Candidatura consilierului democrat de la Palanca a stârnit nemulțumiri printre deputați

Arhiva 15 decembrie 2016 64
Imagine simbol

La doar două zile de când Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Legislativului a anunţat că pentru funcţia de membru în Consiliul de Integritate al ANI au depus dosarele două persoane, Parlamentul și-a selectat reprezentantul în această structură. Este vorba de Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO). Unii deputați afirmă însă că celălalt candidat nu ar fi trebuit admis la concurs, deoarece ar fi membru al Partidului Democrat.Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate interzice potențialilor candidați în Consiliul de Integritate să facă parte dintr-un partid. Actul legislativ prevede că poate fi numită în funcţia de membru al Consiliului persoana care ”nu este şi nu a fost în ultimii 2 ani membru al vreunui partid politic, nici nu a desfășurat vreo activitate politică”.

Unul dintre candidați, Mircea Tanasov, este în prezent consilier local din partea democraților în satul Palanca din raionul Ștefan Vodă. Acest fapt l-a nemulțumit pe deputatul liberal democrat Tudor Deliu, care este și vicepreședentele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi. El a menționat că acest concurs a fost organizat doar formal, ignorând aspectele legale. ”Repet, domnul Tanasov a fost primul pe lista Partidului Democrat în alegerile locale și este consilier din partea Partidului Democrat în Palanca, Ștefan Vodă. În listele înaintate de partid el figurează ca membru de partid. De aceea consider că acceptarea domnului Tanasov Mircea la concurs a fost contrar prevederilor legale”, a mai declarat Tudor Deliu.

Anterior însă Mircea Tanasov a declarat pentru Moldova Curată că nu a fost membru de partid, ci doar simpatizant.

Nu mai este timp

La rândul său, deputata democrată Raisa Apolschii, președinta Comisiei parlamentare de profil, a menționat că nu mai este timp de amânat concursul, deoarece ANI nu este funcțională din cauză că nu au fost selectați toți membrii Consiliului.

Dacă deputații vor vota candidatura lui Sergiu Ostaf, urmează ca Executivul să-și desemneze reprezentantul în această structură. Din cei șapte membri, doi vor fi selectați din rândul societății civile. Mandatul acestora va fi valabil 5 ani, fără posibilitatea reînnoirii.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Liviu Vovc

Integritate în activitatea politică

20 ianuarie 2019
61
Arhiva

Profil candidat: Gheorghe Balan

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
78
Arhiva

Directorul Agenției Achiziții Publice: ”Riscul de corup...

Directorul Agenției Achiziții Publice, Ruslan Malai, a declarat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată că instituția pe care o conduce va rămâne fără mai multe atribuții, din 1 ianuarie 2017, potrivit unor modificări operate de Parlament la noua Lege privind achizițiile publice.

20 decembrie 2016
62
Arhiva

Expert: Amnistia fiscală a fost votată fără respectarea...

„La adoptarea în prima lectură a proiectelor de lege privind amnistia fiscală și a capitalurilor au fost încălcate atât procedurile de consultări publice, cât și cele de elaborare a actelor legislative”, a declarat Nadejda Hriptievschi, expertă a Centrului de Resurse Juridice la o masă rotundă desfășurată la 22 decembrie.

23 decembrie 2016
50
Arhiva

Mobilizare democrată pentru colectarea semnăturilor la...

În timp ce conducerea Partidului Democrat din Moldova anunţă că echipa a reuşit să strângă într-un timp record numărul necesar de semnături pentru susţinerea candidatului Marian Lupu în scrutinul prezidenţial, angajaţii unei instituţii publice din Cahul divulgă detalii curioase despre modul în care formaţiunea a colectat semnăturile. Câţiva angajaţi ai Fabricii de Brânzeturi din Cahul spun că în ziua în care PDM a luat listele de subscripţie de la Comisia Electorală Centrală, la Fabrică a fost convocată o adunare a lucrătorilor. Oamenilor li s-a spus să aducă, obligatoriu, buletinele de identitate.

13 septembrie 2016
64
Arhiva

Conducerea raionului Ungheni, acuzată că promovează în...

În urma alegerilor din vara anului curent, în fruntea raionului Ungheni a fost numită șefa Organizației teritoriale a Partidului Democrat (PDM), Ludmila Guzun.  Economist de profesie, anterior aceasta a ocupat funcția de vicepreședinte de raion și de viceprimar de Ungheni. A fost membră a Alianței Moldova Noastră (AMN) până la destrămarea partidului. Ulterior a făcut parte din PLDM, iar din 2012, când i s-a propus funcția de șef al SA ”Moldtelecom” Ungheni, a aderat la democrați. A plecat din funcția de viceprimar și a activat la întreprinderea ”Moldtelecom” până la alegerea sa în funcția de președinte de raion. Recent numele său a apărut într-un scandal în care este acuzată că promovează în funcţii-cheie persoane reieşind din apartenenţa politică a acestora.

10 noiembrie 2015
55