Cei 10 candidați la funcția de primar al orașului Soroca promit multe. Pe cine vor alege sorocenii?

Alegeri locale 7 iunie 2015 1709
Elena Bodnarenco

Stație de epurare, locuințe sociale, infrastructură modernă - toate sunt promisiuni electorale ale celor zece pretendenți la funcția de primar al orașului Soroca. Chiar dacă sunt mandatați de partide să lupte pentru primăria orașului de pe malul Nistrului, candidații spun că vor lucra pentru oameni și nu vor face politică.



Elena Bodnarenco (50 de ani) este propusă la funcția de primar de către Partidul Comuniștilor (PCRM). Are mai multe calificări precum  economist, jurist, magistru în domeniul administraţiei publice. A deţinut funcţia de director adjunct al Uzinei de Utilaj Tehnologic din Soroca și a fost secretar, apoi prim-secretar al Comitetului raional Soroca al PCRM. În prezent Elena Bodnarenco este deputat din fracțiunea comuniștilor.

Victor Său

Deja vu: Parlament – Primărie – Parlament – Primărie?

Traseul de la Parlament la Primăria orașului Soroca a început pentru Elena Bodnarenco în anul 2005, când în luna martie a devenit deputat PCRM, fiind şi secretar al Comisiei pentru administraţie publică, ecologie şi dezvoltarea teritoriului. Ea a fost deputat şi în legislatura a XVII-a. Din anul 2011 şi până în noiembrie 2014, Elena Bodnarenco a deţinut funcţia de primar al oraşului Soroca, la fel din partea PCRM. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 ea a candidat din nou și a ales Parlamentul. Acum însă vrea să părăsească din nou Legislativul pentru a conduce orașul natal.

Moldova Curată a scris că în 2013, Curtea de Conturi a constatat că, prin dispoziția primarului Elena Bodnarenco, au fost înstrăinate 3 apartamente de serviciu, la prețul de 1200 de lei fiecare, în timp ce prețul de piață este mult mai mare. Bodnarenco a declarat însă că Primăria nu se ocupă de vânzarea apartamentelor și că cele trei locuințe au fost privatizate de oamenii care locuiesc acolo, în baza documentelor pe care aceștia le dețineau. Prețul ar fi fost calculat în conformitate cu Metodologia ce reiese din legea nr. 13-24-XII din 10.03.1993 cu privire la privatizarea fondului locativ.

În declarația de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripţie Soroca, actuala deputată menţionează că în perioada anilor 2013-2014 a obţinut un venit de peste 200 de mii de lei. Ea indică doar venitul din salariu și arată că nu are casă, nici terenuri și nici autoturism. Solicitată de Moldova Curată, ea a declarat că într-adevăr, nu are o locuință proprie și că stă cu chirie.

Ea a declarat în cadrul unei dezbateri electorale că din anul 2011 şi până astăzi fiecare copil de la grădiniţele din oraș primeşte câte un măr pe zi. ,,Suntem singura localitate din republică ce aprovizionează copiii cu fructe, din bugetul orăşenesc”, a declarat candidata PCRM.

Victor Său (44 de ani) este propus la funcția de primar al orașului Soroca de Partidul Liberal Democrat (PLDM), care l-a înaintat și l-a alegerile din anul 2011, când a fost învins de către Elena Bodnarenco.

Victor Său este licențiat în drept, are și studii de masterat în științe politice, specialitatea administrație publică. Timp de patru ani a fost antreprenor în orașul Sîktîvkar, Rusia, apoi din 1997 până în anul 2007 a condus  firma „Navisor” SRL. A lăsat această firmă în administrarea soției sale, iar Victor Său a devenit în anul 2007 primar al orașului Soroca. După patru ani de aflare la cârma orașului, și-a încercat din nou norocul, însă a pierdut alegerile în fața Elenei Bodnarenco. Atunci Său a fost numit președinte al raionului Soroca.

Nostalgia după firmă îl poartă prin instanțe

Pe vremea când conducea raionul, Victor Său mai ținea legătura cu firma pe care a administrat-o timp de un deceniu. Astfel, anul trecut Moldova Curată a publicat un articol în care se menționa că o firmă administrată de soţia preşedintelui raionului a vândut benzină Consiliului Raional (CR) Soroca în valoare de peste 326 mii de lei. Victor Său afirmă însă că el nu a fost implicat în procesul de achiziţii publice, comisia de selectare a câştigătorului fiind condusă de o altă persoană. Comisia Națională de Integritate (CNI) însă a studiat acest caz și a constatat că Său s-a aflat în conflict de interese în acest proces de achiziții. Președintele raionului însă nu a fost de acord și a atacat decizia CNI în instanță. În luna februarie 2015, Judecătoria Râșcani din municipiul Chișinău a emis o hotărâre prin care a respins contestarea lui Victor Său, menținând hotărârea CNI. Președintele raionului Soroca s-a adresat Curții de Apel Chișinău, însă a pierdut și aici. Potrivit Svetlanei Cotorobai, jurista CNI, Victor Său poate contesta decizia la Curtea Supremă.

