Un preşedinte de raion a încălcat legea, dar a fost scutit de sancţiuni

Interese la vedere 26 mai 2016 1245
Nicolae Molozea

Democratul Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, a deţinut concomitent, timp de câteva luni, funcţiile de administrator de firmă şi şef de raion. El a renunţat la poziţia de conducător de firmă după ce Moldova Curată a  scris despre incompatibilitatea de funcţii. Chiar dacă nu a soluţionat starea de incompatibilitate la timp, CNI l-a iertat.



După afaceri – în politică

După alegerile locale din anul trecut, reporterii portalului Moldova Curată au investigat averile şi afacerile tuturor preşedinţilor de raion. Astfel, în unul dintre articole am scris că Nicolae Molozea vine din domeniul afacerilor şi conduce Organizaţia Teritorială PDM din Ştefan Vodă. Chiar dacă fusese ales deputat în anul 2014, el a preferat provincia, mai exact funcţia de preşedinte de raion. Înainte de a ajunge în funcţia publică, Nicolae Molozea a activat o perioadă în calitate de manager al staţiei de alimentare cu petrol din Ştefan Vodă a Companiei „Petrom Moldova”. De asemenea, a fost managerul staţiei PECO al firmei „IMP-Prim” SRL, societate comercială a cărui fondatorul şi administrator este fiul său, Ion Molozea. Potrivit informaţiei de la Camera Înregistrării de Stat, Nicolae Molozea este unul din cei patru fondatori ai unei alte firme din domeniul petrolier, „Elex” SRL.

Nicolae Molozea: „Din lipsă de timp, am omis termenii de înlăturare a incompatibilităţii”

În luna noiembrie însă Moldova Curată a descoperit că Nicolae Molozea avea două funcţii de conducere: cea de preşedinte de raion şi cea de administrator al firmei "I.V.S. - LUX" SRL. Atunci demnitarul ne-a declarat că firma nu mai activează.

Un ales local are dreptul să soluţioneze incompatibilitatea de funcţii în termen de o lună, în caz contrar, riscă să-şi piardă mandatul. Nicolae Molozea nu a făcut acest lucru la timp. În luna decembrie, după apariţia articolului pe Moldova Curată, CNI a iniţiat un control, în timpul căruia Molozea a renunţat la funcţia de administrator. În prezent, potrivit informaţiei de la Camera Înregistrării de Stat, administrator al firmei este fiul său.

Nicolae Molozea a explicat la CNI că „nu a avut timp” să soluţioneze incompatibilitatea. „Având în vedere cele expuse, precum că SRL „I.V.S.-Lux” nu a activat, nu a avut profit, şi totodată, din lipsă de timp, am omis termenii de înlăturare a incompatibilităţii”, a declarat demnitarul, citat în actul CNI.

Membrii CNI l-au ascultat şi l-au iertat, constatând “lipsa încălcării regimului juridic al incompatibilităţilor”, motivând prin faptul că firma nu a avut profit şi că Nicolae Molozea nu mai este în prezent administrator.

Decizia CNI este criticată de experţi

Nadejada Hriptievschi, director de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), spune că decizia CNI este una greşită. „Persoana a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii şi trebuie sancţionată pentru acest lucru. Preşedintele raionului Ştefan Vodă a soluţionat incompatibilitatea doar după mediatizarea situaţiei. În caz contrar, incompatibilitatea era menţinută şi acum, dacă nu era descoperită”, afirmă experta CRJM. Nadejda Hriptievschi adaugă că CNI ar mai fi emis decizii similare, care trezesc dubii.

La rândul său, Leonid Morari, membru al CNI, a precizat pentru Moldova Curată că membrii Comisiei au luat decizia respectivă deoarece s-au bazat pe informaţia că demnitarul de la Ştefan Vodă nu a obţinut venituri în urma administrării firmei. „Din actele pe care le-am analizat, preşedintele de raion nu a avut remunerări în calitate de administrator şi nu a semnat nici o hârtiuţă în această perioadă”, explică Leonid Morari.

