Încă un viceministru suspectat de incompatibilitate de funcţii

Arhiva 4 februarie 2014 1613
Sergiu Sainciuc

Comisia Naţională de Integritate (CNI) verifică declaraţia de avere pentru anul 2012 a lui Sergiu Sainciuc, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Demnitarul a ajuns în atenţia CNI, deoarece a cumulat, în anul 2012, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie (CA) la două instituţii de stat,  în situaţia respectivă fiind majoritatea viceminiştrilor din actualul Guvern.



Sergiu Sainciuc arată, în declaraţia de avere pentru anul 2012, că este proprietarul unei case în construcţie şi al unui autoturism de modelul „Nissan Primera”, fabricat în 1997. Demnitarul a luat în anul 2012 un credit în valoare de 650 de mii de lei. Acest lucru este indicat la capitolul „Datorii”. Pe lângă salariul de viceministru în valoare de peste 120 de mii de lei, Sainciuc mai arată suma de 500 de lei obţinută din activitatea didactică. Peste 15 mii de lei a constituit onorariul demnitarului în calitate de membru şi de preşedinte în CA la două instituţii de stat.

CNI a iniţiat un control pe numele lui Sergiu Sainciuc, iar acum demnitarul este suspectat că ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităţii, atunci când a cumulat funcţiile de membru şi, respectiv, de preşedinte al CA. Menţionăm că viceministrul Sainciuc era, în anul 2012, membru în CA de la Societatea pe Acţiuni „Sanfarm-prim” şi preşedinte de CA la Întreprinderea de Stat „Centrul de Instruire în Domeniul Relaţiilor de Muncă”.

Sainciuc a renunţat la onorariu

Sergiu Sainciuc recunoaşte că a încălcat regimul incompatibilităţii, însă acesta susţine că, îndată ce a aflat despre acest lucru, a rezolvat situaţia. „Înainte, viceminiştrii aveau statut de funcţionar public, iar Legea cu privire la întreprinderile de stat le permitea acestora să cumuleze şi funcţia de membru în CA. Însă, viceminiştrii au fost trecuţi la categoria persoane cu demnitate publică, iar legea respectivă le interzicea acestora să cumuleze alte funcţii în afară de cele didactice şi ştiinţifice. Când am aflat despre acest lucru, am renunţat de a mai fi remunerat de aceste instituţii, cu toate că şi în prezent cumulez funcţiile. Cele peste 15 mii de lei indicate în declaraţie reprezintă suma indemnizaţiilor pentru trei luni, din ianuarie şi până în martie, ca şi reprezentant al statului în CA”, explică viceministrul Sainciuc.

Adela Griciuc, şefa Direcţiei control şi interese personale din cadrul CNI, este de părere că regimul incompatibilităţii este încălcat, chiar dacă un demnitar nu-şi ridică onorariul pentru calitatea de membru în CA. „În opinia mea, nu contează dacă o persoană cu funcţie de demnitate publică este sau nu remunerată în calitate de membru în CA. Poate nu primeşte banii respectivi, însă persoana e membră în acest Consiliu şi ar putea influenţa asupra deciziilor luate, fapt ce ar isca conflicte de interese”, susţine reprezentanta CNI. Adela Griciuc precizează că subiectul privind calitatea de reprezentanţi ai statului în întreprinderi şi societăţi comerciale a actualilor viceminiştri este unul discutat la CNI, deoarece actele legislative în acest domeniu conţin prevederi contradictorii. „Până la urmă, membrii CNI vor decide dacă demnitarii au admis situaţiile de incompatibilitate, însă trebuie de studiat cadrul legal foarte atent”, conchide şefa Direcţiei control şi interese personale.

Din anul 1999 - viceministru

Precizăm că principalele domenii de activitate ale S.A „Sanfarm-prim”, unde Sergiu Sainciuc este membru în CA, constituie importul, păstrarea, distribuirea, realizarea produselor farmaceutice şi parafarmaceutice, precum şi prestarea serviciilor informaţionale în acest domeniu.

