O contabilă-şefă a unei primării riscă o triplă sancţiune

Natalia Rusnac, contabila-şefă de la primăria comunei Regina Maria din raionul Soroca, este cercetată de Comisia Naţională de Integritate(CNI). În calitate de preşedintă a grupului de lucru în cadrul unui tender, aceasta ar fi deţinut şi funcţia de contabil al firmei care a fost desemnată câştigătoare la concurs. Ea este suspectată de CNI că ar fi încălcat regimul juridic al conflicului de interese, al declarării veniturilor şi proprietăţii şi cel al incompatibilităţii.
În anul 2013, Moldova Curată a publicat investigaţia „Fonduri regeşti pentru firma casei”, în care a relatat faptul că primăria din comuna Regina Maria din raionul Soroca, în calitate de autoritate contractantă, a desemnat drept câştigător, în cadrul unui concurs de achiziţie, firma „Regina Lemn Plast”, care este condusă de soţia primarului localităţii. Pe contul firmei a fost transferată suma de circa 1,8 milioane de lei, bani ce erau necesari pentru renovarea a trei instituţii din localitate. Oleg Nastas, primarul localităţii, a numit-o preşedinta grupului de lucru al acelui concurs de achiziţii pe contabila-şefă a primăriei, doamna Natalia Rusnac, aceasta deţinând şi funcţia de contabil al firmei „Regina Lemn Plast”.
După publicarea investigaţiei, CNI s-a autosesizat şi a iniţiat procedura de control pe numele atât al primarului, cât şi al contabilei-şef, suspectându-i că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Menţionăm faptul că soţul Nataliei Rusnac, Filaret Rusnac, care este preceptor fiscal în localitate, a fost şi el membru al grupului de lucru în cadrul acelui tender.
Incompatibilitate de funcţii?
Natalia Rusnac declară, însă, că nu poate fi vorba de un conflict de interese la mijloc, deoarece ea fusese aleasă preşedintă a grupului de lucru în luna mai şi abia şase luni mai târziu a acceptat şi funcţia de contabil la firma condusă de soţia primarului.
CNI examinează şi ipoteza potrivit căreia Natalia Rusnac ar fi încălcat şi regimul juridic al incompatibilităţii, deoarece un funcţionar public nu are dreptul să cumuleze alte funcţii decât cele cu caracter didactic, ştiinţific sau de creaţie. „Înainte de a accepta acea funcţie, i-am întrebat pe responsabilii Fisc-ului de la Soroca dacă eu pot să mai cumulez ore în altă parte, iar de acolo mi-au spus că nu-i nicio ilegalitate la mijloc. La firma „Regina Lemn Plast” cumulam această funcţie şi primeam doar 600 de lei. De ştiam că voi intra în gura lumii, nu mai acceptam această funcţie”, susţine Natalia Rusnac.
Venit nedeclarat
În declaraţia de avere pentru anul 2012 a Nataliei Rusnac nu este indicat venitul obţinut de la firma „Regina Lemn Plast”. În această situaţie, contabila-şefă de la primăria Regina Maria este cercetată şi pentru faptul că nu şi-a declarat toate veniturile pentru anul respectiv. Potrivit declaraţiei sale de avere, funcţionara a obţinut în anul 2012 un venit în valoare de circa 40 de mii de lei din salariul de la primărie şi 8 400 de lei - pensia de întreţinere. În document mai este menţionat faptul că Natalia Rusnac este proprietara unui teren agricol şi a unei case de locuit.
Funcţionara riscă triplă sancţiune
Adela Griciuc, şefa Direcţiei control conflicte de interese din cadrul CNI, susţine că, în cazul în care membrii Comisiei vor constata faptul că Natalia Rusnac a încălcat regimul juridic al conflicului de interese, al declarării veniturilor şi proprietăţii şi cel al incompatibilităţii, atunci funcţionara riscă trei sancţiuni: amendă de la 2 000 până la 6 000 de lei pentru nedeclararea conflictului de interese; până la 12 mii de lei - pentru nedeclararea veniturilor obţinute, dar şi revocarea din funcţie, în cazul depistării incompatibilităţii.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Averea lui Serghei Nastas va fi verificată de CNI
Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele lui Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, care este suspectat că nu şi-a declarat toată averea. CNI s-a autosesizat pe baza unei investigaţii realizate de Moldova Curată, în care se relata că Nastas deţine o afacere în domeniul construcţiilor în capitala Spaniei, pe care nu a indicat-o în declaraţia de avere.
Fratele și sora au prejudiciat o întreprindere de stat...
Conflict de interese la Edineț. Directorul şi contabila întreprinderii municipale „Apă Canal” din Edineţ au fost condamnați de Curtea de Apel Bălți la 9 și, respectiv, 8 ani de închisoare, după ce au prejudiciat bugetul companiei cu aproape jumătate de milion de lei.
Naşul şi fina în primăria Bălăbăneşti
În comuna Bălăbăneşti, raionul Criuleni, naşul-primar şi-a angajat fina în funcţia de secretar al Consiliului local. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, susţine că actualul cadru legislativ nu interzice ca un funcţionar public să activeze în subordinea cumetrilor sau naşilor. Totuşi, ar fi necesar ca să fie interzise asemenea relaţii într-o instituţie publică unde una dintre persoanele publice este conducător, fiindcă şi această situaţie poate fi o formă de protecţionism.
Un primar a divorţat pentru ca soţia sa să rămână în fu...
Primarul satului Donici, raionul Orhei, Serghei Guzun, a divorțat pentru a evita un conflict de interese. Soția sa, Iulia Guzun, este secretar al consiliului local din anul 2007, iar ca să evite situația de a o avea în subordine după ce a devenit primar, alesul a decis să divorțeze. Serghei Guzun a câștigat alegerile din turul doi, candidând din partea Partidului Democrat.
DIRECTOAREA DEMISĂ DE LA LICEUL ”CERVANTES”: NU AU NICI...
Directorul Liceului ”Miguel de Cervantes” din capitală, Ana Ivlev, demisă acum două săptămâni, pentru că ar fi permis copiatul la bacalaureat, susține că nu a dat nimănui foi cu testele rezolvate ca să copieze, iar ceea ce se vede pe imaginile de pe camerele de supraveghere ar fi foi albe pe care elevii le-au solicitat suplimentar. Ea afirmă că este absolut nevinovată și că ar fi intrat în conflict cu Ministerul Educației (ME) după ce a încercat să ajute un elev cu dizabilități să susțină bacalaureatul acasă.
Vladimir Molojen, după un an, achitat și de Curtea de A...
Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale în cadrul guvernării comuniste (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea de Apel. Hotărârea de a respinge recursul procurorului și de a lăsa în vigoare sentința de achitare a Judecătoriei Buiucani a fost pronunțată pe 29 noiembrie, la un an de la hotărârea primei instanțe.
Aici așteptăm comentariul tău!