Mihail Marcoci

În declarația de avere depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție Soroca, Victor Său declară un venit de peste 200 de mii de lei obținuți timp de doi ani, un apartament, două terenuri și două autoturisme; Nissan Micra şi Gaz 67 B. Preşedintele de raion mai declară că este fondatorul a două firme „Navisor” SRL. şi „SV-Parc”.

Ca și colegul său Serafim Urechean, candidat din partea PLDM la funcția de primar al capitalei, și Victor Său vrea să se facă gospodar. Acesta a declarat în aceeași dezbatere electorală că se va ,,ocupa de gospodărirea oraşului, dar nu cu politica”.

Mihail Marcoci (57 de ani) este propus la funcția de primar de către Blocul Electoral ”Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”. Este de profesie inginer-constructor. În prezent este directorul S.A. ,,Drumuri-Soroca”, dar și consilier raional din partea Partidului Liberal-Reformator. În 2011 Marcoci era înscris în lista consilierilor liberali. ,,Când s-a rupt Partidul Liberal, am trecut de partea reformatorilor”, a spus Mihail Mircoci pentru Moldova Curată.

Candidatul are afaceri prospere, fiind administratorul a două firme: ,,Speranța-2” SRL și SA ,,Drumuri Soroca”, iar la firma ,,Platina SRL” este asociat. Firma ,,Speranța-2” a obținut în anul 2012 un venit din vânzări de circa 8,5 milioane de lei. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, printre domeniile de activitate a acesteia se numără: intermedieri pentru vânzarea produselor alimentare, băuturilor și produselor din tutun; construcțiile de clădiri și (sau) construcții ingineresti, instalații și rețele tehnico-edilitare etc.

Domenii similare de activitate are și firma ,,Platina SRL”. Aceasta a fost beneficiară de bani publici în anul 2013. A furnizat Internatului Psihoneurologic din satul Bădiceni, Soroca, produse alimentare în valoare de peste șapte mii de lei. În declarația de avere, Marcoci mai menționează o casă de locuit în orașul Soroca, a cărei proprietară este soția sa. Candidatul nu arată că ar avea vreo maşină. El a declarat pentru Moldova Curată că are multe mașini, dar sunt înregistrate ca proprietate a firmelor sale.

Și acest candidat vine cu promisiuni electorale. Mihail Marcoci declară că dacă vine la primărie, ar repara 95 la sută din drumurile orașului:  „Sunt de părere că într-un an-doi este imposibil să repari toate drumurile, dar trebuie să tindem spre aceasta. Sunt convins că, dacă vom munci mai mult, în cei patru ani de mandat vom izbuti să construim cel puţin 95 la sută din drumurile oraşului”, a spus Mihail Marcoci în cadrul dezbaterilor electorale organizate de ziarul ,,Observatorul de Nord” și Sor TV.

Alți candidați, alte promisiuni

Și ceilalți candidați la funcția de primar al orașului Soroca speră că vor obține postul, așa că fiecare vine cu promisiuni care le-ar aduce voturi.

Iurie Todirean (Partidul Nostru) spune că politica va avea uşile închise la primăria Soroca. ,,Dacă voi fi ales, vom munci pentru a rezolva problemele sorocenilor”.

În schimb, Vadim Sârghii (Partidul Democrat din Moldova) consideră că va fi un primar de nădejde, care va transforma vorbele în fapte.

Și actualul viceprimar Mihai Grabciuc (Partidul Socialiştilor) este de părere ca, venind în funcţia de primar, va fi ”mai puţină vorbă şi mai multă muncă”. Liliana Babără (Partidul Liberal) spune că va pune accentul pe ordinea în transportul public, salubrizarea oraşului, continuitatea şi finalizarea proiectelor în derulare, construcţia staţiei de epurare. Pe de altă parte, Andrei Moroz (Partidul Popular din Moldova) își va concentra atenția pe fondarea unei întreprinderi municipale de transport.

