Înțelegeri de milioane la primăria municipiului Chișinău

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) urmează să examineze, astăzi, mai multe proiecte scandaloase care au fost ținute în secret până în ultimul moment. Acestea se referă la privatizarea a zeci de hectare de pământ din capitală și la darea în arendă la prețuri simbolice a mai multor spații în centrul orașului, printre care și monumente arhitecturale de importanță națională. Beneficiarii acestor proiecte sunt consilieri municipali comuniști, liberali și neafiliați, dar și mai mulți membri ai Partidului Liberal.
Hectare pentru firma lui Năstas
Trei proiecte de decizii incluse pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CMC se referă la privatizarea a nouă hectare de pământ, teren adiacent unor construcții aflate în proprietatea SA „Transcon-M”. Director al acestei companii, până la alegerile locale din 2011, a fost actualul consilier municipal liberal Iurie Năstas.
Astăzi, acest consilier urmează să voteze pentru dreptul firmei pe care a condus-o până nu demult de a privatiza 7,9 hectare situate pe str. Constructorilor 6, din zona industrială Vatra, pentru care compania va plăti 10 milioane de lei, adică doar câte o mie de dolari pentru fiecare ar. Un alt hectar de pământ, „Transcon-M” îl va privatiza pe str. Grădina Botanică 5/2 contra sumei de 1,5 milioane de lei, adică la prețul de 15 mii de lei pentru fiecare ar. S-au găsit 12 ari de pământ pentru „Transcon-M” și în central capitalei, pe str. V. Alecsandri, chiar lângă sediul Comisiei Electorale Centrale. Pentru acest „teren adiacent”, firma va plăti doar 265 de mii de lei.
În raportul comisiei de specialitate care a avizat proiectul este recomandat CMC-ului să calculeze prețul de privatizare în conformitate cu data depunerii cererii solicitantului.
Monument pentru aliat
Un alt consilier, alt proiect de decizie! Fostului comunist și socialist Piotr Donțov, care în ultimul timp a susținut mai multe proiecte liberale în CMC, primăria capitalei este dispusă să-i dea în chirie un monument de arhitectură de importanță națională situat în preajma Președinției, pe str. Sfatul Țării 57 A. Aici, Donțov urmează să își mute Uniunea rușilor lipoveni pe care a înființat-o și o conduce. Pentru chiria a 160 de m.p., asociația va plăti anual 42 191 de lei, adică 21 de lei pe lună pentru un metru pătrat.
Ca să elibereze acest spațiu pentru asociația lui Donțov, primăria a fost nevoită să întrerupă contractul de chirie cu Direcția pază de stat a mun. Chișinău. Noul contract de chirie este încheiat pe un termen de trei ani, fără drept de privatizare.
Spații și pentru comuniști
De aceleași condiții de chirie va beneficia și asociația unui consilier comunist, Boris Golovin. Pentru el, primăria a identificat un monument de arhitectură la intersecția străzilor V. Alecsandri cu 31 August 1989. Aici urmează a fi amplasat sediului Societății diabeticilor „Prodiab”, condusă de consilier. La fel ca și în cazul precendent, primăria va trebui mai întâi să scape de actualii chiriași din clădire – Inspecția generală de supraveghere fitosanitară și control semincer. Spre deosebire de proiectul de decizie anterior, în cazul „Prodiab” nu este prevăzut nicăieri faptul că arendaşii nu vor putea privatiza spațiile peste cinci ani, când va expira contractul de chirie.
Interese ascunse?
Un alt proiect de decizie despre care se spune că ar fi destinat unui consilier municipal liberal, Iurie Dârda, se referă la atribuirea în folosința ÎM „Regia Transport Electric” a unui lot de pământ de 0,42 ha în preajma parcului „Dendrarium” din sectorul Buiucani al capitalei. Aici întreprinderea municipală planifică să construiască blocuri pentru asigurarea cu spațiu locativ a angajaților săi. Surse din cadrul CMC ne-au comunicat că lucrările de construcție urmează a fi executate de către compania „Dansicons” despre care se știe că aparține lui Dârda. Ultimul nu a fost de găsit pentru a comenta aceste informații.
Sedii pentru liberali, pământuri pentru comuniști
Primăria capitalei nu a uitat nici de foștii săi colegi, consilierii din mandatele precedente. Astfel, compania „Aviatehnologie” condusă de un fost consilier comunist, Igor Curtev, ar putea primi undă verde pentru a privatiza 7,8 ha pe str. Dacia 49/6, contra sumei de 12 milioane de lei. În proiectul deciziei se menționează că pământul se află în zona adiacentă clădirilor de producție ale firmei. Anterior, municipalitatea a găsit de cuviință să câtige bani, dându-i în chirie firmei aceste terenuri.
Un alt fost candidat pe listele electorale ale Partidului Liberal (PL) la funcția de membru al CMC, Tudor Cernenco, tot el membru al Consiliului Național Politic al PL, ar putea primi în chirie un sediu pentru amplasarea biroului său de avocați pe str. A. Mateevici 119. Avocatul va plăti pentru cei 190,8 m.p. 58 de mii de lei pe an, adică mai puţin de cinci mii de lei pe lună.
