Fostul edil al oraşului Ialoveni se vrea voluntar la CNI

Arhiva 22 aprilie 2016 1030
Gheorghe Caracuian

Gheorghe Caracuian, ex-primarul oraşului Ialoveni, s-a aflat din nou în atenţia Comisiei Naţionale de Integritate. După ce acum doi, membrii Comisiei au constatat că fostul edil a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, în acest an Caracuian a  fost verificat pentru că nu şi-ar fi declarat toată averea.Pe când era în funcţia de primar al oraşului, în perioada 2013-2014, Gheorghe Caracuian a semnat mai multe acte de achiziţii publice cu firma “Ialpanis” SRL, administrată de ginerele său. Moldova Curată a descoperit atunci că această firmă aproviziona cu produse alimentare grădiniţele din oraş. La scurt timp, CNI a examinat cazul şi a stabilit că fostul primar s-ar fi condus de interesele personale, deoarece ginerele său ar fi obţinut avantaje materiale prin semnarea contractului de achiziţionare a pâinii. Gheorghe Caracuian nu a fost de acord şi a acţionat CNI în instanţă, solicitând anularea actului de constatare. În luna septembrie însă, Curtea de Apel Chişinău a menţinut cele constatate de CNI, iar primarul a pierdut definitiv procesul.

După doi ani de la prima confruntare cu CNI, Gheorghe Caracuian a păşit din nou pragul instituţiei, chiar dacă acesta a pierdut alegerile locale de anul trecut şi nu mai deține o funcţie publică. De data aceasta, fostul edil era suspectat că nu şi-a declarat pentru anul 2014 toate bunurile pe care le are sau le-a avut în posesie. Este vorba de patru unităţi de transport: două remorci şi două autoturisme vechi produse în fosta URSS. Totodată, acesta nu a mai declarat patru conturi bancare.

Fostul primar vrea să-i instruiască pe funcţionari

În cadrul şedinţei CNI din 7 aprilie curent, fostul primar a menţionat că aceste unităţi de transport nu le mai are şi că a uitat de ele. El a precizat că a uitat şi de acele conturi bancare, care acum sunt goale. „De unde să ştiu că trebuie să declar şi lucruri pe care nu le mai am. Eu am scris în declaraţie doar ceea ce am acum. Însă am practica de a veni la CNI, de aceea daţi-mi voie să merg şi eu prin raioane să-i învăţ pe alţi funcţionari ce să scrie în declaraţiile lor. Acum ştiu tot şi voi face lucru voluntar, fără bani”, a precizat, în glumă, Gheorghe Caracuian.

Membrii Comisiei au decis să claseze dosarul, deoarece bunurile care nu au fost indicate în declaraţie nu aveau valoare semnificativă, şi au constatat că omiterea acestora nu a fost intenţionată.

Gheorghe Caracuin fost primar al oraşului Ialoveni timp de două mandate: din anul 2007 până în 2015. La alegerile locale din 2007 şi 2011, acesta a candidat independent. La scrutinul electoral din vara trecută, Gheorghe Caracuian a candidat pe listele Partidului Democrat din Moldova. El însă a pierdut bătălia electorală, fiind învins de candidatul independent Sergiu Armaşu. 

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Curtea Constituţională: Informaţiile despre utilizarea...

Funcționarii unei instituții publice care refuză să prezinte informații atunci când li se solicită acest lucru sunt obligați să demonstreze că divulgarea datelor pune în pericol securitatea statului și a cetățenilor. Decizia aparține Curții Constituţionale și a fost luată luni, 22 iunie. Magistrații au explicat că dreptul la informație poate fi restrâns doar atunci când are la bază un scop real și justificat de protecție a unui interes legitim privind protejarea cetățenilor sau asigurarea securităţii naţionale, iar interesul public pentru aflarea informației nu prevalează.

22 iunie 2015
777
Arhiva

Preşedintele judecătoriei Nisporeni: casă de la cumnată...

Petru Triboi, preşedintele judecătoriei Nisporeni are parte de rude generoase, atât timp cât acesta indică în declaraţia de avere pentru anul 2015 că apartamenul în care trăieşte el cu familia sa îi este dat în folosinţă de către cumnata sa, iar maşinile pe care le foloseşte îi sunt date în comodat de către socrul cumnatului său.

28 iulie 2016
730
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Litvinenco

Integritatea în activitatea politică

25 ianuarie 2019
1202
Arhiva

Plahotniuc, Muruianu, Toma și alți funcționari, pe agen...

În şedinţa de joi, 31 octombrie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va decide iniţierea procedurii de control pe numele a şapte persoane cu funcţii de răspundere şi va examina  rezultatele controlului pe numele a încă cinci funcționari.

31 octombrie 2013
842
Arhiva

Președintele raionului Ocnița a lăsat propria afacere î...

Președintele raionului Ocnița, socialistul Vasili Romaniuc, vine într-o funcție publică de la conducerea unei afaceri de milioane de lei. El deține împreună cu soția și cu un fiu întreprinderea ”Petrol Prestigiu”, care are o stație PECO și desfășoară activități în agricultură. În trecut, întreprinderea a fost implicată într-un scandal, legat de arendarea a 150 de hectare de livadă în satul Ocnița.

15 noiembrie 2015
1229
Arhiva

Pentru a-și spori integritatea deputații au nevoie de u...

În accepţiunea generală, prin integritate se înţelege: însuşirea de a fi integru; cinste; probitate; incoruptibilitate.

11 decembrie 2013
995