Democrata Tatiana Golban ar fi fost numită în funcția de șefă interimară a Direcției Educație Buiucani cu încălcarea legislației

Arhiva 21 iunie 2019 1182

Șefa interimară a Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buicani din municipiul Chișinău, Tatiana Golban, ar fi fost numită în funcție, acum o lună, cu încălcarea legii. Cel puțin așa susțin unii juriști, care fac trimitere la Legea privind funcția publică. ”Odinul de numire este de contestat, întrucât Legea este absolut explicită în acest sens – doar funcționarii publici puteau fi numiți într-o astfeld e funcție”, spune experta anticorupție Mariana Kalughin.



Tatiana Golban, care este președinta organizației de femei din sectorul Buiucani a Partidului Democrat, a fost numită, la 18 mai 2019, în funcția de șefă interimară a DGETS Buiucani. Conducerea DGETS Chișinău, care a emis ordinul de angajare, a negat anterior că această numire ar avea legătură cu apartenența politică a Tatianei Golban.

Deputat: ”Este o numire politică”

Cu toate acestea, după publicarea pe Moldova Curată a unui articol la acest subiect,  deputatul blocului ACUM Sergiu Litvinenco a anunțat public că aceasta ar fi o numire ”politică”, realizată cu încălcarea legii, întrucât Legea privind funcția publică și statutul funcționarului public prevede că în funcții de șefi interimari pot fi numite numai persoane care au activat în instituția respectivă și care au statut de funcționar public. Litvinenco, împreună cu actuala ministră a Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a cerut explicații de la DGETS Chișinău, argumentând că Tatiana Golban, nu a lucrat la DGETS, ea venind din funcția de directoare adjunctă de liceu.

În răspunsul expediat deputatului, Rodica Guțu, șefă a DGETS, susține că ar fi propus mai multor funcționari publici din cadrul direcției Buiucani să exercite interimatul, însă nimeni nu ar fi acceptat, de aceea s-a recurs la numirea Tatianei Golban, care a exercitat ”o funcție de conducere”, ”deține abilități manageriale” și ”cunoaște specificul activității și gestionarea mijloacelo financiare”.   

Expertă anticorupție: ”Legea este absolut explicită în acest sens”

Solicitată să comenteze acest răspuns, experta anticorupție de la Asociația ADEPT, Mariana Kalughin, spune că prevederile legii nu lasă loc de interpretări: ”Prevederile art. 49 alin. (1) din Legea nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public sunt absolut explicite - exercitarea temporară a unei funcţii publice de conducere se realizează prin asigurarea interimatului de către funcţionarul public din aceeaşi autoritate publică care îndeplineşte condiţiile de bază şi cerinţele specifice prevăzute în fişa postului aferentă funcţiei publice pentru care se asigură interimatul şi care nu are sancţiuni disciplinare nestinse. În acest sens, evident, respectivul ordin al Direcției generale educație, tineret și sport este de contestat, iar argumentele aduse în favoarea acestuia sunt irelevante. Or, în speță, Tatiana Golban, nefiind funcționar public din aceeași autoritate, nu întrunește condiția esențială pentru exercitarea interimatului”.

Tatiana Golban, care a candidat la ultimele alegeri parlamentare pe lista PDM, a fost numită în funcție după ce DGETS Buiucani a fost obligată de instanța de judecată să-l restabilească în funcție pe fostul șef, Ion Vrâncean. Acesta fusese cercetat într-un dosar de corupție. Vrâncean a fost reangajat și practic imediat demis. Valeriu Mîrza, șeful adjunct al DGETS Chișinău, ne-a declarat atunci: ”Noi am rugat-o foarte frumos (pe Tatiana Golban – n. n.) , având în vedere că ea activează în sector de foarte mulți ani, să ne scoată din impas în situația asta”. Solicitată imediat după numire, Tatiana Golban a refuzat să comenteze aflarea sa în noua funcție. 

