Un caz clasat de CNI ar putea fi reexaminat

Arhiva 14 martie 2014 865
Xenia Axente

Şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei (DASPF) din cadrul Consiliului Raional Nisporeni îl are în subordine pe fiul său, care activează în calitate de asistent social. În timp ce experţii susţin că aici e vorba de un conflict de interese vădit, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat anterior acest caz din lipsă de probe. Preşedintele CNI afirmă că această situaţie ar putea fi reexaminată, dacă au apărut detalii noi.




Iniţial, Xenia Axente, şefa DASPF Nisporeni a declarat pentru Moldova Curată că feciorul său, Igor Triboi, este angajat în calitate de asistent comunitar în cadrul Serviciului de asistenţă comunitară. „Acest serviciu nu ţine de Direcţia pe care o conduc, ci este al Consiliului Raional, iar feciorul meu a fost angajat de către preşedintele raionului, nu de mine”, susţine şefa DASPF Nisporeni. În acelaşi timp, Natalia Răileanu, manager pentru comunicare din cadrul Asociaţiei Keystone Moldova, afirmă că în Serviciul social „Casa Comunitară Nisporeni”, creat de autoritatile publice locale în parteneriat cu Keystone Moldova, nu este angajată o persoană cu numele Igor Triboi.

Mama a reconoscut: „Fiul este asistent social”

Vasile Bâtca, preşedintele raionului Nisporeni, a declarat pentru Moldova Curată că, într-adevăr, Igor Triboi a fost angajat prin dispoziţia sa, numai că nu în calitate de asistent comunitar, ci de asistent social în cadrul Direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei. După declaraţia făcută de preşedintele raionului, Xenia Axente a recunoscut şi ea că feciorul îi este subaltern direct. „Eu ştiu de unde vă vin întrebările... De fapt, ce vreţi de la mine, dacă situaţia respectivă a fost verificată şi de Comisia Naţională de Integritate şi nu a găsit nicio încălcare?”, ne-a declarat indignată funcţionara.

CNI a  clasat cazul Axente...

Într-adevăr, în septembrie 2013, Comisia Naţioanală de Integritate (CNI) a început procedura de control pe numele Xeniei Axente privind o posibilă încălcare a regimului juridic al conflictului de interese prin angajarea feciorului său în funcţia de asistent comunitar. La patru luni de la iniţiere, CNI a clasat cazul din motiv că funcţionara nu ar fi încălcat regimul conflictului de interese. Experta anticorupţie Galina Bostan susţine însă că acest caz nu a fost cercetat detaliat, or, mama care este şefa nemijlocită a fiului în exercitarea unei funcţii publice l-ar putea favoriza în timpul distribuirii atribuţiilor de serviciu, iar faptul că a fost angajat printr-o dispoziţie a preşedintelui de raion nu este relevant. „Dacă se va merge pe această idee, atunci toţi funcţionarii publici, care stau în fruntea unei direcţii sau secţii îşi vor aduce rudele să lucreze în instituţia pe care o conduc, invocând motivul angajării pe baza unei dispoziţii emise de altcineva. Cred că CNI ar trebui să revină la acest caz şi să-l studieze mai detaliat”, susţine experta.

...dar ar putea reveni la el

Anatolie Donciu, preşedintele CNI, nu exclude că ar putea reveni la acest caz, deşi nu au existat asemenea precedente. „Dacă au apărut detalii noi, cum că feciorul de fapt deţine funcţia de asistent social în direcţia pe care o conduce mama sa, şi nu de asistent comunitar într-o altă subdiviziune, atunci membrii Comisiei ar putea reveni la acest caz”, ne-a declarat preşedintele CNI.


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Date publice, dar ascunse în declaraţiile pe venit şi d...

Mai multe declarații de venituri și proprietăți, precum și de interese personale pentru anul 2014 au fost publicate cu erori. Astfel au fost divulgate datele personale ale demnitarilor care le-au depus sau, dimpotrivă, au fost acoperite date care nu au caracter personal. De exemplu, denumirile și adresele firmelor și companiilor la care dețin acțiuni unii funcționari au fost hașurate, fapt care face inutilă publicarea declarației.

25 decembrie 2015
788
Arhiva

Bani publici plătiţi pentru lustruirea imaginii preşedi...

Consiliul Raional Leova a plătit în luna iunie 6 mii de lei publicaţiei „Literatura şi Arta” pentru un articol în care i-au fost aduse laude preşedintei raionului, Efrosinia Greţu, membră a Partidului Democrat (PD). Unii consilieri susţin că banii nu erau planificaţi în bugetul local, de aceea o învinuiesc pe preşedintă că ar face abuz de banii publici pentru a se promova, dar şi pentru a face imagine partidului pe care îl reprezintă.

06 octombrie 2014
951
Arhiva

Bugetari bogați candidează la șefia ANI

Doi dintre cei patru candidați la funcția de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate dețin proprietăți de milioane de lei. Teodor Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii care râvnește funcții de conducere la ANI, și-a cumpărat anul trecut o casă care valorează mai mult de 2 milioane de lei. În afară de aceasta, Cârnaț deține alte câteva imobile în municipiul Chișinău, pe care spune că le-a dobândit legal. O investigație realizată de reporterii Ziarului de Gardă arată că juristul Teodor Cârnaț deţine două imobile în cartierul Malina Mică şi altele două în centrul capitalei.

18 august 2017
833
Arhiva

Adresează-i aici o întrebare președintelui CSJ, Mihai P...

Pe 6 septembrie curent, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, vine în ospeție la Moldova Curată pentru a răspunde la întrebările care îi vor fi adresate de către cititorii portalului nostru într-un live-chat.

30 august 2013
1421
Arhiva

Masa rotundă: “ANI: incertitudini vechi și îngrijorări...

Asociația Presei Independente (API) și portalul www.MoldovaCurata.md vă invită la masa rotundă “ANI: incertitudini vechi și îngrijorări noi în anul electoral 2018”.

30 martie 2018
937
Arhiva

Magistraţi cu condamnări la Curtea Europeană, evaluaţi...

Toţi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie notaţi până în prezent de Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor au fost „răsplătiţi” cu calificativul „excelent”, deşi majoritatea acestor magistraţi se fac vinovaţi de condamnările Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) în ultimii şase ani.

13 ianuarie 2014
1304