Magistratul demis Lilia Vasilevici se judecă pentru repunerea în funcție și cere despăgubiri pentru calomnie de la Ion Diacov

2013-2018 17 aprilie 2015 1042
Judecătoarea Lilia Vasilevici

Magistratul Judecătoriei Centru din municipiul Chișinău, Lilia Vasilevici, demisă la 3 martie prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a contestat la Curtea Supremă hotărârea de demitere și l-a acționat în judecată pe procurorul municipiului Chișinău, Ion Diacov, pentru că ar fi calomniat-o. Judecătoarea cere 160 de mii de lei despăgubiri morale și materiale. Acum jumătate de an, Diacov a declarat pentru mai multe instituții media că Lilia Vasilevici trebuie urmărită penal, întrucât a aplicat eronat un articol din lege și l-a eliberat din arest pe un inculpat suspectat de trafic de droguri, care apoi a dispărut și s-ar eschiva de la răspunderea penală.



Lilia Vasilevici a declarat pentru Moldova Curată că într-adevăr a greșit când a aplicat articolul 90 din Codul Penal în cazul unui tânăr acuzat de trafic de droguri, Vitalie Ciornâi. Acest articol prevede suspendarea condiţionată a executării pedepsei în unele cazuri, însă suspendarea nu poate fi aplicată celor care au comis o infracţiune deosebit de gravă, așa cum a fost calificată cea comisă de Vitalie Ciornâi. Acesta a fost acuzat că a vândut unei persoane 1, 165 kg de marihuana. Lilia Vasilevici a emis sentința la 1 august 2013. După ce a stat 9 luni în arest, Ciornâi a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendarea pedepsei pe o perioadă de 4 ani și cu eliberarea chiar din sala de judecată. ”Având în vedere personalitatea inculpatului, care era la prima abatere, și învinuirea care este foarte slabă, am considerat că el trebuie recunoscut vinovat și trebuie condamnat, dar nu la privațiune de libertate. Când am emis sentința însă am scăpat momentul că el este învinuit în comiterea unei crime deosebit de grave. Dacă cantitatea de droguri e mai mare de un kilogram, deja crima se consideră deosebit de gravă. Mi s-a părut că pot aplica articolul 90 ”, spune acum Lilia Vasilevici.

Procurorul municipiului Chișinău, Ion Diacov, crede însă că judecătoarea nu ar fi greșit din întâmplare, de aceea a solicitat pornirea unui dosar penal pe numele ei, inclusiv pentru ca ancheta, prin mijloace speciale, să elucideze toate circumstanțele. Procurorul general însă, singurul care poate porni urmărirea penală pe numele judecătorilor, a emis o ordonanță de refuz. În schimb, procedura disciplinară pornită de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a soldat cu demiterea judecătoarei, la 3 martie 2015. Lilia Vasilevici a atacat decizia CSM și acum cauza se află în procedură la Curtea Supremă.

Ion Diacov: ”Susțin în continuare că Lilia Vasilevici trebuie pedepsită penal”

Ion Diacov afirmă însă că CSM i-a aplicat ilegal pedeapsa disciplinară sub formă de demisie. ”Pedeapsa trebuie să fie penală. Ea trebuie să răspundă penal. La noi problema problemei este că nu toată lumea este egală în fața legii. Și nu mai trebuie nicio reformă. Cerința de bază e să fie aplicată legea uniform”, a spus Ion Diacov pentru Moldova Curată.

Procurorul spune că i-a propus judecătoarei să ceară împreună, printr-un demers, procurorului general să-și anuleze ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale, tocmai pentru a fi pornită o cauză penală și astfel a elucida toate necunoscutele. ”Dacă ancheta, urmărirea penală, exercitată multilateral și obiectiv, va arăta că ea este curată, eu sunt gata să îmi cer scuze, nicio problemă”, mai spune procurorul capitalei.

