Profil candidat: Oazu Nantoi

Arhiva 20 ianuarie 2019 126

Integritatea în activitatea politicăDirectorul de program al Institutului de Politici Publice, susţinător al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi (71 de ani), s-a născut în s. Vancicăuţi, regiunea Cernăuţi, Ucraina. A absolvit Institutul Politehnic din Chişinău. Ulterior a lucrat timp de 16 ani la Academia de Științe a Moldovei.

Între anii 2007- 2009 a fost consilier în Consiliul Municipal Chişinău. Este membru-fondator al Asociaţiei pentru Politică Externă. În perioada 1991–1992 a fost şef de direcţie Analiză Politică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova. Între anii 1996–1998 a fost membru al Senatului Fundaţiei Soros din Moldova. În 1998 a fost şef de direcţie în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Coordonarea Politicii de Stat în localităţile din stânga Nistrului. Din 2000 şi până în prezent este director de programe în managementul conflictelor la Institutul de Politici Publice.

Oazu Nantoi nu a fost membru al Partidului Comunist al Moldovei. S-a lansat în politică la 13 octombrie 1989, când a fost ales vicepreşedinte al Sfatului Frontului Popular din Moldova. Pe 13 mai 1990 a creat Partidul Social Democrat din Moldova, pe care îl conduce până în 2004.

La 24 noiembrie 2003, social democrații în frunte cu Nantoi s-au opus Memorandumului propus de Federaţia Rusă (Planul Kozak) şi au format împreună cu alte partide Comitetul pentru Apărarea Independenţei şi a Constituţiei Republicii Moldova. În mai 2000 PSD a înaintat candidatura lui Oazu Nantoi la alegerile prezidenţiale. Acestea urmau să se desfăşoare în decembrie 2000, dar au fost anulate după ce Parlamentul a modificat Constituţia în aşa fel, încât preşedintele să fie ales de Parlament prin vot secret, şi nu prin votul direct al cetăţenilor. În 2004 președinte al partidului a fost ales Eduard Mușuc, iar Oazu Nantoi a luat o pauză în activitatea politică.

În martie 2007 Nantoi a aderat la PDM, fiind urmat de alţi foşti membri ai PSD, trezind astfel nemulțumirea liderului de atunci al PSD. În replică, Nantoi a declarat că “persoanele care pleacă din PSDM în PDM în preajma alegerilor din 2009 dau dovadă de maturitate politică spre deosebire de social democraţii care au negociat pe furiş cu comuniştii ca să-şi asigure un locuşor călduţ sub umbrela lor”. 

În 2007-2009 Nantoi a fost ales consilier în Consiliul Municipal Chișinău din partea democraților. În 2009 – 2010 a acces în funcţia de deputat. În noiembrie 2010, Nantoi a declarat că se retrage din activitatea politică și se întoarce în societatea civilă, dar a menționat că nu părăsește "deocamdată" PDM.

La 4 iulie 2011, Oazu Nantoi a anunţat că pleacă din acest partid și din funcția de vicepreședinte al formațiunii, întrucât situaţia din Partidul Democrat îi creează ”un dezgust total”.

La 11 ianuarie 2012 Oazu Nantoi și-a înaintat candidatura la funcţia de preşedinte în calitate de candidat neafiliat politic. Câteva zile mai târziu procedura de alegere a președintelui în Parlament a eșuat.

La 23 martie 2015, Oazu Natoi se alătură Partidului Popular European din Moldova, condus de ex-premierul Iurie Leancă. ”Moldova are nevoie de un partid, doctrina căruia se va baza pe porunca a 8-a din Biblie: "să nu furi"! Vreau să îi aduc în acest partid pe cât mai mulţi pensionari furioşi alde mine care nu acceptă să plângă în aşteptarea morţii”, a declarat Oazu Nantoi, în cadrul lansării oficiale a noului proiect politic. La 29 aprilie 2015 este desemnat oficial candidatul PPEM la funcţia de primar general al mun. Chişinău. În urma alegerilor din 14 iunie 2015 Oazu Nantoi a acumulat 10,18% din sufragii, clasându-se pe locul 3 în primul tur, după Dorin Chirtoacă și Zinaida Greceanâi și astfel nereușind să acceadă în turul doi de scrutin.

