Încă o inițiativă de limitare a competențelor ANI. Partidul Democrat numește Autoritatea o „bâtă politică”, iar ANI acuză de intimidare

După PSRM, și PDM propune o inițiativă legislativă pentru a limita controalele făcute de ANI, mai ales pe numele aleșilor locali. Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a lansat acuzații grave la adresa Autorității Naționale de Integritate, pe care a calificat-o ca fiind o ”bâtă politică”, folosită de Igor Dodon și Ilan Șor, mai ales împotriva aleșilor locali ai formațiunii sale. Potrivit lui, cei doi lideri politici ar folosi instituțiile statului, inclusiv ANI, pentru a face presiuni și a se răzbuna pe cei care nu i-au susținut în campania electorală.
”ANI a fost creată cu scop nobil, pentru a verifica integritatea demnitarilor corupți. Ce avem, în schimb, astăzi? ANI terorizează primarii, directorii de școală, de grădinițe, de centre medicale din satele noastre, organizându-le controale la comanda celor pentru care sunt incomozi. După aceasta, ”kuliokul” și ”borsetka” merg la fiecare pentru a-i cumpăra, pentru a-i determina să părăsească Partidul Democrat”, a declarat Pavel Filip.
El a adus exemplul unei directoare de grădiniță din satul Barniște, raionul Rîșcani, Rodica Farmagiu, care este și consilier local al PDM. Ea a povestit în cadrul conferinței de presă că pe numele său a fost inițiat control, pentru că ar fi refuzat să-și dea demisia, la solicitarea primarului socialist al localității, Vasile Rolinschi. Sesizarea la ANI ar fi fost depusă de către acesta și de șeful direcției de învățământ al raionului Rîșcani. Controlul a fost inițiat în aprilie 2020, iar ANI a constatat că aceasta a admis un conflict de interese pentru că și-a angajat rudele – soțul, fiul și cumnata.
”Am prezentat inspectorului de integritate toate actele solicitate, nu m-am eschivat de la control, demonstrând că între funcția mea și soțul meu nu există conflict de interese. Fiul meu și cumnata activează profesori conform specialității și sunt salarizați conform legislației în vigoare. ANI nu mi-a demonstrat că rudele au influențat cumva exercitarea funcției mele. S-a punctat doar pe faptul că am grad de rudenie. Legea prevede că conflictul real de interese există atunci când rudele influențează exercitarea imparțială a funcției”, a declarat Rodica Farmagiu.
Proiect de lege al PDM ce limitează controalele pe numele unor subiecți ai declarării
În acest context, Pavel Filip, a anunțat că PDM a elaborat și înregistrat la Parlament un proiect de lege care să limiteze controalele ANI pe numele aleșilor locali și a directorilor de instituții de învățământ și medicale. Potrivit prezentării, acesta prevede un termen de 2 ani de la încheierea activității administrative în care poate fi inițiat un control pe numele primarilor, consilierilor locali, directorilor de școli, grădinițe și centre medicale. Acest termen nu se referă la procurori, judecători, deputați, miniștri, președinți, a precizat Pavel Filip. ”Acest proiect de lege, odată ce va fi aprobat, reprezintă, practic, o amnistie pentru aceste categorii, primari, consilieri locali, directori de școli, grădinițe, centre medicale”, a precizat liderul PDM.
De asemenea, se propune ca ANI să fie obligată să facă cel puțin jumătate din controale pe numele judecătorilor și procurorilor. ”Căutați acolo, nu căutați la bieții noștri oameni din sate, la primari sau directori de gimnazii”, a adăugat Pavel Filip.
Proiectul mai prevede ca ANI să facă o verificare prealabilă înainte de a face controale, iar cei investigați să poată contesta în instanță procesul de inițiere a controalelor.
”Asta va obliga instituția să documenteze cazul mai bine, comparativ cu situația de acum când un simplu telefon de la reprezentatul PSRM, e suficient să fie inițiat un control”, a mai acuzat Pavel Filip.
Menționăm că și în prezent, inspectorii de integritate efectuează verificări prealabile, înainte de a decide inițierea unui control. Termenul acesteia, este, însă restrâns, de 15 zile. Potrivit unei precizări făcute anterior pentru MoldovaCurată.md, de către inspectorul de integritate, Ion Nicolaev, în acest termen, de 15 zile, inspectorul este restrâns în acțiunile lui. El a precizat că la această etapă, inspectorul de integritate nu este în drept să acceseze registrele de stat și doar verifică dacă sesizarea corespunde cerințelor Codului Administrativ și existența bănuielii rezonabile și mai poate accesa și Sistemul informațional e-Integritate, unde sunt depuse declarațiile subiectului.
Replica ANI: Este o nouă intimidare asupra activității inspectorilor de integritate și implicit a independenței instituției noastre
Am solicitat o reacție din partea Autorității Naționale de Integritate prin intermediul serviciului de presă. La scurt timp, ANI a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care subliniază că ”toate procedurile de control sunt inițiate în baza petițiilor din partea persoanelor fizice sau juridice, a sesizărilor din oficiu din investigațiile jurnalistice sau în rezultatul verificărilor ordinare a declarațiilor de avere și interese personale. Inspectorii de integritate sunt cei care iau decizii, în mod independent, după o analiză amănunțită a informațiilor despre subiecții vizați, și decid inițierea sau nu a unui control, doar dacă există bănuieli rezonabile în privința acestora”.
De asemenea, ANI a calificat declarațiile liderului PDM ca fiind o intimidare la adresa instituției. ”Rugăm insistent actorii politici, care au și calitatea de subiecți ai declarării, să nu implice instituția noastră în acțiuni de imagine sau răfuieli politice. ANI își desfășoară activitatea în limitele prevăzute de legislație și examinează toate informațiile expediate în atenția noastră, conform Codului Administrativ al Republicii Moldova. Înțelegem supărările unor demnitari, mulți dintre care se regăsesc în proceduri de control, de aceea, calificăm aceste declarații că fiind o nouă intimidare asupra activității inspectorilor de integritate și implicit a independenței instituției noastre”, se arată în reacția ANI.
Și PSRM a dorit (și a votat) restrângerea temporală a controalelor ANI
Amintim că aceasta nu este prima încercare a deputaților de a limita atribuțiile ANI. Parlamentul a votat la sfârșitul anului trecut mai multe modificări legislative, la inițiativa unui grup de deputați ai Partidului Socialiștilor, prin care inspectorii de integritate ai ANI vor putea efectua verificări ale averilor și intereselor funcționarilor numai la cel mult un an de la încetarea mandatului sau funcției publice, față de trei ani, cât era până acum. Totodată, s-a votat limitarea în timp pentru aplicarea sancțiunii de încetare a mandatului, în cazul constatării încălcărilor legate de conflicte de interese, averi sau incompatibilități, la un an de la abaterea comisă.
Legea a fost contestată la Curtea Constituțională de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, și aplicarea ei a fost suspendată, până la pronunțarea unei hotărâri pe marginea acesteia.
Natalia Zaharescu
Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Aici așteptăm comentariul tău!