Un preşedinte de raion a încălcat legea, dar a fost scutit de sancţiuni

Interese la vedere 26 mai 2016 418
Nicolae Molozea

Democratul Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, a deţinut concomitent, timp de câteva luni, funcţiile de administrator de firmă şi şef de raion. El a renunţat la poziţia de conducător de firmă după ce Moldova Curată a  scris despre incompatibilitatea de funcţii. Chiar dacă nu a soluţionat starea de incompatibilitate la timp, CNI l-a iertat.După afaceri – în politică

După alegerile locale din anul trecut, reporterii portalului Moldova Curată au investigat averile şi afacerile tuturor preşedinţilor de raion. Astfel, în unul dintre articole am scris că Nicolae Molozea vine din domeniul afacerilor şi conduce Organizaţia Teritorială PDM din Ştefan Vodă. Chiar dacă fusese ales deputat în anul 2014, el a preferat provincia, mai exact funcţia de preşedinte de raion. Înainte de a ajunge în funcţia publică, Nicolae Molozea a activat o perioadă în calitate de manager al staţiei de alimentare cu petrol din Ştefan Vodă a Companiei „Petrom Moldova”. De asemenea, a fost managerul staţiei PECO al firmei „IMP-Prim” SRL, societate comercială a cărui fondatorul şi administrator este fiul său, Ion Molozea. Potrivit informaţiei de la Camera Înregistrării de Stat, Nicolae Molozea este unul din cei patru fondatori ai unei alte firme din domeniul petrolier, „Elex” SRL.

Nicolae Molozea: „Din lipsă de timp, am omis termenii de înlăturare a incompatibilităţii”

În luna noiembrie însă Moldova Curată a descoperit că Nicolae Molozea avea două funcţii de conducere: cea de preşedinte de raion şi cea de administrator al firmei "I.V.S. - LUX" SRL. Atunci demnitarul ne-a declarat că firma nu mai activează.

Un ales local are dreptul să soluţioneze incompatibilitatea de funcţii în termen de o lună, în caz contrar, riscă să-şi piardă mandatul. Nicolae Molozea nu a făcut acest lucru la timp. În luna decembrie, după apariţia articolului pe Moldova Curată, CNI a iniţiat un control, în timpul căruia Molozea a renunţat la funcţia de administrator. În prezent, potrivit informaţiei de la Camera Înregistrării de Stat, administrator al firmei este fiul său.

Nicolae Molozea a explicat la CNI că „nu a avut timp” să soluţioneze incompatibilitatea. „Având în vedere cele expuse, precum că SRL „I.V.S.-Lux” nu a activat, nu a avut profit, şi totodată, din lipsă de timp, am omis termenii de înlăturare a incompatibilităţii”, a declarat demnitarul, citat în actul CNI.

Membrii CNI l-au ascultat şi l-au iertat, constatând “lipsa încălcării regimului juridic al incompatibilităţilor”, motivând prin faptul că firma nu a avut profit şi că Nicolae Molozea nu mai este în prezent administrator.

Decizia CNI este criticată de experţi

Nadejada Hriptievschi, director de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), spune că decizia CNI este una greşită. „Persoana a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii şi trebuie sancţionată pentru acest lucru. Preşedintele raionului Ştefan Vodă a soluţionat incompatibilitatea doar după mediatizarea situaţiei. În caz contrar, incompatibilitatea era menţinută şi acum, dacă nu era descoperită”, afirmă experta CRJM. Nadejda Hriptievschi adaugă că CNI ar mai fi emis decizii similare, care trezesc dubii.

La rândul său, Leonid Morari, membru al CNI, a precizat pentru Moldova Curată că membrii Comisiei au luat decizia respectivă deoarece s-au bazat pe informaţia că demnitarul de la Ştefan Vodă nu a obţinut venituri în urma administrării firmei. „Din actele pe care le-am analizat, preşedintele de raion nu a avut remunerări în calitate de administrator şi nu a semnat nici o hârtiuţă în această perioadă”, explică Leonid Morari.

În replică, Mariana Kalughin, vicepreşedintă a Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), afirmă că funcţia de administrator de firmă este una remunerată şi că este problema preşedintelui raionului dacă a fost sau nu salarizat, mai ales în situaţia când firma este a familiei.

Decizia CNI vine în contradicţie cu prevederile Legii cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică. Documentul stabileşte că demnitarul nu este în drept să desfăşoare orice altă activitate remunerată, cu excepţia activităţilor didactice şi ştiinţifice. Situaţia de incompatibilitate urmează să înceteze în decursul unei luni din momentul apariţiei acesteia, nu de câteva luni, aşa cum a fost în cazul preşedintelui raionului Ştefan Vodă.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Ana Guțu, suspectată de conflict de interese

Deputatul liberal Ana Guțu este suspectată de încălcarea Legii cu privire la conflictul de interese.

03 mai 2013
408
Interese la vedere

Pentru cine votăm la alegeri? Iurie Leancă: cu guvernar...

Iurie Leancă este candidatul Partidului Popular European din Moldova (PPEM) înregistrat de CEC cu nr. 3 în cursa prezidențială. Este diplomat de carieră, angajat la MAE din 1991 în diferite funcții. În perioada 2001–2005 și apoi 2007–2009, a fost vicepreședintele companiei petroliere moldovenești „Ascom Group” a miliardarului Stati. În 2009 aderă la PLDM și devine ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. În 2013-2014 este prim-ministru. În 2015 părăsește PLDM și fondează PPEM.

26 septembrie 2016
432
Interese la vedere

Sondaj // Amenda de 6000 de lei pentru conflictul de in...

Majoritatea participanților la sondajul de pe Moldovacurata.md consideră că pedeapsa care prevede o amendă maximă de 6000 de lei pentru nedeclararea conflictului de interese de către un funcționar public, prevăzută în legislație, este prea mică.

16 mai 2013
377
Interese la vedere

Igor Dodon şi casele de bugetari

Candidatul socialist la actualele alegeri prezidențiale, Igor Dodon, care a deținut până acum doar funcții publice, locuiește într-un imobil de milioane în municipiul Chişinău, iar atunci când a fost întrebat de presă de unde a luat bani pentru casă, a răspuns că a fost ajutat de părinţi şi a luat un credit. Unii locuitori ai satului de baştină al acestuia, Sadova, raionul Călaraşi, spun că mișcarea banilor ar fi fost pe sens invers: Igor Dodon a fost cel care a ajutat la repararea și renovarea casei părintești. Candidatul socialist și mama sa au refuzat să comenteze aceste afirmaţii.

11 noiembrie 2016
956