În urma alegerilor locale din 2015 Nantoi a devenit consilier și șeful fracțiunii PPEM în CMC. A renunțat la acest mandat în ianuarie 2018.

În 2015 Nantoi a participat la fondarea Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, care organiza atunci mai multe acțiuni de protest, cerând, în special, investigarea furtului bancar.

În vara anului 2016, Nantoi este singurul membru al Consiliului Național al PPEM care a avut o opinie separate când PPEM a decis să semneze la 29 iunie un acord de cooperare cu majoritatea formată de Vlad Plahotniuc. Nantoi a declarat că prin semnarea acestui acord PPEM devine complice la construcția statului captiv.

La 20 octombrie 2016, înainte de alegerile prezidențiale, Oazu Nantoi i-a cerut liderului PPEM, Iurie Leancă, să se retragă din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu, sugerând că nu are șanse să ajungă președinte, Maia Sandu fiind singurul candidat care l-ar putea înfrunta pe Igor Dodon. În replică, a doua zi, pe 21 octombrie, PPEM l-a exclus din partid.

Din 2016 până în prezent Oazu Nantoi nu a aderat oficial la nici un partid.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În ultima sa declarație de avere și interese personale, pentru anul 2016, când avea calitatea de consilier municipal, Oazu Nantoi indică un venit anual în sumă de 218 978 lei obținut la locul de bază de muncă, în funcția de director al Institutului de Politici Publice și un venit din pensii în sumă de 45 600 lei. Declară un teren în extravilan cu o suprafață de 6,6 ari în s. Trușeni obținut în 1990 de la stat și trei apartamente: unul cu o suprafață de 67,1 m.p obținut în 1979, unul cu o suprafață de 59, 4 m. p.  moștenit printr-un contract de dăruire în 1997, ambele înregistrate pe numele său, și un  apartament pe care familia l-a moștenit în 2011 cu o suprafață de 48,7 m.p. Mai indică un autoturism de model Honda Civic, produs în 1996, procurat în 2005, fără a indica valoarea acestuia.

Familia Nantoi mai indică patru conturi bancare în care sunt depozitați 37 mii dolari și 9500 euro.

În declarația de avere pentru anii 2013 -2014 depusă la CEC înainte de alegerile locale din 2015, Oazu Nantoi a declarat lotul agricol din s. Trușeni și cele două apartamente, înregistrate pe numele său, cu o suprafață totală de 126 m.p.

În declarația pentru anii 2017-2018, depusă la CEC în cadrul campaniei electorale 2019, Oazu Nantoi declară un venit din salariul de la IPP de 441 087 de lei, iar venitul soției – de 115 000 de lei de la Anacondax Grup. Candidatul mai indică faptul că deține un teren și trei apartamente, toate dobândite până în 2011, și două mașini – o Honda Civic din 1996 și un Ford Focus produs în 2016, dar cumpărat în anul 2017 cu suma de 200 000 de lei. Pe conturi bancare candidatul deține 37 526 USD și 10 600 de euro.  

Integritatea în gestionarea funcțiilor publice și/sau de partid

Numele lui Oazu Nantoi figurează într-o investigație RISE legată de preluarea unor active importante ale întreprinderii de stat Aroma de către firma Euro-Alco, o afacere cu alcool pusă pe roate de familia fostului ambasador al SUA la București, Mark Gitenstein.

Potrivit investigației, Euro-Alco a fost fondată în anul 1995, cu denumirea Aroma-Plus - o întreprindere moldo-cipriotă creată printr-o hotărâre a Guvernului Sangheli. Firma cipriotă G.M.V. Co Ltd se angaja să contribuie la fondarea Aroma-Plus cu peste 70 mii de dolari, dar și cu utilaje moderne, în valoare de peste jumătate de milion de dolari. Lui Oazu Nantoi i s-a propus calitatea de reprezentant al firmei cipriote G.M.V. Co Ltd în tratativele pe care urma să le poarte cu Guvernul pentru a constitui întreprinderea mixtă moldo-cipriotă Aroma-Plus.