Iurie Tănase (Mişcarea Populară Antimafie) își dorește deschiderea la Soroca a unei pieţe ”colhoznice”, care ar propune nişte preţuri cu cel puțin 20 la sută mai mici decât cele existente. Candidatul independent Boris Onica spune însă că odată înscăunat, nu va repeta ceea ce au făcut actualul primar şi preşedintele raionului, adică nu va permite să se ajungă la reglări de conturi şi conflicte care au ajuns şi la urechile orășenilor.

Toate promisiunile electorale au fost făcute de către pretendeții la funcția de primar al orașului Soroca în cadrul unei o dezbateri organizate de redacţia ziarului „Observatorul de Nord” în colaborare cu postul de televiziune Sor TV.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Candidații la funcția de primar al municipiului Bălți....

Pentru fotoliul de primar al municipiului Bălţi luptă 11 candidaţi: Octavian Mahu (PCRM), Serghei Chiseliov (PDM), Nicolae Chirilciuc (Partidul Popular), Boris Marcoci (Partidul Liberal Democrat), Vladimir Doroșco (Partidul Socialist), Lilia Guțul (Partidul Socialiștilor), Vadim Vacarciuc (blocul "Iurie Leanca"), Renato Usatîi ("Partidul Nostru"), Vasile Dobrogeanu (Partidul Liberal), Mihail Smolenco ("Casa noastră Moldova"), Ruslan Belousov ("Renaștere").

28 mai 2015
1803
2015

Criuleni: 10 candidați la un oraș de 10 mii de locuitor...

Zece candidaţi s-au lansat în cursa pentru fotoliul de primar al orașului  Criuleni. Opt dintre ei au fost propuşi de partide, iar doi sunt independenţi. Printre aceştia - un fost preşedinte de raion, un ex-primar, directori de întreprinderi şi chiar șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Criuleni, care candidează pe lista PLDM.

19 mai 2015
3233
2015

Dosarul primarului din Cimişlia va fi trimis la Procura...

Actualul primar al oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, ar putea fi cercetat penal, deoarece nu şi-a declarat toată averea. CNI a stabilit în şedinţa din 21 mai că alesul local a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii. La rândul său, primarul spune că acţiunile CNI fac parte dintr-un joc politic. Actualul primar candidează la alegerile locale din 14 iunie curent pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova(PLDM).

22 mai 2015
1294
2015

Adepţi ai separatismului, candidaţi la fotoliul de prim...

Şase candidaţi aspiră la fotoliul de primar al orașului Taraclia. Printre aceştia, actualul primar, Serghei Filipov, anterior membru PCRM, care la actualele alegeri candidează independent, şi actualul preşedinte al raionului Taraclia, Alexandr Garanovschi, membru PCRM. Anterior ambii au scandalizat opinia publică cu declaraţii care conţineau îndemnuri la separatism. Aceştia optează pentru acordarea unui statut special raionului Taraclia şi ameninţau că în cazul în care autorităţile nu dau curs acestei doleanţe pot organiza un referendum asemănător celui din 2 februarie 2014 din Găgăuzia, declarat ilegal de autorităţi. În funcţia de primar de Taraclia își mai doresc să ajungă Fiodor Covalji, membru PDM, director al întreprinderii „Taraclia Gaz” SRL, Teodora Dimitrieva, membru PLDM, şefă a oficiului de Stare Civilă, Taraclia, Vasile Gaidarji, antreprenor, membru al Partidului Socialiştilor, şi Ivan Panicerschi, propus de BE „Lista Poporului”.

03 iunie 2015
1380
2015

La Cahul candidează o persoană cercetată penal pentru f...

Sergiu Renţa intenţionează să devină primarul oraşului Cahul, fiind propus de către formațiunea Partidul Nostru (PN), condusă de Renato Usatîi. El are un cazier juridic impresionant, fiind anterior cercetat penal pentru furt şi escrocherie. Totodată instanţa de judecată a emis o hotărâre prin care Sergiu Renţa este decăzut din drepturile părinteşti. Instanţa l-a mai obligat să-i plătească pensie alimentară copilului său, însă acesta nu s-a conformat deciziei, iar pentru asta are în prezent interdicţie de a părăsi ţara.

10 iunie 2015
1246
2015

Trei funcționari și un ofițer în rezervă luptă pentru P...

Mihail Gnatiuc, actualul primar, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), Efimia Bandalac, președintele raionului, din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM), Aliona Babiuc, vicepreședintele raionului, candidatul Partidului Comuniștilor (PCRM) și pensionarul Vitalii Gorodinschi, care reprezintă Partidul Socialiștilor (PSRM) sunt cei patru pretendenți la șefia Primăriei Briceni, un oraș din nord-vestul țării cu o populație de aproape 9 mii de oameni.

21 mai 2015
2014