Democrata Tatiana Golban ar fi fost numită în funcția de șefă interimară a Direcției Educație Buiucani cu încălcarea legislației

Arhiva 21 iunie 2019 1222

Șefa interimară a Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buicani din municipiul Chișinău, Tatiana Golban, ar fi fost numită în funcție, acum o lună, cu încălcarea legii. Cel puțin așa susțin unii juriști, care fac trimitere la Legea privind funcția publică. ”Odinul de numire este de contestat, întrucât Legea este absolut explicită în acest sens – doar funcționarii publici puteau fi numiți într-o astfeld e funcție”, spune experta anticorupție Mariana Kalughin.



Tatiana Golban, care este președinta organizației de femei din sectorul Buiucani a Partidului Democrat, a fost numită, la 18 mai 2019, în funcția de șefă interimară a DGETS Buiucani. Conducerea DGETS Chișinău, care a emis ordinul de angajare, a negat anterior că această numire ar avea legătură cu apartenența politică a Tatianei Golban.

Deputat: ”Este o numire politică”

Cu toate acestea, după publicarea pe Moldova Curată a unui articol la acest subiect,  deputatul blocului ACUM Sergiu Litvinenco a anunțat public că aceasta ar fi o numire ”politică”, realizată cu încălcarea legii, întrucât Legea privind funcția publică și statutul funcționarului public prevede că în funcții de șefi interimari pot fi numite numai persoane care au activat în instituția respectivă și care au statut de funcționar public. Litvinenco, împreună cu actuala ministră a Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a cerut explicații de la DGETS Chișinău, argumentând că Tatiana Golban, nu a lucrat la DGETS, ea venind din funcția de directoare adjunctă de liceu.

În răspunsul expediat deputatului, Rodica Guțu, șefă a DGETS, susține că ar fi propus mai multor funcționari publici din cadrul direcției Buiucani să exercite interimatul, însă nimeni nu ar fi acceptat, de aceea s-a recurs la numirea Tatianei Golban, care a exercitat ”o funcție de conducere”, ”deține abilități manageriale” și ”cunoaște specificul activității și gestionarea mijloacelo financiare”.   

Expertă anticorupție: ”Legea este absolut explicită în acest sens”

Solicitată să comenteze acest răspuns, experta anticorupție de la Asociația ADEPT, Mariana Kalughin, spune că prevederile legii nu lasă loc de interpretări: ”Prevederile art. 49 alin. (1) din Legea nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public sunt absolut explicite - exercitarea temporară a unei funcţii publice de conducere se realizează prin asigurarea interimatului de către funcţionarul public din aceeaşi autoritate publică care îndeplineşte condiţiile de bază şi cerinţele specifice prevăzute în fişa postului aferentă funcţiei publice pentru care se asigură interimatul şi care nu are sancţiuni disciplinare nestinse. În acest sens, evident, respectivul ordin al Direcției generale educație, tineret și sport este de contestat, iar argumentele aduse în favoarea acestuia sunt irelevante. Or, în speță, Tatiana Golban, nefiind funcționar public din aceeași autoritate, nu întrunește condiția esențială pentru exercitarea interimatului”.

Tatiana Golban, care a candidat la ultimele alegeri parlamentare pe lista PDM, a fost numită în funcție după ce DGETS Buiucani a fost obligată de instanța de judecată să-l restabilească în funcție pe fostul șef, Ion Vrâncean. Acesta fusese cercetat într-un dosar de corupție. Vrâncean a fost reangajat și practic imediat demis. Valeriu Mîrza, șeful adjunct al DGETS Chișinău, ne-a declarat atunci: ”Noi am rugat-o foarte frumos (pe Tatiana Golban – n. n.) , având în vedere că ea activează în sector de foarte mulți ani, să ne scoată din impas în situația asta”. Solicitată imediat după numire, Tatiana Golban a refuzat să comenteze aflarea sa în noua funcție. 

Viorica Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Ajutor material cu ocazia zilei de naștere pentru prima...

Primarul orașului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, și contabilul-șef al primăriei, Galina Caracuian,  vor beneficia de ajutoare materiale unice în valoare totală de peste zece mii de lei. Banii au fost acordați prin decizia consiliului orășănesc, cu prilejul jubileelor celor doi. Experții afirmă că decizia consiliului este ilegală.

18 octombrie 2013
931
Arhiva

Foștii membri ai CNI au acționat în judecată ANI și ce...

Foștii membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari au acționat în judecată Autoritatea Națională de Integritate (ANI), cerând să le fie achitate salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până în prezent. ANI își menține poziția și insistă că nu pot fi plătite salarii după expirarea mandatelor, deoarece foștii membri ai CNI nu sunt succesori de competențe în cadrul noii instituții.

26 februarie 2018
1083
Arhiva

Conflictul de interese de la Cuizăuca continuă și în ma...

De patru ani, Ion Țurcan, primarul comunei Cuizăuca, raionul Rezina, continuă să lucreze cu sora sa în aceeași instituție, ea fiind contabilă-șefă. Chiar dacă acum doi ani, Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că cei doi activează în conflict de interese, situația nu s-a schimbat. După emiterea actului CNI, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) trebuia să-l acționeze pe primar în judecată, în cazul în care nu soluționează amiabil acest conflict.  

29 noiembrie 2015
1160
Arhiva

După Pitic şi Brânzaniuc, directorul Poştei Moldovei, c...

Comisia Naţională de Integritate a clasat, în şedinţa din 28 iulie, dosarul lui Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”. El era bănuit că nu şi-a declarat afacerile deţinute în Spania. Membrii CNI argumentează că Nastas ar fi comis abaterea fără intenţie.

28 iulie 2016
1000
Arhiva

Salariul de bugetar la CSM: 34 de mii de lei lunar pent...

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, a avut anul trecut un venit lunar de circa 38 de mii de lei. În jur de patru mii de lei pe lună a obținut din activitatea didactică și din dreptul de autor, însă cea mai mare sumă a ridicat-o în calitate de președinte al CSM: circa 414 de mii de lei anual sau peste 34 de mii de lei lunar.

23 martie 2018
904
Arhiva

Prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la...

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la prezentarea Studiului “Reacția instituțiilor publice la investigațiile jurnalistice: autosesizări multe, rezultate puține”. Evenimentul va avea loc luni, 22 ianuarie 2018, ora 14.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).

15 ianuarie 2018
813