Candidați implicați în conflicte de interese sunt admiși în cursa electorală, cât timp actele ANI în privința lor nu sunt definitive

Cu ochii pe ANI 18 octombrie 2019 140

Mai mulți candidați la alegerile locale din 20 octombrie 2019 au fost înregistrați în cursă, deși Autoritatea Națională de Integritate a constatat că anterior ei au fost implicați în conflicte de interese, semnând acte în privința rudelor. ANI a recomandat să le fie aplicată interdicția de a ocupa funcții publice și de demnitate publică.În ultimele luni, în privința a cel puțin doi candidați la funcția de primar al orașului Căușeni – Grigore Repeșciuc, de la Partidul Democrat și Ecaterina Baltag, de la Partidul Socialiștilor – ANI a emis a emis acte de constatare.

Deși a admis un conflict de interese, poate ocupa funcții eligibile

În cazul Ecaterinei Baltag, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că ea, în calitate de șef al Întreprinderii Municipale din Căușeni, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, prin nedeclararea conflictelor de interese reale și nesoluționarea acestora, precum și prin semnarea actelor administrative și juridice în privința fiului.

”După rămânerea definitivă a actului de constatare, care este pasibil de contestare în instanța de contencios administrativ, ANI va sesiza Primăria or. Căușeni în vederea încetării raporturilor de muncă a persoanei vizate”, se arată într-un comunicat al Autorității. Ecaterina Baltag a declarat pentru Moldova Curată că a inceput procedura de contestare in judecată a actului ANI. „Da, am un act de constatare, eu l-am contestat, am depus cerere prealabilă. După terminarea facultății fiul meu a fost angajat controlor la ÎM „Salubritate și Amenajare”. Era un sector mai problematic unde nu puteam angaja o femeie nicidecum. El nu era în subordinea mea. Eu eram conducător, dar fiul meu se supunea contabilului-șef. Eu am angajat fiul ca să nu plece peste hotare, dar el nu era în subordonarea mea. Cine trebuia să semneze ordinul de angajare? Care-i conflictul de interese dacă eu sunt mamă și director și am oprit copilul să nu se ducă peste hotare? Doar la toate alegerile se vorbește să facem locuri de muncă, să aducem copiii de peste hotare. Eu după alegeri am să fac grevă în fața guvernului și am să întreb ce fel de legi s-au făcut și de ce pentru un copil pe care l-a oprit mama acasă să nu se ducă peste hotare acum eu trebuie să port răspundere, să mă lase fără lucru și să plec și eu peste hotare? Ce dacă am încheiat contract de muncă? Ce, eu am spălat bani, milioane prin acest contract? Persoana a muncit, a lucrat, nu era plecată undeva și doar să primească salariu. Eu nu socot că asta este un conflict de interese. Conflict de interese e când se încheie un contract și când se spală banii”, a spus Ecaterina Baltag.

Aceasta ar urma să fie decăzută din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, dar cu excepția funcțiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării sau destituirii din funcție sau din data rămânerii definitive a actului de constatare ori din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența conflictului de interese. Din aceste date reiese că Ecaterina Baltag, deși a admis un conflict de interese, ar avea dreptul să exercite funcția de primar – funcție eligibilă, dar nu și alte funcții publice.

Interdicția de a ocupa funcții eligibile nu le este aplicată tuturor

Spre deosebire de Ecaterina Baltag, contracandidatul său, Grigore Repeșciuc, fost primar la Căușeni și deputat ales în această legislatură pe listele Partidului Democrat, ar urma să aibă și interdicția de a ocupa funcții electorale. Nu este vorba despre tratament diferențiat, ne-a dat asigurări inspectorul de integritate din cadrul ANI, Ion Nicolaev. Potrivit Legii cu privire la declararea averii și intereselor personale, se aplică interdicția de a ocupa și funcții electorale numai în cazul în care persoana a ocupat o asemenea funcție atunci când a admis conflictul de interese constatat de ANI. Totodată, interdicția este valabilă numai pentru aceeași funcție eligibilă, nu și pentru alta, a mai precizat Ion Nicolaev.

