Procurorul Vasile Gherasimenco, salvat şi de judecători

Arhiva 11 noiembrie 2014 1585
Cazul lui Vasile Gherasimenco a ajuns pe masa membrilor CNI acum un an

Magistraţii Judecătoriei Buiucani au dat dreptate procurorilor Anticorupţie care, sesizaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI) în aprilie 2014, au refuzat să pornească un dosar penal în cazul colegului lor de la Procuratura municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco. Omul legii a fost în vizorul Comisiei pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri. „Corb la corb nu scoate ochii”, a comentat Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI.După mai multe şedinţă de judecată, vineri, 7 noiembrie, judecătorii au respins ca neîntemeiată contestaţia membrilor CNI privind refuzul procurorilor Anticorupţie de a porni un dosar penal în cazul lui Vasile Gherasimenco, procuror adjunct al municipiului Chişinău. „Acesta a fost primul caz când membrii CNI au atacat în instanţă vreo ordonanţă de-a noastră de neîncepere a urmăririi penale”, a spus Eduard Harunjen, şeful Procuraturii Anticorupţie.

„Am spus încă de la început: corb la corb nu scoate ochii. Iată că s-a demonstrat acest lucru. Pe de altă parte, instanţele sunt aşa cum sunt. Toată lumea ştie asta. Va trebui să respectăm decizia. Nu avem ce face”, a comentat pe de altă parte Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI. 

Procurorul Vasile Gherasimenco nu a răspuns la telefon timp de două zile. Anterior, însă, el ne-a declarat că va lupta până la capăt ca să-şi facă dreptate.

Cazul a ajuns în atenţia membrilor Comisiei încă în octombrie 2013, fiind sesizaţi de angajaţii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). Ofiţerii SIS susţineau, între altele, că procurorul adjunct al municipiului Chişinău ar fi construit un centru comercial cu suprafaţa de peste 1.100 metri pătraţi pe strada Izmail din Capitală, fiind observat des acolo. Tot pe strada Izmail, Vasile Gherasimenco ar deţine un service auto, construit pe un teren ocupat abuziv. Potrivit notei informative de la SIS, toate proprietăţile ar fi trecute pe numele unor persoane terţe. De altfel, ca şi casa cu două niveluri de pe strada Ialoveni, cu o suprafaţă de aproape 150 de metri pătraţi, în care locuieşte de 12 ani.

Victor Strătilă: „Din ceea ce trimitem noi la Procuratură, cam totul se opreşte”

Acum procurorii Anticorupţie urmează să ia încă o decizie în cazul unui alt coleg de-al lor. Este vorba despre  Igor Balmuş, procurorul Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie din cadrul Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii Generale. În declaraţia sa pe venituri şi proprietăţi pentru anul 2013, omul legii nu a indicat un automobil de model Volkswagen Transporter, zece conturi bancare şi 35 de acţiuni la o întreprindere.„Am primit materialele acum o săptămână. Avem la dispoziţie 30 de zile ca să hotărâm ce facem”, ne-a informat Eduard Harunjen.

După decizia luată în cazul procurorului Vasile Gherasimenco, Victor Strătilă este sceptic că procurorii vor iniţia urmărirea penală. „Noi, la Comisie, constatăm, din punctul nostru de vedere, că anumite persoane nu au declarat intenţionat anumite bunuri de care se folosesc. Procurorii au însă altă viziune. Aşa că, din ceea ce trimitem noi la Procuratură, cam totul se opreşte”, a declarat vicepreşedintele Comisiei.

Anastasia NaniPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Nașul și finul, conducători de instanțe judecătorești

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îl va propune repetat președintelui R. Moldova Nicolae Timofti pe judecătorul Oleg Melniciuc la funcția de preşedinte al Judecătoriei sectorului Râşcani din capitală. Anterior, șeful statului a respins candidatura acestuia pentru faptul că Melniciuc a încălcat de mai multe ori etica profesională și s-a aflat în conflict de interese.

28 mai 2013
1002
Arhiva

Președintele raionului Dubăsari – după conflictul de in...

Președintele raionului Dubăsari, funcționar cu experiență de peste 20 de ani în domeniul administrației publice locale, a fost reținut aseară de procurori, fiind bănuit de abuz în serviciu, prin care ar fi adus daune în proporţii considerabile intereselor publice, şi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave. Anterior demnitarul a încălcat regimul conflictului de interese, angajându-și fiica în instituția pe care o conduce.

27 septembrie 2017
993
Arhiva

Profil candidat: Demian Caraseni

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
1566
Arhiva

Instrumentele anticorupţie, contestate la Curtea Consti...

Legile din „pachetul anticorupţie” sunt contestate rând pe rând la Curtea Constituţională (CC). După Legea privind testarea integrităţii profesionale, contestată de comunişti, şi prevederile referitoare la „îmbogăţirea ilicită” urmează să fie examinate de către judecătorii Înaltei Curţi. Nemulţumirea faţă de această prevedere vine de la un avocat parlamentar. În prezent, Procuratura Anticorupţie are în examinare trei dosare penale privind îmbogăţirea ilicită.

06 februarie 2015
1029
Arhiva

Moldova Curată solicită membrilor Consiliului Superior...

După publicarea, la 29 noiembrie 2016, pe portalul anticorupție.md, a unei investigații din care a devenit clar că președintele Judecătoriei Râșcani, Oleg Melniciuc, i-a făcut o favoare președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, acordându-i apartament la preț redus într-un bloc destinat judecătorilor, portalul Moldova Curată a depus o sesizare la CSM. Am solicitat ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii să discute, în ședință deschisă, eventualul conflict de interese în care se află Victor Micu în raport cu Oleg Melniciuc. Una dintre situațiile în care acest conflict a putut apărea a fost la 29 noiembrie 2016, când Oleg Melniciuc a fost ales de către membrii CSM în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, care este creată în urma optimizării hărții judecătorești. Victor Micu nu s-a abținut de la examinarea acestei candidaturi, așa cum a făcut membrul CSM Mihai Poalelungi, care este nașul de cununie al lui Melniciuc. 

05 ianuarie 2017
1141
Arhiva

INTERVIU/ Olesea Stamate: ”Sarcina procurorului general...

Guvernul de la Chișinău a reușit să convingă Comisia de la Veneția că situația judiciarului din Republica Moldova este atât de critică, încât niciun alt mecanism nu poate funcționa, și este necesară o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, a declarat ministra Justiției, Olesea Stamate, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.

28 octombrie 2019
1283