Instanța de judecată a decis comasarea dosarelor fotojurnalistului Constantin Grigoriță împotriva Președinției și a lui Igor Dodon

După mai multe amânări, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis comasarea dosarelor fotojurnalistului Constantin Grigoriță privind îngrădirea accesului la informație contra lui Igor Dodon și contra Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Decizia vine după ce examinarea în fond a cauzei a fost amânată de patru ori. Conform deciziei semnată de președinta ședinței, judecătoarea Speranța Clima, posibilitatea de conexare și examinare în aceeași procedură a dosarelor este ”oportună datorită faptului că necesită aplicarea aceleiași proceduri de soluționare, implică participarea acelorași părți, au la bază aceleași probe, iar conexarea lor va contribui la examinarea rapidă și justă a litigiilor.”
Fotojurnalistul Constantin Grigoriță, care este și membru al Asociației Presei Independente (API), a depus plângere împotriva Președintelui în luna iulie 2017, atunci când i-a fost îngrădit accesul la o conferință de presă susținută de șeful statului.
”Sperăm că justiția își va face meseria corect și va obliga Președinția să ofere acces la informații și la evenimente tuturor contribuabililor la bugetul acestui stat, fără discriminări, excepții sau selecții”, a precizat Constantin Grigoriță pentru API. ”Instanța a acceptat demersul nostru urmând a fi examinată chestiunea conexării dosarelor. Așteptăm să fim citați pentru următoarea ședință”, a explicat avocatul lui Grigoriță, Vitalie Zama.
În vara anului 2017, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la câteva zile după o întâlnire a lui Igor Dodon cu șeful regimului separatist de la Tiraspol, Constantin Grigoriță l-a întrebat pe Dodon cum poate să se închine în fața agresorului. De atunci, jurnalistul nu a mai fost lăsat să participe la evenimentele publice cu participarea șefului statului.
Solicitat de jurnaliști, Anatol Ciobanu, avocatul lui Igor Dodon, a declarat că Grigoriță nu a fost lăsat să participe la evenimente din motive ce țin de procedură, invocând lipsa spațiului sau că fotoreporterul nu s-ar fi înregistrat din timp la evenimente.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
“Imperiul lui Gofman”, cu proprietăţi ieftine
Legislaţia actuală cu privire la declararea averii conţine reglementări lacunare în ce priveşte modul de indicare a valorii bunurilor, iar acest lucru permite funcţionarilor să indice preţuri mult mai mici chiar şi decât cele indicate în actele cadastrale. Astfel, legea prevede declararea valorii contractuale doar a bunurilor imobile neevaluate cadastral, însă unele persoane indică în formularul declaraţiei costul acestor proprietăţi, chiar dacă ele sunt înregistrate la Agenția Relații Funciare și Cadastru. Aşa a procedat şi Mihail Gofman, fostul șef adjunct al Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție. El a indicat valori foarte mici ale imobilelor în raport cu estimările prezentate de Agenția Relații Funciare și Cadastru, iar asta a făcut ca CNI să claseze dosarul de verificare a lui Mihail Gofman.
Un incident școlar a scos la iveală un conflict de inte...
Un incident produs la şcoala din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, condusă de soția primarului din localitate, a scos la iveală și alte ”păcate” ale familiei funcționarului public. Astfel, directoarea Angela Comendant ar fi îmbrâncit o elevă, iar procurorii care au început să investigheze cazul au descoperit că, în școală, o firmă deţinută de primar şi soţia sa comercializa produse alimentare. Pe numele directoarei, care respinge toate acuzațiile, și, între timp, a decis să demisioneze, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea intenționată a situației de serviciu. La rândul său, primarul spune că nu a avut loc niciun abuz sau conflict de interese, intrucât el nu a participat la selectarea firmei care urma să vândă chifle copiilor, iar totul ar fi o răfuială pusă la cale de o colegă de partid.
Aici așteptăm comentariul tău!