Un caz clasat de CNI ar putea fi reexaminat

Arhiva 14 martie 2014 863
Xenia Axente

Şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei (DASPF) din cadrul Consiliului Raional Nisporeni îl are în subordine pe fiul său, care activează în calitate de asistent social. În timp ce experţii susţin că aici e vorba de un conflict de interese vădit, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat anterior acest caz din lipsă de probe. Preşedintele CNI afirmă că această situaţie ar putea fi reexaminată, dacă au apărut detalii noi.
Iniţial, Xenia Axente, şefa DASPF Nisporeni a declarat pentru Moldova Curată că feciorul său, Igor Triboi, este angajat în calitate de asistent comunitar în cadrul Serviciului de asistenţă comunitară. „Acest serviciu nu ţine de Direcţia pe care o conduc, ci este al Consiliului Raional, iar feciorul meu a fost angajat de către preşedintele raionului, nu de mine”, susţine şefa DASPF Nisporeni. În acelaşi timp, Natalia Răileanu, manager pentru comunicare din cadrul Asociaţiei Keystone Moldova, afirmă că în Serviciul social „Casa Comunitară Nisporeni”, creat de autoritatile publice locale în parteneriat cu Keystone Moldova, nu este angajată o persoană cu numele Igor Triboi.

Mama a reconoscut: „Fiul este asistent social”

Vasile Bâtca, preşedintele raionului Nisporeni, a declarat pentru Moldova Curată că, într-adevăr, Igor Triboi a fost angajat prin dispoziţia sa, numai că nu în calitate de asistent comunitar, ci de asistent social în cadrul Direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei. După declaraţia făcută de preşedintele raionului, Xenia Axente a recunoscut şi ea că feciorul îi este subaltern direct. „Eu ştiu de unde vă vin întrebările... De fapt, ce vreţi de la mine, dacă situaţia respectivă a fost verificată şi de Comisia Naţională de Integritate şi nu a găsit nicio încălcare?”, ne-a declarat indignată funcţionara.

CNI a  clasat cazul Axente...

Într-adevăr, în septembrie 2013, Comisia Naţioanală de Integritate (CNI) a început procedura de control pe numele Xeniei Axente privind o posibilă încălcare a regimului juridic al conflictului de interese prin angajarea feciorului său în funcţia de asistent comunitar. La patru luni de la iniţiere, CNI a clasat cazul din motiv că funcţionara nu ar fi încălcat regimul conflictului de interese. Experta anticorupţie Galina Bostan susţine însă că acest caz nu a fost cercetat detaliat, or, mama care este şefa nemijlocită a fiului în exercitarea unei funcţii publice l-ar putea favoriza în timpul distribuirii atribuţiilor de serviciu, iar faptul că a fost angajat printr-o dispoziţie a preşedintelui de raion nu este relevant. „Dacă se va merge pe această idee, atunci toţi funcţionarii publici, care stau în fruntea unei direcţii sau secţii îşi vor aduce rudele să lucreze în instituţia pe care o conduc, invocând motivul angajării pe baza unei dispoziţii emise de altcineva. Cred că CNI ar trebui să revină la acest caz şi să-l studieze mai detaliat”, susţine experta.

...dar ar putea reveni la el

Anatolie Donciu, preşedintele CNI, nu exclude că ar putea reveni la acest caz, deşi nu au existat asemenea precedente. „Dacă au apărut detalii noi, cum că feciorul de fapt deţine funcţia de asistent social în direcţia pe care o conduce mama sa, şi nu de asistent comunitar într-o altă subdiviziune, atunci membrii Comisiei ar putea reveni la acest caz”, ne-a declarat preşedintele CNI.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Președintele CSJ: Anonimizarea hotărârilor judecătoreșt...

Președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, critică propunerea Consiliului Superior al Magistraturii de a ascunde numele părților implicate în procese, la publicarea hotărârilor judecătorești pe pagina instanțelor de judecată.

01 septembrie 2017
871
Arhiva

Raionul Briceni, condus de un fost şef de vamă

În urma alegerilor din vara anului curent, preşedinte al raionului Briceni a fost ales democratul Mihail Gnatiuc, fost primar de Briceni. Acesta a candidat la ultimele alegeri locale pentru un nou mandat de primar, dar a pierdut în faţa reprezentantului PSRM. Ucrainean  de naţionalitate, Gnatiuc s-a născut în Iacutia în 1956, unde au fost deportaţi părinţii săi. A absolvit facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova, după care s-a stabilit cu traiul la Briceni. A activat în calitate de şef al birourilor vamale Briceni și Ocniţa şi la Aeroportul Chişinău. În 2011 a fost ales primar de Briceni. Noul preşedinte de raion susţine că nu are decât o casă de locuit, nu deține afaceri şi nici măcar maşini personale.

27 octombrie 2015
1196
Arhiva

INTERVIU// Sorin Ioniță, Expert Forum: Clientelismul po...

Sorin Ioniță, președinte al organizației Expert Forum din România, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre fenomenul clientelismului politic și riscurile acestuia pentru societate. În opinia sa, un exemplu de clientelism în Republica Moldova este programul ”Drumuri bune”, desfășurat în preajma alegerilor parlamentare.

08 decembrie 2018
844
Arhiva

Peste 20 de controale într-o singură zi

Membrii CNI vor decide iniţierea controalelor pe numele lui Vladimir Voronin, deputat PCRM, a Tamarei Chişca-Doneva, judecătoare la Curtea Supremă de Justiţie şi a lui Alexandru Raţă, procuror al raionului Străşeni. Aceştea sunt bănuiţi de CNI că ar fi comis abateri în procesul de declarare a averilor.

20 martie 2014
988
Arhiva

Procurorul raionului Ștefan Vodă: „Din salariul de proc...

Petru Tofan, procurorul raionului Ștefan Vodă, deține în prezent trei apartamente: unul în orașul Ștefan Vodă și două la Chișinău. El are 4 copii și conduce procuratura raională din anul 2005. Un apartament i-a fost repartizat de către Consiliul Raional Ștefan-Vodă, iar altele două le-a cumpărat, în baza unor contracte de investiții, cu banii părinților săi, care au vândut proprietăți la Florești și în capitală. Procurorul spune că are toate contractele și poate justifica orice achiziție, menționând că numai datorită părinților săi are locuință.  

31 iulie 2016
1073
Arhiva

Valentin Crudu a fost repus în funcție de Curtea Suprem...

Hotărârea Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin care fostul director al Direcției generale învățământ preșcolar a Ministerului Educației, Valentin Crudu, a fost restabilit în funcție reprezintă o reproducere în proporție de aproximativ 90 % a hotărârii Curții de Apel Chișinău, pronunțată în favoarea reclamantului. Ultima a anulat hotărârea primei instanțe, care lăsase în vigoare ordinul din decembrie 2012 prin care ministrul Maia Sandu l-a demis pe funcționar. Această situație pune problema calităţii motivării hotărârilor judecătoreşti. Unii avocaţi spun că astfel de situaţii sunt un lucru obişnuit pentru justiţia din Republica Moldova. 

28 iunie 2015
1333