Sute de sesizări au fost depuse la ANI în perioada în care aceasta rămâne nefuncțională

Arhiva 24 mai 2017 346
desc

În ultimele 10 luni, perioadă în care Autoritatea Națională de Integritate este în proces de formare, secretariatul, care este cel al fostei CNI, continuă să primească sesizări și solicitări de controale. Potrivit serviciului de presă al ANI, cel puțin 84 de sesizări de anul trecut așteaptă să fie examinate de viitorii inspectori de integritate, la care se adaugă peste 100 de sesizări depuse în acest an. Fosta Comisie Națională de Integritate (CNI) și-a încetat activitatea la 1 august 2016, de atunci instituția fiind în proces de reformare și creare a Autorității Naționale de Integritate (ANI).  Astfel, de aproape 10 luni, instituția nu a examinat nici o sesizare și nu a emis decizii. Între timp, oamenii au continuat să sesizeze ANI asupra diferitelor cazuri de nedeclarare a averii sau de conflicte de interese. 

Datele remise de Serviciul de Presă al ANI portalului Moldova Curată arată că de la începutul acestui an au fost depuse 47 de petiții/sesizări de la persoane fizice și 129 de solicitări de controale de la persoane juridice. La acestea se adaugă un număr de 88 de petiții/sesizări depuse după data de 1 august 2016, când CNI și-a încetat activitatea. „84 dintre aceste sesizări (depuse după 1 august) au fost arhivate pentru transmiterea inspectorilor de integritate, cu informarea petiționarilor, iar 4 au fost remise conform competenței altor instituții”, ne-a spus Eugen Vițu, consilier pentru comunicare la ANI. Potrivit lui, analiza sesizărilor a arătat că atât sesizările de la persoane fizice, cât și la cele de la persoane juridice au vizat, preponderent, regimul conflictului de interese. 

Ce se va întâmpla cu sesizările depuse?

Președintele în exercițiu al ANI, Anatolie Donciu, spune că viitorii inspectori de integritate vor prelua aceste documente și vor face controale, inclusiv vor verifica declarațiile de avere vizate, chiar dacă recunoaște că au existat discuții referitoare la eventuale dificultăți de examinare a sesizărilor depuse în această perioadă. „Sesizările sau solicitările de control nu se prescriu. Noi le-am scris răspunsuri la toți autorii sesizărilor că va fi reluată examinarea când vor fi selectați și numiți în funcție inspectorii de integritate. Ele acum se stochează și se înregistrează oficial. La momentul respectiv, când vor fi inspectorii, vor fi distribuite și vor fi examinate”, ne-a declarat Anatolie Donciu.

Experta anticorupție Mariana Kalughin, vicepreședintă a Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, nu este însă atât de sigură că acele controale inițiate de CNI vor putea fi continuate și finalizate. Într-un interviu pentru Moldova Curată, experta a spus că în legile care formează „pachetul de integritate”, în urma dezbaterilor din Parlament, au fost adoptate norme referitoare la activitatea de control care ar putea ridica anumite probleme. „În urma dezbaterilor parlamentare au fost introduse mai multe norme care sunt de-a binelea defectuoase. De exemplu, se spune că inspectorul de integritate colectează şi procesează date privind averea subiecţilor declarării „pe perioada anului fiscal”. Această „perioadă a anului fiscal” se referă şi la constatarea diferenţelor substanţiale. Această sintagmă, care a fost introdusă de Parlament, ar putea să creeze confuzia că nu se poate face verificarea declaraţiilor pentru perioada anterioară anului fiscal precedent. Aceasta înseamnă că în 2017 un inspector de integritate nu va putea face verificări decât pentru anul 2016. Faţă de declaraţiile pentru anul 2015, de exemplu, ar putea să fie anumite lucruri restricţionate, iar asta reduce la zero controlul pentru această perioadă şi vom avea un an neverificat”, a explicat Mariana Kalughin.

Inspectorii de integritate, cei care vor efectua controalele, vor putea fi angajați abia după ce ANI va avea conducere - președinte și vicepreședinte. Deocamdată nimeni nu poate spune când va deveni funcțională Autoritatea Națională de Integritate, deoarece termenele stabilite anterior au fost depășite. În prezent are loc selectarea, în baza dosarelor depuse, a candidaților la funcțiile de președinte și de vicepreședinte al ANI, pentru admiterea în următoarea etapă. Patru persoane au depus dosarele: fostul președinte al CNI Anatolie Donciu, fostul vicepreședinte al CNI, Victor Strătilă, fostul șef al Direcției control venituri și proprietăți a CNI, Lilian Chișca, și membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Teodor Cârnaț. Cei aleși vor fi supuși mai multor probe înainte de a fi anunțați câștigătorii concursului.

Viorica Manole

În fotografie: membri Consiliului de Integritate la ședința de constituire, din ianuarie 2017, care a fost prezidată de președintele în exercițiu al ANI, Anatolie Donciu.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Nemulţumiri la Primăria Chetrosu după organizarea unui...

Săptămâna trecută, în cadrul Primăriei Chetrosu din raionul Drochia s-a desfăşurat un concurs public de angajare a secretarului consiliului local. Moldova Curată a primit o sesizare prin care un cititor ne-a informat că persoana care a câştigat concursul nu ar avea studii juridice sau în domeniul administraţiei publice locale, aşa cum prevede legea.

17 mai 2016
351
Arhiva

Preşedintele Judecătoriei Leova vinde miere la Fabrica...

Pe lângă venitul obţinut din salariu în anul 2015, Petru Vacula, preşedintele instanţei din Leova, a obţinut peste 36 de mii de lei din vânzarea mierii. Judecătorul a vândut producţia apicolă fabricii de dulciuri “Bucuria”.

10 mai 2016
410
Arhiva

Achiziții publice: Instituție nouă cu oameni ”vechi”

Fostul șef al Agenției Achiziții Publice, Viorel Moșneaga, a fost desemnat de membrii Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe în calitate de director general al Agenției Naționale pentru Soluționare a Contestațiilor. Acesta deține în prezent funcția de consultant principal în cadrul secretariatului Parlamentului și a fost ales dintre trei candidați la funcția de director al acestei noi instituții.

21 iunie 2017
373
Arhiva

Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat....

După 5 ani de examinare în instanțele de judecată, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi, care a făcut parte ani de-a rândul din Partidul Comuniștilor, a devenit președinte al Organizației Teritoriale Dubăsari a Partidului Democrat.

13 iunie 2019
427