În declarațiile făcute într-o conferința de presă din septembrie 2014, Ion Diacov sugera că Lilia Vasilevci ar fi acționat în acest dosar prin înțelegere cu un procuror adjunct al Chișinăului și că pentru eliberarea lui Ciornâi procurorilor li s-ar fi propus mită de 20-30 de mii de euro. Astfel, Diacov a sugerat că dacă procurorii au refuzat să ia mită, la judecătorie suma propusă pentru acest dosar ar fi trebuit să fie cu mult mai mare.

”De la Ion Diacov am aflat care e mărimea mitei în organele de drept”

Nu-l cunosc nici pe procurorul municipal și nici pe adjunctul lui. Nu am avut nicio înțelegere și nu am luat mită. Din declarațiile procurorului municipal am aflat și eu, și alții, care este mărimea mitei în organele de drept. Eu cred că am nimerit la mijloc în conflictul dintre Ion Diacov și adjunctul său”, spune, în replică, Lilia Vasilevici. Ea afirmă că profitând de greșeala pe care a comis-o, ”unele persoane” pe care le-a judecat - pe una a condamnat-o, iar în cazul alteia a examinat dosarul - se răzbună acum. ”Aceste persoane sunt acum foarte influente. Eu știu că ele folosesc această situație ca să se răzbune. Am prezentat dovezi în ședința de pe 15 aprilie de la Curtea Supremă. Una dintre aceste persoane a cerut de 5 ori Consiliului Superior al Magistraturii să fiu eliberată din funcție: din anul 2011 (peste 5 ani din data pronunțării sentinței) și până în decembrie 2014. La 8 iulie 2011 a fost respinsă propunerea de a fi aplicată sancțiunea disciplinară din motivul că faptele menționate nu constituiau abateri disciplinare. De aceea în contestație am indicat și acest punct - răzbunarea politică”, mai explică Lilia Vasilevici.

Ion Diacov: ”Am și alte probe”

La rândul său, Ion Diacov susține că judecătoarea nu a nimerit ”la mijloc”, ci ”într-un coș” cu adjunctul său pe care îl acuză de acțiuni neoneste. ”Eu am probe când spun asta. La conferința de presă nu am spus chiar tot, însă știu mult mai multe”, afirmă procurorul municipiului Chișinău.

Întrebată de Moldova Curată de ce nu a reacționat până acum, adică încă în 2013, când a fost acuzată pentru prima dată că l-a eliberat ilegal din arest pe Vitalie Ciornâi, apoi în septembrie 2014, când Ion Diacov a lansat acuzații în conferința de presă, judecătoarea a răspuns că nu a făcut-o pentru că procurorii și magistrații nu obișnuiesc să facă declarații în presă. ”Nu am reacționat până acum pentru că noi, judecătorii, suntem obișnuiți deja ca după emiterea unei sentințe una dintre părți să nu fie de acord și să se revolte. E firesc. Noi nu reacționăm. De aceea nu am reacționat nici la declarațiile lui Ion Diacov. Dar deja când văd că situația care mă înconjoară este de așa natură că pot fi eliberată din funcție, am hotărât că trebuie să mă apăr. Atât timp cât se vehicula că voi fi eliberată din funcție luam totul drept vorbe, eu lucrez de mult timp și nu e prima dată când se spune așa ceva și nu numai despre mine. Nu înțelegeam că aceste vorbe sunt reale și este deja și rezultat. Acum încerc să mă apăr”, explică Lilia Vasilevici.

În prezent judecătoarea se află în concediu de îngrijire a copilului, la care mai are dreptul timp de un an. Ea a solicitat acest concediu după ce CSM a decis să o demită. Dacă va câștiga procesul la Curtea Supremă de Justiție, Lilia Vasilevici ar putea fi repusă în funcție. Ea activează în sistemul judecătoresc din anul 1984, iar funcția de judecător o deține din 1996.

