Accesul la informație este mai presus ca imunitatea lui Igor Dodon
Curtea de Apel Chișinău a decis ieri, în procesul de judecată intentat președintelui Igor Dodon de către fotoreporterul Constantin Grigoriță, că șeful statului nu poate beneficia de imunitatea acordată de lege în cazurile când litigiul vizează accesul la informații de interes public. Constantin Grigoriță, membru al Asociației Presei Independente (API), l-a acționat în judecată pe Igor Dodon pentru îngrădirea accesului la conferințele de presă organizate de Președinție. Prima instanță a considerat că șeful statului are imunitate și nu poate fi acționat în judecată, așa că a respins cererea jurnalistului. Instanța de apel a calificat ca neîntemeiată decizia magistraților de la Judecătoria Chișinău și a notat că jurnalistul nu contestă opiniile exprimate de către Preşedintele ţării, ci contestă îngrădirea neîntemeiată a accesului la informaţie, chestiune care nu se încadrează în imunitatea respectivă.
Prezent la o conferință de presă când Igor Dodon a prezentat raportul de o sută de zile de la preluarea conducerii statului, Constantin Grigoriță l-a întrebat pe acesta cum poate să se închine agresorului, referindu-se la o întâlnire recentă cu liderul separatist de la Tiraspol. După acea conferință, Grigoriță nu a mai fost primit la evenimentele publice organizate de Președinție.
Fotoreporterul, asistat de avocatul API Vitalie Zama, l-a acționat pe Igor Dodon în judecată, invocând îngrădirea accesului la informație. Judecătoria Chișinău a decis însă că președintele beneficiază de imunitate și nu poate fi acționat în judecată. ”Preşedintele Republicii Moldova nu poate fi supus judecăţii în ordine civilă, iar pe cale de consecinţă, o eventuală cerere de chemare în judecată îndreptată împotriva acestuia nu este pasibilă judecării în procedură civilă”, este menționat în încheierea instanței de fond.
Decizia a fost contestată la CA Chișinău, iar, la 16 noiembrie curent, judecătorii au decis în lipsa părților că Igor Dodon nu beneficiază de imunitate în contextul accesului la informație: ”Consideră încheierea Judecătoriei Chişinău (sediul Buiucani) din 30 august 2017, ca neîntemeiată şi ilegală, deoarece în speţă reclamantul nu contestă opiniile exprimate de către Preşedintele ţării, ci contestă îngrădirea neîntemeiată a accesului la informaţie, chestiune care nu se încadrează în imunitatea respectivă”, au motivat magistrații de la CA Chișinău.
Așadar, magistrații de la apel au casat încheierea Judecătoriei Chișinău și au remis pricina în instanța de fond, pentru a fi acceptată cererea de chemare în judecată.
Constantin Grigoriță a declarat pentru Moldova Curată că președintele este demnitar și este obligat prin statut să răspundă la întrebările oricărui contribuabil, fără discriminare.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Iurie Morcotîlo: Licitațiile publice sunt mimate în sis...
Procesul de achiziții publice în domeniul educațional din municipiul Chișinău are de suferit din cauza mai multor tertipuri la care recurg agenții economici care participă la tendere, arată un raport realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Autorul studiului, Iurie Morcotîlo, a declarat într-un interviu pentru Moldova Curată că există câteva companii cu fondatori comuni sau adrese juridice comune care mimează competiția pentru a câștiga contractele de reparații ale școlilor și grădinițelor din capitală.
Pentru cine votăm la alegeri? Maia Sandu: tehnocratul c...
Maia Sandu este candidatul „Partidului Acțiune și Solidaritate” (PAS) înregistrat de CEC cu nr. 7 în cursa prezidențială. Este economist de profesie. În 1994–1998, 2005–2006 activează în cadrul Ministerul Economiei, în 1998–2005 — economist, Oficiul Băncii Mondiale în Moldova, din 2007 — coordonator de program, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în 2010–2012 — consilier al directorului executiv, Banca Mondială, Washington DC, SUA. În 2012–2015 — ministru al Educaţiei în guvernele Filat 2 şi Leancă. 2014–2015 — membră a PLDM. Din 2016 — preşedinte al PAS[1].
Fostul șef al Direcției Educație Buiucani nu va fi pede...
Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, a rămas nepedepsit pentru faptul că a nu a indicat mai multe imobile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013. În schimb, Curtea de Apel Chișinău l-a găsit vinovat de abuz în serviciu și l-a condamnat la privațiune de libertate cu suspendarea executării pedepsei.
CNI a clasat încă un caz în care un primar a încălcat r...
Primarul satului Mașcăuți, raionul Criuleni, Valeriu Carțîn, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în anul 2012, când a semnat două acte în privința soției sale, care deține funcția de director al Liceului „Ion Sârbu” din localitate. Este constatarea Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a examinat cazul lui Valeriu Carțîn în ședința din 16 iunie 2016. Cu toate acestea, CNI nu a transmis dosarul la CNA pentru a aplica o sancțiune în conformitate cu Codul Contravențional, ci a clasat cazul.
Aici așteptăm comentariul tău!