Judecătorul Ghenadie Eni: ”Demisia mea nu are legătură cu ce a scris presa”

Interese la vedere 16 iulie 2015 1644
Judecătorul Ghenadie Eni

Magistratul Ghenadie Eni, care a demisionat din funcția de judecător și de președinte al Curții de Apel Cahul la începutul lunii iulie, spune că demisia sa nu are legătură cu acuzațiile care i-au fost aduse referitoare la primirea unui teren pentru construcție de la Primăria Cahul. ”La 29 aprilie am împlinit 50 de ani. Asta e vârsta de pensionare pentru un judecător. Am decis să mă pensionez, dar să practic dreptul în continuare. Chiar ieri am depus cerere să fiu admis în profesia de avocat”, a spus Ghenadie Eni pentru Moldova Curată. 



Demisia sa a fost acceptată rapid de Consiliul Superior al Magistraturii și de președintele Nicolae Timofti, astfel că la Curtea de Apel Cahul a fost numit un președinte interimar

Cât despre faptul că unele instituții de presă leagă demisia sa de informațiile potrivit cărora judecătorul ar fi primit de la Primăria Cahul un teren pentru construcții, Ghenadie Eni spune că acest fapt a fost o coincidență de care unele persoane s-au folosit: ”Sunt convins sută la sută că nu a fost nimic ilegal în legătură cu atribuirea acelui lot de teren. Dar consider că această coincidență - anume faptul că terenul mi-a fost atribuit înainte de alegerile locale - a fost folosită de către avocatul Roman Zadoinov pentru a influența judecătorii. De acest lucru sunt sigur. Un avocat nu putea să declare în interviuri că mi s-a atribuit un teren de aproape 70 de ari, știind că în realitate sunt 7 ari. La fel, având acces la documente, nu putea să nu știe că terenul nu e în centrul orașului, aşa cum a declarat, ci cu totul în altă parte. Regret că Consiliul Superior al Magistraturii nu a verificat aceste fapte”, a mai spus magistratul. 

Despre faptul că judecătorul Ghenadie Eni a primit un teren pentru construcția casei de la primăria Cahul Moldova Curată a scris înainte de alegerile locale de la 14 iunie 2015, în cadrul monitorizării candidaților. Atunci avocatul Roman Zadoinov a declarat că primarul de atunci Petru Burlacu i-a acordat un teren lui Ghenadie Eni în timp ce avea un dosar pe rol la Curtea de Apel. Acest fapt a fost interpretat de Zadoinov ca o ”favoare” făcută de primar pentru a obține câștig de cauză în litigiul cu un om de afaceri local.  

Magistratul a explicat că terenul i-a fost atribuit prin voturile consilierilor din Consiliul orășenesc Cahul și nu de primar personal. ”Într-adevăr am primit teren, dar am aflat asta dintr-o declarație a lui Roman Zadoinov de pe magistrat.md. Am depus cerere încă în anul 2003 să primesc un apartament, iar în 2009 am refuzat să primesc apartament cu condiția să mi se atribuie teren ca să îmi construiesc o casă. De atunci nu am făcut absolut niciun pas. Nu am depus cereri de urgentare, nu am vorbit cu primarul, nu m-am adresat la nimeni. Nu am făcut, nu fac și n-o să fac niciodată așa ceva. Este principiul meu de viață”, a spus atunci judecătorul. 

Ghenadie Eni activează în sistemul de drept din 1989, când a devenit anchetator, apoi procuror adjunct al Procuraturii raionale Cahul. În 1999 a devenit judecător, iar în anul 2002 - președinte al Judecătoriei Cahul. În anul 2010 a devenit judecător la Curtea de Apel Cahul, apoi, un an mai târziu - președinte al acestei instanțe. Potrivit bazei de date magistrat.md, în anul 2012 Ghenadie Eni a fost numit pe un termen de 4 ani membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Deține și o diplomă de onoare a CSM, acordată în anul 2009. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

JURNAL de CHISINAU: Găinăriile de la Bursuc

Timp de un deceniu au primit salarii pentru funcţia de directori ai Casei de cultură fără ca satul să aibă o casă de cultură. Acest lucru s-a întâmplat în satul Bursuc, raionul Nisporeni. Postul a fost ocupat timp de mai mulţi ani de soţia fostului primar, care lucra şi directoare de grădiniţă. Odată cu instalarea în funcţie a noului primar, în 2011, practica a fost perpetuată, directoare a aşa-numitei instituţii culturale a fost numită o angajată a primăriei care, până atunci, ocupase funcţia de asistent social.

10 ianuarie 2014
1350
Interese la vedere

Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conf...

Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale. 

04 februarie 2016
939
Interese la vedere

Igor Dodon şi casele de bugetari

Candidatul socialist la actualele alegeri prezidențiale, Igor Dodon, care a deținut până acum doar funcții publice, locuiește într-un imobil de milioane în municipiul Chişinău, iar atunci când a fost întrebat de presă de unde a luat bani pentru casă, a răspuns că a fost ajutat de părinţi şi a luat un credit. Unii locuitori ai satului de baştină al acestuia, Sadova, raionul Călaraşi, spun că mișcarea banilor ar fi fost pe sens invers: Igor Dodon a fost cel care a ajutat la repararea și renovarea casei părintești. Candidatul socialist și mama sa au refuzat să comenteze aceste afirmaţii.

11 noiembrie 2016
2576
Interese la vedere

Valentin Crudu, demis pentru probleme de integritate, a...

Valentin Crudu, fostul șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, demis de ministra Maia Sandu în luna decembrie 2012, a revenit astăzi la muncă la minister, după ce decizia Curții de Apel Chișinău de a-l repune în funcție a devenit irevocabilă.

02 martie 2015
1134
Interese la vedere

Cu 3 ani întârziere, ședințele de judecată sunt înregis...

Ședințele instanțelor de judecată din toată țara sunt, în sfârșit, înregistrate audio, așa cum prevăd mai multe legi, inclusiv Codurile de Procedură Penală și Civilă. Acest lucru trebuia făcut nu mai târziu de începutul anului 2011. Poate că nici astăzi indicatorul de 100% nu ar fi fost atins dacă nu ar fi fost aplicate sancțiuni disciplinare judecătorilor care nu s-au asigurat că ședințele pe care le conduc sunt înregistrate audio. Ultimele mustrări sau avertismente pentru neînregistrarea ședințelor au fost aplicate de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior  al Magistraturii (CSM) la sfârșitul lunii martie.

24 aprilie 2014
908
Interese la vedere

ZdG: ministrul Agriculturii a pus în funcții de manager...

În ultimele luni, odată cu numirea lui Liviu Volconovici în funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, mai multe persoane care activau la Universitatea Agrară (UASM) au fost numite în funcţii de conducere la întreprinderi sau instituţii de stat aflate în subordinea Ministerului, scrie Ziarul de Gardă, într-o investigație publicată joi, 2 august. UASM este instituția condusă de L. Volconovici până la preluarea funcției de ministru.

03 august 2018
1342