Președinta CEC, Alina Russu, a fost acționară la televiziunea NIT
Firma declarată de președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, ”Novosti” SRL, a fost unul dintre acționarii televiziunii NIT, care a fost închisă de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în aprilie 2012, pentru partizanat în favoarea Partidului Comuniștilor.
Alina Russu a declarat că firma nu îi mai aparține, pentru că ar fi înstrăinat-o la începutul anului 2016. Președinta CEC spune că nu poate divulga numele noului proprietar și nici nu ține minte exact când a fost înregistrată compania. Cu toate acestea, ea neagă afirmațiile făcute de președinta PAS, Maia Sandu, precum că ar avea vreo legătură cu portalul Novosti Moldova. Acest portal a publicat știrea falsă referitoare la o presupusă înțelegere între Maia Sandu și cancelarul german, Angela Merkel, de a aduce în Republica Moldova 30 de mii de refugiați sirieni. Alina Russu a adăugat că trebuie să se intereseze la noul proprietar dacă gestionează sau nu acest portal. Întrebată care era activitatea firmei ”Novosti” SRL în perioada în care o deținea, președinta CEC a fost evazivă, menționând că este vorba despre domeniul de comunicare și informații. La insistența noastră, ea a spus că firma gestiona o televiziune, însă nu a precizat care.
În 2008, Jurnal de Chișinău, citat de portalul azi.md, scria că postul de televiziune NIT avea trei proprietari: o companie off-shore, cu o cotă de 94,15 la sută, de Serghei Drobot, cu 5,83 la sută din acțiuni și de firma „Novosti" SRL, care deținea 0,02 % din acțiuni.
Datele Camerei Înregistrării de Stat nu arată existența unei companii cu numele ”Novosti” SRL, în schimb, există date despre compania ”Novost” SRL, care figurează în calitate de acționar la ÎM ”Noile Idei Televizate” SRL, deținând 0,01 la sută, alături de Serghei Drobot (4.22%) și Societatea pe Acţiuni "ADVAC ASSOCIATES LTD" – (95.76%), înregistrată în Insulele Virgine Britanice. ”Novost” SRL este deținută în prezent de Gheorghe Stjilo, care este fondator unic. Potrivit portalului IDNO.md, care publică istoricul companiei, în luna mai 2016, aceasta și-a schimbat fondatorul și adresa. Fostul fondator este Alina Russu, iar noul fondator – Gheorghe Stojilo. Adresa a fost schimbată de la mun. Chişinău, sec. Buiucani, str. Maria Cibotari, la mun. Chişinău, sec. Botanica, bd. Dacia.
Solicitată repetat, Alina Russu nu a negat și nici nu a confirmat aceste date, dar a spus că va veni ulterior cu o precizare referitoare la compania pe care a deținut-o.
Alina Russu a fost aleasă în calitate de președinte al Comisiei Electorale Centrale la 27 iulie 2016. Ea a fost votată în calitate de membru CEC, fiind înaintată de fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor. Înainte de aceasta a fost șefă de cabinet a lui Vladimir Voronin, în calitatea lui de președinte al fracțiunii PCRM în Parlament, începând din aprilie 2015. Tot Alina Russu a fost reprezentant la CEC al PCRM la alegerile locale din 2015, dar și la alegerile parlamentare din noiembrie 2014.
Modul în care au fost organizate alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova de către Comisia Electorală Centrală a fost contestat de unii concurenți electorali și criticat de unii observatori naționali și internaționali. Candidata PAS, Maia Sandu, a cerut demisia conducerii CEC pentru că nu a putut asigura votul peste hotare, unde mai mulți cetățeni nu au putut vota din lipsă de buletine de vot. În acest sens, au fost depuse în instanțe și plângeri ale câtorva sute de alegători din diasporă.
Mai multe nereguli au fost semnalate și de Misiunea de Monitorizare din cadrul Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO). Observatorii europeni au constatat că CEC a aplicat inconsistent sancțiuni pentru unele încălcări, fără suficiente argumente legale. De asemenea, la examinarea plângerilor, au fost scoase în evidență simpatiile politice ale membrilor CEC, se mai arată într-un raport de monitorizare al ENEMO.
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Niciun minister nu a sesizat CNA cu privire la cazuri d...
