Profil candidat:Ludmila Guzun

Arhiva 3 februarie 2019 1721

Integritatea în activitatea politică



Ludmila Guzun a trecut prin trei partide pentru ca, după alegerile din iunie 2014, să fie aleasă în fruntea Consiliului Raional Ungheni. În scrutinul din anul curent Ludmila Guzun va candida în circumscripția nr.16 din orașul Ungheni, acolo unde îi va avea contracandidați pe Ghenadie Mitriuc (PSRM), Octavian Țîcu (Blocul ACUM) şi alţi câţiva candidaţi.

Conform CV-ului oficial, Ludmila Guzun a început să lucreze în 1983, la fabrica de conserve „Rozmiar”, în calitate de economist principal. În anul 2005 devine preşedintă a Uniunii Teritoriale a Sindicatului „Agroindsind”, iar peste doi ani a fost promovată în funcţia de vicepreşedintă a raionului Ungheni, din partea Partidului „Alianţa Moldova Noastră”.

În 2011, Ludmila Guzun a exercitat funcţia de viceprimar al oraşului Ungheni, din partea PLDM. Din 2012, când i s-a propus funcția de șef al SA „Moldtelecom” Ungheni, a aderat la democrați. A plecat din funcția de viceprimar și a activat la întreprinderea „Moldtelecom” până la alegerea sa în funcția de președinte de raion.

În momentul când a renunţat la fotoliul de viceprimar a anunţat public că se va regăsi în PDM, devenind preşedinta Organizaţiei Teritoriale Ungheni a acestei formaţiuni. Guzun a devenit președintele Consiliului Raional Ungheni după alegerile locale din iunie 2015.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În anul 2014 Ludmila Guzun a raportat venituri în valoare de 134.155 de lei ca salariu, în timp ce soțul său, avocat, a obținut un venit de 76.030 de lei şi o moştenire în sumă de 1.000 de euro. Familia are un teren extravilan de circa 600 de metri pătrați, dobândit în 2006 prin cumpărare, şi un apartament, cumpărat în 1992, cu suprafața de 70,2 metri pătrați, cu valoare cadastrală declarată de 363.198 de lei.

La capitolul datorii, Guzun declara un credit contractat în 2013 în valoare de 120.000 și scandent în 2018.

În anul 2015, a declarat un salariu de 107.244 de lei ca șefă a Moldtelecom Ungheni și 45.603 obţinuţi de la Consiliul Raional Ungheni drept salariu. Soțul a avut un venit de 86.595 de lei. Totodată, Ludmila Guzun a mai declarat că a luat un al doilea credit în valoare de 30.000 de lei scădent în 2016.

Pentru anul 2016, a declarat un venit obținut din salariu, în valoare de 92.228 de lei, iar soțul ei a obținut un venit de 59.165 de lei. Nu în ultimul rând, a mai primit 2.500 de lei de la Moldtelecom sub forma unui premiu. În declarația de venit mai este trecută și o Mazda 626 în valoare de 12.000 de lei.

Pentru 2017, Ludmila Guzun a declarat venituri de 96.188 de lei, în timp ce soțul ei indică un venit de 67.312 de lei. A mai raportat acțiuni la „Moldova-Agroindbank” în valoare de 2.109 de lei. De menţionat că declarația de avere din 2017 nu mai figurează ambele credite la bănci.

La alegerile locale din iunie 2014, Ludmila Guzun a donat pe 25 mai 2015 suma de 80.000 de lei în campania electorală pentru Partidul Democrat, potrivit informațiilor oferite de Comisia Electorală Centrală. Această sumă reprezintă ceva mai mult de jumătate din câștigurile declarate în 2015 sau aproape toate veniturile declarate pentru soțul ei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Potrivit portalului Moldova Curată, Ludmila Guzun a fost implicată într-un scandal legat de alegerea directorului spitalului raional Ungheni.

Fostul director al spitalului, Lidia Crăciun, membră a PLDM, a acuzat-o pe Ludmila Guzun că în calitate de membră a comisiei de concurs, alături de fosta ministră a Sănătăţii Ruxanda Glavan, ar fi favorizat un candidat PDM la această funcţie. Mandatul de şef de spital al Lidiei Crăciun a expirat în vara lui 2015, relata moldovacurata.md.

Din comisia de concurs a făcut parte şi preşedintele raionului, Ludmila Guzun. Şi-au depus dosarele doi democraţi şi Lidia Crăciun. Medicul Oleg Manachi (PDM) şi-a retras candidatura înainte de concurs, iar Andrei Alexeev, care până în 2010 a făcut parte din PCRM, iar ulterior a aderat la tabăra democraților, în pofida faptului că nu are studii superioare în management, a câştigat concursul cu o diferenţă de 0,27 puncte.

Solicitată de portalul Moldova Curată, Ludmila Guzun a negat că rezultatele concursului ar fi fost influenţate politic. „Lidia Crăciun are meritele ei, dar eu am fost membru al comisiei şi nu m-a influenţat nimeni pentru ce candidatură să optez. Concursul este concurs”, a declarat preşedinta raionului Ungheni. 

„Cazier judiciar”

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatei. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

A scăpat de sancţiuni, chiar dacă a uitat să declare un...

După alegerile locale din vara anului curent, Ion Ciontoloi (PLDM) a fost ales preşedinte de raion pentru al treilea mandat. Asta chiar dacă jumătate de an mai devreme Comisia Naţională de Integritate a constatat că Ciontoloi a omis din declaraţia de venituri pentru 2013 un teren, un cont bancar şi două întreprinderi în care soţia sa deţinea cote-părţi a câte 50%.

05 decembrie 2015
1273
Arhiva

Profil candidat: Irina Lozovan

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1798
Arhiva

Conflictul de interese din Bleşteni rămâne nesancţionat

Primarul comunei Bleşteni din raionul Edineţ, Liviu Belitei, care şi-a angajat sora în funcţia de director al Centrului comunitar pentru persoane în etate, va scăpa de sancţiunea pentru admiterea unui conflict de interese, deoarece Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat cauza. Liviu Belitei a anunţat CNI cu o întârziere de un an despre faptul că sora sa conduce o instituţie subordonată Primăriei. Comisia a constatat existenţa conflictului de interese, dar a clasat cazul. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că decizia este greşită şi că primarul ar fi trebuit sancţionat.

07 aprilie 2016
1250
Arhiva

Bilanţ: CNI a iniţiat 112 controale în 2013

În anul curent, Comisia Naţională de Integritate a pornit controlul pe numele a 112 persoane cu funcţii de răspundere din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale. Datele respective au fost expuse de către Anatolie Donciu, preşedintele CNI, în cadrul evenimentului Ziua uşilor deschise, organizat la 19 decembrie în incinta instituţiei.

20 decembrie 2013
1049
Arhiva

Ion Guzun: "ANI trebuie să fie o garanție pentru noi, c...

O instituție puternică în domeniul integrității ar putea pune în pericol interesele mai multor demnitari și funcționari de stat, este de părere Ion Guzun, expert al Centrului de Resurse Juridice.

26 iunie 2017
2939
Arhiva

Profil candidat: Alla Dolință

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
2064