Întreprinderea de Stat „Centrul de Instruire în Domeniul Relaţiilor de Muncă”, unde viceministrul Sainciuc este preşedintele CA, este creată ре lângă Inspecţia Muncii. Întreprinderea asigură instruirea, perfecţionarea şi reciclarea în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă а inspectorilor şi а personalului din întreprinderi, instituţii şi organizaţii.

Menţionăm că Sergiu Sainciuc este de 15 ani la conducerea unui minister. Astfel, din 1999 și până 2005, acesta a deţinut funcţia de prim-viceministru la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale; în perioada 2005 - 2009 a fost viceministru la Ministerul Economiei şi Comerţului, iar din 2009 şi până în prezent este viceminstru în cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Actualmente, oficialul este responsabil de elaborarea şi promovarea politicilor în domeniul  legislaţiei muncii, ocupării forţei de muncă, migraţiei de muncă, resurselor umane, salarizării, demografiei şi dialogului social.

Lilia Zaharia
 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Numele donatorilor partidelor rămân deocamdată ascunse

Chiar dacă partidele au depus deja de două luni rapoartele financiare la Comisia Electorală Centrală (CEC), numele persoanelor care finanțează partidele rămân necunoscute. CEC refuză să publice aceste informații, motivând că nu știe exact care date pot fi publicate și care nu, pentru că sunt protejate de Legea privind datele cu caracter personal.

31 mai 2016
883
Arhiva

Integritatea autorităţilor naţionale este o precondiţie...

Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, ratificat de Parlamentul de la Chişinău la 2 iulie 2014,  reprezintă un document complex, care vizează domenii esenţiale şi conţine prevederi importante referitoare la:

25 iulie 2014
1250
Arhiva

Autorităţile nu se grăbesc să-şi declare cadourile

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a solicitat, la începutul lunii iulie curent, de la autorităţile publice centrale şi locale informaţia privind evidenţa, evaluarea, păstrarea, utilizarea şi răscumpărarea cadourilor primite de către persoanele publice cu funcţii de răspundere. Potrivit CNI, până în prezent au răspuns solicitării circa 20 de instituţii publice.

23 iulie 2013
1101
Arhiva

ONG-urile propun membrilor Guvernului să semneze Declar...

Organizaţiile Neguvernamentale salută iniţiativa candidatului la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova, dl Ion Sturza, şi propun modelul Declaraţiei de integritate, în calitate de punct de pornire în stabilirea unui stat de drept.

29 decembrie 2015
1084
Arhiva

Integritatea persoanelor de pe listele electorale, o aș...

Liste noi, nume vechi. O mare parte a numelor de pe listele partidelor care candidează la alegerile din 30 noiembrie sunt deja bine cunoscute Comisiei Naționale de Integritate (CNI) sau chiar instituțiilor de drept. Moldova Curată a analizat profilul de integritate al primelor 20 de persoane de pe listele a cinci partide, care, potrivit sondajelor de opinie, vor trece pragul electoral, deci vor avea reprezentanți în Parlament.

27 noiembrie 2014
1203
Arhiva

Fosta directoare a Liceului „Nicolae Iorga” din Capital...

Fosta directoare a Liceului „Nicolae Iorga” din Chişinău, prinsă în flagrant luând de la un părinte 600 de euro pentru a-i accepta copilul prin transfer în şcoală, nu scapă de pedeapsă. Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie au lăsat în vigoare decizia pronunţată de Curtea de Apel Chişinău. În iunie 2014, magistraţii au decis să-i suspende condiţionat pedeapsa cu închisoare pe un termen de probă de doi ani, după ce, cu două luni înainte, Judecătoria sectorului Botanica a hotărât să o trimită după gratii pentru cinci ani. Asta presupune că fosta directoare nu va sta la puşcărie, cu condiţia că timp de doi ani nu va comite nicio abatere.

22 decembrie 2014
1671