Fondurile regeşti de la Regina Maria ar putea fi întoarse în vistieria publică

Arhiva 14 septembrie 2015 1414
Oleg Nastas

Cele trei contracte de achiziţii publice semnate în anii 2011 - 2012 de către primăria comunei Regina Maria, raionul Soroca, cu firma soţiei fostului primar ar putea fi anulate. Instanţa de apel a menţinut decizia instanţei de fond, potrivit căreia fostul primar Oleg Nastas a încălcat regimul conflictului de interese atunci când a ales firma condusă de soţia sa drept câştigătoare a trei tendere.



Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat acest caz după ce Moldova Curată a publicat în anul 2013 investigaţia „Fonduri regeşti pentru firma „casei”, în care menţionam că Oleg Nastas a desemnat drept câştigătoare a unor concursuri de achiziţie firma SRL „Regina Lemn Plast”, al cărui fondator (şi director) este soţia sa. Pe contul firmei a ajuns peste un milion de lei, bani necesari pentru renovarea a trei instituţii din localitate: reparaţia capitală a grădiniţei de copii, reparaţia capitală a Căminului Cultural şi construcţia Teatrului de vară.

După o examinare în detaliu, la începutul anului 2014, CNI a constatat că Oleg Nastas, în calitate de primar, s-a condus de interesele personale atunci când a încheiat contracte de achiziţie cu soţia sa. Pentru încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, CNI a decis ca actul să fie transmis Centrului Naţional Anticorupţie pentru ca alesul local să fie amendat. Totodată, CNI a menţionat că după ce actul de constatare va rămâne definitiv, să fie sesizată instanţa de judecată pentru anularea contractele de achiziţii încheiate cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese.

Decizie definitivă: contracte de achiziţii semnate în conflict de interese

Oleg Nastas a negat faptul că interesul personal a prevalat la încheirea acestor contracte şi a contestat actul CNI în instanţa de fond. După aproape un an de procese, Judecătoria Râşcani a dat câştig de cauză CNI, astfel fiind confirmat că Oleg Nastas a încheiat contracte de achiziţii în conflict de interese.

Nici cu această hotărâre nu a fost de acord Oleg Nastas, aşa că a atacat-o la Curtea de Apel Chişinău, care, după jumătate de an, a hotărât menţinerea deciziei instanţei de fond. Hotărârea Curții de Apel este definitivă, dar cu posibilitatea de recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ).

Recent, fostul primar a declarat pentru Moldova Curată că nu va mai depune recurs și că se va conforma se deciziei instanţelor de judecată.

Expert anticorupţie: „E timpul să urnim carul din loc şi banii publici să fie restituiţi”

Astfel dacă actul de constatare va rămâne în vigoare, CNI trebuie să sesizeze instanţa de judecată pentru a cere anularea contractelor de achiziţii semnate în conflict de interese. CNI spune însă că nu are cauze în instanţă în care să ceară anularea contractelor de acest gen. „Este cam dificil în astfel de cazuri, fiindcă nici nu ştii care vor fi efectele atunci când actele respective vor fi anulate. Ce se va întâmpla, vor fi întorşi banii în bugetul public sau va fi nevoie să demoleze edificiile renovate sau construite? Chiar nu ştiu cum vor califica judecătorii aceste cazuri”, spune Anatolie Donciu.

La rândul său, Galina Bostan, expertă anticorupţie, recunoaşte că astfel de cazuri nu au mai fost în instanţă, însă spune că trebuie să existe precedente. „Avem o mulţime de astfel de cauze când persoane publice: soţi, nepoţi, cumnaţi încheie contracte de achiziţii în situaţii de conflict de interse şi scapă doar cu o amendă”. Experta spune că este cazul ”să se urnească odată carul din loc” şi să fie anulate aceste acte, iar beneficiarii să fie obligaţi să restituie bugetului banii primiți de rudele lor la încheierea contractelor de achiziţii în conflict de interese.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Reparaţia Judecătoriei Orhei, soldată cu dosar penal

O companie care a reparat sediul Judecătoriei Orhei a ajuns în vizorul procurorilor după ce a cerut pentru renovare un milion de lei, iar angajaţii Inspecţiei Financiare, subordonată Ministerului Finanţelor, au constatat mai multe abateri de la normele legale. Bunăoară, controlorii au stabilit că circa 425.000 de lei au fost trecuţi neîntemeiat la capitolul cheltuieli. Oamenii legii au pornit urmărirea penală în baza articolului 190, aliniat 5, din Codul Penal – escrocheria, în baza raportului inspectorilor. Deşi procurorii ne-au asigurat că administraţia judecătoriei nu poartă vreo vină, documentul arată că şi şefii instanţei au comis încălcări.

17 noiembrie 2014
983
Arhiva

Șapte persoane candidează pentru cele două locuri de me...

Fondatorul și managerul general al trustului de presă Realitatea, Dumitru Țâra, președintele centrului de Resurse Juridice Vladislav Gribincea și specialista în comunicare a Asociației Promo-Lex Tatiana Pașcovschi sunt trei dintre cele 7 persoane care candidează din partea societății civile la  funcția de membru al Consiliului de Integritate. De asemenea, în concurs s-au înscris jurista Carolina Macovețchi, lector universitar, avocatul Valentin Găină, jurista Oxana Novicov, lector universitar, și profesoara de limba engleză Tatiana Gogu. 

22 decembrie 2016
984
Arhiva

„Implicarea societăţii civile în promovarea integrităţi...

11 septembrie 2014
845
Arhiva

Societatea Civilă cere partidelor de la guvernare o re...

Organizații ale societății civile au adresat marţi, 9 decembrie 2014, un apel partidelor ce negociază formarea unei coaliții de guvernare în care cer realizarea unei reforme profunde a justiției și o luptă veritabilă împotriva corupției. Semnatarii apelului subliniază că acestea sunt condiții cruciale pentru sporirea investițiilor externe, creșterea economică și dezvoltarea durabilă a țării. Apelul cere stabilirea reformei justiției și combaterii corupției ca primele două priorități a viitoarei coaliții de guvernare; excluderea din negocieri a partajării unui șir de funcții importante din cadrul instituțiilor din domeniile justiției și combaterii corupției și adoptarea de urgență a unor măsuri concrete pentru reforma justiției și combaterea corupției.

10 decembrie 2014
763
Arhiva

Profil candidat: Dinu Plîngău

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1352
Arhiva

Doar o treime din persoanele cu funcţii de răspundere a...

Persoanele cu funcţii de răspundere mai au zile numărate în care pot să-și completeze declaraţiile de venituri şi proprietate, dar şi de interese personale pentru anul 2014. Până acum, din cele circa o sută de mii de declaraţii, câte sunt aşteptate la Comisia Naţională de Integritate (CNI), au fost depuse doar o treime.

27 martie 2015
1087