Ce se ascunde în spatele afacerilor de pe piața farmaceutică?

Arhiva 12 august 2013 67

Situația de pe piața farmaceutică din R. Moldova este alarmantă, atenționează comisia parlamentară de anchetă privind examinarea situației pe această piață.
Portalul "Moldova Curată” a făcut rost de raportul acestei comisii care dezvăluie ce se ascunde în spatele medicamentelor care ne sunt administrate atunci când ne îmbolnăvim.
Medicamente fără efecte
Potrivit raportului, există probleme grave în ceea ce privește producerea, păstrarea și distribuția medicamentelor. Agenția Medicamentului nu dispune de condițiile necesare pentru verificarea medicamentelor pentru care se solicită licență. De asemenea, în cele mai multe cazuri, medicamentele sunt păstrate în condiții inadecvate, iar la transportarea medicamentelor termolabile (+2˚ - +8˚) s-a constat că se utilizează containere improvizate în care se pun pungi cu gheață cu o temperatură de până la minus 10 grade Celsius. 
„Aceste medicamente îngheață peste o perioadă foarte scurtă, apoi, se dezgheață. Drept consecință, la instituțiile medicale se livrează nu medicamente, ci o soluție de substanțe chimice care numai are niciun efect terapeutic, ci chiar poate fi o substanță toxică pentru pacient”, se explică în raportul care va fi discutat la una dintre primele ședințe ale Parlamentului din sesiunea toamnă-iarnă.
Membrii comisiei observă că angajații depozitelor în care au fost depistate astfel de încălcări încearcă să se justifice, menționând că nu le ajung bani pentru a cumpăra containere speciale, asta deși veniturile anuale ale firmelor importatoare de medicamente se ridică la peste jumătate de miliard de lei.
Tot la depozitele importatorilor și producătorilor autohtoni de medicamente s-a descoperit faptul că unele preparate expirate se păstrează împreună cu cele valabile, iar pe unele medicamente nu este trecută nici data producerii, nici cea de expirare.


Licitații măsluite?
O altă problemă majoră semnalată de comisia de anchetă se referă la organizarea licitațiilor pentru aprovizionare cu medicamente. Mai multe companii farmaceutice s-au plâns că deseori se confruntă cu situația când, după anunțarea unei licitații și deschiderea plicurilor cu ofere, concursul este anulat și se organizează o altă licitație la care este desemnată câștigătoare o firmă care nu a participat la prima licitație, dar care a putut afla ulterior ofertele celorlalte companii și a putut propune un preț mai mic.
O altă observație se referă la faptul că, la licitații, condiția principală este cea a prețului cel mai mic. „Acest lucru favorizează procurarea celor mai ieftine medicamente, nu a celor mai calitative, inofensive și eficace”, se mai menționează în raport, precizându-se că, din această cauză, multe din preparatele aflate la îndemâna medicilor din spitale nu sunt eficiente, iar bolnavii sunt nevoiți să își cumpere alte medicamente pentru a se trata.


Șiretlicul farmaciștilor
Au fost descoperite și cazuri în care o anumită companie a câștigat o licitație pentru aprovizionarea Spitalului Oncologic cu un medicament utilizat pentru tratarea copiilor bolnavi de leucemie, fără a avea măcar licență pentru producerea acestui medicament. Din cauza acestui fapt, timp de opt luni părinții copiilor bolnavi de leucemie au fost nevoiți să cumpere singuri preparatul din farmacii.
Există și cazuri în care distribuitorii, care au câștigat licitațiile la medicamentele spitalicești și totodată dispun de farmacii în jurul spitalelor, provoacă artificial deficit de medicamente și nu livrează spitalelor pentru ca pacienții să le procure din farmaciile lor proprii la un preț mai mare.


Înțelegeri de cartel
Comisia de anchetă a mai stabilit că nu există inspectori suficienți pentru a efectua controale regulate la toate etapele de viață a preparatelor medicamentoase. De asemenea, nu există în legislație pârghii de a suspenda activitatea fabricii/ depozitului/farmaciei, dacă la momentul inspecției sunt depistate încălcări grave. Cât privește prețurile la medicamente, deseori prețurile sunt artificial stabilite mai mari decât în alte state, iar la licitații se admit preparate cu prețul de două ori mai mare decât cel înregistrat în Catalogul național de prețuri. Potrivit comisiei parlamentare, piața farmaceutică este acaparată de câteva rețele de farmacii, ceea ce duce la înțelegeri de cartel și e foarte greu de redus prețurile la nivelul lor real.


Precizăm că, la momentul actual, în Republica Moldova activează  1 092 de farmacii licențiate. Din șase mii de medicamente înregistrate la Agenția Medicamentului, produsele autohtone reprezintă 18,87%.
Unii agenți economici înregistrează un preparat timp de 7 – 15 luni, alții - peste o sută de preparate într-un an.
Potrivit datelor Agenţiei Medicamentului, actualmente în R. Moldova sunt înregistrate 52 de firme importatoare de medicamente și produse parafarmaceutice, din care 51 de firme sunt în municipiul Chișinău.

Mariana Rață


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Judecător american, despre alegerea magistraților de că...

Doi judecători federali din Statele Unite ale Americii, Dan Aaron Polster și Eduardo Robreno, au efectuat săptămâna trecută o vizită în Republica Moldova și au avut întâlniri cu magistrați de la Chișinău. De asemenea, ei au participat la o şedinţă a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie, organizată la 15 noiembrie, de Centrul de Investigații Jurnalistice.

24 noiembrie 2018
55
Arhiva

Vicepretorul sectorului Ciocana, care a admis o incompa...

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, se află în incompatibilitate de funcții, deoarece deține și un mandat de consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Igor Moraru nu și-a soluționat incompatibilitatea în termen de o lună, așa cum prevede legea. În consecință, el ar putea fi demis din funcția de vicepretor.

12 iunie 2016
58
Arhiva

Averile vicepreşedintelui şi secretarului CEC vor fi an...

În şedinţa din 7 noiembrie 2013 a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) vor fi discutate declaraţia de venituri şi proprietăţi pentru anul 2012 a lui Ştefan Urâtu, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), şi a lui Andrei Volentir, secretarul CEC. Totodată, vor fi iniţiate două controale pe numele lui Igor Condrea, şef adjunct al unei direcţii în cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat din Ialoveni, şi al lui Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni.

06 noiembrie 2013
81
Arhiva

Camelia Bogdan: ”A fi un magistrat corect înseamnă, în...

În examinarea dosarului ce vizează furtul miliardului, anchetatorii din Republica Moldova ar trebui să se ghideze de standardele internaționale și să colecteze dovezi pentru întoarcerea banilor la bugetul de stat, a declarat judecătoarea Curții de Apel București, Camelia Bogdan, în cadrul unui interviu acordat pentru Moldova Curată. 

25 aprilie 2016
57
Arhiva

Profil candidat: Alexandr Nesterovschi

Integritate în activitatea politică

16 februarie 2019
67
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Cauia

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
167