”Situația este conform legii. Dumnealui (n.r.: Grigore Repeșciuc) a admis încălcarea din funcția electivă de primar, dar doamna (n.r.: Ecaterina Baltag) – dintr-o funcție de administrator al unei întreprinderi municipale. Numai în cazul în care persoana a admis încălcarea din funcție electorală, ea nu mai poate ocupa o funcție electorală din care a admis încălcarea”, a precizat inspectorul de integritate.

”Subiectul declarării eliberat sau destituit din funcţie potrivit prevederilor alin. (3)–(5) este decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie publică sau o funcţie de demnitate publică, cu excepţia funcţiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării sau destituirii din funcţia publică ori de demnitate publică respectivă sau din data încetării de drept a mandatului său. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, ea nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, prevede articolul 22 (6) al Legii 133 privind declararea averii și a intereselor personale.

ANI a constatat conflictul de interese în care s-a aflat Grigore Repeșciuc, la sesizarea portalului Moldova Curată

În luna august 2019, ANI a anunțat că a constatat că Grigore Repeșciuc a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese când, fiind primar, a încheiat contracte cu firma socrului său, „Dragoș Camenșcic SRL”, și cu cea a soției sale, ”Galaxia-Parc”, după ce despre asta a scris portalul Moldova Curată. Grigore Repeșciuc a declarat atunci că se consideră nevinovat și că va ataca actul ANI.

Astfel, în august 2019, ANI constata că ”faptele elucidate în presă, potrivit cărora un primar a încheiat în anii 2017 și 2018 contracte cu firmele soției s-au adeverit, urmare verificărilor Autorității Naționale de Integritate (ANI). Inspectoratul de Integritate al ANI a constatat că ex-primarul, care actualmente este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese semnând, în calitate de ales local, 5 contracte cu 2 firme conduse de soție. Adițional, acesta a mai semnat și alte acte în conflict de interese, precum procesele-verbale ale ședințelor grupului de lucru pentru achiziții sau cu privire la evaluarea ofertelor”, se arată în comunicatul ANI. Autoritatea precizează că după rămânerea definitivă a actului de constatare emis în acest caz, care este pasibil de contestare în instanța de contencios administrativ. Totodată, Autoritatea Națională de Integritate va solicita decăderea ex-primarului din dreptul de a exercita funcții publice și funcții de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani, fără a mai menționa excepția funcțiilor electorale.

Președinta CECE de la Căușeni: ”Prin declarația pe proprie răspundere, ei și-au asumat responsabilitatea”

Președinta Consiliului Electoral de Circumscripție de la Căușeni, Olga Guranda, a declarat pentru Moldova Curată că știe că decizia referitoare la Grigore Repeșciuc a fost atacată în instanță și nu există o hotărâre definitivă pe acest caz. Totodată, ea a precizat că fiecare candidat depune o declarație pe proprie răspundere că nu este în conflict cu legea și nu are interdicții de ocupare a funcțiilor publice. ”Odată cu depunerea declarației, ei și-au asumat o responsabilitate. Din toți 24 de candidați care au depus dosarele la noi, eu nu sunt la curent despre fiecare....noi avem un termen restrâns ca să le primim actele și eu nu am dreptul să nu le primesc. Prin acea declarație pe proprie răspundere, ei și-au asumat responsabilitatea. (...) Dacă dorește cineva să atace în judecată, dacă au dovezi, este problema lor”, a precizat președinta CECE de la Căușeni, subliniind că fiecare candidat va purta răspundere dacă declarația sa nu corespunde adevărului.

Ion Nicolaev a precizat că certificatul de integritate a fost înlocuit cu declarație pe proprie răspundere și se prezumă că persoana poate participa la alegeri

ANI: Dacă actul este contestat și se află la examinare în instanța de judecată, persoana nu are nicio interdicție și poate candida

În acest context, inspectorul de integritate Ion Nicolaev a explicat că niciun act de constatare referitor la acești candidați nu a rămas deocamdată definitiv. După ce vor rămâne definitive, prin decizii irevocabile ale instanțelor de judecată sau dacă nu vor fi atacate, inspectorul de integritate urmează să solicite eliberarea din funcție a persoanei, dacă mai deține acea funcție. Din momentul eliberării din funcție, persoana are interdicția de a ocupa, timp de trei ani, funcții publice și de demnitate publică. ”Dacă actul este contestat și se află la examinare în instanța de judecată, persoana nu are nicio interdicție și poate candida la alegeri”, a spus inspectorul de integritate. El a precizat că certificatul de integritate a fost înlocuit cu declarație pe proprie răspundere și se prezumă că persoana poate participa la alegeri. Dacă se va constata că declarația pe proprie răspundere nu este veridică, candidatul nu va întruni condițiile de eligibilitate. ”Chiar dacă, să admitem, că după alegeri ocupă o funcție electivă, o să-i fie ridicat mandatul și nu va putea exercita acea funcție”, a precizat Ion Nicolaev.

