Magistratul demis Lilia Vasilevici se judecă pentru repunerea în funcție și cere despăgubiri pentru calomnie de la Ion Diacov

2013-2018 17 aprilie 2015 1274
Judecătoarea Lilia Vasilevici

Magistratul Judecătoriei Centru din municipiul Chișinău, Lilia Vasilevici, demisă la 3 martie prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a contestat la Curtea Supremă hotărârea de demitere și l-a acționat în judecată pe procurorul municipiului Chișinău, Ion Diacov, pentru că ar fi calomniat-o. Judecătoarea cere 160 de mii de lei despăgubiri morale și materiale. Acum jumătate de an, Diacov a declarat pentru mai multe instituții media că Lilia Vasilevici trebuie urmărită penal, întrucât a aplicat eronat un articol din lege și l-a eliberat din arest pe un inculpat suspectat de trafic de droguri, care apoi a dispărut și s-ar eschiva de la răspunderea penală.Lilia Vasilevici a declarat pentru Moldova Curată că într-adevăr a greșit când a aplicat articolul 90 din Codul Penal în cazul unui tânăr acuzat de trafic de droguri, Vitalie Ciornâi. Acest articol prevede suspendarea condiţionată a executării pedepsei în unele cazuri, însă suspendarea nu poate fi aplicată celor care au comis o infracţiune deosebit de gravă, așa cum a fost calificată cea comisă de Vitalie Ciornâi. Acesta a fost acuzat că a vândut unei persoane 1, 165 kg de marihuana. Lilia Vasilevici a emis sentința la 1 august 2013. După ce a stat 9 luni în arest, Ciornâi a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendarea pedepsei pe o perioadă de 4 ani și cu eliberarea chiar din sala de judecată. ”Având în vedere personalitatea inculpatului, care era la prima abatere, și învinuirea care este foarte slabă, am considerat că el trebuie recunoscut vinovat și trebuie condamnat, dar nu la privațiune de libertate. Când am emis sentința însă am scăpat momentul că el este învinuit în comiterea unei crime deosebit de grave. Dacă cantitatea de droguri e mai mare de un kilogram, deja crima se consideră deosebit de gravă. Mi s-a părut că pot aplica articolul 90 ”, spune acum Lilia Vasilevici.

Procurorul municipiului Chișinău, Ion Diacov, crede însă că judecătoarea nu ar fi greșit din întâmplare, de aceea a solicitat pornirea unui dosar penal pe numele ei, inclusiv pentru ca ancheta, prin mijloace speciale, să elucideze toate circumstanțele. Procurorul general însă, singurul care poate porni urmărirea penală pe numele judecătorilor, a emis o ordonanță de refuz. În schimb, procedura disciplinară pornită de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a soldat cu demiterea judecătoarei, la 3 martie 2015. Lilia Vasilevici a atacat decizia CSM și acum cauza se află în procedură la Curtea Supremă.

Ion Diacov: ”Susțin în continuare că Lilia Vasilevici trebuie pedepsită penal”

Ion Diacov afirmă însă că CSM i-a aplicat ilegal pedeapsa disciplinară sub formă de demisie. ”Pedeapsa trebuie să fie penală. Ea trebuie să răspundă penal. La noi problema problemei este că nu toată lumea este egală în fața legii. Și nu mai trebuie nicio reformă. Cerința de bază e să fie aplicată legea uniform”, a spus Ion Diacov pentru Moldova Curată.

Procurorul spune că i-a propus judecătoarei să ceară împreună, printr-un demers, procurorului general să-și anuleze ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale, tocmai pentru a fi pornită o cauză penală și astfel a elucida toate necunoscutele. ”Dacă ancheta, urmărirea penală, exercitată multilateral și obiectiv, va arăta că ea este curată, eu sunt gata să îmi cer scuze, nicio problemă”, mai spune procurorul capitalei.

