Fostul edil al oraşului Ialoveni se vrea voluntar la CNI

Arhiva 22 aprilie 2016 1195
Gheorghe Caracuian

Gheorghe Caracuian, ex-primarul oraşului Ialoveni, s-a aflat din nou în atenţia Comisiei Naţionale de Integritate. După ce acum doi, membrii Comisiei au constatat că fostul edil a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, în acest an Caracuian a  fost verificat pentru că nu şi-ar fi declarat toată averea.



Pe când era în funcţia de primar al oraşului, în perioada 2013-2014, Gheorghe Caracuian a semnat mai multe acte de achiziţii publice cu firma “Ialpanis” SRL, administrată de ginerele său. Moldova Curată a descoperit atunci că această firmă aproviziona cu produse alimentare grădiniţele din oraş. La scurt timp, CNI a examinat cazul şi a stabilit că fostul primar s-ar fi condus de interesele personale, deoarece ginerele său ar fi obţinut avantaje materiale prin semnarea contractului de achiziţionare a pâinii. Gheorghe Caracuian nu a fost de acord şi a acţionat CNI în instanţă, solicitând anularea actului de constatare. În luna septembrie însă, Curtea de Apel Chişinău a menţinut cele constatate de CNI, iar primarul a pierdut definitiv procesul.

După doi ani de la prima confruntare cu CNI, Gheorghe Caracuian a păşit din nou pragul instituţiei, chiar dacă acesta a pierdut alegerile locale de anul trecut şi nu mai deține o funcţie publică. De data aceasta, fostul edil era suspectat că nu şi-a declarat pentru anul 2014 toate bunurile pe care le are sau le-a avut în posesie. Este vorba de patru unităţi de transport: două remorci şi două autoturisme vechi produse în fosta URSS. Totodată, acesta nu a mai declarat patru conturi bancare.

Fostul primar vrea să-i instruiască pe funcţionari

În cadrul şedinţei CNI din 7 aprilie curent, fostul primar a menţionat că aceste unităţi de transport nu le mai are şi că a uitat de ele. El a precizat că a uitat şi de acele conturi bancare, care acum sunt goale. „De unde să ştiu că trebuie să declar şi lucruri pe care nu le mai am. Eu am scris în declaraţie doar ceea ce am acum. Însă am practica de a veni la CNI, de aceea daţi-mi voie să merg şi eu prin raioane să-i învăţ pe alţi funcţionari ce să scrie în declaraţiile lor. Acum ştiu tot şi voi face lucru voluntar, fără bani”, a precizat, în glumă, Gheorghe Caracuian.

Membrii Comisiei au decis să claseze dosarul, deoarece bunurile care nu au fost indicate în declaraţie nu aveau valoare semnificativă, şi au constatat că omiterea acestora nu a fost intenţionată.

Gheorghe Caracuin fost primar al oraşului Ialoveni timp de două mandate: din anul 2007 până în 2015. La alegerile locale din 2007 şi 2011, acesta a candidat independent. La scrutinul electoral din vara trecută, Gheorghe Caracuian a candidat pe listele Partidului Democrat din Moldova. El însă a pierdut bătălia electorală, fiind învins de candidatul independent Sergiu Armaşu. 

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Primarul chinuit de datorii, inclusiv față de stat

Cinci locuitori ai satului Holercani din raionul Dubăsari stau în aceste zile cu teama că le vor fi sechestrate casele și averea, pentru că întreprinderea primarului din sat, Tudor Tanasev, a acumulat datorii, iar ei figurează pe lista fondatorilor acesteia. Cooperativa Agricolă de Producere ”Holercani Triumf” are față de 4 creditori datorii în sumă totală de 3 milioane de lei și în prezent se află în procedură de insolvalbilitate. Primarul spune că a fondat această întreprindere împreună cu finul său pentru că a vrut să facă afaceri în domeniul agricol, însă seceta din anul 2007 le-a stricat planurile. 

15 decembrie 2015
1303
Arhiva

Două premii într-o lună, de la primar pentru primar

Primarul orașului Sângera din municipiul Chișinău și-a fixat sieși, viceprimarului și altor angajați din primărie două premii într-o lună, chiar dacă legislația prevede că premiile conducătorilor pot fi acordate doar de către un organ deliberativ. Mihail Lari, devenit primar pentru prima dată, spune că și-a acordat premiile fără decizia Consiliului Local ”din neștiință”, iar Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat i-a cerut să anuleze cele două dispoziții. 

27 decembrie 2015
1064
Arhiva

Viceministrul Agriculturii Eduard Grama a studiat 7 an...

Noul viceministru al Agriculturii, Eduard Grama, și-a făcut studiile universitare timp de 7 ani, la secția frecvență redusă, la Facultatea de Drept a Institutului Nistrean de Economie și Drept de la Bălți, care este o instituție de învățământ privată. Funcționarul spune că studiile ”au fost mai mult o glumă”. El a devenit student la vârsta de 30 de ani. A lucrat mai mulți ani în domeniul vinificației, în diferite companii de vinuri, fără să aibă studii, dar spune că acest lucru nu l-a împiedicat deloc în carieră. ”Nu aveam timp pentru studii, eu am muncit”, ne-a spus Eduard Grama.

03 septembrie 2015
1120
Arhiva

Procurorii au reluat verificarea alocării de către Prim...

Actualul vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, Oleg Melniciuc, a obținut terenul pe care s-au construit apartamente ieftine pentru judecători, prezentând, în anul 2014, Primăriei Chișinău un demers în care a făcut afirmații ce nu corespundeau realității. El a scris că situația „privind asigurarea cu spațiu locativ decent al angajaților judecătoriei este critică”. În realitate, din cei 47 de angajați care au primit apartamente 22 aveau locuințe, iar unii chiar case individuale de sute de metri pătrați. Asta au constatat reporterii de la Anticoruptie.md. Primăria, la rândul său, nu i-a cerut magistratului să probeze solicitarea și a acordat terenul, fără licitație. 

03 aprilie 2017
1247
Arhiva

Dezbatere: „Accesul publicului la declaraţiile de avere...

30 octombrie 2013
985
Arhiva

Șefii noii Autorități Naționale de Integritate vor ridi...

Conducătorii Autorității Naționale de Integritate (ANI), structură care urmează să fie creată la Chișinău în locul actualei Comisii Naționale de Integritate (CNI), vor ridica salarii de până la 20 de mii de lei lunar, adică de aproximativ 3 ori mai mari față de retribuțiile actualilor membri ai CNI. Asta prevede pachetul de legi privind reformarea sistemului național de integritate, intrat în vigoare la 1 august 2016.

01 august 2016
915