Foștii membri ai CNI au pierdut definitiv procesul de judecată cu ANI

Cu ochii pe ANI 21 mai 2019 1239
Foștii membri ai CNI au cerut salariile restante și despăgubiri.

Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, ex-membrii fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI), nu vor beneficia de salariile restante de la instituția unde au activat, chiar dacă le-au revendicat prin judecată. Decizia le aparține magistraților de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), emisă după aproape 2 ani de procese. Cei trei au motivat în instanță că, de la suspendarea activității CNI și crearea ANI, ei au mers în fiecare zi la birou și ar fi lucrat, chiar dacă le expiraseră mandatele.



În vara anului 2017, fostul președinte al CNI, Anatolie Donciu, a emis ordine de încetare de drept a mandatelor celor trei membri și, prin urmare, aceștia urmau să nu mai fie salarizați. Drept răspuns, cei vizați au acționat ANI în instanță, cerând salariile restante, plus alte 2645 de lei pentru fiecare zi de reținere a salariului, motivând că ei au fost la serviciu în acea perioadă.

În luna aprilie 2018, Judecătoria Chișinău a emis o decizie prin care a respins pretențiile, argumentând că ”reclamanții nu au probat că, după încetarea temeiului legal de apariție a raportului de exercitare a funcției, au îndeplinit anumite atribuții de serviciu”.

Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari au contestat decizia, însă și magistrații Curții de Apel Chișinău le-au respins pretențiile. Curtea a notat că ordinul emis de Anatolie Donciu este legal și că mandatul reclamanților Leonid Morari, Dumitru Prijmireanu și Vera Lupu, acordat pe un termen de cinci ani, a încetat de drept la data de 21 iunie 2017, așa cum prevede Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică.

Membrii CNI au primit indemnizațiile pentru concediile neplătite

Ambele instanțe au argumentat că cei trei au primit indemnizațiile unice pentru concediile nefolosite, așa cum prevede Codul Muncii, și că ei nu s-au împotrivit acelor plăți.

La sfârșitul anului trecut, Leonid Morari și Dumitru Prijmireanu au depus recurs la Curtea Supremă de Justiție. Cei doi au cerut casarea celor două decizii ale instanțelor inferioare, menționând că magistrații au examinat superficial, cu interpretarea și aplicarea eronată a normelor de drept.

În luna februarie a anului curent, magistrații de la CSJ au declarat inadmisibil recursul acestora, motivând că ”instanţa de apel a examinat cauza sub toate aspectele, a verificat şi a apreciat corect probele prezentate, a aplicat şi interpretat elocvent normele de drept material şi procedural”. Decizia CSJ este irevocabilă.

Comisia Națională de Integritate a fost reformată la 1 august 2016 când a fost redenumită în Autoritatea Națională de Integritate. În prezent instituția nu mai are membri, ci conducere (președinte și vicepreședinte) și inspectori de integritate. Aceștia, la rândul lor, efectuează controale și emit acte de constatare privind averile și interesele funcționarilor publici și demnitarilor.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolu...

Încă un parlamentar democrat este verificat de ANI privind eventuala încălcare a regimului conflictului de interese. Ghenadie Buza, fostul președinte al raionului Hâncești, a ajuns în vizorul ANI la sesizarea portalului Moldova Curată.

22 august 2019
1494
2019

Fără Porsche-uri de 11 mii de lei? Cum pot fi determina...

Autoritatea Națională de Integritate vrea modificarea legislației care permite declararea bunurilor imobile și mobile la prețuri cu mult sub valoarea lor de piață, metode prin care pot fi ascunse eventuale averi nejustificate sau venituri ilicite. ANI intenționează să înainteze o propunere în acest sens Ministerului Justiției, care să stabilească, eventual, ce norme ar urma să fi modificate, pentru a acoperi această breșă legislativă.

28 august 2019
1180
2019

ANI explică diferențele din certificatele de integritat...

După ce a fost criticată că a scris lucruri diferite în certificatele de integritate ale lui Ilan Șor și Victor Bogatico, ambii având câte o condamnare penală nedefinitivă, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) oferă o explicație, la solicitarea portalului Moldova Curată. ANI își declină orice responsabilitate și susține că nu a făcut decât să preia datele de la o altă instituție de stat și să le scrie în document.

28 ianuarie 2019
1148
2019

Membrii Consiliului de Integritate cred că Tatiana Pașc...

Membrii Consiliului de Integritate din cadrul ANI consideră că Tatiana Pașcovschi, colega lor cu cele mai multe absențe de la ședințele Consiliului, ar trebui demisă din această funcție. Referitor la Victor Micu, ce se situează pe locul al doilea la capitolul absențe, aceștia afirmă că lipsele lui de la ședințe ar fi  motivate. Ministerul Justiției nu a luat deocamdată vreo decizie în legătură cu absențele de la ședințele Consiliului de Integritate ale Tatianei Pașcovschi.

22 aprilie 2019
1230
2019

Cum funcționează legislația cu privire la ANI: ”Inspect...

Legislația ce reglementează activitatea ANI are nevoie de ajustări și mai există lacune care creează confuzii și coliziuni de drept, dar inspectorii de integritate au, în mare parte, suficiente instrumente legale pentru a-și îndeplini sarcinile, arată rezultatele primului raport de monitorizare a eficienței sistemului național de control al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice și a activității Autorității Naționale de Integritate (ANI), prezentat de Asociația Presei Independente (API), miercuri, 23 octombrie.

23 octombrie 2019
1712
2019

Experți: ”Certificatele de integritate nu certifică int...

Mecanismul certificatelor de integritate pentru candidați, instituit de autorități începând cu scrutinul parlamentar din 24 februarie, și-a dovedit ineficiența, în această primă încercare de aplicare, au subliniat experții anticorupție participanți la masa rotundă ”ANI: Alegerile vin și trec, iar problemele rămân”, organizată de Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată.

23 februarie 2019
1092