Fostul ministru Vladimir Molojen, achitat definitiv în dosarul de abuz în serviciu. Un judecător de la CSJ a avut opinie separată

Arhiva 14 august 2017 946

Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea Supemă de Justiție. Molojen a fost pus sub acuzare pentru abuz de putere soldat cu urmări grave și neglijență în serviciu soldată cu urmări grave, art. 327 și 329 Cod penal. Alături de el, fuseseră inculpați doi foști subalterni -  Anatolie Gumeniuc (învinuit de neglijență în serviciu soldată cu urmări grave) și Valeriu Goncearov (învinuit de exces de putere, soldată cu urmări grave). Toți au pledat nevinovat în toate instanțele și au fost achitați. Hotărârea irevocabilă a CSJ a fost pronunțată la 10 august 2017. Judecătorul Ghenadie Nicolaev a făcut opinie separată, în care a notat că inculpații ar fi trebuit condamnați, deoarece procurorii au prezentat toate probele necesare.



Vladimir Molojen a fost învinuit de faptul că a încheiat, din numele Întreprinderii de Stat Registru, care este o structură a Ministerului Dezvoltării Informaționale, contracte de publicitate cu firma fiului și soției sale, „Altent-Com”. În total, statul ar fi fost prejudiciat cu aproape 3 milioane de lei. Procurorul anticorupție care a efectuat urmărirea penală, Mihail Ivanov, a argumentat că la încheierea acestor contracte Vladimir Molojen s-a condus de interesul personal și a comis abuz în serviciu cu urmări grave, deoarece Întreprinderea „Registru” este monopolistă pe piața perfectării actelor de indentitate și altor tipuri de documente, de aceea nu avea nevoie de servicii de publicitate. Procurorul a cerut primei instanțe condamnări pentru toți cei trei inculpați cuprinse între 3 și 7 ani de privațiune de libertate, cu încasarea în folosul statului a prejudiciului care i-ar fi fost adus. Cea mai mare sumă - 2 930 327 de lei - ar fi urmat să fie restituită de către Vladimir Molojen, dacă instanțele l-ar fi condamnat și ar fi acceptat acțiunea civilă depusă de acuzatorul de stat. 

Judecătorul CSJ Ghenadie Nicolaev a avut o opinie separată în cazul Molojen, notând că procurorii au prezentat toate probele care demonstrează vinovăția

De cealaltă parte, Molojen și colegii său au declarat în ședințele primei instanțe că nu au făcut decât să respecte legea și că sunt nevinovați. Ei au susținut, de asemenea, că prin acțiunile lor nu au adus nici un prejudiciu statului și nici persoanelor fizice.

Dosar examinat timp de 6 ani în instanțele naționale, soldat cu declararea nevinovăției

Dosarul care are la bază un conflict de interese a fost intentat în anul 2010, iar un an mai târziu a fost deja transmis de procurori pentru examinare instanței de judecată. Inculpații au fost achitați de către președintele judecătoriei Buiucani, Dorin Dulghier, la 9 decembrie 2015. În hotărâre, Dulghier a scris că nu există parte vătămată care ar fi suferit de pe urma acțiunilor inculpaților. 

Sentința de achitare emisă de Dorin Dulghier a fost menținută, la 29 noiembrie 2016, de Curtea de Apel Chișinău, care a consimțit că nu ar exista componentă de infracțiune. Atunci, procurorul de nivelul Curții de Apel, Cătălin Scutelnic, a declarat pentru Moldova Curată că hotărârea este ilegală, iar avocatul inculpaților, Vasile Nicoară, dimpotrivă, a comentat că o altă soluție pe acest caz nici nu putea fi dată.  

Cazul a ajuns pe masa judecătorilor CSJ Petru Ursache, Constantin Alerguș, Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Ghenadie Nicolaev. Cu excepția ultimului, magistrații au respins recursul procurorului și au apreciat drept corecte deciziile primei și celei de-a doua instanțe, care i-au achitat pe inculpați. Ei au notat că recursul nu ar fi fost suficient de bine motivat de către procuror. Totuși, magistrații au notat că procurorul a invocat aprecierea eronată a unor probe în instanțele inferioare, iar CSJ nu putea reveni la aprecierea probelor, competența sa fiind „verificarea erorilor de drept comise de instanțele de fond”.  

