Ginerele şi soacra continuă să lucreze împreună la primăria din Pietrosu
La sfârşitul anului trecut, Moldova Curată a descoperit un conflict de interese la Primăria Pietrosu din raionul Făleşti, acolo unde primarul Ghenadie Grădinari o are în subordine pe soacra sa, care este contabilă. Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat, a examinat situaţia şi a constatat conflict de interese. Alesul local a rămas însă nesancţionat, deoarece membrii CNI au clasat cazul.
Ghenadie Grădinari este la primul mandat, fiind ales în funcţia de primar vara trecută, pe listele Partidului Socialiştilor (PSRM). Atunci, soacra sa, Nadejda Grădinari, muncea la Primărie în funcţia de contabilă-şefă. Anterior, primarul a declarat pentru Moldova Curată că a fost sfătuit de jurişti că, pentru a soluţiona conflictul de interese, ar fi bine că soacra sa să nu fie funcţionar public, prin urmare, nici subiect al declarării. Zis şi făcut. Astfel, Ghenadie Grădinari şi-a transferat soacra din funcţia de contabilă-şefă în cea de contabilă. Alesul local afirmă că astfel Nadejda Grădinari nu este în subordinea sa, ci a contabilei-şefe.
Membrilor CNI, primarul le-a explicat că funcţia de contabil, cea în care a fost transferată soacra sa, este un post de deservire tehnică ce asigură funcţionarea autorităţii publice şi este în subordinea contabilului-şef al Primăriei.
Cazul a fost clasat
Membrii Comisiei au stabilit însă că alesul local din Pietrosu a admis un conflict de interese, deoarece nu a soluţionat cazul în trei zile, aşa cum prevede legea. ”Pornind de la prevederile art. 2 al Legii cu privire la conflictul de interese, Ghenadie Grădinari, primarul comunei Pietrosu, raionul Făleşti, a admis un conflict de interese, deoarece, fiind în exercitarea atribuţiilor funcţionale în calitate de primar şi având interes personal, care rezultă din relaţiile sale cu persoane apropiate (soacra) nu a declarat imediat, nu a soluţionat în termenul stabilit, situaţia de conflict şi a semnat actele administrative în privinţa persoanei apropiate”, se spune în actul CNI.
CNI au stabilit că Ghenadie Grădinari trebuia să informeze Comisia imediat, dar nu mai târziu de trei zile de la data constatării. Totodată, prin semnarea dispoziției de transferare a Nadejdei Grădinari în funcţia de contabil, Ghenadie Grădinari a ales una dintre opţiunile pentru soluţionarea conflictului de interese, şi anume – “transferul persoanei prevăzute la art. 3 într-o funcţie neconflictuală”, este specificat în actul CNI. Prin acest argument, CNI l-a scutit pe primar de pedeapsă, soacra rămânând în continuare să muncească în primărie.
Decizia CNI este una contradictorie: ”constatarea încălcării regimului juridic al conflictului de interese, de către domnul Ghenadie Grădinari, primar al comunei Pietrosu, raionul Făleşti, manifestat prin semnarea unui act administrativ în privinţa doamnei Nadejda Grădinari; clasarea cauzei în privinţa dlui Ghenadie Grădinari, pe motivul soluţionării conflictului de interese”. Experţii anticorupţie critică practicile CNI de a constata conflictul de interese, apoi a clasa cazul. ”Cunoaştem deja mai multe cazuri în care CNI, constatând încălcarea de către un demnitar a regimului de declarare/soluţionare a conflictului de interese, a clasat cazul pe motiv că situația de conflict ar fi fost ulterior soluţionat. Insistăm că aceste practici, în opinia noastră – eronate, nu încurajează aplicarea potrivită a politicii de declarare a conflictului de interese. Chiar dacă fapta a încetat, declarantul urmează a fi atras la răspundere pentru cele comise (nedeclarare a conflictului de interese sau eventualul abuz de putere/de serviciu, în cazul în care declarantul, fiind în situaţie de conflict de interese, a emis decizii în privinţa vreunei persoane apropiate). Cazul primarului din Pietrosu face parte din acest şir de cazuri. Doar că în acest caz, modul, în care primarul pretinde că ar fi soluţionat conflictul de interese, este absolut nepotrivit. Or, chiar dacă soacra nu se află în subordine nemijlocită, primarul, oricum, este persoana care este şi va fi pusă în situaţia de a decide asupra mai multor aspecte (salarii, indemnizaţii, concedii) ce ţin de interesele acesteia, astfel, încălcând din nou şi din nou prevederile legale. După mine, CNI ar trebuie să revină la acest caz”, afirmă Mariana Kalughin, expertă anticorupţie la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.
