ZDG: „Cetatea” şi afacerile de familie ale lui Moldovanu
Mihail Moldovanu, liberalul care nu s-a mai numărat printre vicepremierii din noua coaliție de guvernare proeuropeană, a revenit în funcția pe care o deținea anterior – cea de șef al Direcției sănătate din municipiul Chișinău.
Moldovanu este unul dintre candidații de la alegerile parlamentare din iulie 2009 care a fost inclus în lista neagră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC). Potrivit ICPC, care citează un raport financiar al Partidului Liberal depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) în campania electorală din 29 iulie 2009, Mihai Moldovanu a donat 120 mii de lei, în timp ce veniturile sale declarate la CEC pentru anii 2007-2008 constituie 85,4 mii de lei. În septembrie 2009, M. Moldovanu a fost învinuit de faptul că, după alegerea sa în funcţia de deputat în Parlament la 5 aprilie 2009, a continuat să ridice şi salariul de şef al Direcţiei sănătate din cadrul Primăriei Chişinău.
Moldova curată vă propune să citiți mai jos articolul din Ziarul de Gardă care se referă la averile funcționarului:
„Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănatate din cadrul Primăriei Chişinău, este proprietarul unei case de milioane cu două nivele şi mansardă, amplasată pe str. Cetatea Chilia din sectorul Botanica. Pe numele soţilor Moldovanu mai sunt înscrise două apartamente situate în blocul 15 din str. Trandafirilor. Totodată, familia Moldovanu mai deţine două firme specializate în creşterea păsărilor şi animalelor, dar gestionează şi o companie de detectivi particulari.
Mihai Moldovanu, 48 de ani, originar din s. Ordăşei, raionul Teleneşti, şi-a început activitatea profesională în anul 1986, lucrând în calitate de felcer la Spitalul de Urgenţă din Chişinău. În 1992, a deţinut funcţia de medic generalist la Spitalul Clinic Municipal nr.1 din Chişinău, iar un an mai târziu a fost angajat în calitate de medic terapeut la Policlinica Asociaţiei curativ-sanatoriale şi de recuperare a Aparatului Guvernului. Din anul 2007 până în prezent, Mihai Moldovanu este director al Direcţiei Sănătate din cadrul Primăriei Chişinău, iar între timp a mai deţinut funcţiile de deputat şi de viceprim-ministru pe probleme sociale.
Svetlana Moldovanu, soţia lui Mihai Moldovanu, a activat timp de 21 de ani în cadrul Ministerului de Interne, iar la 30 ianuarie 2012 a devenit consultant principal în Aparatul Preşedintelui R. Moldova.
Unde au dispărut Hyundai-ul şi Toyota?
Potrivit Declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012, Mihai Moldovanu scrie că, deţinând funcţia de viceprim-ministru, a încasat venituri financiare de la locul de muncă în sumă de aproximativ 140 mii de lei. Are câteva terenuri, două apartamente şi o casă de locuit pe care a dobândit-o în anul 2001, un automobil Subaru şi este fondator la două SRL-uri. În comparaţie cu Declaraţia pe anul 2010, Mihai Moldovanu nu a declarat două automobile, un Hyundai Tucson şi o Toyota. Totodată, în Declaraţia pe anul 2012 nu a indicat nici veniturile obţinute de soţie, care devenise deja angajată în cadrul Aparatului Preşedintelui.
Date de la „CADASTRU” arată că Mihai Moldovanu este proprietarul a patru terenuri din localitatea sa de baştină şi mai are un teren extravilan în comuna Truşeni, mun. Chişinău, pe care l-a obţinut în anul 2004 prin contract de vânzare-cumpărare. Reporterii ZdG au mers pe str. Cetatea Chilia, de la Botanica, pentru a fotografia casa de milioane a lui Mihai Moldovanu, situată în spatele Colegiului de Transport.
„Cetatea” lui Moldovanu de 6 milioane de lei
Locuinţa, construită în anul 2001, are o suprafaţă exterioară de 312,4 m2. Casa are două nivele şi o mansardă. Pereţii exteriori sunt acoperiţi cu piatră de un design special, iar acoperişul este din olane de culoare roşie. În curtea lui Mihai Moldovanu se mai poate observa o piscină şi un foişor. Accesul în curte se face prin intermediul a două intrări. O poartă este instalată în faţa casei şi alta în spatele casei de milioane, unde este construit şi garajul.