Opinie separată: „În urma acțiunilor inculpatului a avut de suferit bugetul statului” 

Ghenadie Nicolaev, care a avut o opinie separată în acest caz, a notat că hotărârea Curții de Apel ar fi trebuit casată, iar dosarul - remis la rejudecare în aceeași instanță, într-un alt complet de judecată. „Consider că în cauza dată, de către organul de urmărire penală au fost administrate suficiente probe încât să demonstreze vinovăţia inculpaţilor Molojen Vl., Gumeniuc A., Goncearov V. în comiterea infracţiunii prevăzute de art. 327 Cod penal, din care considerente nu pot susţine poziţia instanţelor de fond, precum că acţiunile inculpaţilor nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor incriminate”, a scris Ghenadie Nicolaev în Opinia separată

Referitor la argumentul instanțelor inferioare că procurorul nu ar fi indicat cui concret i-au fost aduse prejudicii prin acțiunile inculpaților, magistratul de la instanța supremă a comentat: „Faptul că procurorul nu a indicat în ordonanţa de punere sub învinuire şi în rechizitoriu cui i-a fost cauzat prejudiciu material reprezintă o eroare materială care ar urma să fie corectată în baza art. 249 Cod de procedură penală, deoarece în cazul dat este evident că prejudiciul a fost cauzat întreprinderii în care activau inculpaţii. În situaţia dată, întreprinderea ÎS „CRIS Registru” este o întreprindere de stat, al cărei capital social aparţine în întregime statului, ceea ce denotă faptul că prin prejudiciul cauzat întreprinderii date, de fapt a fost prejudiciat bugetul statului”.

Hotărârea CSJ pune punct în dosarul penal deschis pe numele lui Vladimir Molojen și al subalternilor săi, dosar care a fost instrumentat și examinat în instanțele naționale timp de 7 ani. Hotărârea este irevocabilă și îl absolvește pe fostul ministru de orice fel de răspundere, atât penală, cât și materială. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Detaşare cu semne de întrebare

Detaşarea Veronicăi Herţa de la Direcţia generală finanţe a Primăriei Chişinău la cea de directoare a Societăţii pe Acţiuni “Apă-Canal Chişinău” a stârnit critici. Unii experţi sunt de părere că autorităţile municipale au luat această decizie ignorând prevederile legale referitoare la detaşarea unui funcţionar public. Veronica Herţa spune însă că alegerea sa este legală.

14 septembrie 2016
1113
Arhiva

Încă cinci controale vor fi începute de CNI

În şedinţa din 14 noiembrie 2013, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) vor iniţia procedurile de control pe numele a trei primari, a unui inginer cadastral de la primăria Ghidighici şi a unui funcţionar public de la Biroului Naţional de Statistică. De asemenea, vor fi expuse rezultatele controalelor averilor unui viceministru, unui procuror şi a unui şef de direcţie din cadrul primăriei municipiului Chişinău.

14 noiembrie 2013
854
Arhiva

Profil candidat: Oleg Savva

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1440
Arhiva

Conflictul de interese de la Cuizăuca continuă și în ma...

De patru ani, Ion Țurcan, primarul comunei Cuizăuca, raionul Rezina, continuă să lucreze cu sora sa în aceeași instituție, ea fiind contabilă-șefă. Chiar dacă acum doi ani, Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că cei doi activează în conflict de interese, situația nu s-a schimbat. După emiterea actului CNI, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) trebuia să-l acționeze pe primar în judecată, în cazul în care nu soluționează amiabil acest conflict.  

29 noiembrie 2015
1143
Arhiva

Avocații Oleg Efrim și Ivan Ungurean candidează pentru...

Fostul ministru al Justiției, în prezent avocat și fondator al portalului avocaturii de afaceri Bizlaw.md, Oleg Efrim, a depus dosarul pentru a candida la funcția de membru al Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate. Despre asta a anunțat marți, 13 iunie, Ministerul Justiției, care a încheiat procedura de depunere a dosarelor. A doua persoană care a depus dosarul în acest concurs este avocatul Ivan Ungurean.

13 iunie 2017
841
Arhiva

După doi ani de procese, instanţa a decis: secretarul c...

În anul 2014, Moldova Curată relata o situaţie din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, unde Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local, deţinea prin cumul şi funcţia de asistent social. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a adoptat, acum doi ani, un act prin care constata că funcţionara a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii, Svetlana Ivanova continuă şi astăzi să deţină cele două poziţii în cadrul primăriei Grădiniţa.

26 aprilie 2016
773