Încă un primar a scăpat de sancţiune: CNI a constatat conflict de interese la Primăria Micleşti, însă a clasat cazul

2013-2018 20 mai 2016 1803
Iurie Buga

Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, a admis un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe soţia sa, care este contabilă. Chiar dacă au constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au clasat cazul, motivând că primarul a soluţionat acest caz. În realitate, nu a fost aplicată niciuna dintre soluţiile prevăzute de lege pentru coflictul de interese.



Iurie Buga a intrat pentru prima oară în atenţia CNI în anul 2014. Atunci instituţia s-a autosesizat în baza unui material publicat de Moldova Curată, în care se relata despre faptul că Aliona Buga, soţia primarului, a fost angajată în funcţia de contabil. Iurie Buga motiva angajarea prin faptul că soţia sa nu are un loc de muncă în localitate. CNI a stabilit însă că primarul nu a admis un conflict de interese. Argumentul - poziţia de contabil este în subordinea contabilului-şef, dar nu a primarului. Experţi anticorupţie au criticat atunci hotărârea CNI, spunând că primarul este cel care emite decizii în privinţa tuturor angajaţilor din primărie, indiferent cui se subordonează aceştia.

Primarul îşi felicită soţia cu ocazia zilei de 8 Martie din bani publici

După doi ani, Moldova Curată a revenit la acest caz şi a constatat că la Micleşti nu s-a schimbat nimic legat de Primărie, în afară de apartenenţa politică a primarului. La primele două mandate, Iurie Buga a reprezentat Partidul Liberal Democrat (PLDM), iar după alegerile locale din vara trecută a părăsit această formaţiune, trecând de partea democraţilor.

Primarul continuă să o aibă în subordine pe soţia sa şi să ia decizii în privinţa ei, ca angajată a Primăriei din Micleşti. Din anul 2014 şi până în prezent, Iurie Buga a semnat cu ea, în fiecare an, contracte individual de muncă, în care o angaja în calitate de contabil pe 0,75 unităţi de salariu. De asemenea, în fiecare an, la 8 martie, i-a acordat soţiei, la fel ca şi celorlalte angajate ale Primăriei, prime de câte 200 de lei.

De această dată, primarul a explicat la CNI că, semnând contractele de angajare şi dispoziţiile de acordare a premiilor, nu a făcut decât să se conformeze deciziilor Consiliului local. CNI a stabilit că alesul local a admis un conflict de interese, deoarece nu a declarat în termen această situaţie şi  semnat acte administrative în privinţa soţiei sale.

Expert anticorupţie: „În acest caz, CNI nu a procedat corect”

Totuşi, membrii CNI susţin că Iurie Buga a respectat prevederile Legii privind administraţia publică locală, care spun că primarul asigură executarea deciziilor Consiliului local, iar acest fapt a fost luat drept o soluţionare a conflictului de interese şi a devenit temei pentru clasarea cauzei.

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, susţine că CNI a procedat incorect atât în anul 2014, cât şi în prezent. În opinia sa, acest conflict de interese este manifestat prin faptul că primarul a emis acte administrative în favoarea soţiei sale, ceea ce reprezintă o ilegalitate.

În timp ce membrii CNI sunt indulgenţi cu aleşii locali care încalcă legea, Agenţia Naţională de Integritate din România (ANI) emite decizii de sancţionare pe cazuri similare.

Un exemplu este al primarul comunei Lupşa, din judeţul Alba. Potrivit ANI, alesul local Dănuţ Vasile Bârzan şi-a angajat soţia în anul 2013 (ca şi în cazul lui Iurie Buga, pe perioadă determinată), în funcţia de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară şi fond funciar. ANI a mai stabilit că primarul a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant. Alesul local din România a contestat raportul ANI, iar în luna martie curent, Curtea de Apel Alba Iulia a respins acţiunea formulată de primar. Cazul încă nu a fost soluţionat de instanţă.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Firmele șefului secției construcții Telenești, favorite...

