Ginerele şi soacra continuă să lucreze împreună la primăria din Pietrosu

Interese la vedere 12 iulie 2016 339
Imagine simbol

La sfârşitul anului trecut, Moldova Curată a descoperit un conflict de interese la Primăria Pietrosu din raionul Făleşti, acolo unde primarul Ghenadie Grădinari o are în subordine pe soacra sa, care este contabilă. Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat, a examinat situaţia şi a constatat conflict de interese. Alesul local a rămas însă nesancţionat, deoarece membrii CNI au clasat cazul.Ghenadie Grădinari este la primul mandat, fiind ales în funcţia de primar vara trecută, pe listele Partidului Socialiştilor (PSRM). Atunci, soacra sa, Nadejda Grădinari, muncea la Primărie în funcţia de contabilă-şefă. Anterior, primarul a declarat pentru Moldova Curată că a fost sfătuit de jurişti că, pentru a soluţiona conflictul de interese, ar fi bine că soacra sa să nu fie funcţionar public, prin urmare, nici subiect al declarării. Zis şi făcut. Astfel, Ghenadie Grădinari şi-a transferat soacra din funcţia de contabilă-şefă în cea de contabilă. Alesul local afirmă că astfel Nadejda Grădinari nu este în subordinea sa, ci a contabilei-şefe.

Membrilor CNI, primarul le-a explicat că funcţia de contabil, cea în care a fost transferată soacra sa, este un post de deservire tehnică ce asigură funcţionarea autorităţii publice şi este în subordinea contabilului-şef al Primăriei.

Cazul a fost clasat

Membrii Comisiei au stabilit însă că alesul local din Pietrosu a admis un conflict de interese, deoarece nu a soluţionat cazul în trei zile, aşa cum prevede legea. ”Pornind de la prevederile art. 2 al Legii cu privire la conflictul de interese, Ghenadie Grădinari, primarul comunei Pietrosu, raionul Făleşti, a admis un conflict de interese, deoarece, fiind în exercitarea atribuţiilor funcţionale în calitate de primar şi având interes personal, care rezultă din relaţiile sale cu persoane apropiate (soacra) nu a declarat imediat, nu a soluţionat în termenul stabilit, situaţia de conflict şi a semnat actele administrative în privinţa persoanei apropiate”, se spune în actul CNI.

CNI au stabilit că Ghenadie Grădinari trebuia să informeze Comisia imediat, dar nu mai târziu de trei zile de la data constatării. Totodată, prin semnarea dispoziției de transferare a Nadejdei Grădinari în funcţia de contabil, Ghenadie Grădinari a ales una dintre opţiunile pentru soluţionarea conflictului de interese, şi anume – “transferul persoanei prevăzute la art. 3 într-o funcţie neconflictuală”, este specificat în actul CNI. Prin acest argument, CNI l-a scutit pe primar de pedeapsă, soacra rămânând în continuare să muncească în primărie.

Decizia CNI este una contradictorie: ”constatarea încălcării regimului juridic al conflictului de interese, de către domnul Ghenadie Grădinari, primar al comunei Pietrosu, raionul Făleşti, manifestat prin semnarea unui act administrativ în privinţa doamnei Nadejda Grădinari; clasarea cauzei în privinţa dlui Ghenadie Grădinari, pe motivul soluţionării conflictului de interese”. Experţii anticorupţie critică practicile CNI de a constata conflictul de interese, apoi a clasa cazul. ”Cunoaştem deja mai multe cazuri în care CNI, constatând încălcarea de către un demnitar a regimului de declarare/soluţionare a conflictului de interese, a clasat cazul pe motiv că situația de conflict ar fi fost ulterior soluţionat. Insistăm că aceste practici, în opinia noastră – eronate, nu încurajează aplicarea potrivită a politicii de declarare a conflictului de interese. Chiar dacă fapta a încetat, declarantul urmează a fi atras la răspundere pentru cele comise (nedeclarare a conflictului de interese sau eventualul abuz de putere/de serviciu, în cazul în care declarantul, fiind în situaţie de conflict de interese, a emis decizii în privinţa vreunei persoane apropiate). Cazul primarului din Pietrosu face parte din acest şir de cazuri. Doar că în acest caz, modul, în care primarul pretinde că ar fi soluţionat conflictul de interese, este absolut nepotrivit. Or, chiar dacă soacra nu se află în subordine nemijlocită, primarul, oricum, este persoana care este şi va fi pusă în situaţia de a decide asupra mai multor aspecte (salarii, indemnizaţii, concedii) ce ţin de interesele acesteia, astfel, încălcând din nou şi din nou prevederile legale. După mine, CNI ar trebuie să revină la acest caz”, afirmă Mariana Kalughin, expertă anticorupţie la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei. 

În replică, Anatolie Donciu motivează că decizia CNI de a constata o situaţie de conflict de interese şi apoi de a clasa cazul este una corectă, deoarece subiectul declarării, chiar dacă a depăşit termenul de declarare a acestei încălcări, totuşi primarul din Pietrosu a găsit o soluţie, transferându-şi soacra în altă funcţie.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Fiică în subordinea mamei, la contabilitatea Primăriei...

Contabila Primăriei satului Roșu, Cahul, o are în subordine pe fiica sa, dar fostul primar, care a semnat contractul de angajare, afirmă că nu este vorba despre un conflict de interese, pentru că cele două ar avea atribuții diferite. Ca în majoritatea cazurilor de acest fel, contabila spune că fiica sa a fost angajată pentru că în sat nu ar fi fost găsiți alți specialiști.

15 iulie 2015
460
Interese la vedere

Viceprimarul capitalei Nistor Grozavu, verificat pentru...

După ce acum trei săptămâni a constatat că viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, se află în conflict de interese, întrucât soţia sa este angajată într-o direcţie a Primăriei, la scurt timp Comisia Națională de Integritate (CNI) a fost pornit un nou control. De această dată, CNI va verifica dacă Nistor Grozavu s-a aflat în conflict de interese atunci când a luat o decizie în privinţa firmei fiului său. Viceprimarul respinge acuzaţiile şi spune că ar fi vorba despre o comandă politică.

20 octombrie 2015
333
Interese la vedere

Primarul orașului Florești nu și-a depus declarația de...

Primarul orașului Florești, Valeriu Ceapă, nu și-a depus declarația de venituri și proprietăți după accederea în funcție, însă nu a fost sancționat de Comisia Națională de Integritate. Comisia a decis clasarea cauzei pe motiv că nu a depistat o diferență vădită între veniturile și cheltuielile primarului. Totodată, Valeriu Ceapă deține și funcția de președinte al Consiliului de administrație al Întreprinderii servicii comunale Florești, fapt ce creează o situaţie de incompatibilitate. CNI a amânat pentru o altă ședință luarea unei decizii în privința incompatibilității.

26 aprilie 2016
387
Interese la vedere

Valentin Crudu, demis pentru probleme de integritate, a...

Valentin Crudu, fostul șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, demis de ministra Maia Sandu în luna decembrie 2012, a revenit astăzi la muncă la minister, după ce decizia Curții de Apel Chișinău de a-l repune în funcție a devenit irevocabilă.

02 martie 2015
468