Judecătorul Ghenadie Eni: ”Demisia mea nu are legătură cu ce a scris presa”

Interese la vedere 16 iulie 2015 757
Judecătorul Ghenadie Eni

Magistratul Ghenadie Eni, care a demisionat din funcția de judecător și de președinte al Curții de Apel Cahul la începutul lunii iulie, spune că demisia sa nu are legătură cu acuzațiile care i-au fost aduse referitoare la primirea unui teren pentru construcție de la Primăria Cahul. ”La 29 aprilie am împlinit 50 de ani. Asta e vârsta de pensionare pentru un judecător. Am decis să mă pensionez, dar să practic dreptul în continuare. Chiar ieri am depus cerere să fiu admis în profesia de avocat”, a spus Ghenadie Eni pentru Moldova Curată. Demisia sa a fost acceptată rapid de Consiliul Superior al Magistraturii și de președintele Nicolae Timofti, astfel că la Curtea de Apel Cahul a fost numit un președinte interimar

Cât despre faptul că unele instituții de presă leagă demisia sa de informațiile potrivit cărora judecătorul ar fi primit de la Primăria Cahul un teren pentru construcții, Ghenadie Eni spune că acest fapt a fost o coincidență de care unele persoane s-au folosit: ”Sunt convins sută la sută că nu a fost nimic ilegal în legătură cu atribuirea acelui lot de teren. Dar consider că această coincidență - anume faptul că terenul mi-a fost atribuit înainte de alegerile locale - a fost folosită de către avocatul Roman Zadoinov pentru a influența judecătorii. De acest lucru sunt sigur. Un avocat nu putea să declare în interviuri că mi s-a atribuit un teren de aproape 70 de ari, știind că în realitate sunt 7 ari. La fel, având acces la documente, nu putea să nu știe că terenul nu e în centrul orașului, aşa cum a declarat, ci cu totul în altă parte. Regret că Consiliul Superior al Magistraturii nu a verificat aceste fapte”, a mai spus magistratul. 

Despre faptul că judecătorul Ghenadie Eni a primit un teren pentru construcția casei de la primăria Cahul Moldova Curată a scris înainte de alegerile locale de la 14 iunie 2015, în cadrul monitorizării candidaților. Atunci avocatul Roman Zadoinov a declarat că primarul de atunci Petru Burlacu i-a acordat un teren lui Ghenadie Eni în timp ce avea un dosar pe rol la Curtea de Apel. Acest fapt a fost interpretat de Zadoinov ca o ”favoare” făcută de primar pentru a obține câștig de cauză în litigiul cu un om de afaceri local.  

Magistratul a explicat că terenul i-a fost atribuit prin voturile consilierilor din Consiliul orășenesc Cahul și nu de primar personal. ”Într-adevăr am primit teren, dar am aflat asta dintr-o declarație a lui Roman Zadoinov de pe magistrat.md. Am depus cerere încă în anul 2003 să primesc un apartament, iar în 2009 am refuzat să primesc apartament cu condiția să mi se atribuie teren ca să îmi construiesc o casă. De atunci nu am făcut absolut niciun pas. Nu am depus cereri de urgentare, nu am vorbit cu primarul, nu m-am adresat la nimeni. Nu am făcut, nu fac și n-o să fac niciodată așa ceva. Este principiul meu de viață”, a spus atunci judecătorul. 

Ghenadie Eni activează în sistemul de drept din 1989, când a devenit anchetator, apoi procuror adjunct al Procuraturii raionale Cahul. În 1999 a devenit judecător, iar în anul 2002 - președinte al Judecătoriei Cahul. În anul 2010 a devenit judecător la Curtea de Apel Cahul, apoi, un an mai târziu - președinte al acestei instanțe. Potrivit bazei de date magistrat.md, în anul 2012 Ghenadie Eni a fost numit pe un termen de 4 ani membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Deține și o diplomă de onoare a CSM, acordată în anul 2009. 

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Iazul satului Clocuşna arendat de soţia primarului

Ruslan Goreacii, primarul satului Clocuşna din raionul Ocniţa, a semnat un contract cu soţia sa, prin care a dat în arendă iazul satului cu suprafaţa de peste trei hectare pe o perioadă de 29 de ani. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. După constatarea acestei abateri, contractul de arendă ar putea fi anulat, fapt ce îl nemulţumeşte pe alesul local din Clocuşna care spune că a investit mulţi bani în acest iaz.

27 noiembrie 2015
834
Interese la vedere

Divorţ, de ochii legii

Secretara consiliului local din satul Temeleuţi din raionul Călaraşi a divorţat de soţul său, doar pentru a rezolva un conflict de interese. Şi asta după ce cumnatul său, fratele soţului, a devenit primar.

10 octombrie 2013
402
Interese la vedere

Interesele ascunse ale membrilor Consiliului de Observa...

Majoritatea membrilor Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio–Moldova (TRM) refuză să-şi facă publice declaraţiile de interese personale. Ei au votat recent o hotărâre prin care au decis să nu publice declaraţiile pe pagina web a TRM.

16 aprilie 2015
373
Interese la vedere

Curtea Constituțională are autoturism nou, cumpărat cu...

Trei mașini de model Skoda Octavia care aparțineau Curții Constituționale din Moldova (CC) au fost date la trei primării din raionul Orhei. În schimb, parcul de mașini al Curții s-a îmbogățit cu un alt autoturism de model Skoda Superb, care a costat aproape jumătate de milion de lei.

20 iulie 2018
483