Înțelegeri de milioane la primăria municipiului Chișinău

Arhiva 5 septembrie 2013 923
Consiliul Municipal Chișinău

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) urmează să examineze, astăzi, mai multe proiecte scandaloase care au fost ținute în secret până în ultimul moment. Acestea se referă la privatizarea a zeci de hectare de pământ din capitală și la darea în arendă la prețuri simbolice a mai multor spații în centrul orașului, printre care și monumente arhitecturale de importanță națională. Beneficiarii acestor proiecte sunt consilieri municipali comuniști, liberali și neafiliați, dar și mai mulți membri ai Partidului Liberal.Hectare pentru firma lui Năstas

Trei proiecte de decizii incluse pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CMC se referă la privatizarea a nouă hectare de pământ, teren adiacent unor construcții aflate în proprietatea SA „Transcon-M”. Director al acestei companii, până la alegerile locale din 2011, a fost actualul consilier municipal liberal Iurie Năstas.

Astăzi, acest consilier urmează să voteze pentru dreptul  firmei pe care a condus-o până nu demult de a privatiza 7,9 hectare situate pe str. Constructorilor 6, din zona industrială Vatra, pentru care compania va plăti 10 milioane de lei, adică doar câte o mie de dolari pentru fiecare ar. Un alt hectar de pământ,  „Transcon-M” îl va privatiza pe str. Grădina Botanică 5/2 contra sumei de 1,5 milioane de lei, adică la prețul de 15 mii de lei pentru fiecare ar. S-au găsit 12 ari de pământ pentru „Transcon-M” și în central capitalei, pe str. V. Alecsandri, chiar lângă sediul Comisiei Electorale Centrale. Pentru acest „teren adiacent”, firma va plăti doar 265 de mii de lei.

În raportul comisiei de specialitate care a avizat proiectul este recomandat CMC-ului să calculeze prețul de privatizare în conformitate cu data depunerii cererii solicitantului.

Monument pentru aliat

Un alt consilier, alt proiect de decizie! Fostului comunist și socialist Piotr Donțov, care în ultimul timp a susținut mai multe proiecte liberale în CMC, primăria capitalei este dispusă să-i dea în chirie un monument de arhitectură de importanță națională situat în preajma Președinției, pe str. Sfatul Țării 57 A. Aici, Donțov urmează să își mute Uniunea rușilor lipoveni pe care a înființat-o și o conduce. Pentru chiria a 160 de m.p., asociația va plăti anual 42 191 de lei, adică 21 de lei pe lună pentru un metru pătrat.

Ca să elibereze acest spațiu pentru asociația lui Donțov, primăria a fost nevoită să întrerupă contractul de chirie cu Direcția pază de stat a mun. Chișinău. Noul contract de chirie este încheiat pe un termen de trei ani, fără drept de privatizare.

Spații și pentru comuniști

De aceleași condiții de chirie va beneficia și asociația unui consilier comunist, Boris Golovin. Pentru el,  primăria a identificat un monument de arhitectură  la intersecția străzilor V. Alecsandri cu 31 August 1989. Aici urmează a fi amplasat sediului Societății diabeticilor „Prodiab”,  condusă de consilier. La fel ca și în cazul precendent, primăria va trebui mai întâi să scape de actualii chiriași din clădire – Inspecția generală de supraveghere fitosanitară și control semincer. Spre deosebire de proiectul de decizie anterior, în cazul „Prodiab” nu este prevăzut nicăieri faptul că arendaşii nu vor putea privatiza spațiile peste cinci ani, când va expira contractul de chirie.

Interese ascunse?

Un alt proiect de decizie despre care se spune că ar fi destinat unui consilier municipal liberal, Iurie Dârda, se referă la atribuirea în folosința ÎM „Regia Transport Electric” a unui lot de pământ de 0,42 ha în preajma parcului „Dendrarium” din sectorul Buiucani al capitalei. Aici întreprinderea municipală planifică să construiască blocuri pentru asigurarea cu spațiu locativ a angajaților săi. Surse din cadrul CMC ne-au comunicat că lucrările de construcție urmează a fi executate de către compania „Dansicons” despre care se știe că aparține lui Dârda. Ultimul nu a fost de găsit pentru a comenta aceste informații.

