Înțelegeri de milioane la primăria municipiului Chișinău

Arhiva 5 septembrie 2013 1004
Consiliul Municipal Chișinău

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) urmează să examineze, astăzi, mai multe proiecte scandaloase care au fost ținute în secret până în ultimul moment. Acestea se referă la privatizarea a zeci de hectare de pământ din capitală și la darea în arendă la prețuri simbolice a mai multor spații în centrul orașului, printre care și monumente arhitecturale de importanță națională. Beneficiarii acestor proiecte sunt consilieri municipali comuniști, liberali și neafiliați, dar și mai mulți membri ai Partidului Liberal.



Hectare pentru firma lui Năstas

Trei proiecte de decizii incluse pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CMC se referă la privatizarea a nouă hectare de pământ, teren adiacent unor construcții aflate în proprietatea SA „Transcon-M”. Director al acestei companii, până la alegerile locale din 2011, a fost actualul consilier municipal liberal Iurie Năstas.

Astăzi, acest consilier urmează să voteze pentru dreptul  firmei pe care a condus-o până nu demult de a privatiza 7,9 hectare situate pe str. Constructorilor 6, din zona industrială Vatra, pentru care compania va plăti 10 milioane de lei, adică doar câte o mie de dolari pentru fiecare ar. Un alt hectar de pământ,  „Transcon-M” îl va privatiza pe str. Grădina Botanică 5/2 contra sumei de 1,5 milioane de lei, adică la prețul de 15 mii de lei pentru fiecare ar. S-au găsit 12 ari de pământ pentru „Transcon-M” și în central capitalei, pe str. V. Alecsandri, chiar lângă sediul Comisiei Electorale Centrale. Pentru acest „teren adiacent”, firma va plăti doar 265 de mii de lei.

În raportul comisiei de specialitate care a avizat proiectul este recomandat CMC-ului să calculeze prețul de privatizare în conformitate cu data depunerii cererii solicitantului.

Monument pentru aliat

Un alt consilier, alt proiect de decizie! Fostului comunist și socialist Piotr Donțov, care în ultimul timp a susținut mai multe proiecte liberale în CMC, primăria capitalei este dispusă să-i dea în chirie un monument de arhitectură de importanță națională situat în preajma Președinției, pe str. Sfatul Țării 57 A. Aici, Donțov urmează să își mute Uniunea rușilor lipoveni pe care a înființat-o și o conduce. Pentru chiria a 160 de m.p., asociația va plăti anual 42 191 de lei, adică 21 de lei pe lună pentru un metru pătrat.

Ca să elibereze acest spațiu pentru asociația lui Donțov, primăria a fost nevoită să întrerupă contractul de chirie cu Direcția pază de stat a mun. Chișinău. Noul contract de chirie este încheiat pe un termen de trei ani, fără drept de privatizare.

Spații și pentru comuniști

De aceleași condiții de chirie va beneficia și asociația unui consilier comunist, Boris Golovin. Pentru el,  primăria a identificat un monument de arhitectură  la intersecția străzilor V. Alecsandri cu 31 August 1989. Aici urmează a fi amplasat sediului Societății diabeticilor „Prodiab”,  condusă de consilier. La fel ca și în cazul precendent, primăria va trebui mai întâi să scape de actualii chiriași din clădire – Inspecția generală de supraveghere fitosanitară și control semincer. Spre deosebire de proiectul de decizie anterior, în cazul „Prodiab” nu este prevăzut nicăieri faptul că arendaşii nu vor putea privatiza spațiile peste cinci ani, când va expira contractul de chirie.

Interese ascunse?

Un alt proiect de decizie despre care se spune că ar fi destinat unui consilier municipal liberal, Iurie Dârda, se referă la atribuirea în folosința ÎM „Regia Transport Electric” a unui lot de pământ de 0,42 ha în preajma parcului „Dendrarium” din sectorul Buiucani al capitalei. Aici întreprinderea municipală planifică să construiască blocuri pentru asigurarea cu spațiu locativ a angajaților săi. Surse din cadrul CMC ne-au comunicat că lucrările de construcție urmează a fi executate de către compania „Dansicons” despre care se știe că aparține lui Dârda. Ultimul nu a fost de găsit pentru a comenta aceste informații.

Sedii pentru liberali, pământuri pentru comuniști

Primăria capitalei nu a uitat nici de foștii săi colegi, consilierii din mandatele precedente. Astfel, compania „Aviatehnologie” condusă de un fost consilier comunist, Igor Curtev, ar putea primi undă verde pentru a privatiza 7,8 ha pe str. Dacia 49/6, contra sumei de 12 milioane de lei. În proiectul deciziei se menționează că pământul se află în zona adiacentă clădirilor de producție ale firmei. Anterior, municipalitatea a găsit de cuviință să câtige bani, dându-i în chirie firmei aceste terenuri.

