Judecător de la Comrat: Firme nedeclarate și o piață comercială cumpărată de la un fost deputat PLDM

2013-2018 26 martie 2018 1210

Magistratul Valeriu Hudoba de la Judecătoria Comrat a evitat să raporteze în ultima sa declarație de avere disponibilă, cea pentru 2016, două firme fondate de soția sa. Una dintre cele două afaceri administrează o piață comercială din Comrat, pe care judecătorul a procurat-o acum aproape doi ani, de la un fost deputat liberal-democrat, în prezent consilier municipal în cel mai mare oraș din Găgăuzia. Valeriu Hudoba nu a indicat venitul încasat din darea în locațiune a spațiilor de pe teritoriul pieței, motivând că veniturile ajung în conturile firmei și nu direct în cele ale familiei sale. În același timp, judecătorul nu a raportat și un apartament de 50 de metri pătrați, unde este înscris încă din 1999.



Valeriu Hudoba a devenit judecător în iulie 2016, după ce anterior a fost procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, apoi procuror adjunct interimar al Procuraturii UTA Gagauz-Yeri. Chiar dacă în ultimii cinci ani a activat doar în instituțiile de drept, magistratul a reușit să-și procure în credit un apartament de 80 de metri pătrați, pentru care ar fi achitat puțin peste 21 de mii de euro în doi ani, un teren și mai multe încăperi nelocative. În 2015 judecătorul a intrat în posesia unui spațiu de 80 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de circa 100 de mii de lei. Spațiul respectiv este amplasat într-o piață din orașul Comrat, unde Ala Hudoba, soția magistratului, are două magazine în care comercializează încălțăminte sub marca Bianko. Un an mai târziu, în iunie 2016, judecătorul a devenit proprietarul unui teren de 25 de ari și al construcțiilor aflate pe el, cu o suprafață totală de 652 de metri pătrați. Valoarea cadastrală totală a terenului și a construcțiilor este de peste 2,7 milioane de lei.

Tranzacția cu fostul deputat liberal-democrat și firmele nedeclarate ale soției

Terenul și cele 11 construcții reprezintă de fapt una dintre cele două piețe comerciale din Comrat, numită de localnici Piața Bugeac. Aceasta a fost cumpărată de la compania Nezerant SRL, fondată de soții Ludmila și Petru Vlah. Petru Vlah este ex-deputat PLDM în legislativul precedent, în prezent consilier municipal la Comrat. Tranzacția în valoare de peste 2,7 milioane de lei figurează în declarația de avere și interese pentru 2016 a lui Valeriu Hudoba, la capitolul datorii. Astfel, judecătorul a împrumutat 1,7 milioane de lei de la Eximbank, pe care trebuie să-i întoarcă până în 2021, cu un procent de 16 la sută. O altă sumă, egală cu 1,07 milioane de lei, trebuie restituită tot până în 2021 companiei Nezerant SRL. În ambele cazuri debitor figurează compania Miverd SRL, pe numele căreia și sunt înscrise terenul și construcțiile. Magistratul a raportat și calitatea de director a soției în cadrul acestei companii, precum și salariul de 12 mii de lei, încasat de aceasta în 2016. El a evitat însă să indice faptul că Ala Hudoba este și fondatoarea firmei respective. Miverd SRL a fost înființată în septembrie 2011 de Ion Moraru, tatăl Alei, iar în aprilie 2016, afacerea a fost trecută pe numele acesteia. Compania, care este înregistrată în casa părintească a Alei Hudoba, are mai multe genuri de activitate, între care închirierea şi exploatarea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii, comerţul cu ridicata al îmbrăcămintei şi încălţămintei și altele. În mai 2016, soția judecătorului a înființat încă o firmă, cu aceleași genuri de activitate, înregistrată de asemenea în casa părinților ei, Asvini SRL. Nici această companie nu figurează în declarația de avere și interese a judecătorului Valeriu Hudoba. Și în Piața Bugeac sunt amplasate mai multe magazine ale familiei Hudoba în care e comercializată încălțăminte. În același timp, pe teritoriul Pieței Bugeac mai există cel puțin un spațiu înregistrat pe numele soției omului legii, care nu a fost trecut în declarația de avere. O altă încăpere a fost trecută pe numele lui Ion Moraru, socrul magistratului. În același timp, un apartament de 50 de metri pătrați, înscris pe numele lui Valeriu Hudoba, de asemenea nu figurează în declarația lui de avere.

