O contabilă-şefă a unei primării riscă o triplă sancţiune

Interese la vedere 15 ianuarie 2014 1155
foto simbol

Natalia Rusnac, contabila-şefă de la primăria comunei Regina Maria din raionul Soroca, este cercetată de Comisia Naţională de Integritate(CNI). În calitate de preşedintă a grupului de lucru în cadrul unui tender, aceasta ar fi deţinut şi funcţia de contabil al firmei care a fost desemnată câştigătoare la concurs. Ea este suspectată de CNI că ar fi încălcat regimul juridic al conflicului de interese, al declarării veniturilor şi proprietăţii şi cel al incompatibilităţii.




În anul 2013, Moldova Curată a publicat investigaţia „Fonduri regeşti pentru firma casei”, în care a relatat faptul că primăria din comuna Regina Maria din raionul Soroca, în calitate de autoritate contractantă, a desemnat drept câştigător, în cadrul unui concurs de achiziţie, firma „Regina Lemn Plast”, care este condusă de soţia primarului localităţii. Pe contul firmei a fost transferată suma de circa 1,8 milioane de lei, bani ce erau necesari pentru renovarea a trei instituţii din localitate. Oleg Nastas, primarul localităţii, a numit-o preşedinta grupului de lucru al acelui concurs de achiziţii pe contabila-şefă a primăriei, doamna Natalia Rusnac, aceasta deţinând şi funcţia de contabil al firmei „Regina Lemn Plast”.

După publicarea investigaţiei, CNI s-a autosesizat şi a iniţiat procedura de control pe numele atât al primarului, cât şi al contabilei-şef, suspectându-i că  ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Menţionăm faptul că soţul Nataliei Rusnac, Filaret Rusnac, care este preceptor fiscal în localitate, a fost şi el membru al grupului de lucru în cadrul acelui tender.

Incompatibilitate de funcţii?

Natalia Rusnac declară, însă, că nu poate fi vorba de un conflict de interese la mijloc, deoarece ea fusese aleasă preşedintă a grupului de lucru în luna mai şi abia şase luni mai târziu a acceptat şi funcţia de contabil la firma condusă de soţia primarului.

CNI examinează şi ipoteza potrivit căreia Natalia Rusnac ar fi încălcat şi regimul juridic al incompatibilităţii, deoarece un funcţionar public nu are dreptul să cumuleze alte funcţii decât cele cu caracter didactic, ştiinţific sau de creaţie. „Înainte de a accepta acea funcţie, i-am întrebat pe responsabilii Fisc-ului de la Soroca dacă eu pot să mai cumulez ore în altă parte, iar de acolo mi-au spus că nu-i nicio ilegalitate la mijloc. La firma „Regina Lemn Plast” cumulam această funcţie şi primeam doar 600 de lei. De ştiam că voi intra în gura lumii, nu mai acceptam această funcţie”, susţine Natalia Rusnac.

Venit nedeclarat

În declaraţia de avere pentru anul 2012 a Nataliei Rusnac nu este indicat venitul obţinut de la firma „Regina Lemn Plast”. În această situaţie, contabila-şefă de la primăria Regina Maria este cercetată şi pentru faptul că nu şi-a declarat toate veniturile pentru anul respectiv. Potrivit declaraţiei sale de avere, funcţionara a obţinut în anul 2012 un venit în valoare de circa 40 de mii de lei din salariul de la primărie şi 8 400 de lei - pensia de întreţinere. În document mai este menţionat faptul că Natalia Rusnac este proprietara unui teren agricol şi a unei case de locuit.

Funcţionara riscă triplă sancţiune

Adela Griciuc, şefa Direcţiei control conflicte de interese din cadrul CNI, susţine că, în cazul în care membrii Comisiei vor constata faptul că Natalia Rusnac a încălcat regimul juridic al conflicului de interese, al declarării veniturilor şi proprietăţii şi cel al incompatibilităţii, atunci funcţionara riscă trei sancţiuni: amendă de la 2 000 până la 6 000 de lei pentru nedeclararea conflictului de interese; până la 12 mii de lei - pentru nedeclararea veniturilor obţinute, dar şi revocarea din funcţie, în cazul depistării incompatibilităţii.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Sentința în dosarul Chirinciuc a fost publicată. Minist...

Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost găsit vinovat de abuz de putere și trafic de influență, însă a primit o pedeapsă blândă, deoarece, împreună cu alți doi inclupați în acest dosar, și-a recunoscut pe deplin vina. Sentința motivată a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost publicată la 17 august 2017. În document sunt expuse faptele comise și recunoscute de ministru, însă nu este numită suma concretă a prejudiciului pe care fostul șef la Transporturi l-a adus statului.

19 august 2017
1022
Interese la vedere

Noul șef de cabinet al Ruxandei Glavan a dobândit trei...

Noul șef de cabinet al ministrului Sănătății, Victor Savin, a dobândit în şapte ani trei apartamente, chiar dacă a deținut funcții de bugetar. În afară de aceste imobile, medicul mai deține un garaj, un autoturism Mercedes și câteva conturi bancare cu sute de mii de lei. Funcționarul spune că a adunat averile doar din salariile câștigate din funcțiile publice pe care le-a deținut. 

19 august 2015
933
Interese la vedere

Achizițiile, veriga slabă a instituțiilor publice

Niciunul dintre dosarele penale deschise în ultimii ani de CNA sau Procuratura Anticorupție pentru presupuse fraude comise în procesele de achiziții publice nu s-au soldat cu vreo condamnare, iar cele mai răsunătoare dintre ele se află încă la faza de urmărire penală și nu există niciun bănuit. În majoritatea cazurilor ele figurează prejudicii de milioane de lei. Consiliul Naţional de Participare susţine că în ultimii 2 ani a făcut nenumărate demersuri către Guvern în privinţa asigurării transparenţei achiziţiilor publice, însă lucrurile nu s-au schimbat.

16 octombrie 2014
1138
Interese la vedere

Rude şi amici de-ai funcţionarilor, în vizită peste hot...

Vara aceasta, ansamblul de cântece şi dansuri populare „Drăgaica” din satul Pârliţa, raionul Ungheni, a participat la Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans Popular „Gama lacurilor”, care s-a desfăşurat în oraşul Moletai, Lituania. Printe artiştii din ansamblu, din delegaţie au mai făcut parte şi funcţionari publici din Ungheni, dar şi rude, şi amici de-ale acestora care s-au plimbat din bani publici.

19 septembrie 2013
1118
Interese la vedere

Directorul AEE a cerut despăgubiri de un leu de la CNI...

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, pierde deja a doua luptă cu CNI, în încercarea de a dovedi că nu s-a aflat în conflict de interese atunci când firma sa a livrat echipament instituției pe care o conduce. Atât Judecătoria sectorului Râșcani, cât și Curtea de Apel Chișinău au confirmat că actul prin care Comisia Națională de Integritate a constatat că Mihail Stratan s-a aflat în conflict de interese este bazat pe temeiuri legale. Stratan se consideră însă defăimat și a cerut despăgubiri de la CNI.

25 iulie 2016
1159
Interese la vedere

Mai mulţi primari din Ialoveni nu au depus declaraţiile...

Câţiva primari din raionul Ialoveni sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile publice raionale nu i-au informat că sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile de interese personale pentru anul 2012 până la 31 martie curent. Pentru că nu au prezentat aceste declaraţii, aleşii locali au fost citaţi la Comisia Naţională de Integritate (CNI).

28 iunie 2013
1776