Taxe mai mari pentru cineaști
Lista liberalilor cu interese la ședința de astăzi a CMC este mult mai lungă. De spații cu chirie la preț minim, pentru a-și deschide ateliere de creație, vor beneficia și cineaștii Alina Ciutac și Ion Chistruga care au realizat mai multe spoturi publicitare și filme comandate de Partidul Liberal. Ciutac își va împărți sediul cu un alt liberal, juristul Ion Casian. Ultimul ar putea avea mână liberă pentru a-și deschide un birou de avocați în clădirea-monument de pe str. A. Mateevici 42, unde până nu demult se afla redacția ziarului „Capitala”. Prețul de chirie este același ca și în cazurile precedente - de nici 5 000 de lei pe lună pentru aproape 300 de m.p.
Taxele de chirie pentru cineaști, totuși, sunt de două ori mai mari, de aproape zece mii de lei pe lună.
„Metalferos” va avea mai mult pământ
Tot pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CMC figurează un proiect cu privire la privatizarea a 4,32 ha de către compania „Metaferos”, despre care anterior s-a scris în presă că s-ar afla în sfera de influență a democratului Vlad Plahotniuc. Firma urmează să plătească pentru acest teren situat în zona industrială Vatra 5,6 milioane de lei. Anterior acest teren îi era oferit în arendă de către primăria capitalei.
Mai mulți consilieri municipali au calificat proiectele incluse pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CMC drept „scandaloase”.
Mariana Rață
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Tranzacții în familie la o primărie din raionul Râșcani
Primarul satului Corlăteni din raionul Râșcani, Anatolie Baciu, a cumpărat produse alimentare pentru grădinița din sat de la întreprinderea individuală a fratelui său, Mihail Baciu, la un an de când a obținut primul mandat de ales local. El spune că nu știa că nu poate încheia contracte cu fratele. «Știam că nu e voie cu cineva din familia mea, cu soția, de exemplu, dar cu fratele nu știam», spune primarul. Oricum, acest eventual conflict de interese va rămâne, cel mai probabil, neinvestigat, întrucât faptele s-au produs înainte de constituirea Comisiei Naționale de Integritate (CNI).
CÂND GUVERNUL TACE, SOCIETATEA CIVILĂ CERE REPETAT
Un grup de asociații neguvernamentale a făcut astăzi un apel repetat către Guvern să inițieze o procedură corectă și transparentă de numire a unui judecător la Curtea Constituțională, întrucât există o funcție vacantă deja de 5 luni, cand a expirat mandatul lui Petru Răilean. Adresarea vine după ce un alt apel, făcut în octombrie 2014, a rămas fără răspuns.
Foștii membri ai CNI au acționat în judecată ANI și ce...
Foștii membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari au acționat în judecată Autoritatea Națională de Integritate (ANI), cerând să le fie achitate salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până în prezent. ANI își menține poziția și insistă că nu pot fi plătite salarii după expirarea mandatelor, deoarece foștii membri ai CNI nu sunt succesori de competențe în cadrul noii instituții.
Posibile conflicte de interese în cadrul Primăriei Bălț...
Viceprimarul orașului Bălți, Lilia Sava, este bănuită de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat (OTC) Bălți că s-ar afla în situație de conflict de interese, întrucât este responsabilă de domeniile învățământ, tineret și sport, iar șefa Direcției Învățământ i-ar veni drept fiică vitregă. OTC, prin semnătura șefului Octavian Mahu, a expediat o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) cu solicitarea să examineze această situație. Mahu, care este fost primar al orașului Bălți, a explicat în document că Lilia Sava se află în mariaj civil cu tatăl șefei Direcției de Învățământ, Tatiana Dubițcaia, iar ultima, la rândul său, o are în subordine pe sora sa, Nadejda Oprea, care este șefa unei grădinițe din oraș.
Judecătorul Cristi Danileț: Dacă se știu că sunt cu ”pe...
Judecătorul și membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, Cristi Danileț, a acordat un interviu portalului Moldova Curată în care a vorbit despre performanțele la care a ajuns România în combaterea corupției și despre modelele pe care le poate împrumuta Republica Moldova. Cunoscător al sistemului de drept de la noi datorită conlucrării pe care o are cu autoritățile și magistrații de la Chișinău, magistratul român a punctat și câteva măsuri care se impun în primul rând pentru a avea progrese în ce privește eliminarea corupției.
Mobilizare democrată pentru colectarea semnăturilor la...
În timp ce conducerea Partidului Democrat din Moldova anunţă că echipa a reuşit să strângă într-un timp record numărul necesar de semnături pentru susţinerea candidatului Marian Lupu în scrutinul prezidenţial, angajaţii unei instituţii publice din Cahul divulgă detalii curioase despre modul în care formaţiunea a colectat semnăturile. Câţiva angajaţi ai Fabricii de Brânzeturi din Cahul spun că în ziua în care PDM a luat listele de subscripţie de la Comisia Electorală Centrală, la Fabrică a fost convocată o adunare a lucrătorilor. Oamenilor li s-a spus să aducă, obligatoriu, buletinele de identitate.
Aici așteptăm comentariul tău!