O contabilă-şefă a unei primării riscă o triplă sancţiune

Interese la vedere 15 ianuarie 2014 1275
foto simbol

Natalia Rusnac, contabila-şefă de la primăria comunei Regina Maria din raionul Soroca, este cercetată de Comisia Naţională de Integritate(CNI). În calitate de preşedintă a grupului de lucru în cadrul unui tender, aceasta ar fi deţinut şi funcţia de contabil al firmei care a fost desemnată câştigătoare la concurs. Ea este suspectată de CNI că ar fi încălcat regimul juridic al conflicului de interese, al declarării veniturilor şi proprietăţii şi cel al incompatibilităţii.




În anul 2013, Moldova Curată a publicat investigaţia „Fonduri regeşti pentru firma casei”, în care a relatat faptul că primăria din comuna Regina Maria din raionul Soroca, în calitate de autoritate contractantă, a desemnat drept câştigător, în cadrul unui concurs de achiziţie, firma „Regina Lemn Plast”, care este condusă de soţia primarului localităţii. Pe contul firmei a fost transferată suma de circa 1,8 milioane de lei, bani ce erau necesari pentru renovarea a trei instituţii din localitate. Oleg Nastas, primarul localităţii, a numit-o preşedinta grupului de lucru al acelui concurs de achiziţii pe contabila-şefă a primăriei, doamna Natalia Rusnac, aceasta deţinând şi funcţia de contabil al firmei „Regina Lemn Plast”.

După publicarea investigaţiei, CNI s-a autosesizat şi a iniţiat procedura de control pe numele atât al primarului, cât şi al contabilei-şef, suspectându-i că  ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Menţionăm faptul că soţul Nataliei Rusnac, Filaret Rusnac, care este preceptor fiscal în localitate, a fost şi el membru al grupului de lucru în cadrul acelui tender.

Incompatibilitate de funcţii?

Natalia Rusnac declară, însă, că nu poate fi vorba de un conflict de interese la mijloc, deoarece ea fusese aleasă preşedintă a grupului de lucru în luna mai şi abia şase luni mai târziu a acceptat şi funcţia de contabil la firma condusă de soţia primarului.

CNI examinează şi ipoteza potrivit căreia Natalia Rusnac ar fi încălcat şi regimul juridic al incompatibilităţii, deoarece un funcţionar public nu are dreptul să cumuleze alte funcţii decât cele cu caracter didactic, ştiinţific sau de creaţie. „Înainte de a accepta acea funcţie, i-am întrebat pe responsabilii Fisc-ului de la Soroca dacă eu pot să mai cumulez ore în altă parte, iar de acolo mi-au spus că nu-i nicio ilegalitate la mijloc. La firma „Regina Lemn Plast” cumulam această funcţie şi primeam doar 600 de lei. De ştiam că voi intra în gura lumii, nu mai acceptam această funcţie”, susţine Natalia Rusnac.

Venit nedeclarat

În declaraţia de avere pentru anul 2012 a Nataliei Rusnac nu este indicat venitul obţinut de la firma „Regina Lemn Plast”. În această situaţie, contabila-şefă de la primăria Regina Maria este cercetată şi pentru faptul că nu şi-a declarat toate veniturile pentru anul respectiv. Potrivit declaraţiei sale de avere, funcţionara a obţinut în anul 2012 un venit în valoare de circa 40 de mii de lei din salariul de la primărie şi 8 400 de lei - pensia de întreţinere. În document mai este menţionat faptul că Natalia Rusnac este proprietara unui teren agricol şi a unei case de locuit.

Funcţionara riscă triplă sancţiune

Adela Griciuc, şefa Direcţiei control conflicte de interese din cadrul CNI, susţine că, în cazul în care membrii Comisiei vor constata faptul că Natalia Rusnac a încălcat regimul juridic al conflicului de interese, al declarării veniturilor şi proprietăţii şi cel al incompatibilităţii, atunci funcţionara riscă trei sancţiuni: amendă de la 2 000 până la 6 000 de lei pentru nedeclararea conflictului de interese; până la 12 mii de lei - pentru nedeclararea veniturilor obţinute, dar şi revocarea din funcţie, în cazul depistării incompatibilităţii.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Directoarea ADR Sud și-a angajat mai întâi ginerele, ap...

Directoarea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Maria Culeșov, și-a angajat soțul în calitate de șofer și ginerele în calitate de jurist în cadrul instituției pe care o conduce și astfel a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Mai întâi, a fost angajat în funcția de jurist ginerele, Andrei Coadă. Aceasta afirmă că ginerele a muncit la ADR o perioadă scurtă de timp, în anul 2013, fiind angajat prin concurs.

08 aprilie 2015
1265
Interese la vedere

Neamuri de gradul întâi la primăria Ratuş

În primăria comunei Ratuş, raionul Teleneşti, soţul este primar, iar soţia deţine funcţia de perceptor fiscal. Specialiştii afirmă că un funcţionar nu poate exercita o funcţie publică, fiind în subordinea unei rude în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Primarul afirmă, la rândul lui, că i-ar încălca drepturile soţiei dacă ar concedia-o, fiindcă mai are puţin timp până să se pensioneze.

26 iunie 2013
1395
Interese la vedere

Bloc „cu interese” pentru deputați

Pe sfârșit de mandat, deputații au decis să își „îmbunătățească condițiile de trai” pe turta statului. Chiar dacă afirmă că noul bloc va fi construit exclusiv pe banii deputaților, dar și ai altor beneficiari, iar președintele Parlamentului dă asigurări că statul nu va cheltui niciun ban pentru acest proiect, parlamentarii mizează să obțină gratuit terenul pe care își vor construi locuințe, estimat de experți la peste un milion de euro.

14 martie 2014
1233
Interese la vedere

Președintele CALM: Dacă omul potrivit nu a fost ales, e...

Președintele Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), Tatiana Badan, care este și primar al satului Selemet din raionul Cimișlia deja al 4-lea mandat, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în care s-a referit la surprizele oferite de ultimele alegeri locale, la integritatea unor primari și la situațiile de zi cu zi, deloc ușoare, cărora trebuie să le facă față reprezentanții administrațiilor publice locale.   

20 iulie 2015
957
Interese la vedere

Conflict de interese care durează de cinci ani la Cuiză...

Deja de cinci ani în primăria din Cuizăuca, raionul Rezina, primarul Ion Țurcan o are în subordine pe sora sa, Feodora Teut, care ocupă funcția de contabil-șef. Deși Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat de două ori că alesul local admite un conflict de interese, primarul continuă să sfideze legea.

17 iulie 2016
1342
Interese la vedere

Igor Dodon şi casele de bugetari

Candidatul socialist la actualele alegeri prezidențiale, Igor Dodon, care a deținut până acum doar funcții publice, locuiește într-un imobil de milioane în municipiul Chişinău, iar atunci când a fost întrebat de presă de unde a luat bani pentru casă, a răspuns că a fost ajutat de părinţi şi a luat un credit. Unii locuitori ai satului de baştină al acestuia, Sadova, raionul Călaraşi, spun că mișcarea banilor ar fi fost pe sens invers: Igor Dodon a fost cel care a ajutat la repararea și renovarea casei părintești. Candidatul socialist și mama sa au refuzat să comenteze aceste afirmaţii.

11 noiembrie 2016
2884