În declarațiile făcute într-o conferința de presă din septembrie 2014, Ion Diacov sugera că Lilia Vasilevci ar fi acționat în acest dosar prin înțelegere cu un procuror adjunct al Chișinăului și că pentru eliberarea lui Ciornâi procurorilor li s-ar fi propus mită de 20-30 de mii de euro. Astfel, Diacov a sugerat că dacă procurorii au refuzat să ia mită, la judecătorie suma propusă pentru acest dosar ar fi trebuit să fie cu mult mai mare.

”De la Ion Diacov am aflat care e mărimea mitei în organele de drept”

Nu-l cunosc nici pe procurorul municipal și nici pe adjunctul lui. Nu am avut nicio înțelegere și nu am luat mită. Din declarațiile procurorului municipal am aflat și eu, și alții, care este mărimea mitei în organele de drept. Eu cred că am nimerit la mijloc în conflictul dintre Ion Diacov și adjunctul său”, spune, în replică, Lilia Vasilevici. Ea afirmă că profitând de greșeala pe care a comis-o, ”unele persoane” pe care le-a judecat - pe una a condamnat-o, iar în cazul alteia a examinat dosarul - se răzbună acum. ”Aceste persoane sunt acum foarte influente. Eu știu că ele folosesc această situație ca să se răzbune. Am prezentat dovezi în ședința de pe 15 aprilie de la Curtea Supremă. Una dintre aceste persoane a cerut de 5 ori Consiliului Superior al Magistraturii să fiu eliberată din funcție: din anul 2011 (peste 5 ani din data pronunțării sentinței) și până în decembrie 2014. La 8 iulie 2011 a fost respinsă propunerea de a fi aplicată sancțiunea disciplinară din motivul că faptele menționate nu constituiau abateri disciplinare. De aceea în contestație am indicat și acest punct - răzbunarea politică”, mai explică Lilia Vasilevici.

Ion Diacov: ”Am și alte probe”

La rândul său, Ion Diacov susține că judecătoarea nu a nimerit ”la mijloc”, ci ”într-un coș” cu adjunctul său pe care îl acuză de acțiuni neoneste. ”Eu am probe când spun asta. La conferința de presă nu am spus chiar tot, însă știu mult mai multe”, afirmă procurorul municipiului Chișinău.

Întrebată de Moldova Curată de ce nu a reacționat până acum, adică încă în 2013, când a fost acuzată pentru prima dată că l-a eliberat ilegal din arest pe Vitalie Ciornâi, apoi în septembrie 2014, când Ion Diacov a lansat acuzații în conferința de presă, judecătoarea a răspuns că nu a făcut-o pentru că procurorii și magistrații nu obișnuiesc să facă declarații în presă. ”Nu am reacționat până acum pentru că noi, judecătorii, suntem obișnuiți deja ca după emiterea unei sentințe una dintre părți să nu fie de acord și să se revolte. E firesc. Noi nu reacționăm. De aceea nu am reacționat nici la declarațiile lui Ion Diacov. Dar deja când văd că situația care mă înconjoară este de așa natură că pot fi eliberată din funcție, am hotărât că trebuie să mă apăr. Atât timp cât se vehicula că voi fi eliberată din funcție luam totul drept vorbe, eu lucrez de mult timp și nu e prima dată când se spune așa ceva și nu numai despre mine. Nu înțelegeam că aceste vorbe sunt reale și este deja și rezultat. Acum încerc să mă apăr”, explică Lilia Vasilevici.

În prezent judecătoarea se află în concediu de îngrijire a copilului, la care mai are dreptul timp de un an. Ea a solicitat acest concediu după ce CSM a decis să o demită. Dacă va câștiga procesul la Curtea Supremă de Justiție, Lilia Vasilevici ar putea fi repusă în funcție. Ea activează în sistemul judecătoresc din anul 1984, iar funcția de judecător o deține din 1996.

Viorica Manole


 

Procurorul municipiului Chișinău, Ion DiacovPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Clădire din Nucleul Istoric al Chișinăului, ”hăcuită” d...

