Procurorul Vasile Gherasimenco, salvat şi de judecători

Arhiva 11 noiembrie 2014 178
Cazul lui Vasile Gherasimenco a ajuns pe masa membrilor CNI acum un an

Magistraţii Judecătoriei Buiucani au dat dreptate procurorilor Anticorupţie care, sesizaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI) în aprilie 2014, au refuzat să pornească un dosar penal în cazul colegului lor de la Procuratura municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco. Omul legii a fost în vizorul Comisiei pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri. „Corb la corb nu scoate ochii”, a comentat Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI.După mai multe şedinţă de judecată, vineri, 7 noiembrie, judecătorii au respins ca neîntemeiată contestaţia membrilor CNI privind refuzul procurorilor Anticorupţie de a porni un dosar penal în cazul lui Vasile Gherasimenco, procuror adjunct al municipiului Chişinău. „Acesta a fost primul caz când membrii CNI au atacat în instanţă vreo ordonanţă de-a noastră de neîncepere a urmăririi penale”, a spus Eduard Harunjen, şeful Procuraturii Anticorupţie.

„Am spus încă de la început: corb la corb nu scoate ochii. Iată că s-a demonstrat acest lucru. Pe de altă parte, instanţele sunt aşa cum sunt. Toată lumea ştie asta. Va trebui să respectăm decizia. Nu avem ce face”, a comentat pe de altă parte Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI. 

Procurorul Vasile Gherasimenco nu a răspuns la telefon timp de două zile. Anterior, însă, el ne-a declarat că va lupta până la capăt ca să-şi facă dreptate.

Cazul a ajuns în atenţia membrilor Comisiei încă în octombrie 2013, fiind sesizaţi de angajaţii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). Ofiţerii SIS susţineau, între altele, că procurorul adjunct al municipiului Chişinău ar fi construit un centru comercial cu suprafaţa de peste 1.100 metri pătraţi pe strada Izmail din Capitală, fiind observat des acolo. Tot pe strada Izmail, Vasile Gherasimenco ar deţine un service auto, construit pe un teren ocupat abuziv. Potrivit notei informative de la SIS, toate proprietăţile ar fi trecute pe numele unor persoane terţe. De altfel, ca şi casa cu două niveluri de pe strada Ialoveni, cu o suprafaţă de aproape 150 de metri pătraţi, în care locuieşte de 12 ani.

Victor Strătilă: „Din ceea ce trimitem noi la Procuratură, cam totul se opreşte”

Acum procurorii Anticorupţie urmează să ia încă o decizie în cazul unui alt coleg de-al lor. Este vorba despre  Igor Balmuş, procurorul Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie din cadrul Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii Generale. În declaraţia sa pe venituri şi proprietăţi pentru anul 2013, omul legii nu a indicat un automobil de model Volkswagen Transporter, zece conturi bancare şi 35 de acţiuni la o întreprindere.„Am primit materialele acum o săptămână. Avem la dispoziţie 30 de zile ca să hotărâm ce facem”, ne-a informat Eduard Harunjen.

După decizia luată în cazul procurorului Vasile Gherasimenco, Victor Strătilă este sceptic că procurorii vor iniţia urmărirea penală. „Noi, la Comisie, constatăm, din punctul nostru de vedere, că anumite persoane nu au declarat intenţionat anumite bunuri de care se folosesc. Procurorii au însă altă viziune. Aşa că, din ceea ce trimitem noi la Procuratură, cam totul se opreşte”, a declarat vicepreşedintele Comisiei.

Anastasia NaniPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Președinta raionului Telenești este fostă șefă la FISC

Telenești a fost primul raion care și-a găsit președintele imediat după alegerile locale din 14 iunie curent. Conducerea raionului și-a păstrat cromatica politică, președinta aleasă fiind Diana Manoli, fosta șefă a Inspectoratului Fiscal de Stat Telenești. Aceasta a fost propusă de Partidul Liberal-Democrat (PLDM), anterior șefia raionului fiind deținută tot de un membru PLDM, Boris Burcă.

27 decembrie 2015
239
Arhiva

Declaraţii de integritate semnate de miniştri la Chişin...

Declaraţiile de integritate semnate de către premierul Pavel Filip şi actualii miniştri stârnesc controverse. Chiar dacă au fost plasate pe pagina web a Guvernului, veridicitatea declaraţiilor este pusă la îndoială de către societatea civilă, atât timp cât acestea au fost semnate în taină. O altă situaţie este peste Prut. Deşi nu au fost semnate în public de către membrii Guvernului Cioloş, declaraţiile de integritate au fost stocate de către societatea civilă, iar presa are grijă să supravegheze ca demnitarii să respecte criteriile de integritate asumate la început de mandat.

29 ianuarie 2016
359
Arhiva

Prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la...

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la investigațiile jurnalistice: autosesizări multe, rezultate puține”. Evenimentul va avea loc luni, 22 ianuarie 2018, ora 14.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).

15 ianuarie 2018
180
Arhiva

Magistratul care nu declară prețul mașinilor sale, prop...

Magistratul Radu Țurcanu, care nu indică în declarațiile de avere pentru ultimii ani prețul mașinilor pe care le deține, ar urma să fie avansat în funcție. Consiliul Superior al Magistraturii l-a ales astăzi, în urma unui concurs, președinte al nou-formatei Judecătorii a municipiului Chișinău. Candidatura sa urmează să fie aprobată de președintele Igor Dodon. La funcția de vicepreședinți ai acestei instanțe CSM i-a propus pe Oleg Melniciuc și Dorin Dulghier. Cei doi au condus până acum Judecătoria sectorului Râșcani și, respectiv, Judecătoria sectorului Buiucani.

07 martie 2017
166
Arhiva

Natalia Trofim, șefă de direcție la Curtea de Conturi:...

Sectorul achizițiilor publice reprezintă un domeniu favorabil pentru fraudă și abuz, fiind foarte sensibil la acte de corupție, a declarat şefa direcţiei generale de audit al bugetului de stat şi patrimoniului din cadrul Curții de Conturi, Natalia Trofim, într-un interviu pentru Moldova Curată.

28 martie 2016
200
Arhiva

Judecătorul Iurie Obadă, care l-a încarcerat pe Andrei...

Iurie Obadă de la Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) este magistratul care l-a băgat în închisoare pe Andrei Brăguță, tânărul de 32 de ani, care s-a stins zilele trecute în Penitenciarul 16. El a ajuns pe mâna poliției din cauză că ar fi depășit viteza în trafic și ar fi fost agresiv cu oamenii legii. La câteva zile de aflare în penitenciar, Andrei Brăguță a decedat, familiei spunându-i-se cauza - bronhopneumonie. Atât părinții, cât și procurorii, declară însă că tânărul ar fi fost torturat în închisoare. După decizia de plasare în arest, magistratul a plecat în concediu și va reveni la serviciu după data de 20 septembrie.

06 septembrie 2017
163