Fostul edil al oraşului Ialoveni se vrea voluntar la CNI

Arhiva 22 aprilie 2016 81
Gheorghe Caracuian

Gheorghe Caracuian, ex-primarul oraşului Ialoveni, s-a aflat din nou în atenţia Comisiei Naţionale de Integritate. După ce acum doi, membrii Comisiei au constatat că fostul edil a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, în acest an Caracuian a  fost verificat pentru că nu şi-ar fi declarat toată averea.Pe când era în funcţia de primar al oraşului, în perioada 2013-2014, Gheorghe Caracuian a semnat mai multe acte de achiziţii publice cu firma “Ialpanis” SRL, administrată de ginerele său. Moldova Curată a descoperit atunci că această firmă aproviziona cu produse alimentare grădiniţele din oraş. La scurt timp, CNI a examinat cazul şi a stabilit că fostul primar s-ar fi condus de interesele personale, deoarece ginerele său ar fi obţinut avantaje materiale prin semnarea contractului de achiziţionare a pâinii. Gheorghe Caracuian nu a fost de acord şi a acţionat CNI în instanţă, solicitând anularea actului de constatare. În luna septembrie însă, Curtea de Apel Chişinău a menţinut cele constatate de CNI, iar primarul a pierdut definitiv procesul.

După doi ani de la prima confruntare cu CNI, Gheorghe Caracuian a păşit din nou pragul instituţiei, chiar dacă acesta a pierdut alegerile locale de anul trecut şi nu mai deține o funcţie publică. De data aceasta, fostul edil era suspectat că nu şi-a declarat pentru anul 2014 toate bunurile pe care le are sau le-a avut în posesie. Este vorba de patru unităţi de transport: două remorci şi două autoturisme vechi produse în fosta URSS. Totodată, acesta nu a mai declarat patru conturi bancare.

Fostul primar vrea să-i instruiască pe funcţionari

În cadrul şedinţei CNI din 7 aprilie curent, fostul primar a menţionat că aceste unităţi de transport nu le mai are şi că a uitat de ele. El a precizat că a uitat şi de acele conturi bancare, care acum sunt goale. „De unde să ştiu că trebuie să declar şi lucruri pe care nu le mai am. Eu am scris în declaraţie doar ceea ce am acum. Însă am practica de a veni la CNI, de aceea daţi-mi voie să merg şi eu prin raioane să-i învăţ pe alţi funcţionari ce să scrie în declaraţiile lor. Acum ştiu tot şi voi face lucru voluntar, fără bani”, a precizat, în glumă, Gheorghe Caracuian.

Membrii Comisiei au decis să claseze dosarul, deoarece bunurile care nu au fost indicate în declaraţie nu aveau valoare semnificativă, şi au constatat că omiterea acestora nu a fost intenţionată.

Gheorghe Caracuin fost primar al oraşului Ialoveni timp de două mandate: din anul 2007 până în 2015. La alegerile locale din 2007 şi 2011, acesta a candidat independent. La scrutinul electoral din vara trecută, Gheorghe Caracuian a candidat pe listele Partidului Democrat din Moldova. El însă a pierdut bătălia electorală, fiind învins de candidatul independent Sergiu Armaşu. 

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Nina Cereteu

Integritatea în activitatea politică

08 februarie 2019
267
Arhiva

APEL privind semnarea Declaraţiei de integritate de că...

18 ianuarie 2016

19 ianuarie 2016
82
Arhiva

Eficientizarea controlului intereselor, veniturilor şi...

Concluzie // CNI riscă să rateze realizarea misiunii sale instituţionale

23 decembrie 2013
100
Arhiva

Metamorfoze electorale: unii candidați au trecut și pri...

La alegerile locale din acest an sunt candidați la funcția de primar care se remarcă printr-un traseism politic pronunțat. Unii pretendenți și-au schimbat partidele de câteva ori, migrând de la formațiuni pro-europene la socialiști, care sunt pro-ruși. Un candidat de la Drochia a ajuns din rândul socialiștilor la  unioniști.

18 octombrie 2019
135
Arhiva

Profil candidat: Piotr Pușcari

Integritate în activitatea politică

21 ianuarie 2019
99
Arhiva

Mandat european de arestare şi mandat de urmărire inter...

Pe numele lui Valeriu Guma va fi emis un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţioanlă. Despre aceasta ne-au anunţat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române, într-un răspuns oficial, remis pe adresa ZdG.

16 mai 2013
99