„Poşta Moldovei”, obligată de instanţă să ofere acces la informaţia de interes public

Arhiva 28 septembrie 2016 1199
Imagine simbol

Asociaţia Presei Independente (API) a câştigat un proces de judecată cu Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei”, care a blocat accesul la informaţia de interes public. Instanţa de fond a obligat Întreprinderea să ofere informaţia referitoare la tenderele organizate pe parcursul anilor 2014-2016. Hotărârea judecăţii este cu drept de atac.



În aprilie 2016, API a cerut de la ÎS „Poşta Moldovei” informaţii despre firmele care au prestat servicii de construcţie, renovare, reabilitare şi modernizare a oficiilor poştale din ţară. De asemenea, API a cerut să fie informată despre sumele de bani care au fost investite pentru renovarea tuturor oficiilor poştale din ţară în perioada ianuarie 2014 - martie 2016. Serghei Nastas, directorul general al ÎS „Poşta Moldovei”, a refuzat să ofere informaţia de interes public, motivându-şi refuzul astfel: „Chiar şi în ipoteza în care instituţia ar cădea sub incidenţa actului normativ nominalizat, informaţia solicitată nu ar putea fi furnizată, dat fiind faptul că aceasta ţine de domeniul de administrare, finanţe, iar prin prisma art.7, alin.2) al Legii privind accesul la informaţie, nu este permisă divulgarea informaţiilor ce ţin de administrare, finanţe, care ar putea aduce la atingerea intereselor întreprinderii”.

În răspunsul la cererea API se mai invocă motivul că informaţia cerută conţine date cu caracter comercial şi se insistă că „Poşta Moldovei” nu ar fi furnizor de informaţii publice, în conformitate cu prevederile Legii privind accesul la informaţie. Instituţia a mai motivat că Asociaţia Presei Independente nu poate fi solicitant de informaţie, deoarece este organizaţie neguvernamentală.

Avocatul Vitalie Zama, care a reprezentat API în instanţă, a declarat că ÎS “Poşta Moldovei” este obligată să furnizeze informaţii despre activitatea ei, deoarece prestează servicii publice. “Informaţia cerută poate conţine date cu caracter comercial, însă în acest caz instituţia trebuia să depersonalizeze aceste date şi să ofere informaţia” a menţionat avocatul.

La 28 septembrie curent, Judecătoria Centru din municipiul Chişinău, i-a dat câştig de cauză API, argumentând că ÎS “Poşta Moldovei” a încălcat dreptul de acces la informaţie. Prin decizia sa, instanţa de fond a obligat “Poşta Moldovei” să-i furnizeze informaţia solicitată.

Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Chişinău în decurs de 30 de zile.

ÎS „Poşta Moldovei” mai presus de lege?

Menţionăm că acum şapte ani, API a avut un alt litigiu de judecată cu “Poşta Moldovei” privind blocarea accesului la informaţie. În anul 2009, API a solicitat “bilanţul contabil al Întreprinderii de Stat “Poşta Moldovei” pentru anul 2007 şi rapoartele statistice trimestriale pentru trimestrele I şi II ale anului 2008”. Atunci „Poşta Moldovei” de asemenea a refuzat să ofere informaţia solicitată. În cele din urmă, API a obţinut câştig de cauză la Curtea Supremă de Justiţie, însă nici chiar după pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile, Întreprinderea nu a oferit informaţia solicitată. Petru Macovei, director executiv al API, a menţionat că abia după ce Guvernul de atunci a fost informat despre această situaţie, „Poşta Moldovei” s-a conformat deciziei de judecată.

Legea cu privire la accesul la informaţie prevede că furnizorul de informaţii este obligat să asigure informarea activă, corectă şi la timp a cetăţenilor asupra chestiunilor de interes public şi asupra problemelor de interes personal, dar şi să garanteze liberul acces la informaţie.

