ANI, obligată să angajeze un inspector de integritate care ar fi picat proba poligrafului și să-i achite salariul restant
Autoritatea Națională de Integritate a fost obligată printr-o hotărâre judecătorească să-l angajeze în funcția de inspector de integritate pe un candidat care nu a trecut cu succes proba poligrafului. ANI trebuie să-i plătească și salariul pe care candidatul ar fi trebuit să-l ridice din noiembrie 2019 și până în prezent. Autoritatea spune că va contesta decizia. Cazul acestui candidat, Sergiu Hîncu, a stat și la baza unui litigiu în judecată între ANI și Consiliul de Integritate, despre care MoldovaCurată.md a scris anterior.
La 8 aprilie 2021, judecătorul Grigorii Cazacu de la Judecătoria Chișinău a admis parțial cererea depusă de avocatul lui Sergiu Hîncu și, prin hotărârea sa, a obligat Autoritatea Națională de Integritate să emită actul administrativ individual cu privire la angajarea lui Sergiu Hîncu în funcția de inspector de integritate. De asemenea, ANI este obligată să-i achite „plățile salariale obligatorii cuvenite acestuia ca rezultat al refuzului neîntemeiat de angajare în funcția de inspector de integritate, începând cu data de 19.11.2019”. Cheltuielile de asistență juridică, în valoare de 5 000 de lei sunt încasate tot din contul ANI. Instanța a respins, însă pretenția reclamantului referitoare la compensarea prejudiciului moral.
ANI va contesta hotărârea
„Desigur că ANI va contesta această hotărâre. Atâta timp cât nu există o decizie definitivă și executorie a instanței, instituția noastră nu va comenta hotărârea primei instanțe, pentru a nu admite ingerințe în examinarea de mai departe a cauzei în instanța de apel”, a declarat pentru MoldovaCurata.md purtătoarea de cuvânt a ANI, Maria Dastic.
Nici candidatul nu renunță: „Eu nu consider că nu am trecut testul la poligraf”
La rândul său, candidatul spune că va merge și el până la capăt pentru a fi angajat, într-un final, în calitate de inspector de integritate la ANI și că acest litigiu nu o să-i afecteze activitatea. „Eu nu cred că o să-mi afecteze activitatea. Sunt o persoană matură. Iar ANI este o autoritate publică, care trebuie să respecte legea. Au fost anexate la dosar toate probele, altă decizie nu putea să ia instanța. Totodată, ANI a venit, pur și simplu, cu declarații, nu cu probe care ar demonstra legalitatea deciziei lor”, spus Sergiu Hîncu, pentru MoldovaCurata.md.
Candidatul contestă și legalitatea testului la poligraf, despre care ANI afirmă că acesta l-ar fi picat și din această cauză i-a refuzat angajarea. „Eu nu consider că nu am trecut testul la poligraf. Atâta timp cât nu există un regulament care stabilește criteriile potrivit cărora o persoană trece sau nu testul, notarea cum se face… Așa regulament nu există. E un fel de întâmplare, ai trecut sau n-ai trecut. Însăși legea cu privire la poligraf stabilește că datele care arată caracterul neautentic nu demonstrează că persoana a mințit”, spune Sergiu Hîncu. El mai susține că așteaptă să-i fie achitat salariul de funcție pentru cel puțin o lună, pentru că legea stabilește că această obligativitate este executorie imediat după hotărârea primei instanțe, chiar dacă aceasta este contestată în apel. „Tot salariul se stopează, se achită salariul pe o singură lună, așa spune procedura civilă, iar dacă este și decizia Curții de Apel, este executorie în total”.
Cazul Hîncu – „mărul discordiei” între ANI și CI
Cazul lui Sergiu Hîncu este „mărul discordiei” într-un litigiu pornit de ANI împotriva Consiliului de Integritate (CI), dosar pe care Autoritatea, de asemenea, l-a pierdut în instanțe. MoldovaCurata.md a scris anterior despre faptul că ANI a dat în judecată Consiliul de Integritate pentru că membrii acestuia i-au recomandat conducerii Autorității să-l angajeze pe acest candidat, deși fusese notat la proba poligrafului cu 4 și apoi cu 3, după ce a contestat rezultatul. Candidatul s-a adresat Comisiei de soluționare a contestațiilor din cadrul ANI, care i-a dat dreptate și a obligat ANI să-l angajeze, însă Autoritatea nu s-a conformat, dar nici nu a contestat în instanță decizia Comisiei de soluționare a contestațiilor. În consecință, Consiliul de Integritate a constatat neexecutarea hotărârii acestei comisii și a recomandat conducerii ANI să emită actul de angajare a lui Sergiu Hîncu. Astfel, la 25 februarie 2020, Autoritatea Națională de Integritate a depus cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului de Integritate.
Curtea de Apel Chișinău îi dă dreptate Consiliului de Integritate, în defavoarea ANI
O ultimă decizie pe acest caz a fost pronunțată de Curtea de Apel Chișinău la 28 ianuarie 2021, în defavoarea ANI. Instanța de apel lasă în vigoare încheierea emisă de Judecătoria Chișinău, potrivit căreia s-a declarat inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ depusă de ANI împotriva Consiliului de Integritate. ANI a argumentat că „este în afara competențelor Comisiei de soluționare a contestațiilor de a decide promovarea concursului de către candidați, cea din urmă fiind competentă de a se expune (a reevalua), prin hotărâre, asupra probei scrise și interviului”, nu și asupra probei poligrafului. De asemenea, ANI mai acuza Consiliul de Integritate că și-a depăşit atribuţiile la emiterea hotărârii sale din 14.01.2020 cu privire la obligarea emiterii actului administrativ privind angajarea lui Sergiu Hîncu în funcţia de inspector de integritate, fapt pe care îl consideră „un abuz admis de către Consiliul de Integritate în activitatea administrativă a Autorităţii”. ANI mai susține în fața Curții de Apel că judecătoarea Tatiana Avasiloaie, care a declarat inadmisibilă acțiunea Autorității împotriva CI, ar fi trebuit să se abțină de la examinarea cauzei pentru că fusese informată că pe numele ei a fost inițiat un control al averii şi a intereselor personale.
Curtea de Apel Chișinău: ANI nu a prezentat instanţei de recurs nici material probator și nici argumente plauzibile
Curtea de Apel constată, în decizia sa, că ANI nu a executat decizia Comisiei de soluționare a contestațiilor privind angajarea lui Sergiu Hîncu, dar nici nu a contestat-o, iar Consiliul de Integritate nu și-a depășit atribuțiile prin faptul că, în consecință, a recomandat ANI să emită actul de numire în funcţia de inspector de integritate pe numele lui Sergiu Hîncu. Totodată, judecătoarea primei instanțe nu era obligată să se abțină de la examinarea cauzei, deoarece inițierea controlului ANI pe numele ei nu ar constitui un temei legal în acest sens, se mai arată în decizia Curții de Apel. Potrivit documentului, ANI „nu a prezentat instanţei de recurs nici material probator și nici argumente plauzibile care ar răsturna suficient de eficient concluziile instanţei de fond, or, circumstanţele elucidate supra, raportate la normele Codului administrativ – au fost just identificate de instanţa de fond la adoptarea unei încheieri legale şi întemeiate”. Decizia este semnată de președintele completului, Angela Bostan și de judecătorii Veronica Negru și Grigore Dașchevici.
Natalia Zaharescu
Acest material apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Aici așteptăm comentariul tău!