După ce a înregistrat și a obținut licențele de care avea nevoie Aroma Plus, Nantoi a fost numit președintele consiliului de administrare al acestei întreprinderi, funcție pe care a deținut-o până în 1998. Oazu Nantoi a comentat astfel acea funcție: ”Pe atunci era o legislație permisivă, care favoriza investițiile străine și, respectiv, banii veneau din offshore-uri, fiind mai protejați în raport cu investițiile autohtone. Atunci am fost contactat fie de Igor… , nu-mi amintesc exact numele de familie, sau de Danil Ghitenștein, pentru a mi se propune funcția de administrator al unei companii mixte. Fiind șomer, am acceptat”.

Un raport al Curții de Conturi din 1998, la care fac trimitere reporterii investigației, scoate la iveală mai multe abateri care au dus la prejudicierea statului. De exemplu, în 1996, şeful Direcţiei Generale Viticultură şi Vinificaţie a Ministerului Agriculturii a semnat în numele statului o hotărâre privind introducerea unor modificări în structura investițiilor pe care firma cipriotă G.M.V. Co Ltd era obligată să le facă în calitate de co-fondator. În baza deciziei, offshore-ul a transmis în proprietatea Aroma-Plus doar o parte infimă din utilajele pe care le-a promis inițial.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

ANI i-a plătit 5 mii de lei despăgubire unui procuror s...

Procurorul sectorului Buiucani al capitalei, Igor Demciucin, a câştigat la Curtea Supremă de Justiţie litigiul împotriva Autorităţii Naţionale de Integritate, succesoarea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Instituţia a fost obligată să-i plătească procurorului un prejudiciu moral de 5 mii de lei, pentru că nu ar fi avut dreptate atunci când a constatat că omul legii a inclus date false în declaraţia de avere. Procurorul s-a plâns în instanţă că CNI i-ar fi lezat grav onoarea şi demnitatea şi a cerut de la actuala ANI un prejudiciu moral de 300 de mii de lei. Magistraţii au redus suma la 5 mii de lei.

26 mai 2017
110
Arhiva

Profil candidat: Alexandr Suhodolski

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
109
Arhiva

Vicepreședintele Judecătoriei Botanica nu divulgă prețu...

Vicepreședintele Judecătoriei sectorului Botanica din municipiul Chișinău, Radu Țurcanu, refuză să indice în declarațiile de avere prețul autoturismelor pe care le deține. Familia sa este proprietară a două mașini, un Mercedes Benz și o Toyota Corola, ambele fabricate în anul 2010, dar cumpărate în 2011 și 2014. Pe de o parte, judecătorul spune că a indicat o singură dată valoarea lor, în declarațiile pentru anul în care acestea au fost cumpărate, de aceea nu le indică și în alți ani. Pe de altă parte, afirmă că prețul poate fi secret comercial, de aceea nu-l divulgă.

12 septembrie 2016
95
Arhiva

Profil candidat: Alexandr Minizianov

Integritate în activitatea politică

07 februarie 2019
133
Arhiva

Apartamente la preț redus pentru mama și rudele magistr...

Președintele Judecătoriei sectorului Râșcani din municipiul Chișinău, Oleg Melniciuc, și-a procurat un spațiu comercial de 82 m. p. într-un bloc de locuințe din sectorul Botanica al capitalei, construit special pentru magistrați și angajații Judecătoriei pe care o conduce. Asta în condițiile în care anterior susținea că este nevoie de construcția acestui bloc pentru a asigura judecătorii și pe copiii acestora cu locuințe. În aceeași clădire s-au ales cu apartamente mama magistratului, câteva dintre rudele sale, dar și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu. Blocul se află pe strada Hristo Botev 6 și urmează să fie dat în folosință la începutul anului 2017. 

29 noiembrie 2016
107
Arhiva

Locuitorii din Zagarancea, felicitaţi în fiecare zi de...

Primarul comunei Zagarancea din raionul Ungheni a găsit o metodă neobişnuită de a fi mai aproape de cetăţenii din localitate. În ziua când aceştia îşi sărbătoresc ziua de naştere, alesul local îi felicită telefonic dis-de-dimineaţă, explicând că astfel este mai aproape de cetăţean. Unii locuitori ai comunei sunt încântaţi de gestul alesului local, alţii însă afirmă că acest lucru ar fi un truc preelectoral.

04 iulie 2013
122