Un edificiu din centrul capitalei, înscris în Registrul Monumentelor Istorice de categorie locală, este demolat în prezent, cu permisiunea autorităților, iar în locul lui se va ridica un bloc pentru oficii. Este vorba despre clădirea în care și-a avut anterior sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului, situată la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Alexei Șciusev. Deși legislația națională interzice ca edificiile cu statut de monument istoric să fie înstrăinate, prin derogare de la lege, clădirea a ajuns din proprietatea statului în proprietatea unor firme fondate de persoane cu afaceri în domeniul cărnii.

31 octombrie 2017
1756
2013-2018

Cumnata președintei raionului Rezina are vilă în munții...

Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina Eleonora Graur, și-a achiziționat în anul 2016 o pensiune în județul Suceava din România, destinație vestită în acea regiune montană. Alexandra este funcționar public la Agenția de Servicii Publice din Republica Moldova. Astfel, cu salariul de bugetar a reușit să-și cumpere pensiunea din inima munților, dar și să doneze bani în campania electorală a Partidului Democrat din Moldova (PDM), formațiune a cărei vicepreședintă este Eleonora Graur. Chiar dacă în orașul Rezina se vehiculează că vila-pensiune ar aparține, de fapt, familiei președintei raionului, Eleonora Graur a negat că ar avea vreo legătură cu această afacere.

17 aprilie 2018
1517
2013-2018

Terenurile forestiere arendate ilegal rămân în gestiune...

Ca şi în cazul achiziţiilor publice, contractele de arendă ale terenurilor forestiere încheiate în conflict de interese nu sunt anulate. Acest lucru se întâmplă deoarece atât Agenţia „Moldsilva”, care este una dintre părţile contractante, cât şi Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat conflictul de interese, nu au cerut în instanţă anularea actelor semnate ilegal, deşi legea le obligă să facă acest lucru. Unii experţi anticorupţie sunt de părere că atât timp cât instituţiile statului nu doresc să muncească, avem situaţia în care terenuri forestiere, proprietate a statului, să fie arendate în mod intenționat ilegal, fără ca cineva să fie sancţionat.

22 septembrie 2015
1407
2013-2018

ELECTORALA 2019. Socialistul Petru Corduneanu refuză să...

Deputatul Petru Corduneanu (55 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat recent că va candida la parlamentare  pe circumscripția uninominală Hâncești, refuză să răspundă la întrebări legate de averile sale și banii pe care i-a donat partidului în ultimele campanii electorale. El nu a răspuns la întrebările expediate prin mail, iar la telefon a declarat reporterului Moldova Curată că va vedea mai întâi dacă statutul său de deputat îi permite să răspundă la acele întrebări. Ulterior, timp de câteva zile, nu a mai răspuns la apeluri.

05 noiembrie 2018
1775
2013-2018

Ziarul CUVÂNTUL: SECRETE COMERCIALE sau Cum autorităţil...

O companie din Chișinău ar fi schimbat ușile și ferestrele la școlile și grădinițele din Rezina doar pe hârtie. Asta, după ce a câștigat o licitație publică de efectuare a lucrărilor într-un proiect ambițios de eficientizare a energiei termice al Consiliului Raional. Suma contractului: peste 18 mln de lei (!) În realitate, lucrările fie au fost realizate parțial în cadrul altor proiecte, fie nu au fost făcute defel. Președinta raionului, refuză să ne dea explicațiile de rigoare, făcând trimitere la "secretul comercial", deși în joc sunt puși bani publici.

16 februarie 2018
1487
2013-2018

Primăria Chișinău, acuzată că a plătit salariu unui fun...

Primăria Chișinău este acuzată că ar fi prejudiciat bugetul public cu circa 350 de mii de lei, pe care i-a plătit drept salariu și cheltuieli de deplasare unei angajate care nu se afla în țară. Este vorba despre Gabriela Ciumac, șefa Direcției relații externe, cooperare regională și integrare europeană din cadrul Primăriei. Aceasta își ridica salariul chiar dacă de facto, nu era la serviciu și activa în calitate de ofițer de credite la Banca Europeană de Investiții (BEI) din Luxembourg. Acum Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanțelor cere municipalității returnarea banilor în visteria publică.

07 februarie 2016
1152