Un caz clasat de CNI ar putea fi reexaminat
Şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei (DASPF) din cadrul Consiliului Raional Nisporeni îl are în subordine pe fiul său, care activează în calitate de asistent social. În timp ce experţii susţin că aici e vorba de un conflict de interese vădit, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat anterior acest caz din lipsă de probe. Preşedintele CNI afirmă că această situaţie ar putea fi reexaminată, dacă au apărut detalii noi.
Iniţial, Xenia Axente, şefa DASPF Nisporeni a declarat pentru Moldova Curată că feciorul său, Igor Triboi, este angajat în calitate de asistent comunitar în cadrul Serviciului de asistenţă comunitară. „Acest serviciu nu ţine de Direcţia pe care o conduc, ci este al Consiliului Raional, iar feciorul meu a fost angajat de către preşedintele raionului, nu de mine”, susţine şefa DASPF Nisporeni. În acelaşi timp, Natalia Răileanu, manager pentru comunicare din cadrul Asociaţiei Keystone Moldova, afirmă că în Serviciul social „Casa Comunitară Nisporeni”, creat de autoritatile publice locale în parteneriat cu Keystone Moldova, nu este angajată o persoană cu numele Igor Triboi.
Mama a reconoscut: „Fiul este asistent social”
Vasile Bâtca, preşedintele raionului Nisporeni, a declarat pentru Moldova Curată că, într-adevăr, Igor Triboi a fost angajat prin dispoziţia sa, numai că nu în calitate de asistent comunitar, ci de asistent social în cadrul Direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei. După declaraţia făcută de preşedintele raionului, Xenia Axente a recunoscut şi ea că feciorul îi este subaltern direct. „Eu ştiu de unde vă vin întrebările... De fapt, ce vreţi de la mine, dacă situaţia respectivă a fost verificată şi de Comisia Naţională de Integritate şi nu a găsit nicio încălcare?”, ne-a declarat indignată funcţionara.
CNI a clasat cazul Axente...
Într-adevăr, în septembrie 2013, Comisia Naţioanală de Integritate (CNI) a început procedura de control pe numele Xeniei Axente privind o posibilă încălcare a regimului juridic al conflictului de interese prin angajarea feciorului său în funcţia de asistent comunitar. La patru luni de la iniţiere, CNI a clasat cazul din motiv că funcţionara nu ar fi încălcat regimul conflictului de interese. Experta anticorupţie Galina Bostan susţine însă că acest caz nu a fost cercetat detaliat, or, mama care este şefa nemijlocită a fiului în exercitarea unei funcţii publice l-ar putea favoriza în timpul distribuirii atribuţiilor de serviciu, iar faptul că a fost angajat printr-o dispoziţie a preşedintelui de raion nu este relevant. „Dacă se va merge pe această idee, atunci toţi funcţionarii publici, care stau în fruntea unei direcţii sau secţii îşi vor aduce rudele să lucreze în instituţia pe care o conduc, invocând motivul angajării pe baza unei dispoziţii emise de altcineva. Cred că CNI ar trebui să revină la acest caz şi să-l studieze mai detaliat”, susţine experta.
...dar ar putea reveni la el
Anatolie Donciu, preşedintele CNI, nu exclude că ar putea reveni la acest caz, deşi nu au existat asemenea precedente. „Dacă au apărut detalii noi, cum că feciorul de fapt deţine funcţia de asistent social în direcţia pe care o conduce mama sa, şi nu de asistent comunitar într-o altă subdiviziune, atunci membrii Comisiei ar putea reveni la acest caz”, ne-a declarat preşedintele CNI.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Кандидаты в депутаты Народного Собрания Гагаузии обещаю...
На сегодняшний день Постоянная центральная избирательная комиссия АТО Гагаузия зарегистрировала пять кандидатов в депутаты Народного Собрания Гагаузии (НСГ) от избирательного округа Кириет-Лунга (№25). Выборы в законодательный орган Гагаузской автономии состоятся 20 ноября с.г. От территориального округа Кириет-Лунга на депутатские места претендуют: Иван Бургуджи, Екатерина Новачлы, Георгий Кюрчику, Дмитрий Друми и Михаил Железогло. Все они являются уроженцами Кириет-Лунга, и все обещают своим избирателям решить проблему водоснабжения родного села.
Donaţii contraversate în raportul financiar al PDM
Două angajate ale primăriei comunei Mihăileni din raionul Briceni susţin că nu au dat niciun ban pentru finanțarea campaniei electorale a Partidului Democrat (PDM), chiar dacă figurează în Raportul financiar depus de PD la Comisia Electorală Centrală (CEC). Angajatele, care ar fi donat împreună 20 de mii de lei, au declarat pentru Moldova Curată că primarul a fost cel care le-a inclus în lista donatorilor. Alesul local afirmă că angajatele „spun prostii”.
Încă un viceministru suspectat de incompatibilitate de...
Comisia Naţională de Integritate (CNI) verifică declaraţia de avere pentru anul 2012 a lui Sergiu Sainciuc, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Demnitarul a ajuns în atenţia CNI, deoarece a cumulat, în anul 2012, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie (CA) la două instituţii de stat, în situaţia respectivă fiind majoritatea viceminiştrilor din actualul Guvern.
Procurorii vor fi reprezentați în Consiliul de Integrit...
Viitorul Consiliu de Integritate, instituție care urmează să fie creată până la finalul acestei luni și care va avea misiunea să supravegheze activitatea Autorității Naționale de Integritate, are deja primul membru. Este vorba despre procurorul Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, desemnat prin hotărârea CSP din 11 august 2016.
Aici așteptăm comentariul tău!