Firma președintelui raionului Criuleni atrage banii publici

Arhiva 19 octombrie 2015 218
Iurie Andriuță

Președinte al raionului Criuleni este democratul Iurie Andriuță, un om de afaceri care a condus până în acest an o firmă ce prestează servicii de lăcătușerie și apeduct. În acest an, firma acestuia a câștigat două licitații publice, ultima fiind organizată cu doar două săptămâni înainte de alegerea sa în funcția de președinte de raion. Democratul spune că la momentul desfășurării concursului nu știa că în viitorul apropiat va fi ales într-o funcție publică.La 5 iulie curent, liberal-democratul Vitalie Rotaru a fost înlocuit cu democratul Iurie Andriuță la conducerea raionului Criuleni. Pentru reprezentantul Partidului Democrat (PDM) au votat mai mult de jumătate dintre aleşii locali. Dintre cei 33 de consilieri prezenți la ședință, 18 au votat pentru Iurie Andriuţă. Acesta a fost susţinut de fracţiunile Partidului Liberal, Partidului Democrat, Partidului Comuniştilor şi de reprezentanţii Blocului Electoral ”Iurie Leancă”. Contracandidatul lui Andriuţă a fost Oleg Ogor, propus de Partidul Liberal-Democrat, dar care, într-un final, s-a retras din cursă.

Actualul demnitar din conducerea Consiliului Raional Criuleni a mai deținut o funcție publică. Între anii 1989 - 1994 a fost viceprimarul orașului Criuleni. Fiind jurist de profesie, a mai activat timp de cinci ani în calitate de șef al Direcției juridice în cadrul firmei SRL ”Criulagrocom”. După această activitate, el a decis să-și deschidă propria afacere, fondând în anul 1999 firma SRL ”Crioleal-Com”. Astfel, Iurie Andriuță a condus aproape 16 ani această firmă, în prezent ea fiind condusă de fiul său, Stanislav. Genul principal de activitate a firmei este efectuarea lucrărilor de lăcătușerie și apeduct.

Casa lui Iurie Andriuță situată în orașul Criuleni

Firma cu lipici la banul public

La 23 iunie curent, cu două săptămâni înainte de a deveni președinte de raion, Iurie Andriuță, conducând firma ”Crioleal-Com”, a câștigat un tender organizat de Primăria Criuleni. Firma câștigătoare trebuia să repare grădinița Spicușor” din oraș, lucrările fiind în valoare de circa 50 de mii de lei.

”Crioleal-Com” a mai câștigat în acest an un concurs public organizat de Primărie, tot pentru efectuarea lucrărilor de reparație, în aceeași instituție de învățământ. În luna martie curent, contractul dintre părți a fost de peste 109 mii de lei. Iurie Andriuță spune că nu știa că va fi ales președinte de raion, așa că, în calitate de antreprenor, a participat la concursul public anunțat.

Totodată, în luna august anul trecut, firma respectivă a câștigat un alt tender, de această dată organizat de Consiliul Raional Criuleni. Atunci au fost achiziționate servicii de reparație și reconstrucție a sistemului sanitar al gimnaziului din satul Marcăuți, raionul Criuleni.

Membru al CRD Centru: inițial ca om de afaceri, apoi ca președinte de raion

Iurie Andriuță face parte din Consiliul Regional de Dezvoltare Centru din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Centru (ADR). În perioada 2011 - iunie 2015, el figura ca membru CRD în calitate de director al firmei ”Crioleal-Com”. În prezent Andriuță își menține calitatea de membru, însă de această dată din funcția de președinte al raionului Criuleni. Membrii au fost aleși în acest an pentru un mandat de patru ani, până în 2019.

Acest Consiliu este o structură deliberativă, fără personalitate juridică, constituită pentru a elabora, coordona și monitoriza politica de dezvoltare regională la nivelul regiunii de dezvoltare Centru,(raioanele Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hânceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni). Consiliul are 52 de membri, fiind alcătuit din preşedinţii raioanelor componente şi câte un reprezentant al asociaţiilor de primari, societăţii civile şi sectorului privat din fiecare raion al regiunii. Structura este condusă tot de membri ai Partidului Democrat. Este vorba de președinta raionului Rezina, Eleonora Graur despre care Moldova Curată a scris că are în proprietate terenuri agricole cu suprafaţa totală de 29 de hectare. Vicepreședinte al Consiliului este primarul orașului Hâncești, Alexandru Botnari.

Candidat la funcția de deputat cu un salariu lunar de 2500 de lei

Președintele raionului Criuleni este și membru al Consiliului Politic Național al PDM. El a candidat la alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut la funcția de deputat, fiind pe locul 50 pe lista electorală. Iurie Andriuță declara atunci că timp de doi ani (2012-2013) a obținut un salariu de 60 de mii de lei, adică 2 500 de lei lunar.

”Da, am greșit. Eu nu am fost atent, credeam că trebuie indicat venitul doar pentru un singur an. E o greșeală mecanică, nu e Doamne ferește o sumă așa mare”, argumentează Iurie Andriuță.

Acesta mai declara în anul 2014 că deține un apartament, o casă de locuit, un teren de 1600 de metri pătrați și un automobil, fără a indica marca acestuia.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Masa rotundă: “Testarea la poligraf: un deceniu de eșec...

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la masa rotundă “Testarea la poligraf: un deceniu de eșecuri sau  de reușite?”. Evenimentul va avea loc luni, 19 februarie 2018, ora 14.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).

08 februarie 2018
218
Arhiva

В селе Авдарма депутатами Народного Собрания Гагаузии х...

20 ноября голоса двух с лишним тысяч избирателей села Авдарма (округ №11) Комратского района разделятся между двумя кандидатами в депутаты НСГ: лесником Иваном Трандафиловым, представляющим Соцпартию, и директором лицея Еленой Карамит, которая баллотируется как независимый кандидат.

31 octombrie 2016
307
Arhiva

Constantin Becciev a fost restabilit în funcție: S.A „A...

Judecătoria Chișinău a emis, la 20 februarie curent, o decizie prin care a constatat că fostul director al Societății pe Acțiuni „Apă-Canal” Chișinău, Constantin Becciev, a fost demis ilegal. Prin hotărârea instanței, Becciev a fost restabilit în funcție, iar instituția va trebui să-i plătească un prejudiciu moral în valoare de circa 34 de mii de lei și alte zece mii vor fi achitate pentru cheltuieli de judecată.

20 februarie 2017
508
Arhiva

Președinta Judecătoriei Dondușeni, Lilia Țurcan, a luat...

Președinta Judecătoriei Dondușeni, Lilia Țurcan, a luat pe numele său un credit în valoare de 1 700 000 lei, pe care urmează să îl ramburseze în decursul a 10 ani, cu o dobândă de 10 la sută. Chiar și dacă nu am lua în calcul rata dobânzii, magistrata ar urma să întoarcă lunar, până în 2024, peste 14 mii de lei, adică salariul său mediu lunar. Solicitată de Moldova Curată, Lilia Țurcan s-a arătat indignată de faptul că îi adresăm asemenea întrebări și a spus că a luat împrumutul pentru fiica sa, care ar urma să achite datoria.

22 septembrie 2016
234