Încă un primar a scăpat de sancţiune: CNI a constatat conflict de interese la Primăria Micleşti, însă a clasat cazul

2013-2018 20 mai 2016 339
Iurie Buga

Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, a admis un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe soţia sa, care este contabilă. Chiar dacă au constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au clasat cazul, motivând că primarul a soluţionat acest caz. În realitate, nu a fost aplicată niciuna dintre soluţiile prevăzute de lege pentru coflictul de interese.Iurie Buga a intrat pentru prima oară în atenţia CNI în anul 2014. Atunci instituţia s-a autosesizat în baza unui material publicat de Moldova Curată, în care se relata despre faptul că Aliona Buga, soţia primarului, a fost angajată în funcţia de contabil. Iurie Buga motiva angajarea prin faptul că soţia sa nu are un loc de muncă în localitate. CNI a stabilit însă că primarul nu a admis un conflict de interese. Argumentul - poziţia de contabil este în subordinea contabilului-şef, dar nu a primarului. Experţi anticorupţie au criticat atunci hotărârea CNI, spunând că primarul este cel care emite decizii în privinţa tuturor angajaţilor din primărie, indiferent cui se subordonează aceştia.

Primarul îşi felicită soţia cu ocazia zilei de 8 Martie din bani publici

După doi ani, Moldova Curată a revenit la acest caz şi a constatat că la Micleşti nu s-a schimbat nimic legat de Primărie, în afară de apartenenţa politică a primarului. La primele două mandate, Iurie Buga a reprezentat Partidul Liberal Democrat (PLDM), iar după alegerile locale din vara trecută a părăsit această formaţiune, trecând de partea democraţilor.

Primarul continuă să o aibă în subordine pe soţia sa şi să ia decizii în privinţa ei, ca angajată a Primăriei din Micleşti. Din anul 2014 şi până în prezent, Iurie Buga a semnat cu ea, în fiecare an, contracte individual de muncă, în care o angaja în calitate de contabil pe 0,75 unităţi de salariu. De asemenea, în fiecare an, la 8 martie, i-a acordat soţiei, la fel ca şi celorlalte angajate ale Primăriei, prime de câte 200 de lei.

De această dată, primarul a explicat la CNI că, semnând contractele de angajare şi dispoziţiile de acordare a premiilor, nu a făcut decât să se conformeze deciziilor Consiliului local. CNI a stabilit că alesul local a admis un conflict de interese, deoarece nu a declarat în termen această situaţie şi  semnat acte administrative în privinţa soţiei sale.

Expert anticorupţie: „În acest caz, CNI nu a procedat corect”

Totuşi, membrii CNI susţin că Iurie Buga a respectat prevederile Legii privind administraţia publică locală, care spun că primarul asigură executarea deciziilor Consiliului local, iar acest fapt a fost luat drept o soluţionare a conflictului de interese şi a devenit temei pentru clasarea cauzei.

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, susţine că CNI a procedat incorect atât în anul 2014, cât şi în prezent. În opinia sa, acest conflict de interese este manifestat prin faptul că primarul a emis acte administrative în favoarea soţiei sale, ceea ce reprezintă o ilegalitate.

În timp ce membrii CNI sunt indulgenţi cu aleşii locali care încalcă legea, Agenţia Naţională de Integritate din România (ANI) emite decizii de sancţionare pe cazuri similare.

Un exemplu este al primarul comunei Lupşa, din judeţul Alba. Potrivit ANI, alesul local Dănuţ Vasile Bârzan şi-a angajat soţia în anul 2013 (ca şi în cazul lui Iurie Buga, pe perioadă determinată), în funcţia de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară şi fond funciar. ANI a mai stabilit că primarul a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant. Alesul local din România a contestat raportul ANI, iar în luna martie curent, Curtea de Apel Alba Iulia a respins acţiunea formulată de primar. Cazul încă nu a fost soluţionat de instanţă.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Firmele șefului secției construcții Telenești, favorite...

Bugetul raionului Telenești este o sursă continuă de venituri pentru firmele unor consilieri locali, primari din raion sau angajați ai administrației raionale. În domeniul construcțiilor și reparației de clădiri și cel al reparației drumurilor un segment aparte din licitațiile publice revine firmelor ce aparțin familiei șefului secției construcții, Iacob Stegărescu.

23 aprilie 2018
211
2013-2018

Justiția tăcerii. Apartamentele din proiectul Melniciuc...

Apartamentele obținute în anul 2015 la prețuri mici (360 de euro/m.p.) de către magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani în cadrul „proiectului Melniciuc” încep, unul câte unul, să ajungă pe mâini străine. Asta chiar dacă șeful de atunci al beneficiarilor, Oleg Melniciuc, acum urmărit penal, susținea la Primăria Chișinău că angajații săi se află "într-o stare critică în ce privește asigurarea cu spațiu locativ decent". Acum unii angajați vând apartamentele noi. Luați la întrebări, unii dintre ei refuză pe orice cale să dea explicații presei. 

26 octombrie 2017
252
2013-2018

Contracte de milioane pentru firma fratelui șefului Age...

Firma fratelui șefului Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), Viorel Moșneaga, a câștigat, de când acesta a fost numit în funcție, două licitații publice, semnând cu statul contracte de șase milioane de lei. Asta în condițiile în care agenții economici care au participat la tenderele respective nu au putut să conteste rezultatele licitațiilor, dat fiind că ANSC a devenit funcțională abia în septembrie 2017. Întâmplător sau nu, contractele au fost semnate după ce Viorel Moșneaga a fost numit director la Agenția responsabilă de soluționarea contestațiilor în achiziții publice.

12 octombrie 2017
200
2013-2018

Viceminiştri cu remunerări triple

În anul 2012, opt actuali viceminiştri au primit onorarii grase, deoarece au reprezentat statul în societăţi şi întreprinderi. Suma acestor remunărări depăşeşte un milion de lei. La începutul acestui an, au intrat în vigoare câteva modificări legislative, potrivit cărora în consiliile de administraţie (CA) ale instituţiilor de stat vor avea dreptul să fie incluşi nu numai funcţionari publici, cum era prevăzut anterior, dar şi demnitari. Experţii susţin că aceste amendamente au fost votate pentru a promova anumite interese.

31 ianuarie 2014
234
2013-2018

Achiziţii publice şi subvenţii pentru firmele familiei...

Firma familiei deputatului Ion Balan a câştigat recent un concurs public prin care va livra produse alimentare Departamentului dotări din cadrul Ministerului Apărării, contractul având valoarea totală de 110 mii de lei. Firma activează în domeniul agriculturii, iar doi ani în urmă, asociată cu alte câteva întreprinderi din localitate, inclusiv ale rudelor sale, a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de 350 de mii de dolari, bani care au fost investiţi în construirea unui depozit frigorific în satul Lingura din raionul Cantemir, localitatea de baştină a deputatului. Ion Balan spune că nu a influențat în nici un fel aceste tranzacții și s-a arătat revoltat că l-am întrebat despre ele.

22 mai 2017
481
2013-2018

CNI criticată: a clasat un caz evident de conflict de i...

La începutul acestui an, şefa Direcţiei Finanţe a Consiliului Raional (CR) Cahul și-a angajat fiica în structura pe care o conducea, iar a doua zi s-a transferat într-o altă direcție. Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu a văzut un conflict de interese în această situație, argumentând că mama a soluţionat conflictul, transferându-se în altă funcţie. Experţii anticorupție susţin însă că CNI a luat o decizie incorectă, întrucât este vădit interesul de a promova o rudă într-o funcție publică și, în plus, a fost încălcat și Codul Muncii.

22 august 2014
228