Investigație ZdG: zeci de terenuri ale Capitalei au ajuns ilegal pe mâini private, iar autoritățile au reacționat tardiv

Avere la vedere 5 septembrie 2018 1381
Valeriu Bogdan susține că va insista ca prejudiciul, în bani, adus Primăriei, să fie plătit

Primăria municipiului Chișinău încearcă să recupereze în prezent cel puțin o parte din cele peste 30 de terenuri care ar fi fost înstrăinate ilegal în ultimii ani, printr-o schemă complexă, în care sunt implicați o organizație obștească, executori judecătorești, avocați, judecători și agenții de evaluare. Terenurile au o suprafață totală de 5,5 hectare și o valoare de piață de peste 100 de milioane de lei. Schema a fost descrisă într-o investigație video realizată de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. Unele dintre loturile întrăinate se vând acum cu sute de mii de euro, deși au fost adjudecate cu prețuri de peste 20 de ori mai mici. Altele - au ajuns în proprietatea unor stații PECO. De asemenea, sunt si terenuri care au ajuns în portofoliul unor companii de construcții și al unor firme offshore din Marea Britanie sau insulele Marshall din Oceanul Pacific. 



Potrivit Ziarului de Gardă, schema ar fi „simplistă, dar eficientă”, care a sărăcit bugetul capitalei cu peste 100 de milioane de lei. Totul a pornit în anul 2013, când Asociația Obștească „Cuvântul de onoare” a cerut de la Primăria Chișinău un teren în arendă pentru costrucția sediului și a unei cantine sociale. Autoritățile municipale au respins cererea, iar Asociația a depus o plângere în instanță, prin intermediul avocatului Sergiu Goțonoga, acum aflat în Italia și dat în urmărire internațională de către autoritățile Republicii Moldova. Goțonoga cerea instanței să oblige Primăria Chișinău să organizeze licitații de dare în arendă sau înstrăinare a unor terenuri concrete. La 1 octombrie 2013 judecătorul Iurie Țurcan (care între timp a decedat) a obligat primăria să organizeze licitații publice privind acordarea în arendă, locațiune funciară sau proprietate a terenurilor publice. De la acest document a pornit înstrăinarea loturilor. Au urmat acțiuni de executare a acestei decizii: organizare de licitații, cumpărarea terenurilor la prețuri mici de către diverse persoane care ulterior le-au revândut etc. Pentru ZdG, Sergiu Goțonoga, a declarat că nu a făcut nimic ilegal, ci doar s-a folosit de anumite lacune din legislație.

La momentul emiterii hotărârii judecătorești care o obliga să înstrăineze terenurile, Primăria nu a reacționat și nu a contestat decizia. A făcut-o abia peste un an, în 2014, dar cererea i-a fost respinsă. Tot în 2014 problema a ajuns în vizorul Procuraturii Generale, care, la fel, a refuzat să deschidă un dosar penal. În prezent de investigarea schemei se ocupă Procuratura Anticorupție care, în anii 2016 - 2017, a pornit mai multe dosare penale. 

Șeful Direcției juridice de la Primăria Chișinău, Valeriu Bogdan, spune că Primăria nu recunoaște licitațiile organizate pentru vânzarea terenurilor și că pe conturile municipalității nu a intrat nici un ban din aceste tranzacții. Astfel, municipiului i-a fost adus un prejudiciu „în proporții deosebit de mari, de milioane de lei”, susține Valeriu Bogdan, care, la fel, afirmă că Primăria a inițiat proceduri judiciare de anulare a tuturor actelor emise referitoare la aceste terenuri, chiar dacă recunoaște că doar o parte dintre loturi este posibil de recuperat. „Totodată, am solicitat prejudiciu în sumă bănească adusă autorității publice locale”, a precizat Bogdan.

Întreaga investigație, în format video, o puteți viziona pe zdg.md



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Un dosar penal pornit în baza controlului CNI a ajuns î...

Urmărirea penală pe numele Silviei Volosatâi pentru fals în declarația de avere, pornită de Procuratura Anticorupție în baza faptelor descrise într-un articol de pe Moldova Curată, a fost finalizată, iar dosarul a ajuns în instanță. 

18 noiembrie 2015
708
Avere la vedere

Primul dosar de fals în declarația de avere care ajunge...

Un înalt funcționar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne riscă să fie condamnat la un an de închisoare pentru fals în declarația de avere. Procuratura Anticorupție a anunțat ieri că a încheiat urmărirea penală și a transmis în judecată dosarul în privința directorului Direcției generale analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul MAI, Vladimir Țurcan. El este cercetat penal pentru că nu a indicat în declarațiile de avere și de interese mai multe proprietăți și acțiuni pe care le deține în câteva întreprinderi. Acesta este primul caz penal pentru fals în declarații care a ajuns în instanță.

15 mai 2014
712
Avere la vedere

O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...

Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel. 

06 mai 2016
946
Avere la vedere

Primele declarații de avere au apărut pe pagina web a A...

Autoritatea Națională de Integritate a început să publice primele declarații de venituri și interese personale pentru anul 2016 ale funcționarilor publici și demnitarilor de stat. Consilierul pentru relații cu presa al ANI, Eugen Vițu, a declarat pentru Moldova Curată că este vorba despre prima tranșă de documente care au fost transmise de ANI la 6 iulie 2017 firmei angajate special să le scaneze și să ascundă datele personale ale semnatarilor. 

01 august 2017
837
Avere la vedere

Zece angajați la stat sunt investigați în prezent de că...

Deocamdată nici un funcționar public din Republica Moldova din cei 14 pe numele cărora au fost pornite cauze penale în ultimii 3 ani pentru îmbogățire ilicită nu a ajuns să fie condamnat. În două cazuri, urmărirea penală a fost încetată, iar alte două cauze au fost expediate în instanța de judecată. În prezent, 10 angajați la stat sunt bănuiți de   îmbogățire ilicită. Asta reiese din datele Procuraturii Anticorupție, expuse într-o notă informativă la solicitarea portalului Moldova Curată. 

30 august 2017
902
Avere la vedere

Muruianu își construiește castel

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, nu rămâne în urma foștilor săi subalterni și își construiește un castel de toată frumusețea într-un cartier select din sectorul Buiucani al capitalei. În acte, casa aparține fiicei magistratului, vecinii însă afirmă că de construcție se ocupă judecătorul.

31 iulie 2013
1424