Mama este şefa fiicei

Interese la vedere 27 februarie 2014 1656
Imagine simbol

Această situaţie se întâmplă în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa, unde mama este conducătoarea direcţiei, iar fiica sa este specialist principal în cadrul instituţiei. Experţii susţin că ambele funcţionare au încălcat regimul conflictului de interese.



Iana Patîca, fiica Liudmilei Patîca, şefa DS Ocniţa, a fost angajată în calitate de specialist principal în cadrul acestei instituţii în luna decembrie 2012. Şefa DS Ocniţa susţine însă că fiica sa a obţinut postul respectiv prin concurs public şi că ea nu a fost implicată în procedura de selectare. „Preşedintele grupului de lucru care a selectat candidatul a fost şeful adjunct al direcţiei pe care o conduc, iar ceilalţi membri ai grupului au fost angajaţi ai altor direcţii. Eu nu m-am implicat”, afirmă Liudmila Patîca.

Interese familiale

Galina Bostan, expertă anticorupţie, susţine că, în situaţia în care fiica este subalterna mamei, la mijloc neapărat este un conflict de interese, chiar dacă angajata a fost selectată prin concurs public. „Preşedintele grupului care a decis angajarea fiicei este, de asemenea, subalternul şefei acestei direcţii, de aceea este pusă la îndoială imparţialitatea şi corectitudinea deciziei luate”, susţine experta.

De această părere este şi Diana Bârsa, şefa Secţiei resurse umane din cadrul Biroului Naţional de Statistică (BNS). „Noi nu suntem la curent cu situaţia de la Ocniţa, dar dacă este adevărată informaţia pe care ne-o spuneţi, atunci este clar că e conflict de interese. Candidatura fiicei la această funcţie trebuia respinsă din start, fiindcă un funcţionar public nu are dreptul să fie în subordinea nemijlocită a unei rude. Ne vom autosesiza pe marginea acestui caz şi vom cere să fie soluţionat. Una dintre cele două angajate ale Direcţiei de Statistică din Ocniţa trebuie să renunţe la funcţie aşa cu este menţionat în Legea cu privire la conflictul de interese”, explică reprezentanta BNS.

Precizăm că interesul personal este definit în lege ca orice interes, material sau nematerial care rezultă din necesităţile sau intenţiile personale şi din relaţiile persoanelor cu funcţii de răspundere cu persoane apropiate. În categoria persoanelor apropiate, legea include: soţul (soţia), persoanele înrudite prin sânge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşi) şi persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră).

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Primarul orașului Florești nu și-a depus declarația de...

Primarul orașului Florești, Valeriu Ceapă, nu și-a depus declarația de venituri și proprietăți după accederea în funcție, însă nu a fost sancționat de Comisia Națională de Integritate. Comisia a decis clasarea cauzei pe motiv că nu a depistat o diferență vădită între veniturile și cheltuielile primarului. Totodată, Valeriu Ceapă deține și funcția de președinte al Consiliului de administrație al Întreprinderii servicii comunale Florești, fapt ce creează o situaţie de incompatibilitate. CNI a amânat pentru o altă ședință luarea unei decizii în privința incompatibilității.

26 aprilie 2016
1399
Interese la vedere

Doi magistrați au obligat Primăria să le dea apartamen...

Unii judecători din Chișinău profită de lege și cer locuințe gratuite de la stat, chiar dacă au apartamente sau case somptuoase care le depășesc vădit veniturile. Responsabilii de la Primărie afirmă că magistrații obligă prin judecată autoritățile locale să îi asigure cu spațiu locativ. Chiar dacă înainte de a le fi eliberat un bon de repartiție, judecătorii trebuie să prezinte documente care demonstrează că nu dețin alte spații locative, în cel puțin două cazuri descoperite de Moldova Curată, această regulă a fost neglijată.

31 martie 2014
1321
Interese la vedere

Judecătorul Ghenadie Eni: ”Demisia mea nu are legătură...

Magistratul Ghenadie Eni, care a demisionat din funcția de judecător și de președinte al Curții de Apel Cahul la începutul lunii iulie, spune că demisia sa nu are legătură cu acuzațiile care i-au fost aduse referitoare la primirea unui teren pentru construcție de la Primăria Cahul. ”La 29 aprilie am împlinit 50 de ani. Asta e vârsta de pensionare pentru un judecător. Am decis să mă pensionez, dar să practic dreptul în continuare. Chiar ieri am depus cerere să fiu admis în profesia de avocat”, a spus Ghenadie Eni pentru Moldova Curată. 

16 iulie 2015
1905
Interese la vedere

Ziarul Național: Demnitarii din „Poieniţa veselă”

Arendă //  Peste 11 mii de hectare de pădure din proprietatea statului au fost date în arendă pentru 49 de ani unor demnitari și oameni de afaceri

18 noiembrie 2013
2106
Interese la vedere

Socrul primarului, şofer la primărie

Primarul comunei Larga din raionul Briceni şi-a angajat socrul la primărie în funcţia de şofer.  Localnicii spun, însă, că la volanul autoturismului primăriei îl văd mai mult pe primar, decât pe socrul său.

16 decembrie 2013
1755
Interese la vedere

Conflict de interese la Ungheni, descoperit de Curtea d...

Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” Ungheni a cumpărat, în ultimii doi ani, sulfat de aluminiu - o substanță folosită la tratarea apei pentru a o face potabilă - de la o firmă apropiată directorului furnizorului de apă. Acest fapt a fost descoperit de către Curtea de Conturi (CC) în cadrul unui control efectuat anul trecut. Inspectorii au bănuit existența unui conflict de interese și au sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Situația însă ar putea fi examinată abia după ce ANI va avea inspectori de integritate. Petru Scutaru spune că între timp a reziliat contractul cu firma respectivă. 

26 februarie 2018
1404