Firma președintelui raionului Criuleni atrage banii publici

Președinte al raionului Criuleni este democratul Iurie Andriuță, un om de afaceri care a condus până în acest an o firmă ce prestează servicii de lăcătușerie și apeduct. În acest an, firma acestuia a câștigat două licitații publice, ultima fiind organizată cu doar două săptămâni înainte de alegerea sa în funcția de președinte de raion. Democratul spune că la momentul desfășurării concursului nu știa că în viitorul apropiat va fi ales într-o funcție publică.
La 5 iulie curent, liberal-democratul Vitalie Rotaru a fost înlocuit cu democratul Iurie Andriuță la conducerea raionului Criuleni. Pentru reprezentantul Partidului Democrat (PDM) au votat mai mult de jumătate dintre aleşii locali. Dintre cei 33 de consilieri prezenți la ședință, 18 au votat pentru Iurie Andriuţă. Acesta a fost susţinut de fracţiunile Partidului Liberal, Partidului Democrat, Partidului Comuniştilor şi de reprezentanţii Blocului Electoral ”Iurie Leancă”. Contracandidatul lui Andriuţă a fost Oleg Ogor, propus de Partidul Liberal-Democrat, dar care, într-un final, s-a retras din cursă.
Actualul demnitar din conducerea Consiliului Raional Criuleni a mai deținut o funcție publică. Între anii 1989 - 1994 a fost viceprimarul orașului Criuleni. Fiind jurist de profesie, a mai activat timp de cinci ani în calitate de șef al Direcției juridice în cadrul firmei SRL ”Criulagrocom”. După această activitate, el a decis să-și deschidă propria afacere, fondând în anul 1999 firma SRL ”Crioleal-Com”. Astfel, Iurie Andriuță a condus aproape 16 ani această firmă, în prezent ea fiind condusă de fiul său, Stanislav. Genul principal de activitate a firmei este efectuarea lucrărilor de lăcătușerie și apeduct.
Firma cu lipici la banul public
La 23 iunie curent, cu două săptămâni înainte de a deveni președinte de raion, Iurie Andriuță, conducând firma ”Crioleal-Com”, a câștigat un tender organizat de Primăria Criuleni. Firma câștigătoare trebuia să repare grădinița Spicușor” din oraș, lucrările fiind în valoare de circa 50 de mii de lei.
”Crioleal-Com” a mai câștigat în acest an un concurs public organizat de Primărie, tot pentru efectuarea lucrărilor de reparație, în aceeași instituție de învățământ. În luna martie curent, contractul dintre părți a fost de peste 109 mii de lei. Iurie Andriuță spune că nu știa că va fi ales președinte de raion, așa că, în calitate de antreprenor, a participat la concursul public anunțat.
Totodată, în luna august anul trecut, firma respectivă a câștigat un alt tender, de această dată organizat de Consiliul Raional Criuleni. Atunci au fost achiziționate servicii de reparație și reconstrucție a sistemului sanitar al gimnaziului din satul Marcăuți, raionul Criuleni.
Membru al CRD Centru: inițial ca om de afaceri, apoi ca președinte de raion
Iurie Andriuță face parte din Consiliul Regional de Dezvoltare Centru din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Centru (ADR). În perioada 2011 - iunie 2015, el figura ca membru CRD în calitate de director al firmei ”Crioleal-Com”. În prezent Andriuță își menține calitatea de membru, însă de această dată din funcția de președinte al raionului Criuleni. Membrii au fost aleși în acest an pentru un mandat de patru ani, până în 2019.
Acest Consiliu este o structură deliberativă, fără personalitate juridică, constituită pentru a elabora, coordona și monitoriza politica de dezvoltare regională la nivelul regiunii de dezvoltare Centru,(raioanele Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hânceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni). Consiliul are 52 de membri, fiind alcătuit din preşedinţii raioanelor componente şi câte un reprezentant al asociaţiilor de primari, societăţii civile şi sectorului privat din fiecare raion al regiunii. Structura este condusă tot de membri ai Partidului Democrat. Este vorba de președinta raionului Rezina, Eleonora Graur despre care Moldova Curată a scris că are în proprietate terenuri agricole cu suprafaţa totală de 29 de hectare. Vicepreședinte al Consiliului este primarul orașului Hâncești, Alexandru Botnari.
