„Poşta Moldovei”, obligată de instanţă să ofere acces la informaţia de interes public

Arhiva 28 septembrie 2016 363
Imagine simbol

Asociaţia Presei Independente (API) a câştigat un proces de judecată cu Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei”, care a blocat accesul la informaţia de interes public. Instanţa de fond a obligat Întreprinderea să ofere informaţia referitoare la tenderele organizate pe parcursul anilor 2014-2016. Hotărârea judecăţii este cu drept de atac.În aprilie 2016, API a cerut de la ÎS „Poşta Moldovei” informaţii despre firmele care au prestat servicii de construcţie, renovare, reabilitare şi modernizare a oficiilor poştale din ţară. De asemenea, API a cerut să fie informată despre sumele de bani care au fost investite pentru renovarea tuturor oficiilor poştale din ţară în perioada ianuarie 2014 - martie 2016. Serghei Nastas, directorul general al ÎS „Poşta Moldovei”, a refuzat să ofere informaţia de interes public, motivându-şi refuzul astfel: „Chiar şi în ipoteza în care instituţia ar cădea sub incidenţa actului normativ nominalizat, informaţia solicitată nu ar putea fi furnizată, dat fiind faptul că aceasta ţine de domeniul de administrare, finanţe, iar prin prisma art.7, alin.2) al Legii privind accesul la informaţie, nu este permisă divulgarea informaţiilor ce ţin de administrare, finanţe, care ar putea aduce la atingerea intereselor întreprinderii”.

În răspunsul la cererea API se mai invocă motivul că informaţia cerută conţine date cu caracter comercial şi se insistă că „Poşta Moldovei” nu ar fi furnizor de informaţii publice, în conformitate cu prevederile Legii privind accesul la informaţie. Instituţia a mai motivat că Asociaţia Presei Independente nu poate fi solicitant de informaţie, deoarece este organizaţie neguvernamentală.

Avocatul Vitalie Zama, care a reprezentat API în instanţă, a declarat că ÎS “Poşta Moldovei” este obligată să furnizeze informaţii despre activitatea ei, deoarece prestează servicii publice. “Informaţia cerută poate conţine date cu caracter comercial, însă în acest caz instituţia trebuia să depersonalizeze aceste date şi să ofere informaţia” a menţionat avocatul.

La 28 septembrie curent, Judecătoria Centru din municipiul Chişinău, i-a dat câştig de cauză API, argumentând că ÎS “Poşta Moldovei” a încălcat dreptul de acces la informaţie. Prin decizia sa, instanţa de fond a obligat “Poşta Moldovei” să-i furnizeze informaţia solicitată.

Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Chişinău în decurs de 30 de zile.

ÎS „Poşta Moldovei” mai presus de lege?

Menţionăm că acum şapte ani, API a avut un alt litigiu de judecată cu “Poşta Moldovei” privind blocarea accesului la informaţie. În anul 2009, API a solicitat “bilanţul contabil al Întreprinderii de Stat “Poşta Moldovei” pentru anul 2007 şi rapoartele statistice trimestriale pentru trimestrele I şi II ale anului 2008”. Atunci „Poşta Moldovei” de asemenea a refuzat să ofere informaţia solicitată. În cele din urmă, API a obţinut câştig de cauză la Curtea Supremă de Justiţie, însă nici chiar după pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile, Întreprinderea nu a oferit informaţia solicitată. Petru Macovei, director executiv al API, a menţionat că abia după ce Guvernul de atunci a fost informat despre această situaţie, „Poşta Moldovei” s-a conformat deciziei de judecată.

Legea cu privire la accesul la informaţie prevede că furnizorul de informaţii este obligat să asigure informarea activă, corectă şi la timp a cetăţenilor asupra chestiunilor de interes public şi asupra problemelor de interes personal, dar şi să garanteze liberul acces la informaţie.

Actul legislativ mai stipulează că printre furnizorii de informaţii sunt şi persoanele juridice care, în baza legii sau a contractului cu autoritatea publică ori instituţia publică, sunt abilitate cu gestionarea unor servicii publice şi culeg, selectează, posedă, păstrează, dispun de informaţii oficiale.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Integritatea persoanelor de pe listele electorale, o aș...

Liste noi, nume vechi. O mare parte a numelor de pe listele partidelor care candidează la alegerile din 30 noiembrie sunt deja bine cunoscute Comisiei Naționale de Integritate (CNI) sau chiar instituțiilor de drept. Moldova Curată a analizat profilul de integritate al primelor 20 de persoane de pe listele a cinci partide, care, potrivit sondajelor de opinie, vor trece pragul electoral, deci vor avea reprezentanți în Parlament.

27 noiembrie 2014
346
Arhiva

Profil candidată: Efrosinia Grețu

Integritate în activitatea politică

10 februarie 2019
841
Arhiva

Profil candidat: Eduard Smirnov

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
737
Arhiva

Profil candidat: Viorel Bologan

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
352