Un alt fost candidat pe listele electorale ale Partidului Liberal (PL) la funcția de membru al CMC, Tudor Cernenco, tot el membru al Consiliului Național Politic al PL, ar putea primi în chirie un sediu pentru amplasarea biroului său de avocați pe str. A. Mateevici 119. Avocatul va plăti pentru cei 190,8 m.p. 58 de mii de lei pe an, adică mai puţin de cinci mii de lei pe lună.

Taxe mai mari pentru cineaști

Lista liberalilor cu interese la ședința de astăzi a CMC este mult mai lungă. De spații cu chirie la preț minim, pentru a-și deschide ateliere de creație, vor beneficia și cineaștii Alina Ciutac și Ion Chistruga care au realizat mai multe spoturi publicitare și filme comandate de Partidul Liberal. Ciutac își va împărți sediul cu un alt liberal, juristul Ion Casian. Ultimul ar putea avea mână liberă pentru a-și deschide un birou de avocați în clădirea-monument de pe str. A. Mateevici 42, unde până nu demult se afla redacția ziarului „Capitala”.  Prețul de chirie este același ca și în cazurile precedente - de nici  5 000 de lei pe lună pentru aproape 300 de m.p.

Taxele de chirie pentru cineaști, totuși, sunt de două ori mai mari, de aproape zece mii de lei pe lună.

„Metalferos” va avea mai mult pământ

Tot pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CMC figurează un proiect cu privire la privatizarea a 4,32 ha de către compania „Metaferos”, despre care anterior s-a scris în presă că s-ar afla în sfera de influență a democratului Vlad Plahotniuc. Firma urmează să plătească pentru acest teren situat în zona industrială Vatra 5,6 milioane de lei. Anterior acest teren îi era oferit în arendă de către primăria capitalei.

Mai mulți consilieri municipali au calificat proiectele incluse pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CMC drept „scandaloase”.

Mariana Rață



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Primarul din Catranâc „cară” proiectele în localitate c...

Primarul comunei Catranâc din raionul Făleşti, Mihail Popovici, a închiriat pentru primărie autoturismul de model Mercedes 320 de la firma soţiei sale. Demnitarul spune însă că primăria nu are autoturism, iar în localitate sunt implementate diverse proiecte care presupun multe deplasări la raion.

24 noiembrie 2014
966
Arhiva

Profil candidat: Vadim Lelic

Integritatea în activitatea politică

15 februarie 2019
2308
Arhiva

Preşedintele CNI: „Vom rămâne la sapă de lemn, dacă nu...

Persoanele cu funcţii de răspundere în serviciul public ar putea avea posibilitatea, începând cu anul viitor, să-şi declare veniturile şi proprietăţile în formă electronică, printr-un program special numit „E-integritate”. Specialiştii afirmă că această modalitate va elimina erorile comise fără intenţie sau cu bună ştiinţă de către subiecţi, deoarece programul va include câmpuri de date obligatorii. Dacă acestea nu vor fi completate, declaraţia nu va putea fi recepţionată. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) spune însă declararea electronică va fi posibilă de la anul viitor doar în situaţia în care deputaţii vor vota proiectele de lege care presupun reformarea CNI, dar şi modificarea formularului de declarare a averilor şi intereselor personale.

13 martie 2015
915
Arhiva

UE „taie” din averile dobândite ilicit, Moldova mai aşt...

Republica Moldova are deja de doi ani prevederi legale referitoare la confiscarea averilor dobândite ilicit, însă deocamdată nu le pune în practică. Modificările respective au fost adoptate în anul 2014. Tot atunci Parlamentul European a adoptat o Directivă ce prevede că ţările comunitare vor putea aplica confiscarea extinsă în cazul în care valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată nu este justificată. În România sunt înregistrate deja câteva cazuri de rezonanţă, în care funcţionari publici şi politicieni şi-au pierdut averile ce nu au putut fi justificate, uneori confiscarea fiind aplicată şi rudelor acestora.

10 februarie 2016
1021
Arhiva

Valentin Crudu a fost repus în funcție de Curtea Suprem...

Hotărârea Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin care fostul director al Direcției generale învățământ preșcolar a Ministerului Educației, Valentin Crudu, a fost restabilit în funcție reprezintă o reproducere în proporție de aproximativ 90 % a hotărârii Curții de Apel Chișinău, pronunțată în favoarea reclamantului. Ultima a anulat hotărârea primei instanțe, care lăsase în vigoare ordinul din decembrie 2012 prin care ministrul Maia Sandu l-a demis pe funcționar. Această situație pune problema calităţii motivării hotărârilor judecătoreşti. Unii avocaţi spun că astfel de situaţii sunt un lucru obişnuit pentru justiţia din Republica Moldova. 

28 iunie 2015
1490
Arhiva

Constantin Țuțu, dat în urmărire

Fostul deputat democrat Constantin Țuțu este cercetat de Procuratura Anticorupție pentru trafic de influență, iar pe numele lui Judecătoria Chișinău a emis ieri un mandat de arest pentru 30 de zile, în contumacie – absența nejustificată atunci când este convocat de organele de drept. Informația a fost confirmată pentru portalul Moldova Curată de Boris Druță, avocat din oficiu al fostului deputat.

27 septembrie 2019
1844