Un caz clasat de CNI ar putea fi reexaminat

Arhiva 14 martie 2014 822
Xenia Axente

Şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei (DASPF) din cadrul Consiliului Raional Nisporeni îl are în subordine pe fiul său, care activează în calitate de asistent social. În timp ce experţii susţin că aici e vorba de un conflict de interese vădit, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat anterior acest caz din lipsă de probe. Preşedintele CNI afirmă că această situaţie ar putea fi reexaminată, dacă au apărut detalii noi.
Iniţial, Xenia Axente, şefa DASPF Nisporeni a declarat pentru Moldova Curată că feciorul său, Igor Triboi, este angajat în calitate de asistent comunitar în cadrul Serviciului de asistenţă comunitară. „Acest serviciu nu ţine de Direcţia pe care o conduc, ci este al Consiliului Raional, iar feciorul meu a fost angajat de către preşedintele raionului, nu de mine”, susţine şefa DASPF Nisporeni. În acelaşi timp, Natalia Răileanu, manager pentru comunicare din cadrul Asociaţiei Keystone Moldova, afirmă că în Serviciul social „Casa Comunitară Nisporeni”, creat de autoritatile publice locale în parteneriat cu Keystone Moldova, nu este angajată o persoană cu numele Igor Triboi.

Mama a reconoscut: „Fiul este asistent social”

Vasile Bâtca, preşedintele raionului Nisporeni, a declarat pentru Moldova Curată că, într-adevăr, Igor Triboi a fost angajat prin dispoziţia sa, numai că nu în calitate de asistent comunitar, ci de asistent social în cadrul Direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei. După declaraţia făcută de preşedintele raionului, Xenia Axente a recunoscut şi ea că feciorul îi este subaltern direct. „Eu ştiu de unde vă vin întrebările... De fapt, ce vreţi de la mine, dacă situaţia respectivă a fost verificată şi de Comisia Naţională de Integritate şi nu a găsit nicio încălcare?”, ne-a declarat indignată funcţionara.

CNI a  clasat cazul Axente...

Într-adevăr, în septembrie 2013, Comisia Naţioanală de Integritate (CNI) a început procedura de control pe numele Xeniei Axente privind o posibilă încălcare a regimului juridic al conflictului de interese prin angajarea feciorului său în funcţia de asistent comunitar. La patru luni de la iniţiere, CNI a clasat cazul din motiv că funcţionara nu ar fi încălcat regimul conflictului de interese. Experta anticorupţie Galina Bostan susţine însă că acest caz nu a fost cercetat detaliat, or, mama care este şefa nemijlocită a fiului în exercitarea unei funcţii publice l-ar putea favoriza în timpul distribuirii atribuţiilor de serviciu, iar faptul că a fost angajat printr-o dispoziţie a preşedintelui de raion nu este relevant. „Dacă se va merge pe această idee, atunci toţi funcţionarii publici, care stau în fruntea unei direcţii sau secţii îşi vor aduce rudele să lucreze în instituţia pe care o conduc, invocând motivul angajării pe baza unei dispoziţii emise de altcineva. Cred că CNI ar trebui să revină la acest caz şi să-l studieze mai detaliat”, susţine experta.

...dar ar putea reveni la el

Anatolie Donciu, preşedintele CNI, nu exclude că ar putea reveni la acest caz, deşi nu au existat asemenea precedente. „Dacă au apărut detalii noi, cum că feciorul de fapt deţine funcţia de asistent social în direcţia pe care o conduce mama sa, şi nu de asistent comunitar într-o altă subdiviziune, atunci membrii Comisiei ar putea reveni la acest caz”, ne-a declarat preşedintele CNI.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Grigore Cobzac

Integritate în activitatea politică

09 februarie 2019
1151
Arhiva

Fondurile regeşti de la Regina Maria ar putea fi întoar...

Cele trei contracte de achiziţii publice semnate în anii 2011 - 2012 de către primăria comunei Regina Maria, raionul Soroca, cu firma soţiei fostului primar ar putea fi anulate. Instanţa de apel a menţinut decizia instanţei de fond, potrivit căreia fostul primar Oleg Nastas a încălcat regimul conflictului de interese atunci când a ales firma condusă de soţia sa drept câştigătoare a trei tendere.

14 septembrie 2015
1354
Arhiva

Socru şi ginere la primăria din Bârnova

Primarul satului Bârnova din raionul Ocniţa activează într-o instituţie cu ginerele său, care este secretar al consiliului local. Deşi experţii anticorupţie afirmă că ambii încalcă regimul juridic al conflictului de interese, socrul fiind persoană cu funcţie de demnitate publică, iar ginerele - funcţionar public, alesul local respinge aceste argumente. Valeriu Scutelnic motivează că atunci când a fost angajat la primărie, secretarul consiliului nu îi era ginere. Pentru comparaţie, în România, un primar aflat într-o situaţie similară, a ajuns să fie condamnat.

21 martie 2016
1161
Arhiva

Sute de sesizări au fost depuse la ANI în perioada în c...

În ultimele 10 luni, perioadă în care Autoritatea Națională de Integritate este în proces de formare, secretariatul, care este cel al fostei CNI, continuă să primească sesizări și solicitări de controale. Potrivit serviciului de presă al ANI, cel puțin 84 de sesizări de anul trecut așteaptă să fie examinate de viitorii inspectori de integritate, la care se adaugă peste 100 de sesizări depuse în acest an. 

24 mai 2017
742
Arhiva

Şase notari publici, acuzaţi de legalizări de acte fals...

Ministrul Justiţiei Oleg Efrim a dispus efectuarea unui control rigid asupra a şase notari publici, bănuiţi că ar fi legalizat acte de stare civilă false. În cazul în care vor fi depistate nereguli, aceştia vor fi sanctionaţi disciplinar şi riscă să-şi piardă licenţa. Controlul va dura până la 23 august curent.

15 august 2013
1229
Arhiva

Cazul apartamentelor pentru rudele lui Oleg Melniciuc:...

Procuratura Anticorupție a sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să verifice un posibil conflict de interese în privința președintelui Judecătoriei sectorului Râșcani, Oleg Melniciuc. Sesizarea vizează modul în care mama și soacra lui Oleg Melniciuc au cumpărat apartamente la preț redus în blocul de pe strada Hristo Botev din Chișinău, destinat angajaților Judecătoriei Râșcani și celor ai Curții Constituționale. În prezent, Oleg Melniciuc este vicepreședinte al Judecătoriei municipiului Chișinău, ales la 29 noiembrie 2016, în legătură cu reorganizarea instanțelor judecătorești din țară.

01 februarie 2017
805