Un preşedinte de raion a încălcat legea, dar a fost scutit de sancţiuni

Interese la vedere 26 mai 2016 1516
Nicolae Molozea

Democratul Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, a deţinut concomitent, timp de câteva luni, funcţiile de administrator de firmă şi şef de raion. El a renunţat la poziţia de conducător de firmă după ce Moldova Curată a  scris despre incompatibilitatea de funcţii. Chiar dacă nu a soluţionat starea de incompatibilitate la timp, CNI l-a iertat.



După afaceri – în politică

După alegerile locale din anul trecut, reporterii portalului Moldova Curată au investigat averile şi afacerile tuturor preşedinţilor de raion. Astfel, în unul dintre articole am scris că Nicolae Molozea vine din domeniul afacerilor şi conduce Organizaţia Teritorială PDM din Ştefan Vodă. Chiar dacă fusese ales deputat în anul 2014, el a preferat provincia, mai exact funcţia de preşedinte de raion. Înainte de a ajunge în funcţia publică, Nicolae Molozea a activat o perioadă în calitate de manager al staţiei de alimentare cu petrol din Ştefan Vodă a Companiei „Petrom Moldova”. De asemenea, a fost managerul staţiei PECO al firmei „IMP-Prim” SRL, societate comercială a cărui fondatorul şi administrator este fiul său, Ion Molozea. Potrivit informaţiei de la Camera Înregistrării de Stat, Nicolae Molozea este unul din cei patru fondatori ai unei alte firme din domeniul petrolier, „Elex” SRL.

Nicolae Molozea: „Din lipsă de timp, am omis termenii de înlăturare a incompatibilităţii”

În luna noiembrie însă Moldova Curată a descoperit că Nicolae Molozea avea două funcţii de conducere: cea de preşedinte de raion şi cea de administrator al firmei "I.V.S. - LUX" SRL. Atunci demnitarul ne-a declarat că firma nu mai activează.

Un ales local are dreptul să soluţioneze incompatibilitatea de funcţii în termen de o lună, în caz contrar, riscă să-şi piardă mandatul. Nicolae Molozea nu a făcut acest lucru la timp. În luna decembrie, după apariţia articolului pe Moldova Curată, CNI a iniţiat un control, în timpul căruia Molozea a renunţat la funcţia de administrator. În prezent, potrivit informaţiei de la Camera Înregistrării de Stat, administrator al firmei este fiul său.

Nicolae Molozea a explicat la CNI că „nu a avut timp” să soluţioneze incompatibilitatea. „Având în vedere cele expuse, precum că SRL „I.V.S.-Lux” nu a activat, nu a avut profit, şi totodată, din lipsă de timp, am omis termenii de înlăturare a incompatibilităţii”, a declarat demnitarul, citat în actul CNI.

Membrii CNI l-au ascultat şi l-au iertat, constatând “lipsa încălcării regimului juridic al incompatibilităţilor”, motivând prin faptul că firma nu a avut profit şi că Nicolae Molozea nu mai este în prezent administrator.

Decizia CNI este criticată de experţi

Nadejada Hriptievschi, director de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), spune că decizia CNI este una greşită. „Persoana a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii şi trebuie sancţionată pentru acest lucru. Preşedintele raionului Ştefan Vodă a soluţionat incompatibilitatea doar după mediatizarea situaţiei. În caz contrar, incompatibilitatea era menţinută şi acum, dacă nu era descoperită”, afirmă experta CRJM. Nadejda Hriptievschi adaugă că CNI ar mai fi emis decizii similare, care trezesc dubii.

La rândul său, Leonid Morari, membru al CNI, a precizat pentru Moldova Curată că membrii Comisiei au luat decizia respectivă deoarece s-au bazat pe informaţia că demnitarul de la Ştefan Vodă nu a obţinut venituri în urma administrării firmei. „Din actele pe care le-am analizat, preşedintele de raion nu a avut remunerări în calitate de administrator şi nu a semnat nici o hârtiuţă în această perioadă”, explică Leonid Morari.

