CÂND GUVERNUL TACE, SOCIETATEA CIVILĂ CERE REPETAT

Arhiva 25 martie 2015 229

Un grup de asociații neguvernamentale a făcut astăzi un apel repetat către Guvern să inițieze o procedură corectă și transparentă de numire a unui judecător la Curtea Constituțională, întrucât există o funcție vacantă deja de 5 luni, cand a expirat mandatul lui Petru Răilean. Adresarea vine după ce un alt apel, făcut în octombrie  2014, a rămas fără răspuns.Semnatarii, între care Centrul de Resurse Juridice, Asociația Presei Independente, Asociația Promo-Lex și Amnesty Internațional Moldova, solicită aprobarea de urgență a unui Regulament care să prevadă etape clare de alegere a judecătorilor Curții Constituționale. În opinia semnatarilor, documentul ar trebui să instituie 3 etape obligatorii: anunțarea publică a unui concurs deschis, preselecția candidaților eligibili de către o comisie și audierea publică a candidaților de către comisie.

Organizațiile neguvernamentale propun, de asemenea, introducerea unor criterii de eligibilitate pentru candidați, dar și condiții de natură să asigure transparența procesului. Toate acestea ar urma să prevină numirea unui judecător angajat politic. ”În februarie 2015, ministrul Justiției a declarat că va insista ca funcția de judecător la CC să nu fie partajată politic. Cu toate acestea, în mass-media au apărut informații că un partid politic pretinde anumite funcții în stat ca urmare a votării noului guvern în februarie 2015. Partajarea politică a funcției de judecător la Curtea Constituțională este inacceptabilă”, se spune în apel.

Cei 6 judecători ai Curții Constituționale sunt numiți pentru mandate de 6 ani, de către Guvern, Parlament și Consiliul Superior al Magistraturii. În prezent, Curtea este funcțională, deoarece numărul minim necesar ca să existe cvorum în ședințe este de 4 magistrați.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Maria Albot

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
273
Arhiva

Profil candidat: Maxim Melnic

Maxim Melnic (35 de ani), șef de direcție la SA Regia Apă Canal, Soroca, este candidatul Partidului Șor pe circumscripția uninominală nr. 7 din mun. Soroca. Născut în or. Soroca, Melnic a absolvit Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, obţinând licenţa în Business şi administraţie.  Până în ianuarie 2018, când a devenit membru al Partidului Şor, a figurat în câteva partide: PLDM, Partidul Forţa Poporului şi PPEM.

05 februarie 2019
244
Arhiva

Şleahtiţchi riscă să-şi piardă funcţia

Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii, învățământului și științei, Mihail Şleahtiţchi, ar putea fi demis. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţii de funcţii, atunci când, deţinând funcţia de ministru al Educaţiei, și totodată fiind fondatorul unei asociații obștești, a autorizat ca respectiva instituţie să avizeze, contra plată, planurile şi programele de formare profesională continuă pentru adulți.

24 ianuarie 2014
243
Arhiva

Profil candidat: Ion Groza

Integritatea în activitatea politică

19 februarie 2019
232
Arhiva

Preşedintele judecătoriei Nisporeni: casă de la cumnată...

Petru Triboi, preşedintele judecătoriei Nisporeni are parte de rude generoase, atât timp cât acesta indică în declaraţia de avere pentru anul 2015 că apartamenul în care trăieşte el cu familia sa îi este dat în folosinţă de către cumnata sa, iar maşinile pe care le foloseşte îi sunt date în comodat de către socrul cumnatului său.

28 iulie 2016
200
Arhiva

Victoria lui Ţuţu le va da bătăi de cap membrilor CNI

Victoria de săptămâna trecută pe ringul de kick-boxing a deputatului şi campionului mondial Constantin Ţuţu îi pune în dificultate pe membrii Comisie Naţionale de Integritate (CNI). Constantin Ţuţu este sigur că va primi o remunerare pentru munca depusă, însă nu ştie ce sumă anume. CNI însă nu are un răspuns cum poate fi calificat premiul bănesc pe care îl va primi acesta, deoarece, potrivit statutului de deputat, Ţuţu nu poate avea alte remunerări în afară de cele provenite din activitate didactică şi ştiinţifică.

10 aprilie 2015
223