Ghidul monitorilor pentru buna guvernare

Arhiva 28 aprilie 2016 1146

Moldova Curată vă prezintă “Ghidul monitorilor pentru buna guvernare” care conţine principalele prevederi ale Legii privind accesul la informaţie nr. 982/2000 şi ale Legii privind transparenţa în procesul decizional nr. 239/2008. Cunoscând aceste prevederi legale, vei putea supraveghea instituţiile publice şi vei putea influenţa procesul de luare a deciziilor.



Din “Ghidul monitorilor pentru buna guvernare” vei afla ce informaţii sunt publice din oficiu, ce ar trebui să găseşti pe pagina de Internet a autorităţilor publice, cum se face cererea de informaţii de interes public, cum şi unde să te plângi dacă nu primeşti ce cauţi, ce spun procedurile privind participarea cetăţenilor şi a asociaţiilor legal constituite la procesul de elaborare a actelor normative, ce sancţiuni sunt prevăzute pentru încălcarea legislaţiei privind accesul la informaţie. Dacă ai descoperit abuzuri în activitatea autorităţilor, semnalează-le AICI.

Ghidul a fost editat în cadrul proiectului “Podul Bunei Guvernări”, realizat de Societatea Academică din România (SAR) în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (R. Moldova) şi Academia de Advocacy din Timişoara.

Ghidul monitorilor pentru buna guvernare (pdf).



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Gafă a deputaților de aproape jumătate de milion de lei

Doi directori ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Nicolae Răileanu și Leonid Belinschi, continuă să activeze în cadrul instituției, chiar dacă mandatele le-au expirat încă acum un an și jumătate. Aceștia susțin că nu se pot concedia, pentru că Parlamentul nu a decis încheierea mandatelor, în schimb a votat numirea altor doi directori la ANRE. Timp de un an și jumătate, cât au lucrat cu mandatul expirat, Răileanu și Belinschi au primit împreună peste un milion și jumătate de lei.

20 septembrie 2013
883
Arhiva

La Cojușna, primarul s-a „distanțat” de cumnata care îi...

Primarul comunei Cojușna din raionul Strășeni este bănuit că ar admite un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe cumnata sa, care este directoarea Școlii de Arte din localitate. Primarul se jură că nu a știut că actualul cadru legislativ conține prevederi care ar interzice conflictul de interese.

14 aprilie 2016
1023
Arhiva

Proiectul de lege care interzice funcționarilor publici...

În Parlament, cu titlu de iniţiativă legislativă a deputatului Iurie Bolboceanu, a fost înregistrat un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative (nr. 88 din 04.03.2013), prin care se pretinde eficientizarea procesului de declarare şi control al intereselor personale. Astfel, se propun modificări și completări la Legea nr. 90 din 25.04.2008 cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei, la Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese și la Codul Penal.

02 aprilie 2014
768
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Jizdan

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
1896
Arhiva

Președinta CEC, Alina Russu, a fost acționară la televi...

Firma declarată de președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, ”Novosti” SRL, a fost unul dintre acționarii televiziunii NIT, care a fost închisă de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în aprilie 2012, pentru partizanat în favoarea Partidului Comuniștilor.

24 noiembrie 2016
926
Arhiva

Procurorii au reluat verificarea alocării de către Prim...

Actualul vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, Oleg Melniciuc, a obținut terenul pe care s-au construit apartamente ieftine pentru judecători, prezentând, în anul 2014, Primăriei Chișinău un demers în care a făcut afirmații ce nu corespundeau realității. El a scris că situația „privind asigurarea cu spațiu locativ decent al angajaților judecătoriei este critică”. În realitate, din cei 47 de angajați care au primit apartamente 22 aveau locuințe, iar unii chiar case individuale de sute de metri pătrați. Asta au constatat reporterii de la Anticoruptie.md. Primăria, la rândul său, nu i-a cerut magistratului să probeze solicitarea și a acordat terenul, fără licitație. 

03 aprilie 2017
1157