În replică, Mariana Kalughin, vicepreşedintă a Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), afirmă că funcţia de administrator de firmă este una remunerată şi că este problema preşedintelui raionului dacă a fost sau nu salarizat, mai ales în situaţia când firma este a familiei.

Decizia CNI vine în contradicţie cu prevederile Legii cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică. Documentul stabileşte că demnitarul nu este în drept să desfăşoare orice altă activitate remunerată, cu excepţia activităţilor didactice şi ştiinţifice. Situaţia de incompatibilitate urmează să înceteze în decursul unei luni din momentul apariţiei acesteia, nu de câteva luni, aşa cum a fost în cazul preşedintelui raionului Ştefan Vodă.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

ZdG: ministrul Agriculturii a pus în funcții de manager...

În ultimele luni, odată cu numirea lui Liviu Volconovici în funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, mai multe persoane care activau la Universitatea Agrară (UASM) au fost numite în funcţii de conducere la întreprinderi sau instituţii de stat aflate în subordinea Ministerului, scrie Ziarul de Gardă, într-o investigație publicată joi, 2 august. UASM este instituția condusă de L. Volconovici până la preluarea funcției de ministru.

03 august 2018
1523
Interese la vedere

Cu 3 ani întârziere, ședințele de judecată sunt înregis...

Ședințele instanțelor de judecată din toată țara sunt, în sfârșit, înregistrate audio, așa cum prevăd mai multe legi, inclusiv Codurile de Procedură Penală și Civilă. Acest lucru trebuia făcut nu mai târziu de începutul anului 2011. Poate că nici astăzi indicatorul de 100% nu ar fi fost atins dacă nu ar fi fost aplicate sancțiuni disciplinare judecătorilor care nu s-au asigurat că ședințele pe care le conduc sunt înregistrate audio. Ultimele mustrări sau avertismente pentru neînregistrarea ședințelor au fost aplicate de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior  al Magistraturii (CSM) la sfârșitul lunii martie.

24 aprilie 2014
1021
Interese la vedere

Un primar a divorţat pentru ca soţia sa să rămână în fu...

Primarul satului Donici, raionul Orhei, Serghei Guzun, a divorțat pentru a evita un conflict de interese. Soția sa, Iulia Guzun, este secretar al consiliului local din anul 2007, iar ca să evite situația de a o avea în subordine după ce a devenit primar, alesul a decis să divorțeze. Serghei Guzun a câștigat alegerile din turul doi, candidând din partea Partidului Democrat.

25 octombrie 2015
1701
Interese la vedere

Gălăgie multă fără niciun rost

Acum aproape un an, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a sesizat Comisia Naţională de Integritate privind eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către primarul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, Iacob Frunză. Potrivit autorilor sesizării, primarul o angajase în funcţia de specialistă în problemele reglementării regimului funciar la primăria pe care o conduce pe cumnata sa Galina Frunză, astfel încălcând prevederile art.2 din Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese.

05 ianuarie 2016
1349
Interese la vedere

Vatra familiei Bobeica

Timp de doi ani, primarul orăşelului Vatra, Ion Bobeica, a fost coleg de serviciu cu fiica sa, ea fiind angajată de acesta în calitate de specialist în cadrul contabilităţii. Alesul local motivează că şi-a angajat propria fiica din cauza lipsei de specialişti. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control pe acest caz, urmând să verifice dacă primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese.

17 septembrie 2013
1545
Interese la vedere

Trei din cei şase angajați în aparatul primăriei comune...

Este vorba de primar, inginerul cadastral şi secretarul consiliului local. Experţii afirmă că aici este vorba de încălcare a regimului restricțiilor în cadrul serviciului public, fapt care poate genera conflicte de interese în activitatea primăriei.

29 octombrie 2013
1122