Sedii pentru liberali, pământuri pentru comuniști

Primăria capitalei nu a uitat nici de foștii săi colegi, consilierii din mandatele precedente. Astfel, compania „Aviatehnologie” condusă de un fost consilier comunist, Igor Curtev, ar putea primi undă verde pentru a privatiza 7,8 ha pe str. Dacia 49/6, contra sumei de 12 milioane de lei. În proiectul deciziei se menționează că pământul se află în zona adiacentă clădirilor de producție ale firmei. Anterior, municipalitatea a găsit de cuviință să câtige bani, dându-i în chirie firmei aceste terenuri.

Un alt fost candidat pe listele electorale ale Partidului Liberal (PL) la funcția de membru al CMC, Tudor Cernenco, tot el membru al Consiliului Național Politic al PL, ar putea primi în chirie un sediu pentru amplasarea biroului său de avocați pe str. A. Mateevici 119. Avocatul va plăti pentru cei 190,8 m.p. 58 de mii de lei pe an, adică mai puţin de cinci mii de lei pe lună.

Taxe mai mari pentru cineaști

Lista liberalilor cu interese la ședința de astăzi a CMC este mult mai lungă. De spații cu chirie la preț minim, pentru a-și deschide ateliere de creație, vor beneficia și cineaștii Alina Ciutac și Ion Chistruga care au realizat mai multe spoturi publicitare și filme comandate de Partidul Liberal. Ciutac își va împărți sediul cu un alt liberal, juristul Ion Casian. Ultimul ar putea avea mână liberă pentru a-și deschide un birou de avocați în clădirea-monument de pe str. A. Mateevici 42, unde până nu demult se afla redacția ziarului „Capitala”.  Prețul de chirie este același ca și în cazurile precedente - de nici  5 000 de lei pe lună pentru aproape 300 de m.p.

Taxele de chirie pentru cineaști, totuși, sunt de două ori mai mari, de aproape zece mii de lei pe lună.

„Metalferos” va avea mai mult pământ

Tot pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CMC figurează un proiect cu privire la privatizarea a 4,32 ha de către compania „Metaferos”, despre care anterior s-a scris în presă că s-ar afla în sfera de influență a democratului Vlad Plahotniuc. Firma urmează să plătească pentru acest teren situat în zona industrială Vatra 5,6 milioane de lei. Anterior acest teren îi era oferit în arendă de către primăria capitalei.

Mai mulți consilieri municipali au calificat proiectele incluse pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CMC drept „scandaloase”.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Remus Ciobanu

Integritatea în activitatea politică

23 ianuarie 2019
1037
Arhiva

Profil candidat: Oleg Creciun

Integritate în activitatea politică

09 februarie 2019
1028
Arhiva

Deputatul Vladimir Hotineanu, acuzat de malpraxis

Vladimir Hotineanu, fostul ministru al Sănătății și actual deputat, este acuzat de malpraxis și de intenție de a face contrabandă cu spirt în regiunea transnistreană. Acuzațiile vin din partea președintelui Asociației „Moldova Mea”, Fiodor Ghelici. Hotineanu respinge învinuirile.

30 septembrie 2013
1234
Arhiva

Profil candidat: Radu Rebeja

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1507
Arhiva

Cu reputația pătată, a devenit membru al Consiliului Co...

Fostul consilier municipal prins cu mită în 2009, Emil Guțu, ar fost ales vineri, 12 iulie, membru şi vicepreşedinte al Consiliului Concurenței. 

12 iulie 2013
1028
Arhiva

Victor Munteanu: Reforma justiției a eșuat. Riscăm să p...

Directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în cadrul căruia s-a arătat dezamăgit de modul de desfășurarea a reformelor în sectorul justiției. În opinia sa, Uniunea Europeană și alți parteneri externi ai Republicii Moldova nu şi-au imaginat cât de mare este nivelul de corupţie de aici atunci când au inițiat proiectele de reformare a justiției.

13 octombrie 2015
1039