Judecătorul Ghenadie Eni: ”Demisia mea nu are legătură cu ce a scris presa”

Interese la vedere 16 iulie 2015 1053
Judecătorul Ghenadie Eni

Magistratul Ghenadie Eni, care a demisionat din funcția de judecător și de președinte al Curții de Apel Cahul la începutul lunii iulie, spune că demisia sa nu are legătură cu acuzațiile care i-au fost aduse referitoare la primirea unui teren pentru construcție de la Primăria Cahul. ”La 29 aprilie am împlinit 50 de ani. Asta e vârsta de pensionare pentru un judecător. Am decis să mă pensionez, dar să practic dreptul în continuare. Chiar ieri am depus cerere să fiu admis în profesia de avocat”, a spus Ghenadie Eni pentru Moldova Curată. Demisia sa a fost acceptată rapid de Consiliul Superior al Magistraturii și de președintele Nicolae Timofti, astfel că la Curtea de Apel Cahul a fost numit un președinte interimar

Cât despre faptul că unele instituții de presă leagă demisia sa de informațiile potrivit cărora judecătorul ar fi primit de la Primăria Cahul un teren pentru construcții, Ghenadie Eni spune că acest fapt a fost o coincidență de care unele persoane s-au folosit: ”Sunt convins sută la sută că nu a fost nimic ilegal în legătură cu atribuirea acelui lot de teren. Dar consider că această coincidență - anume faptul că terenul mi-a fost atribuit înainte de alegerile locale - a fost folosită de către avocatul Roman Zadoinov pentru a influența judecătorii. De acest lucru sunt sigur. Un avocat nu putea să declare în interviuri că mi s-a atribuit un teren de aproape 70 de ari, știind că în realitate sunt 7 ari. La fel, având acces la documente, nu putea să nu știe că terenul nu e în centrul orașului, aşa cum a declarat, ci cu totul în altă parte. Regret că Consiliul Superior al Magistraturii nu a verificat aceste fapte”, a mai spus magistratul. 

Despre faptul că judecătorul Ghenadie Eni a primit un teren pentru construcția casei de la primăria Cahul Moldova Curată a scris înainte de alegerile locale de la 14 iunie 2015, în cadrul monitorizării candidaților. Atunci avocatul Roman Zadoinov a declarat că primarul de atunci Petru Burlacu i-a acordat un teren lui Ghenadie Eni în timp ce avea un dosar pe rol la Curtea de Apel. Acest fapt a fost interpretat de Zadoinov ca o ”favoare” făcută de primar pentru a obține câștig de cauză în litigiul cu un om de afaceri local.  

Magistratul a explicat că terenul i-a fost atribuit prin voturile consilierilor din Consiliul orășenesc Cahul și nu de primar personal. ”Într-adevăr am primit teren, dar am aflat asta dintr-o declarație a lui Roman Zadoinov de pe magistrat.md. Am depus cerere încă în anul 2003 să primesc un apartament, iar în 2009 am refuzat să primesc apartament cu condiția să mi se atribuie teren ca să îmi construiesc o casă. De atunci nu am făcut absolut niciun pas. Nu am depus cereri de urgentare, nu am vorbit cu primarul, nu m-am adresat la nimeni. Nu am făcut, nu fac și n-o să fac niciodată așa ceva. Este principiul meu de viață”, a spus atunci judecătorul. 

Ghenadie Eni activează în sistemul de drept din 1989, când a devenit anchetator, apoi procuror adjunct al Procuraturii raionale Cahul. În 1999 a devenit judecător, iar în anul 2002 - președinte al Judecătoriei Cahul. În anul 2010 a devenit judecător la Curtea de Apel Cahul, apoi, un an mai târziu - președinte al acestei instanțe. Potrivit bazei de date magistrat.md, în anul 2012 Ghenadie Eni a fost numit pe un termen de 4 ani membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Deține și o diplomă de onoare a CSM, acordată în anul 2009. 

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Cazul primarului orașului Ialoveni, discutat astăzi la...

La şedinţa de astăzi a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor fi discutate cazurile a 4 persoane cu funcții publice despre care a scris Moldova Curată. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, primar al orașului Ialoveni, Victor Bogatico, primar al orașului Râșcani, Valentina Garașciuc, şefa Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani, și Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ei sunt bănuiți de încălcarea regimului conflictului de interese, iar reprezentantul CEC – de încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pentru anul 2012, și celui al incompatibilităților și restricțiilor funcției deținute.

22 mai 2014
512
Interese la vedere

Ana Guțu, suspectată de conflict de interese

Deputatul liberal Ana Guțu este suspectată de încălcarea Legii cu privire la conflictul de interese.

03 mai 2013
854
Interese la vedere

Averea lui Serghei Nastas va fi verificată de CNI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele lui Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, care este suspectat că nu şi-a declarat toată averea. CNI s-a autosesizat pe baza unei investigaţii realizate de Moldova Curată, în care se relata că Nastas deţine o afacere în domeniul construcţiilor în capitala Spaniei, pe care nu a indicat-o în declaraţia de avere.

11 aprilie 2016
893
Interese la vedere

Secretul de la ,,Moldsilva” a fost deconspirat (partea...

Unul dintre angajaţii Agenţiei „Moldsilva” care au arendat contrar legii terenuri din fondul forestier şi au figurat într-un raport al Curţii de Conturi este Dumitru Galupa, directorul Întreprinderii de Stat „Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Chişinău”. În articolul „Secretul de la „Moldsilva”, publicat de Moldova Curată în luna mai, se spunea că persoane din conducerea Agenţiei „Moldsilva” au luat în arendă mai multe hectare de pădure, însă atunci conducerea acestei instituţii refuza să divulge numele arendaşilor.  

10 septembrie 2014
965