Viorica Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Judecători de la CSJ cu proprietăţi au solicitat aparta...

Un regulament referitor la condiţiile de acordare a dreptului de a cumpăra apartamente mai ieftine într-un bloc nou din Chişinău permite şi magistraţilor care au proprietăţi scumpe să beneficieze de locuinţe la preţuri preferenţiale. Astfel, în lista solicitanţilor găsim o serie de judecători care au câte unul sau două bunuri imobile în apropiere de capitală - la Ialoveni sau Criuleni. Printre aceştia sunt Iuliana Oprea, Elena Covalenco şi Ghenadie Nicolaev. Ultimii doi şi-au retras de curând solicitările. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că documentul ar fi trebuit să conţină delimitări clare în categoriile de solicitanţi, dar şi alte prevederi care ar exclude facilităţile pentru beneficiarii care au averi.

10 iulie 2015
788
Arhiva

Donațiile către partid și firma nedeclarată a președint...

Ion Artene, președintele raionului Nisporeni, a donat Partidului Democrat din Moldova (PDM), din care face parte, aproape o treime din venitul anual al familiei sale, în ultimele două campanii electorale. El locuiește împreună cu soția, și ea funcționară, într-o casă particulară din orașul Nisporeni și este fondator și administrator al unui SRL, pe care, nici el, nici soția, nu l-au indicat în declarațiile de avere.

10 noiembrie 2015
881
Arhiva

Mobilizare democrată pentru colectarea semnăturilor la...

În timp ce conducerea Partidului Democrat din Moldova anunţă că echipa a reuşit să strângă într-un timp record numărul necesar de semnături pentru susţinerea candidatului Marian Lupu în scrutinul prezidenţial, angajaţii unei instituţii publice din Cahul divulgă detalii curioase despre modul în care formaţiunea a colectat semnăturile. Câţiva angajaţi ai Fabricii de Brânzeturi din Cahul spun că în ziua în care PDM a luat listele de subscripţie de la Comisia Electorală Centrală, la Fabrică a fost convocată o adunare a lucrătorilor. Oamenilor li s-a spus să aducă, obligatoriu, buletinele de identitate.

13 septembrie 2016
1441
Arhiva

Zeci de mii de declaraţii de avere ale funcţionarilor r...

Procesul de verificare a declaraţiilor de venit ale funcționarilor publici pentru anul 2012 a eşuat. Aceasta este concluzia la care au ajuns, recent, experții Transparency Internaţional Moldova (TI - Moldova) care au monitorizat 20 de autorităţi publice centrale. Potrivit lor, circa 25 de mii de declarații pe venit și proprietăți, depuse în anii 2010-2011, n-au fost verificate. Experţii se arată îngrijoraţi de acest fapt, deoarece, spun ei, în acea perioadă s-a înregistrat un flux foarte mare de cadre în instituţiile monitorizate.

29 aprilie 2013
1030
Arhiva

Un angajat al Ministerului Agriculturii refuză să depun...

Directorul executiv al Instituţiei Publice „Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol” (UCIMPRSVV) Iurie Brumărel conduce o instituţie publică de circa patru ani şi jumătate, însă nu a depus niciodată declaraţii de avere şi de interese personale. Chiar dacă este subiect al declarării veniturilor şi proprietăţilor, fiind salariat din bani publici, el refuză să depună declaraţii spunând că astfel ar divulga informaţii cu caracter personal.

31 martie 2015
1331
Arhiva

Expert: Amnistia fiscală a fost votată fără respectarea...

„La adoptarea în prima lectură a proiectelor de lege privind amnistia fiscală și a capitalurilor au fost încălcate atât procedurile de consultări publice, cât și cele de elaborare a actelor legislative”, a declarat Nadejda Hriptievschi, expertă a Centrului de Resurse Juridice la o masă rotundă desfășurată la 22 decembrie.

23 decembrie 2016
834