Corupţia a constituit o preocupare permanentă pe plan intern, fapt care a impus autorităţile publice şi diverse grupuri sociale active să promoveze procese şi mecanisme de prevenire şi de combatere a fenomenului. Acestea au pornit de la declaraţii generale formulate în discursuri şi în alte intervenţii publice ale oficialilor de cel mai înalt rang şi au continuat prin campanii de educare civică şi de propagare a intoleranţei faţă de acest fenomen.
Prime acordate ilegal la Direcția învățământ Cahul
Șefa Direcției Generale Învățământ a raionului Cahul, Tatiana Hulub, este suspendată din funcție în urma unor nereguli descoperite de Inspecția Financiară și investigate în prezent de către procurori. Potrivit inspectorilor, funcționara a emis ordine prin care și-a atribuit ilegal prime cu ocazia sărbătorilor, a permis plata către agenți economici a unor lucrări care nu ar fi fost executate, iar din depozite ar fi lipsit mai multe materiale de construcție achiziționate de către Direcție. Acum Tatiana Hulub are calitatea de bănuit într-un dosar deschis de Procuratura Cahul pentru delapidare. Ea spune că a fost suspendată din funcție ilegal și că toate acțiunile în privința sa ar avea motive politice. Experta anticorupţie Galina Bostan afirmă că gestionarea incorectă a banilor publici de către autorităţi afectează imaginea instituţiei, dar şi integritatea persoanei cu funcţie de răspundere.
Date publice, dar ascunse în declaraţiile pe venit şi d...
Mai multe declarații de venituri și proprietăți, precum și de interese personale pentru anul 2014 au fost publicate cu erori. Astfel au fost divulgate datele personale ale demnitarilor care le-au depus sau, dimpotrivă, au fost acoperite date care nu au caracter personal. De exemplu, denumirile și adresele firmelor și companiilor la care dețin acțiuni unii funcționari au fost hașurate, fapt care face inutilă publicarea declarației.
Găsit vinovat de fals în declarația de avere și condamn...
Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, a fost restabilit în funcție. Judecătoarea Tatiana Avasiloaie de la Judecătoria Chișinău a dispus marți, 23 aprilie 2019, ca Ion Vrânceanu să fie reangajat, cu plata salariului neachitat și a despăgubirilor pentru absența de la serviciu în perioada 12 martie 2018 – 23 aprilie 2019. Solicitată timp două zile să explice cum va rezolva această situație, de vreme ce funcția este ocupată de mult timp, Direcția Educație a municipiului Chișinău a refuzat să ofere un răspuns.
„Poşta Moldovei”, obligată de instanţă să ofere acces l...
Asociaţia Presei Independente (API) a câştigat un proces de judecată cu Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei”, care a blocat accesul la informaţia de interes public. Instanţa de fond a obligat Întreprinderea să ofere informaţia referitoare la tenderele organizate pe parcursul anilor 2014-2016. Hotărârea judecăţii este cu drept de atac.
Primarul satului Oxentea, condamnat la închisoare cu ex...
Judecătoria raionului Dubăsari l-a condamnat pe primarul satului Oxentea, Valeriu Rusu, la 1,6 ani de închisoare cu executare pentru exces de putere și aplicarea violenței asupra unei persoane aflate în exercițiul funcțiunii, iar pe secretara consiliului local - la 5,5 ani de închisoare. Unul dintre capetele de acuzare a fost înstrăinarea ilegală a trei terenuri aflate pe malul Nistrului, în zona de protecție a râului. Terenurile ar fi proprietate a statului, dar sunt gestionate de Agenția „Apele Moldovei”. Inițial, în calitate de inculpat apărea și inginerul cadastral din sat, dar în privința lui fapta a fost recalificată drept contravenție și nu i-a fost aplicată o pedeapsă, deoarece a expirat termenul de prescripție. Primarul a fost acuzat și de faptul că a aplicat violența asupra a două angajate ale Inspectoratului Fiscal Dubăsari, care, la sfârșitul anului 2012, au venit în satul Oxentea pentru a efectua un control operativ la agenții economici de la piața locală. Valeriu Rusu spune că ambele dosare, de aplicare a violenței și de abuz de putere, au fost fabricate, la baza lor stând plângerile unui consilier local, care a condus anterior colhozul din localitate.
Aici așteptăm comentariul tău!