iar numirea în funcţie a doamnei Liuba Perciuleac s-a făcut la prima şedinţă a Consiliului local, după ce au fost anunţate rezultatele concursului.

Nepotism, nănăşism şi cumetrism – forme de protecţionism

La rândul său, Anatolie Donciu, preşedintele CNI, afirmă că finul care este în subordinea nănaşului sau viceversa este tot o formă de protecţionism care poate genera acte de corupţie. „Între nepotism, nănăşism şi cumetrism nu e mare diferenţă. E acelaşi protecţionism. Însă doar noţiunea de nepotism a fost introdusă în vocabularul oficial al ONU”, susţine Anatolie Donciu. Preşedintele CNI mai menţionează că ar fi necesar să fie introduse modificări legislative, potrivit cărora sub incidenţa legii privind conflictul de interese să cadă cumetrii şi naşii persoanelor cu funcţie de răspundere. „CNI nu poate veni în Parlament cu iniţiate legislative, însă vom discuta ideea aceasta cu parlamentarii şi guvernanţii”, afirmă Anatolie Donciu.

Notă: Mitropolia Moldovei califică raportul de rudenie stabilit între naş şi fin sau între cumetri ca fiind „de rudenie spirituală”.

Lilia Zaharia

Anatolie Donciu, preşedintele CNIPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Ziarul Național: Demnitarii din „Poieniţa veselă”

Arendă //  Peste 11 mii de hectare de pădure din proprietatea statului au fost date în arendă pentru 49 de ani unor demnitari și oameni de afaceri

18 noiembrie 2013
1900
Interese la vedere

Primărița din Negrești, în dublu conflict de interese:...

Un control pornit de Comisia Națională de Integritate (CNI) în privința primăriței comunei Negrești din raionul Strășeni a scos la iveală o dublă încălcare de lege. Inițial, inspectorii CNI aveau informații despre faptul că primărița și-a angajat fiica la biblioteca din sat. La verificare însă s-a dovedit că aceasta a găsit o funcție și pentru soț.

22 mai 2016
1146
Interese la vedere

Mama şefă, la control...

Cu două săptămâni în urmă, Moldova Curată a publicat materialul „Mama este şefa fiicei” despre un eventual conflict de interese în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa. Această instituţie este condusă de doamna Liudmila Patîca, iar fiica ei Iana Patîca a fost angajată în luna decembrie 2012 ca specialist principal în cadrul direcţiei. În şedinţa de joi, 13 martie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a început un control pe acest caz, pentru a cerceta dacă funcţionarele au încălcat regimul juridic al conlictului de interese. Pe lângă acest control, CNI a mai iniţiat încă şase controale pe numele unor persoane cu funcţii de răspundere.

13 martie 2014
1148
Interese la vedere

Localitatea Ghidighici, „afacerea” familiei Begleţ

„Conflict vădit de interese la Ghidighici”. Aceasta este concluzia la care a ajuns Comisia Naţională de Integritate (CNI) care s-a autosesizat în baza constatărilor Curţii de Conturi a Republicii Moldova, precum că în localitatea respectivă funcţia de viceprimar este deţinută ilegal de către Alexandru Begleţ, feciorul primarului de Ghidighici, Ion Begleţ.

29 aprilie 2013
1278
Interese la vedere

Şi-a demis fiica pentru a soluţiona conflictul de inter...

Şefa Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa şi-a concediat fiica din funcţia de specialist principal în cadrul acestei instituţii, în urma unui articol publicat de Moldova Curată, care a generat efectuarea unui control de către Comisia Naţională de Integritate (CNI). Membrii Comisiei au emis un act de constatare în care se spune că şefa DS din raionul Ocniţa a încălcat regimul conflictului de interese atunci când şi-a angajat fiica.

14 mai 2014
992
Interese la vedere

Judecătorul Ghenadie Eni: ”Demisia mea nu are legătură...

Magistratul Ghenadie Eni, care a demisionat din funcția de judecător și de președinte al Curții de Apel Cahul la începutul lunii iulie, spune că demisia sa nu are legătură cu acuzațiile care i-au fost aduse referitoare la primirea unui teren pentru construcție de la Primăria Cahul. ”La 29 aprilie am împlinit 50 de ani. Asta e vârsta de pensionare pentru un judecător. Am decis să mă pensionez, dar să practic dreptul în continuare. Chiar ieri am depus cerere să fiu admis în profesia de avocat”, a spus Ghenadie Eni pentru Moldova Curată. 

16 iulie 2015
1734