Un preşedinte de raion a încălcat legea, dar a fost scutit de sancţiuni

Democratul Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, a deţinut concomitent, timp de câteva luni, funcţiile de administrator de firmă şi şef de raion. El a renunţat la poziţia de conducător de firmă după ce Moldova Curată a scris despre incompatibilitatea de funcţii. Chiar dacă nu a soluţionat starea de incompatibilitate la timp, CNI l-a iertat.
După afaceri – în politică
După alegerile locale din anul trecut, reporterii portalului Moldova Curată au investigat averile şi afacerile tuturor preşedinţilor de raion. Astfel, în unul dintre articole am scris că Nicolae Molozea vine din domeniul afacerilor şi conduce Organizaţia Teritorială PDM din Ştefan Vodă. Chiar dacă fusese ales deputat în anul 2014, el a preferat provincia, mai exact funcţia de preşedinte de raion. Înainte de a ajunge în funcţia publică, Nicolae Molozea a activat o perioadă în calitate de manager al staţiei de alimentare cu petrol din Ştefan Vodă a Companiei „Petrom Moldova”. De asemenea, a fost managerul staţiei PECO al firmei „IMP-Prim” SRL, societate comercială a cărui fondatorul şi administrator este fiul său, Ion Molozea. Potrivit informaţiei de la Camera Înregistrării de Stat, Nicolae Molozea este unul din cei patru fondatori ai unei alte firme din domeniul petrolier, „Elex” SRL.
Nicolae Molozea: „Din lipsă de timp, am omis termenii de înlăturare a incompatibilităţii”
În luna noiembrie însă Moldova Curată a descoperit că Nicolae Molozea avea două funcţii de conducere: cea de preşedinte de raion şi cea de administrator al firmei "I.V.S. - LUX" SRL. Atunci demnitarul ne-a declarat că firma nu mai activează.
Un ales local are dreptul să soluţioneze incompatibilitatea de funcţii în termen de o lună, în caz contrar, riscă să-şi piardă mandatul. Nicolae Molozea nu a făcut acest lucru la timp. În luna decembrie, după apariţia articolului pe Moldova Curată, CNI a iniţiat un control, în timpul căruia Molozea a renunţat la funcţia de administrator. În prezent, potrivit informaţiei de la Camera Înregistrării de Stat, administrator al firmei este fiul său.
Nicolae Molozea a explicat la CNI că „nu a avut timp” să soluţioneze incompatibilitatea. „Având în vedere cele expuse, precum că SRL „I.V.S.-Lux” nu a activat, nu a avut profit, şi totodată, din lipsă de timp, am omis termenii de înlăturare a incompatibilităţii”, a declarat demnitarul, citat în actul CNI.
Membrii CNI l-au ascultat şi l-au iertat, constatând “lipsa încălcării regimului juridic al incompatibilităţilor”, motivând prin faptul că firma nu a avut profit şi că Nicolae Molozea nu mai este în prezent administrator.
Decizia CNI este criticată de experţi
Nadejada Hriptievschi, director de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), spune că decizia CNI este una greşită. „Persoana a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii şi trebuie sancţionată pentru acest lucru. Preşedintele raionului Ştefan Vodă a soluţionat incompatibilitatea doar după mediatizarea situaţiei. În caz contrar, incompatibilitatea era menţinută şi acum, dacă nu era descoperită”, afirmă experta CRJM. Nadejda Hriptievschi adaugă că CNI ar mai fi emis decizii similare, care trezesc dubii.
La rândul său, Leonid Morari, membru al CNI, a precizat pentru Moldova Curată că membrii Comisiei au luat decizia respectivă deoarece s-au bazat pe informaţia că demnitarul de la Ştefan Vodă nu a obţinut venituri în urma administrării firmei. „Din actele pe care le-am analizat, preşedintele de raion nu a avut remunerări în calitate de administrator şi nu a semnat nici o hârtiuţă în această perioadă”, explică Leonid Morari.
În replică, Mariana Kalughin, vicepreşedintă a Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), afirmă că funcţia de administrator de firmă este una remunerată şi că este problema preşedintelui raionului dacă a fost sau nu salarizat, mai ales în situaţia când firma este a familiei.
Decizia CNI vine în contradicţie cu prevederile Legii cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică. Documentul stabileşte că demnitarul nu este în drept să desfăşoare orice altă activitate remunerată, cu excepţia activităţilor didactice şi ştiinţifice. Situaţia de incompatibilitate urmează să înceteze în decursul unei luni din momentul apariţiei acesteia, nu de câteva luni, aşa cum a fost în cazul preşedintelui raionului Ştefan Vodă.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Usatîi cere bani de la CNI
Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi cere de la Comisia Naţională de Integritate (CNI) 20 de mii de lei drept prejudiciu moral. Ministrul susţine că CNI i-ar fi afectat grav onoarea şi reputaţia profesională atunci când a constatat conflict de interese în cazul reorganizării de către Andrei Usatîi a unor instituţii medico - sanitare publice.
Două cauze penale pentru îmbogățire ilicită
Procuratura Anticorupție a pornit două cauze penale în baza noului articol din legislația moldovenească - îmbogățirea ilicită. Prevederea a fost inclusă în Codul Penal în luna februarie 2014. Urmărirea penală în cele două dosare este efectuată de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) sub conducerea procurorilor. Despre acest lucru a anunțat joi, 11 decembrie, șeful Procuraturii Anticorupție, Eduard Harunjen, la Conferința Națională Anticorupție, organizată de CNA.
Rude şi amici de-ai funcţionarilor, în vizită peste hot...
Vara aceasta, ansamblul de cântece şi dansuri populare „Drăgaica” din satul Pârliţa, raionul Ungheni, a participat la Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans Popular „Gama lacurilor”, care s-a desfăşurat în oraşul Moletai, Lituania. Printe artiştii din ansamblu, din delegaţie au mai făcut parte şi funcţionari publici din Ungheni, dar şi rude, şi amici de-ale acestora care s-au plimbat din bani publici.
Mama şefă, la control...
Cu două săptămâni în urmă, Moldova Curată a publicat materialul „Mama este şefa fiicei” despre un eventual conflict de interese în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa. Această instituţie este condusă de doamna Liudmila Patîca, iar fiica ei Iana Patîca a fost angajată în luna decembrie 2012 ca specialist principal în cadrul direcţiei. În şedinţa de joi, 13 martie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a început un control pe acest caz, pentru a cerceta dacă funcţionarele au încălcat regimul juridic al conlictului de interese. Pe lângă acest control, CNI a mai iniţiat încă şase controale pe numele unor persoane cu funcţii de răspundere.
Aici așteptăm comentariul tău!