Explicațiile lui Valeriu Hudoba

Chiar dacă soția sa deține afaceri în comerț, administrează o piață comercială, unde oferă în chirie încăperi, și face publicitate pe rețelele de socializare unde apar poze cu amplasarea exactă pe hartă a magazinelor unde comercializează încălțăminte sub marca Bianko, magistratul nu indică în declarația de avere nici dividende, nici venituri încasate din darea în locațiune a spațiilor respective. L-am contactat pe Valeriu Hudoba pentru a obține un comentariu și pentru a afla cum va reuși să-și stingă datoriile din salariul de judecător. Redăm mai jos dialogul.

V.H. Eu dacă sincer nici nu știam despre datoriile respective...
M.C. Dvs le-ați indicat în declarația de avere.
V.H. Am indicat când soția mea mi-a spus că este... Nici despre firmele respective nu știam.
M.C. Dvs ați indicat că ea e director la firma Miverd SRL, dar nu ați indicat că este și fondator.
V.H. Păi vă spun. Eu am indicat ce am știut.
M.C. Dvs nu ați știut că soția dvs a cumpărat o piață?
V.H. ... (Tăcere)
M.C. Dvs ați indicat terenul și construcțiile respective, dar nu și veniturile încasate din darea lor în locațiune.
V.H. Tot despre ce am știut eu și ceea ce a fost procurat am indicat în declarație.
M.C. Și nu ați încasat venituri din darea în locațiune a spațiilor?
V.H. Eu nu știu. Poate firma a avut venituri, dar nu eu am avut venituri. Banii nu au intrat în bugetul familiei mele, au intrat în bugetul firmei respective, care are și cheltuieli... eu nu am treabă cu firma asta. Da, soția mea e fondatoare și ea răspunde de firmă. Dar eu ceea ce am știut și ceea ce am primit am indicat în declarație.

Despre apartamentul pe care nu l-a raportat, magistratul ne-a spus că ar aparține mamei lui și chiar dacă el are acolo viză de reședință, locuința nu se află în proprietatea sa. Ulterior, Valeriu Hudoba a revenit cu un apel și s-a interesat de ce scriem un articol anume despre el. Judecătorul a ținut să precizeze că a declarat tot ce a obținut soția sa. „Toate cheltuielile și veniturile obținute de firmă au fost raportate la FISC”, a subliniat judecătorul. El a adăugat că a completat declarația sa de avere din spusele soției și nu știa nimic despre calitatea de fondator pe care aceasta o are în cele două companii, chiar dacă un minut mai devreme a confirmat că soția sa e fondatoare și răspunde de firmele respective.

Reprezentant ANI: „Judecătorul era obligat să declare firmele”

Eugeniu Vițu, șeful serviciului comunicare din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), ne-a declarat că Valeriu Hudoba era obligat să raporteze firmele fondate de soția sa, ca interese ale acesteia. Cât despre veniturile obținute de firmele respective, sintagma „beneficiar efectiv” este interpretativă, potrivit unor surse din cadrul ANI. „Potrivit legii, suntem obligați să declarăm, în calitate de beneficiar efectiv, veniturile obținute de firmele în care suntem fondatori. Dar, să nu uităm că mai există și Legea cu privire la antreprenoriat și în cazul ăsta veniturile nu sunt ale soției sau ale soțului, ci ale întreprinderii. Profitul firmei, la decizia fondatorului, urmează a fi redistribuit sau reinvestit în capitalul statutar sau îl obține sub formă de dividende. Dacă îl obține sub formă de dividende, e obligat să declare venitul, însă în cazul în care nu obține dividende, venitul firmei se impozitează și nu are obligația să-l declare”, au precizat surse din cadrul ANI.