Candidat la funcția de deputat cu un salariu lunar de 2500 de lei
Președintele raionului Criuleni este și membru al Consiliului Politic Național al PDM. El a candidat la alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut la funcția de deputat, fiind pe locul 50 pe lista electorală. Iurie Andriuță declara atunci că timp de doi ani (2012-2013) a obținut un salariu de 60 de mii de lei, adică 2 500 de lei lunar.
”Da, am greșit. Eu nu am fost atent, credeam că trebuie indicat venitul doar pentru un singur an. E o greșeală mecanică, nu e Doamne ferește o sumă așa mare”, argumentează Iurie Andriuță.
Acesta mai declara în anul 2014 că deține un apartament, o casă de locuit, un teren de 1600 de metri pătrați și un automobil, fără a indica marca acestuia.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Judecătorii sancţionaţi disciplinar rămân fără prime la...
De la începutul anului curent, Colegiul disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aplicat 11 sancţiuni judecătorilor care au comis abateri disciplinare în exercitarea funcţiei. Potrivit Codului Muncii, odată cu aplicarea acestor sancţiuni disciplinare, judecătorii nu mai beneficiază de stimulări salariale pe perioada validităţii sancţiunii şi nici nu pot fi avansaţi în funcţie.
Președinta CEC, Alina Russu, a fost acționară la televi...
Firma declarată de președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, ”Novosti” SRL, a fost unul dintre acționarii televiziunii NIT, care a fost închisă de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în aprilie 2012, pentru partizanat în favoarea Partidului Comuniștilor.
Președintele raionului Ocnița a lăsat propria afacere î...
Președintele raionului Ocnița, socialistul Vasili Romaniuc, vine într-o funcție publică de la conducerea unei afaceri de milioane de lei. El deține împreună cu soția și cu un fiu întreprinderea ”Petrol Prestigiu”, care are o stație PECO și desfășoară activități în agricultură. În trecut, întreprinderea a fost implicată într-un scandal, legat de arendarea a 150 de hectare de livadă în satul Ocnița.
Primăria oraşului Călaraşi a făcut achiziţii de la maga...
În anul 2013, Primăria oraşului Călăraşi a cumpărat un televizor, două fotolii şi un frigider de la magazinul primarului Nicolae Melnic, care a semnat trei contracte de achiziții a bunurilor de mică valoare în sumă totală de 13 900 lei. Primarul este fondatorul firmei SRL “Nicolae Melnic”, iar soţia sa, Natalia Melnic, administrator. Edilul motivează achiziţiile prin faptul că în oraşul Călăraşi nu erau la moment alte magazine de electrocasnice.
O firmă la care primara este fondatoare câștigă licitaț...
Primara satului Răcăria, raionul Râșcani, Valentina Nadulișneac, deține o cotă de 28% din capitalul social al unei întreprinderi agricole, care în ultimii trei ani livrează produse alimentare pentru instituțiile publice din sat. Primara spune că nu s-a aflat în conflict de interese atunci când firma era selectată drept câștigătoare a licitațiilor publice. Reprezentanții CNI afirmă însă că Valentina Nadulișneac nu a depus declarații privind interesul personal, așa cum cere legea.
Judecători de la CSJ cu proprietăţi au solicitat aparta...
Un regulament referitor la condiţiile de acordare a dreptului de a cumpăra apartamente mai ieftine într-un bloc nou din Chişinău permite şi magistraţilor care au proprietăţi scumpe să beneficieze de locuinţe la preţuri preferenţiale. Astfel, în lista solicitanţilor găsim o serie de judecători care au câte unul sau două bunuri imobile în apropiere de capitală - la Ialoveni sau Criuleni. Printre aceştia sunt Iuliana Oprea, Elena Covalenco şi Ghenadie Nicolaev. Ultimii doi şi-au retras de curând solicitările. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că documentul ar fi trebuit să conţină delimitări clare în categoriile de solicitanţi, dar şi alte prevederi care ar exclude facilităţile pentru beneficiarii care au averi.
Aici așteptăm comentariul tău!