Procedura mai prevede înscrierea în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, administrat de către Autoritatea Națională de Integritate.

Natalia Enache

Ecaterina Baltag ar urma să fie decăzută din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, dar cu excepția funcțiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani

Dacă actul de constatare al ANI va rămâne definitiv, Grigore Repeșciuc nu va mai putea deține funcții publice, inclusiv eligibilePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

ANI continuă să califice solicitările de informații dre...

În preajma alegerilor parlamentare, când rolul ANI este major, deoarece inspectorii de integritate le dau certificate de integritate candidaților la funcțiile de deputat, instituția refuză să ofere informații de interes public, calificând solicitările de informații de la jurnaliști drept petiții. Experții în politici publice și transparență menționează că instituția acționează ilegal și că aceste refuzuri ar fi ticluite intenționat, pentru a se ascunde informația de interes public.

10 ianuarie 2019
148
2019

ANI a primit sistemul electronic de depunere a declaraț...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a recepționat acum două zile sistemul electronic de depunere online a declarațiilor de venituri și interese personale, „e-integritate”, care ar urma să fie pus în aplicare începând cu anul viitor. Sistemul a costat peste 2,162 milioane de lei, bani achitați dintr-un credit acordat de Banca Mondială, în cadrul proiectului „e-transformare a Guvernării”, administrat de instituția publică Centrul de Guvernare Electronică. 

25 mai 2017
121
2019

Doi membri ai Consiliului de Integritate, ”campioni la...

Din cei 7 membri ai Consiliului de Integritate, structură menită să supravegheze activitatea ANI, doi au lipsit de la cea mai mare parte a ședințelor. Conceput ca un organ de control extern asupra ANI, CI este format din reprezentanți ai societății civile și ai câtorva instituții de stat. Tatiana Pașcovschi, care reprezintă societatea civilă, și Victor Micu, delegat de Consiliul Superior al Magistraturii, sunt ”campioni” la absențe. Dacă ar fi fost respectată Legea privind ANI, ei demult ar fi trebuit revocați din această funcție.  

18 aprilie 2019
134
2019

Moratoriu la angajări. ANI va scoate la concurs numai j...

Situația privind angajarea noilor inspectori de integritate în cadrul Autorității Naționale de Integritate este incertă, deoarece ANI a fost inclusă în lista instituțiilor supuse moratoriului privind angajările în sectorul public, instituit de Guvern până la sfârșitul acestui an.

17 februarie 2019
151
2019

Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolu...

Încă un parlamentar democrat este verificat de ANI privind eventuala încălcare a regimului conflictului de interese. Ghenadie Buza, fostul președinte al raionului Hâncești, a ajuns în vizorul ANI la sesizarea portalului Moldova Curată.

22 august 2019
196
2019

API a prezentat rezultatele primului raport de monitori...

Cadrul legal oferă suficiente instrumente pentru realizarea unui control eficient al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice. Totodată, chiar dacă în ultimele luni au fost înregistrate unele semne de îmunătățire a activității Autorității Naționale de Integritate (ANI), totuși acestea nu sunt suficente pentru a asigura continuitatea și durabilitatea sistemului de integritate, iar lacunele și confuziile din legislație trebuie excluse. Aceste și alte aspecte au fost nuanțate de experții API și participanții la masa rotundă de prezentare a primului raport de monitorizare a eficienței sistemului național de integritate și a activității ANI, desfășurată de Asociația Presei Independente (API) la 23 octombrie curent. Raportul conține concluzii și recomandări importante adresate factorilor de decizie din Parlament și Guvern, dar și ANI și Consiliul de Integritate (CI).

26 decembrie 2019
449