Guvernul României a făcut legământ de integritate

Arhiva 23 noiembrie 2015 822

Nu au fost implicați în conflicte de interese, nu au obținut avantaje materiale nejustificate, nu au fost informatori ai Securității. Sunt câteva dintre afirmațiile făcute pe propria răspundere de către cei 24 de membri ai noului Guvern al României, învestit la 17 noiembrie. Ei au semnat câte o declarație de integritate, al cărei formular a fost elaborat și propus pentru semnare de către platforma România Curată, care monitorizează integritatea funcționarilor publici și a aleșilor.



Miniștrii au semnat declarațiile de integritate la recomandarea primului-ministru Dacian Cioloș. ”De ce le-am sugerat să le semneze? Mi se pare că este important ca oamenii să-și asume aceste criterii, în măsura în care ei le îndeplinesc și, pe de altă parte, cred că este important să dăm și semnalul, încă de la vârf, de la nivelul Guvernului, că vom cere, că anumite criterii de integritate vor fi respectate de toată lumea”, a spus Cioloș, la Radio România, citat de România Curată.

În declarațiile semnate, miniștrii recunosc și faptul că nu au promovat și nu promovează discursul bazat pe discriminare și ură, că nu sunt implicați în infracțiuni sau cazuri de corupție și că nu au fost vreodată condamnați în astfel de dosare. De asemenea, ei afirmă că nu au ocupat funcții de conducere în fostul Partid Comunist și că nu au promovat valori care contravin statului de drept.

Guvernul Cioloș are 24 de membri și a fost învestit la 17 noiembrie. Dacian Cioloș are 46 de ani și anterior a fost comisar european în domeniul agriculturii. România Curată este o coaliție formată din organizații neguvernamentale care promovează și monitorizează integritatea în serviciul public.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Dumitru Pavel

Integritate în activitatea politică

29 ianuarie 2019
2755
Arhiva

Şi în acest an declaraţiile de avere şi de interese vor...

Deja ne-am obişnuit ca pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) declaraţiile de avere şi de interese personale pentru anul precedent să fie făcute publice abia la sfârşitul anului. Chiar dacă actualul cadru legislativ obligă Comisia să plaseze pe pagina sa web declaraţiile în termen de 30 de zile de la primire, de fiecare dată, această întârziere este explicată de reprezentanţii CNI prin lipsa de bani alocaţi instituţiei.

26 aprilie 2016
912
Arhiva

Profil candidat: Grigore Repeșciuc

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
952
Arhiva

Declaraţiile de avere şi de interese pentru anul 2013 v...

Există riscul ca cele peste o sută de mii de declaraţii de avere şi de interese care au fost depuse în acest an la Comisia Naţională de Integritate (CNI) să fie accesibile publicului abia în luna septembrie, spune preşedintele CNI, Anatolie Donciu. Întârzierea ar fi o consecinţă a lipsei de bani destinaţi procesării declaraţiilor.

16 aprilie 2014
1039
Arhiva

Masa rotundă: “ANI: incertitudini vechi și îngrijorări...

Asociația Presei Independente (API) și portalul www.MoldovaCurata.md vă invită la masa rotundă “ANI: incertitudini vechi și îngrijorări noi în anul electoral 2018”.

30 martie 2018
920
Arhiva

Dispersarea competenţelor de testare a integrităţii pro...

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a elaborat recent un proiect de lege pentru modificarea unui şir de acte legislative (Legea privind testarea integrităţii profesionale, Legea privind prevenirea şi combaterea corupţiei, Legea privind Codul de conduită a funcţionarului public, Legea cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie etc.) cu scopul de a înlătura neconcordanţele dintre Legea nr. 325 din 23 decembrie 2013 privind testarea integrităţii profesionale cu alte legi. Adiţional, autorii au argumentat că acest proiect derivă şi din necesitatea implementării unor acţiuni din Strategia Naţională Anticorupţie.

24 iulie 2014
835