În replică, Mariana Kalughin, vicepreşedintă a Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), afirmă că funcţia de administrator de firmă este una remunerată şi că este problema preşedintelui raionului dacă a fost sau nu salarizat, mai ales în situaţia când firma este a familiei.

Decizia CNI vine în contradicţie cu prevederile Legii cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică. Documentul stabileşte că demnitarul nu este în drept să desfăşoare orice altă activitate remunerată, cu excepţia activităţilor didactice şi ştiinţifice. Situaţia de incompatibilitate urmează să înceteze în decursul unei luni din momentul apariţiei acesteia, nu de câteva luni, aşa cum a fost în cazul preşedintelui raionului Ştefan Vodă.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

O primăriţă şi-a adus cumnata „mai aproape”

Primăriţa comunei Donici din raionul Orhei şi-a angajat cumnata la primărie în funcţia de contabil. Conducătoarea localităţii afirmă cu nu a organizat un concurs public pentru funcţia de contabil.

10 decembrie 2013
1354
Interese la vedere

O contabilă-şefă a unei primării riscă o triplă sancţiu...

Natalia Rusnac, contabila-şefă de la primăria comunei Regina Maria din raionul Soroca, este cercetată de Comisia Naţională de Integritate(CNI). În calitate de preşedintă a grupului de lucru în cadrul unui tender, aceasta ar fi deţinut şi funcţia de contabil al firmei care a fost desemnată câştigătoare la concurs. Ea este suspectată de CNI că ar fi încălcat regimul juridic al conflicului de interese, al declarării veniturilor şi proprietăţii şi cel al incompatibilităţii.

15 ianuarie 2014
1020
Interese la vedere

Divorţ, de ochii legii

Secretara consiliului local din satul Temeleuţi din raionul Călaraşi a divorţat de soţul său, doar pentru a rezolva un conflict de interese. Şi asta după ce cumnatul său, fratele soţului, a devenit primar.

10 octombrie 2013
902
Interese la vedere

Directorul AEE a cerut despăgubiri de un leu de la CNI...

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, pierde deja a doua luptă cu CNI, în încercarea de a dovedi că nu s-a aflat în conflict de interese atunci când firma sa a livrat echipament instituției pe care o conduce. Atât Judecătoria sectorului Râșcani, cât și Curtea de Apel Chișinău au confirmat că actul prin care Comisia Națională de Integritate a constatat că Mihail Stratan s-a aflat în conflict de interese este bazat pe temeiuri legale. Stratan se consideră însă defăimat și a cerut despăgubiri de la CNI.

25 iulie 2016
1012
Interese la vedere

Curtea de Conturi a găsit nereguli la plata unor lucră...

Firma de audit ”Ata Consult”, în care șeful cabinetului ministrului Finanțelor Iurie Cicibaba deține o cotă de 40%, a prestat, la sfârșitul anului 2017, servicii pentru Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM). Firma a fost contractată fără organizarea unui concurs public, printr-o procedură legală, referitoare la contractele de valoare mică. Contra sumei de 75 de mii de lei, entitatea urma să primească și să verifice rapoartele financiare ale instituțiilor subordonate Ministerului pentru trimestrul III al anului 2017. MADRM a explicat că a avut nevoie de serviciile firmei, deoarece la acel moment ”personalul din cadrul Ministerului, responsabil de generalizarea rapoartelor financiare, deja era disponibilizat” și nu avea cine să se ocupe de raportare.

04 octombrie 2018
885
Interese la vedere

Funcţiile de asistent social şi de secretar al consiliu...

Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, care deţine prin cumul şi funcţia de asistent social în localitate, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii. Verdictul a fost dat de membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Acum, funcţionarul public riscă să fie concediat de la locul de muncă de bază. Acesta afirmă că va contesta actul emis de CNI.

25 februarie 2014
863