Mariana Colun

Această investigație apare în cadrul Proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Amplasarea magazinelor în Piața Bugeac, în care Ala Hudoba comercializează încălțăminte



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Ziarul de Gardă: Firmele offshore şi afacerile de famil...

Firmele familiei Lazăr au oferit mai multe servcii contra plată instituţiilor de stat, inclusiv Ministerului Economiei, CCCEC-ului, Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Recent, firma „Tatra-Bis” SRL, fondatoarea căreia este şi Tatiana Lazăr, soţia viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, a fost desemnată câştigătoarea unui tender, oferind logistica necesară unui eveniment organizat de Ministerul Economiei şi de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

23 decembrie 2013
933
2013-2018

Terenurile forestiere arendate ilegal rămân în gestiune...

Ca şi în cazul achiziţiilor publice, contractele de arendă ale terenurilor forestiere încheiate în conflict de interese nu sunt anulate. Acest lucru se întâmplă deoarece atât Agenţia „Moldsilva”, care este una dintre părţile contractante, cât şi Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat conflictul de interese, nu au cerut în instanţă anularea actelor semnate ilegal, deşi legea le obligă să facă acest lucru. Unii experţi anticorupţie sunt de părere că atât timp cât instituţiile statului nu doresc să muncească, avem situaţia în care terenuri forestiere, proprietate a statului, să fie arendate în mod intenționat ilegal, fără ca cineva să fie sancţionat.

22 septembrie 2015
1257
2013-2018

Magistratul Sergiu Arnăut are pe conturi sume care depă...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut, ajuns în trecut în atenția CNI și a procurorilor anticorupție pentru nedeclararea casei în care locuiește, a declarat pentru anul trecut, 2016, sume de bani care depășesc veniturile sale legale. Arnăut ridică atât salariu, cât și pensie, însă nici cumulate, aceste venituri nu ajung la mărimea sumei de pe conturile sale. Solicitat să explice proveniența banilor, judecătorul a evitat răspunsul, însă ne-a sugerat să nu „interpretăm eronat”.

11 iulie 2017
951
2013-2018

Firmele șefului secției construcții Telenești, favorite...

Bugetul raionului Telenești este o sursă continuă de venituri pentru firmele unor consilieri locali, primari din raion sau angajați ai administrației raionale. În domeniul construcțiilor și reparației de clădiri și cel al reparației drumurilor un segment aparte din licitațiile publice revine firmelor ce aparțin familiei șefului secției construcții, Iacob Stegărescu. Două întreprinderi ale familiei acestuia, „Maristecons” și „Prodpan”, câștigă în mod constant contracte de prestare a serviciilor, fie la primăriile din raion, fie la diferite instituții de stat subordonate Consiliului Raional. Iacob Stegărescu, chiar dacă nu face parte din comisiile de concurs în procesul de achiziții, este persoana care întocmește/avizează planurile anuale de reparații și autorizează lucrările. 

26 aprilie 2018
1378
2013-2018

Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii primă...

Firma soției primarului orașului Ungheni a făcut vânzări de sute de mii de lei în ultimii ani datorită contractelor de achiziții încheiate cu Primăria. Firma, din care Alexandru Ambros a ieșit când a obținut mandatul de primar, cedând soției partea sa din afacere, a livrat administrației locale achiziții de birou și alte mărfuri. 

14 august 2014
1684
2013-2018

Comuna Ignăţei are un primar nou

După şapte luni de la pronunţarea unei decizii definitive de către Curtea de Apel (CA) Chişinău prin care primarul comunei Ignăţei din raionul Rezina, Ion Balan, a fost revocat din funcţie, Consiliul local s-a conformat hotărârii instanţei. Din 27 martie, această localitate este condusă de primarul-interimar  Teodosie Safaler, şeful sectorului local de poliţie.

02 aprilie 2015
1491