Candidatura consilierului democrat de la Palanca a stârnit nemulțumiri printre deputați

Arhiva 15 decembrie 2016 634
Imagine simbol

La doar două zile de când Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Legislativului a anunţat că pentru funcţia de membru în Consiliul de Integritate al ANI au depus dosarele două persoane, Parlamentul și-a selectat reprezentantul în această structură. Este vorba de Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO). Unii deputați afirmă însă că celălalt candidat nu ar fi trebuit admis la concurs, deoarece ar fi membru al Partidului Democrat.Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate interzice potențialilor candidați în Consiliul de Integritate să facă parte dintr-un partid. Actul legislativ prevede că poate fi numită în funcţia de membru al Consiliului persoana care ”nu este şi nu a fost în ultimii 2 ani membru al vreunui partid politic, nici nu a desfășurat vreo activitate politică”.

Unul dintre candidați, Mircea Tanasov, este în prezent consilier local din partea democraților în satul Palanca din raionul Ștefan Vodă. Acest fapt l-a nemulțumit pe deputatul liberal democrat Tudor Deliu, care este și vicepreședentele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi. El a menționat că acest concurs a fost organizat doar formal, ignorând aspectele legale. ”Repet, domnul Tanasov a fost primul pe lista Partidului Democrat în alegerile locale și este consilier din partea Partidului Democrat în Palanca, Ștefan Vodă. În listele înaintate de partid el figurează ca membru de partid. De aceea consider că acceptarea domnului Tanasov Mircea la concurs a fost contrar prevederilor legale”, a mai declarat Tudor Deliu.

Anterior însă Mircea Tanasov a declarat pentru Moldova Curată că nu a fost membru de partid, ci doar simpatizant.

Nu mai este timp

La rândul său, deputata democrată Raisa Apolschii, președinta Comisiei parlamentare de profil, a menționat că nu mai este timp de amânat concursul, deoarece ANI nu este funcțională din cauză că nu au fost selectați toți membrii Consiliului.

Dacă deputații vor vota candidatura lui Sergiu Ostaf, urmează ca Executivul să-și desemneze reprezentantul în această structură. Din cei șapte membri, doi vor fi selectați din rândul societății civile. Mandatul acestora va fi valabil 5 ani, fără posibilitatea reînnoirii.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Judecători supăraţi pe jurnalişti

Unii judecători moldoveni răspund pe un ton agresiv atunci când sunt întrebaţi de către jurnalişti despre proprietăţile şi veniturile mari incluse în declaraţiile de avere. În timp ce unii experţi spun că magistraţii au nevoie de instruiri în domeniul comunicării, alţii sunt de părere că judecătorii sunt obligaţi prin lege să-şi declare averile şi să argumenteze provenienţa bunurilor scumpe pe care le posedă.

29 septembrie 2016
1414
Arhiva

Eleonora Graur solicită dreptul la replică: ”Am obținut...

La sfârșitul lunii aprilie curent, portalul Moldova Curată și ziarul ”Cuvântul” de la Rezina au publicat o investigație jurnalistică în care se vorbea despre vila-pensiune din România pe care o deține Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina Eleonora Graur. Autoarea investigației este reportera portalului Moldova Curată, Lilia Zaharia. În procesul documentării, nici Alexandra Graur și nici Eleonora Graur – ambele angajate la stat, nu au vrut să discute cu autoarea, care le-a întrebat și telefonic, și în scris, din ce surse a fost achiziționată pensiunea și cui aparține de facto această afacere. După publicarea investigației însă, președinta de raion a expediat ziarului regional ”Cuvântul” un text despre care spune că ar fi dreptul ei la replică.

04 mai 2018
723
Arhiva

Prevederile legale referitoare la integritatea procuror...

În Recomandarea 1604 (2003) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind rolul Procuraturii într-o societate democratică guvernată în baza principiului supremaţiei legii, a fost recunoscut rolul esenţial al procurorului în asigurarea securităţii şi libertăţii în societatea europeană prin:

10 decembrie 2014
620
Arhiva

Profil candidat: Alla Dolință

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1662
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Accesul la informație este mai presus ca imunitatea lui...

Curtea de Apel Chișinău a decis ieri, în procesul de judecată intentat președintelui Igor Dodon de către fotoreporterul Constantin Grigoriță, că șeful statului nu poate beneficia de imunitatea acordată de lege în cazurile când litigiul vizează accesul la informații de interes public. Constantin Grigoriță, membru al Asociației Presei Independente (API), l-a acționat în judecată pe Igor Dodon pentru îngrădirea accesului la conferințele de presă organizate de Președinție. Prima instanță a considerat că șeful statului are imunitate și nu poate fi acționat în judecată, așa că a respins cererea jurnalistului. Instanța de apel a calificat ca neîntemeiată decizia magistraților de la Judecătoria Chișinău și a notat că jurnalistul nu contestă opiniile exprimate de către Preşedintele ţării, ci contestă îngrădirea neîntemeiată a accesului la informaţie, chestiune care nu se încadrează în imunitatea respectivă.

17 noiembrie 2017
1176
Arhiva

Primarul oraşului Durleşti riscă încă un dosar penal

Primarul oraşului Durleşti, Nicolae Crudu, s-ar putea alege cu un al doilea dosar penal, pentru fals în declaraţia de avere, după cel deschis de Centrul Naţional Anticorupţie(CNA) în aprilie 2014 pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi abuz în serviciu, legat de înstrăinarea unor terenuri. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că alesul local a omis din declaraţia de avere patru terenuri, un autoturism deţinut prin comodat, o remorcă, 256 de acţiuni în cadrul unei societăţi comerciale şi un venit al soţiei de 4 900 de lei.

09 februarie 2015
1213