În replică, Anatolie Donciu motivează că decizia CNI de a constata o situaţie de conflict de interese şi apoi de a clasa cazul este una corectă, deoarece subiectul declarării, chiar dacă a depăşit termenul de declarare a acestei încălcări, totuşi primarul din Pietrosu a găsit o soluţie, transferându-şi soacra în altă funcţie.
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Fiică în subordinea mamei, la contabilitatea Primăriei...
Contabila Primăriei satului Roșu, Cahul, o are în subordine pe fiica sa, dar fostul primar, care a semnat contractul de angajare, afirmă că nu este vorba despre un conflict de interese, pentru că cele două ar avea atribuții diferite. Ca în majoritatea cazurilor de acest fel, contabila spune că fiica sa a fost angajată pentru că în sat nu ar fi fost găsiți alți specialiști.
Cu venituri nedeclarate și cu un conflict de interese l...
A fost scutit de sancțiune pentru că a admis un conflict de interese, iar după doi ani a fost avansat în funcția de director al Agenției ”Moldislva”. Este vorba despre Ion Haralampov, care a arendat patru hectare de teren forestier atunci când conducea o subdiviziune teritorială din cadrul Agenției, deși legislația interzicea acest lucru.
Interese ”acvatice” la Criuleni
Apeductul din Ohrincea, sat în componenţa primăriei Criuleni, ar putea fi gestionat de către un SRL. O decizie în acest sens a adoptat Consiliul orăşenesc Criuleni pe data de 8 aprilie, 2016. Consilierii, cu vot majoritar, au delegat gestiunea serviciului de aprovizionare cu apă din satul Ohrincea către SRL “VALNICMAR”, al cărei fondator este Valeriu Iurcu, consilier din partea Partidului Liberal în Consiliul Orăşenesc Criuleni.
Preferă să divorţeze decât să-şi concedieze soţia
De şapte ani, soţii Tipa din satul Coşerniţa, raionul Criuleni lucrează în aceeaşi instituţie publică: soţul în calitate de primar, iar soţia – specialistă în reglementarea problemelor funciare. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele primarului, verificând un eventual conflict de interese. Alesul local afirmă că este gata să intenteze divorţ dar nu-şi concediază soţia.
Primar cu dosare penale, în conflict cu o firmă concure...
Primarul satului Trifăuți, raionul Soroca, Gheorghe Todireanu, este cercetat penal pentru fals în declaraţii şi pentru practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, după ce a fost verificat doi ani la rând de Comisia Națională de Integritate (CNI). În ambele cazuri, în 2014 şi în 2015, Comisia a descoperit bunuri nedeclarate. Potrivit ultimului act de constatatre al CNI, primarul nu a declarat 22 de terenuri agricole, cu o suprafață totală de aproape 19 hectare. Totuși, Gheorghe Todireanu a indicat cea mai mare parte a terenurilor pe care le deține - peste 100 de hectare. El a ajuns în vizorul CNI în urma unui conflict cu o firmă agricolă care arendează terenuri în aceeași localitate.
Noul deputat liberal urmează să aleagă dacă merge în Pa...
Vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor, devenit de curând deputat pe lista Partidului Liberal, după plecarea din Legislativ a lui Veaceslav Untilă, se află în prezent în situație de incompatibilitate, pe care urmează să o rezolve, potrivit legislației, în 30 de zile. Solicitat de Moldova Curată, Ogor a spus că deocamdată nu a decis definitv dacă va rămâne în administrația locală la Criuleni sau va alege mandatul de deputat. Însă a menționat că va face alegerea în termenul acordat de lege.
Aici așteptăm comentariul tău!