Viorica Manole


 

Procurorul municipiului Chișinău, Ion Diacov



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Viceminiştri cu remunerări triple

În anul 2012, opt actuali viceminiştri au primit onorarii grase, deoarece au reprezentat statul în societăţi şi întreprinderi. Suma acestor remunărări depăşeşte un milion de lei. La începutul acestui an, au intrat în vigoare câteva modificări legislative, potrivit cărora în consiliile de administraţie (CA) ale instituţiilor de stat vor avea dreptul să fie incluşi nu numai funcţionari publici, cum era prevăzut anterior, dar şi demnitari. Experţii susţin că aceste amendamente au fost votate pentru a promova anumite interese.

31 ianuarie 2014
1219
2013-2018

ADEVĂRUL: Cine este enigmaticul milionar moldovean, inv...

Una dintre companiile ruseşti din grupul care a preluat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău este controlată de un multimilionar originar din Republica Moldova. El are afaceri în domeniul transportului feroviar şi nu este exclus să aibă planuri şi pentru Calea Ferată din Moldova.

15 octombrie 2013
1040
2013-2018

Şeful Direcţiei Educaţie Buiucani: milioane pe conturi...

Șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, are o serie de proprietăți trecute pe numele fiicelor sale, iar pe conturile sale bancare s-au aflat anul trecut milioane de lei. Fiicele sale, acum persoane majore, au fost împroprietărite încă de pe vremea când aveau 5 şi, respectiv, 10 ani. Iar la maturitate, adică la vârsta de 17 si 22 de ani, s-au mai ales cu câte un apartament cu 4 camere, ambele într-un bloc nou din Centrul Chișinăului. Acum, Ion Vrânceanu este una dintre cele trei persoane care au dosare penale deschise în baza unui articol nou din legislația moldovenească - ”îmbogățire ilicită”.  El este suspendat din funcție pe durata anchetei, însă se judecă pentru restabilire.

12 martie 2015
938
2013-2018

Un contract în valoare de 44 de mii de euro semnat într...

Curtea Supremă de Justiţie a decis: Mihail Stratan a admis intenţionat un conflict de interese atunci când Agenţia pe care o conducea a ales drept câştigătoare a unei licitaţii o firmă a familiei directorului. Firma s-a angajat să ofere Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE) echipament în valoare de peste 44 de mii de euro. Cu trei ani în urmă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Stratan a admis un conflict de interese, iar acum Curtea Supremă a confirmat. Succesoarea CNI, ANI, poate cere în instanţă anularea contractului.

13 ianuarie 2017
1290
2013-2018

Milioane de lei ”conservate” în sistemul de canalizare...

Timp de doi ani, Primăriei comunei Dănceni din raionul Ialoveni i-au fost alocate peste 6,6 milioane de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru construcția sistemului de epurare și canalizare. Milioanele zac însă în pământ, fiind instalate doar țevile. Autoritățile Publice Locale (APL) din Dănceni spun că sistemul va fi funcțional când se vor găsi resursele necesare pentru finalizare, adică încă 15 milioane de lei. Între timp, Primăria Dănceni, dar și firma care s-a angajat să construiască sistemul, ”SRL “Levprocons”, sunt în atenția procurorilor anticorupție, ambele fiind învinuite de organizarea unui concurs public fictiv.

23 aprilie 2018
1938
2013-2018

Primăria rudelor la Bogzești

Primarul comunei Bogzești din raionul Telenești lucrează, atât la primărie, cât și în consiliu, cu rudele sale: soră, cumnat, fin, naș. Unii dintre ei lucrează, în același timp, și la firmele primarului. În anul 2016 Comisia Națională de Integritate a constatat situație de conflict de interese în privința primarului și surorii sale, Aurelia Sclifos, care este contabilă-șefă la Primărie. Cu toate acestea, primarul (reprezentant al PDM) nu a fost amendat și conflictul nu a fost soluționat. Cei doi continuă să lucreze împreună. Vasile Ozun a refuzat să ne comenteze această situație, iar sora și cumnatul său s-au supărat că abordăm subiectul, spunând că primarul face multe lucruri bune pentru sat. 

12 octombrie 2018
2513