Încă un primar a scăpat de sancţiune: CNI a constatat conflict de interese la Primăria Micleşti, însă a clasat cazul
Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, a admis un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe soţia sa, care este contabilă. Chiar dacă au constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au clasat cazul, motivând că primarul a soluţionat acest caz. În realitate, nu a fost aplicată niciuna dintre soluţiile prevăzute de lege pentru coflictul de interese.
Iurie Buga a intrat pentru prima oară în atenţia CNI în anul 2014. Atunci instituţia s-a autosesizat în baza unui material publicat de Moldova Curată, în care se relata despre faptul că Aliona Buga, soţia primarului, a fost angajată în funcţia de contabil. Iurie Buga motiva angajarea prin faptul că soţia sa nu are un loc de muncă în localitate. CNI a stabilit însă că primarul nu a admis un conflict de interese. Argumentul - poziţia de contabil este în subordinea contabilului-şef, dar nu a primarului. Experţi anticorupţie au criticat atunci hotărârea CNI, spunând că primarul este cel care emite decizii în privinţa tuturor angajaţilor din primărie, indiferent cui se subordonează aceştia.
Primarul îşi felicită soţia cu ocazia zilei de 8 Martie din bani publici
După doi ani, Moldova Curată a revenit la acest caz şi a constatat că la Micleşti nu s-a schimbat nimic legat de Primărie, în afară de apartenenţa politică a primarului. La primele două mandate, Iurie Buga a reprezentat Partidul Liberal Democrat (PLDM), iar după alegerile locale din vara trecută a părăsit această formaţiune, trecând de partea democraţilor.
Primarul continuă să o aibă în subordine pe soţia sa şi să ia decizii în privinţa ei, ca angajată a Primăriei din Micleşti. Din anul 2014 şi până în prezent, Iurie Buga a semnat cu ea, în fiecare an, contracte individual de muncă, în care o angaja în calitate de contabil pe 0,75 unităţi de salariu. De asemenea, în fiecare an, la 8 martie, i-a acordat soţiei, la fel ca şi celorlalte angajate ale Primăriei, prime de câte 200 de lei.
De această dată, primarul a explicat la CNI că, semnând contractele de angajare şi dispoziţiile de acordare a premiilor, nu a făcut decât să se conformeze deciziilor Consiliului local. CNI a stabilit că alesul local a admis un conflict de interese, deoarece nu a declarat în termen această situaţie şi semnat acte administrative în privinţa soţiei sale.
Expert anticorupţie: „În acest caz, CNI nu a procedat corect”
Totuşi, membrii CNI susţin că Iurie Buga a respectat prevederile Legii privind administraţia publică locală, care spun că primarul asigură executarea deciziilor Consiliului local, iar acest fapt a fost luat drept o soluţionare a conflictului de interese şi a devenit temei pentru clasarea cauzei.
Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, susţine că CNI a procedat incorect atât în anul 2014, cât şi în prezent. În opinia sa, acest conflict de interese este manifestat prin faptul că primarul a emis acte administrative în favoarea soţiei sale, ceea ce reprezintă o ilegalitate.
În timp ce membrii CNI sunt indulgenţi cu aleşii locali care încalcă legea, Agenţia Naţională de Integritate din România (ANI) emite decizii de sancţionare pe cazuri similare.
Un exemplu este al primarul comunei Lupşa, din judeţul Alba. Potrivit ANI, alesul local Dănuţ Vasile Bârzan şi-a angajat soţia în anul 2013 (ca şi în cazul lui Iurie Buga, pe perioadă determinată), în funcţia de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară şi fond funciar. ANI a mai stabilit că primarul a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant. Alesul local din România a contestat raportul ANI, iar în luna martie curent, Curtea de Apel Alba Iulia a respins acţiunea formulată de primar. Cazul încă nu a fost soluţionat de instanţă.
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Grădinița și gimnaziul din Petrunea sunt aprovizionate...
Firma fondată de Iurie Nastas, primarul satului Petrunea din raionul Glodeni, aprovizionează cu pâine de mai mulţi ani grădiniţa din localitate, dar şi alte instituţii publice din raion. În cinci ani, firma primarului a câştigat 18 contracte de achiziţii publice, cu valoarea totală de peste un milion 200 de mii de lei. Alesul local spune că atât timp cât pâinea este ieftină şi calitativă, nu se poate lua în considerare un eventual conflict de interese.
Primarul din Clocuşna: acelaşi iaz, alt conflict de int...
Contractul de arendă a iazului semnat dintre Valentina Goreacii, soţia primarului satului Clocuşna din raionul Ocniţa și Primărie riscă să îi fie anulat pentru a doua oară. Motivul: la organizarea licitaţiei şi la încheierea tranzacţiei, soţul său, Ruslan Goreacii, nu a declarat în termen conflictul de interese în care s-a aflat. Soţia primarului a mai încheiat un astfel de contract în anul 2014. Atunci tranzacţia a fost anulată după ce Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul s-a aflat în conflict de interese şi nu a declarat acest lucru.
Remunerări în familie: anul trecut, Gheorghe Duca a rid...
La finele lunii noiembrie curent, președintele Academiei de Științe din Moldova (AȘM), Gheorghe Duca, a anunțat că demisionează și că recurge la acest pas din cauza problemelor cu justiția, care i-ar fi afectat sănătatea. Din ultima declarație de avere și interese personale pentru anul 2017, depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), vedem că Gheorghe Duca a obținut un venit total de circa 765 mii de lei, adică în jur de circa 64 de mii de lei lunar. Aici sunt incluse veniturile din activitățile didactice și științifice realizate atât la nivel național, cât și internațional, dar și venitul obținut din pensie și indemnizații.
Mimarea achiziţiilor publice în Legislativ: se cumpără...
Secretariatul Parlamentului a publicat în aceste zile un anunţ privind achiziţionarea serviciilor de deservire a delegațiilor oficiale pentru anul 2016, prin care stabilește criterii specifice, ceea ce poate însemna că achiziția este destinată unui anumit restaurant. Experţii în achiziţii publice spun că instituţia încalcă prevederile Legii privind achiziţiile publice, deoarece prin criterii specifice sunt favorizaţi câţiva agenţi economici, fiind înlăturate din concurs alte restaurante, potenţiale participante la tender.
Ziarul de Gardă: Imperiul şi conexiunile lui Gofman, ce...
Mihail Gofman, şeful adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (SPCB), este unul dintre cei mai bogaţi angajaţi de la CNA. Oficial, a declarat o avere de 3,8 milioane de lei, însă în realitate averea sa ar fi de 10 ori mai mare. ZdG a identificat tranzacţiile dubioase pe care le-a făcut acesta la începutul anului 2013.
După ce s-a reformat, ANI ignoră cererile de acces la i...
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) refuză să le ofere jurnaliștilor informații de interes public, argumentând că solicitările acestora nu sunt scrise pe foaie cu antet și nu conțin semnătura conducătorului instituției de presă. Asta chiar dacă legislația nu prevede astfel de rigori pentru cererile de acces la informațiile de interes public. Jurnaliștii, dar și unii juriști, consideră că acestea sunt pretexte de care s-ar folosi ilegal noua conducerea a ANI. În opinia lor, aceste practici periclitează activitatea reporterilor de investigație, în special înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019.
Aici așteptăm comentariul tău!