Actul legislativ mai stipulează că printre furnizorii de informaţii sunt şi persoanele juridice care, în baza legii sau a contractului cu autoritatea publică ori instituţia publică, sunt abilitate cu gestionarea unor servicii publice şi culeg, selectează, posedă, păstrează, dispun de informaţii oficiale.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Un procuror a rămas fără funcție din cauză că a încerca...

Procurorul din Procuratura sectorului Râșcani al municipiul Chișinău, Oleg Oală, a fost demis acum câteva zile pentru o serie de abateri disciplinare. Printre acestea - faptul că ar fi încercat să înfluențeze, din poziția sa de procuror, asupra administrației S.A. ”Autogara Nord” să favorizeze circulația a două microbuze de pe ruta Chișinău-Bălți, deținute de soția sa. Procurorul a confirmat că soția sa deține două vehicole de model Mercedes Sprinter, pe care le dă în arendă Întreprinderii de Stat ”Servicii Transport Auto”, dar a afirmat că nu a solicitat avantaje.

01 octombrie 2015
1533
Arhiva

Deputatul Grigore Repeșciuc a acumulat zeci de mii de l...

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc, acum degrevat deoarece candidează la un nou mandat de primar al orașului Căușeni, s-a pomenit acționat in judecată de către Intreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ nr. 15 din Chișinău, pentru neplata datoriilor la utilități. Datoria a ajuns la peste 40 de mii de lei, ne-a spus jurista Intrepinderii, iar prima ședință de judecată in acest litigiu ar urma să aibă loc pe 30 octombrie 2019. De cealaltă parte, Grigore Repeșciuc spune că a aflat de la noi despre aceste datorii.

14 octombrie 2019
1501
Arhiva

Un incident școlar a scos la iveală un conflict de inte...

Un incident produs la şcoala din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, condusă de soția primarului din localitate, a scos la iveală și alte ”păcate” ale familiei funcționarului public. Astfel, directoarea Angela Comendant ar fi îmbrâncit o elevă, iar procurorii care au început să investigheze cazul au descoperit că, în școală, o firmă deţinută de primar şi soţia sa comercializa produse alimentare. Pe numele directoarei, care respinge toate acuzațiile, și, între timp, a decis să demisioneze, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea intenționată a situației de serviciu. La rândul său, primarul spune că nu a avut loc niciun abuz sau conflict de interese, intrucât el nu a participat la selectarea firmei care urma să vândă chifle copiilor, iar totul ar fi o răfuială pusă la cale de o colegă de partid.

22 aprilie 2014
1416
Arhiva

Niciun minister nu a sesizat CNA cu privire la cazuri d...

Corupţia a constituit o preocupare permanentă pe plan intern, fapt care a impus autorităţile publice şi diverse grupuri sociale active să promoveze procese şi mecanisme de prevenire şi de combatere a fenomenului. Acestea au pornit de la declaraţii generale formulate în discursuri şi în alte intervenţii publice ale oficialilor de cel mai înalt rang şi au continuat prin campanii de educare civică şi de propagare a intoleranţei faţă de acest fenomen.

05 martie 2014
1011
Arhiva

Procurorul General a sesizat CNI să verifice averea pro...

La 25 februarie curent, la un post de televiziune a fost difuzat un reportaj despre luxul în care trăieşte procurorul adjunct al sectorului Buiucani din capitală, Elena Neaga. În reportaj este menţionat că familia procurorului deţine  o casă cu trei nivele în centrul oraşului Străşeni. Pe un site de socializare, Elena Neaga a postat mai multe fotografii unde îşi etalează bunurile. Procurorul General a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) pentru a verifica averea familiei Neaga.

27 februarie 2014
1012
Arhiva

Profil candidat: Dorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă are două dosare penale active și se află sub control judiciar. În primul caz este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, iar în al doilea - de depășirea atribuțiilor de serviciu. Chirtoacă respinge acuzațiile, se declară nevinovat și susține că dosarele sunt politice.

31 ianuarie 2019
1358