Bugetul raionului Telenești este o sursă continuă de venituri pentru firmele unor consilieri locali, primari din raion sau angajați ai administrației raionale. În domeniul construcțiilor și reparației de clădiri și cel al reparației drumurilor un segment aparte din licitațiile publice revine firmelor ce aparțin familiei șefului secției construcții, Iacob Stegărescu. Două întreprinderi ale familiei acestuia, „Maristecons” și „Prodpan”, câștigă în mod constant contracte de prestare a serviciilor, fie la primăriile din raion, fie la diferite instituții de stat subordonate Consiliului Raional. Iacob Stegărescu, chiar dacă nu face parte din comisiile de concurs în procesul de achiziții, este persoana care întocmește/avizează planurile anuale de reparații și autorizează lucrările. 

26 aprilie 2018
1378
2013-2018

Remunerări în familie: anul trecut, Gheorghe Duca a rid...

La finele lunii noiembrie curent, președintele Academiei de Științe din Moldova (AȘM), Gheorghe Duca, a anunțat că demisionează și că recurge la acest pas din cauza problemelor cu justiția, care i-ar fi afectat sănătatea. Din ultima declarație de avere și interese personale pentru anul 2017, depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), vedem că Gheorghe Duca a obținut un venit total de circa 765 mii de lei, adică în jur de circa 64 de mii de lei lunar. Aici sunt incluse veniturile din activitățile didactice și științifice realizate atât la nivel național, cât și internațional, dar și venitul obținut din pensie și indemnizații.

17 decembrie 2018
1586
2013-2018

Membrul CCA Artur Cozma: salariu de 6 mii de lei la sta...

Unul dintre membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Artur Cozma, fost ambasador în Israel și fost ministru al Culturii, și-a cumpărat într-un singur an (2015) două autoturisme: un Mercedes E220 (fabricat în anul 2010) și un Range Rover Sport nou-nouț, fabricat în 2015. Pe ambele mașini familia Cozma a plătit 1 584 983 de lei, sumă care depășește vădit veniturile indicate în declarația de avere. Mercedes-ul a costat 250 de mii de lei, iar al doilea autoturism - 1 334 983 de lei. 

18 iunie 2017
987
2013-2018

Secretul de la Moldsilva a fost deconspirat (partea a I...

Un contract de arendă a unui teren forestier încheiat în situație de conflict de interese nu poate fi anulat şi rămâne în vigoare până în prezent, întrucât Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu este retroactivă. Este vorba despre un document semnat în anul 2011, în baza căruia soţia directorului adjunct al Agenţiei „Moldsilva”, Ion Platon, a primit drept de folosinţă asupra unei fâşii forestiere cu suprafaţa de 10 ari. Funcţionarul a făcut parte din Comisia de licitaţie, deşi acum neagă cu înverşunare acest lucru.

29 octombrie 2014
962
2013-2018

Firma unui consilier democrat de la Strășeni, abonată l...

Compania Protehservice SRL, fondată de consilierul raional Strășeni al PDM, Tudor Gonța, a câștigat, în ultimele șase luni, concursuri de achiziții publice în valoare de sute de mii de lei, încheind contracte cu structuri ale Consiliului Raional. În cel puțin un caz, compania a fost singurul participant la concursul de achiziție. În alte cazuri, contractele semnate cu firma lui Tudor Gonța nu apar pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Consilierul neagă că ar avea vreo legătură cu succesul companiei sale la licitațiile organizate de colegii săi, precizând că firma este administrată de o altă persoană.

27 martie 2018
1100
2013-2018

După ce s-a reformat, ANI ignoră cererile de acces la i...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) refuză să le ofere jurnaliștilor informații de interes public, argumentând că solicitările acestora nu sunt scrise pe foaie cu antet și nu conțin semnătura conducătorului instituției de presă. Asta chiar dacă legislația nu prevede astfel de rigori pentru cererile de acces la informațiile de interes public. Jurnaliștii, dar și unii juriști, consideră că acestea sunt pretexte de care s-ar folosi ilegal noua conducerea a ANI. În opinia lor, aceste practici periclitează activitatea reporterilor de investigație, în special înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019.

21 octombrie 2018
1233