Casa de lux a familiei Moldovanu este estimată de experţi imobiliari la 6 milioane de lei. În curte se observă câţiva muncitori. Un vecin ne spune că aceştia reînnoiesc acoperişul din faţa casei. „Proprietarii nu sunt acasă. Ştiu că trebuiau să plece la odihnă peste hotare. Aici Moldovanu s-a extins tare bine. În casa asta părăsită de lângă el locuiesc patru familii, dar ei stau singuri într-un aşa palat. Eu cred că şi-au construit casa din afacerile pe care le-au făcut cu statul. Nu ştiu cât de drept este, dar am auzit că Moldovanu are mai multe farmacii în Chişinău, care sunt scrise pe rudele sale”, ne spune unul dintre vecini.
Afacerile de familie
Conform Camerei Înregistrării de Stat, pe numele lui Mihai Moldovanu sunt înscrise două firme. „AGROVAS-IMPEX” SRL, cu sediul în or. Chişinău, este specializată în creşterea păsărilor, porcinelor, în comerţul cu ridicarea băuturilor şi produselor din tutun. La această firmă, şeful Direcţiei Sănătate deţine cota de 40%. Mihai Moldovanu este fondator şi la „AVISALIM” SRL, cu sediul în s. Ordăşei, Teleneşti, specializată în culturi agricole şi creşterea animalelor, prelucrarea fructelor, legumelor şi fabricarea produselor lactate.
Într-un interviu acordat de Svetlana Moldovanu pentrul ziarul «Timpul», pe când Mihai Moldovanu deţinea funcţia de viceprim-ministru, ea îl carecteriza pe soţul său ca fiind un bun gospodar. „Preţuiesc atitudinea lui pozitivă faţă de tot, este înţelept, organizat şi un bun gospodar. Mihai este foarte energic şi întotdeauna ştie ce are de făcut. (…) În timpul liber — ne simţim bine în sânul naturii, unde poţi să admiri frumuseţea ei şi să te relaxezi. Câteodată, încercăm să evadăm din oraş. Avem şi o casă la sol cu grădină într-un loc retras şi liniştit. Când se adună prietenii acolo, ne simţim bine împreună”, a mai declarat atunci soţia şefului pe sănătate de la Primărie.
Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, Svetlana Moldovanu este una dintre fondatorii Organizaţiei de pază „Pajura Imperială” SRL, unde deţine cota de 33%. Asociaţi în această afacere mai sunt şi Anatolie Adam şi Lilian Belibov, care deţine şi funcţia de vicedirector al Centrului National de Expertize Judiciare de pe lângă Ministerul Justiţiei. Firma, potrivit profilului, acordă servicii particulare de detectiv sau de pază.
Mihai Moldovanu a fost numit în funcţia de viceprim-ministru la 14 ianuarie 2011, iar la 16 mai 2013 a fost demis din funcţie. În prezent, activează în calitate de şef al Direcţiei Sănătate din cadrul Primăriei Chişinău.”
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Averea judecătorului Micu este examinată de procurori
Todor Micu, judecător al Curţii de Apel din Chişinău, nu şi-a declarat toate averile pentru anul 2012. Aceasta este concluzia Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care a verificat bunurile deţinute de magistrat. Actul de constatare emis de CNI este examinat în prezent de Procuratura Generală, iar pentru fals în declaraţii judecătorul riscă răspundere penală.
Milionarii cu robe
Salariile modeste pe care le ridică judecătorii contrastează izbitor cu vilele luxoase și limuzinele pe care le au și le conduc aceștia. Presa a scris în ultimul timp despre mai mulți magistrați care, deși indică venituri anuale de câteva zeci de mii de lei, dețin în proprietate case și mașini de milioane. Cu toate acestea, deocamdată niciunul dintre ei nu a fost sancționat pentru că averile lor nu corespund veniturilor obținute. Comisia Națională de Integritate afirmă că astfel de cazuri sunt greu de demonstrat.
Trei viceminiştri vor da explicaţii la CNI
După ce Moldova Curată a descoperit că şapte viceminiştri nu au indicat nicio locuinţă în declaraţiile de avere pentru anul 2012, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat cazurile lor și a iniţiat, la 16 mai, controale pe numele a trei demnitari. Este vorba de viceministrul Economie, Dumitru Godoroja, ex-viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare; viceministrul Culturii, Igor Șarov, şi viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitali Ciolac. La rândul lor, cei vizați susţin că declaraţiile lor de avere pentru anul 2012 sunt completate corect, iar informaţia este veridică.
Veronica Herţa a pierdut procesul cu CNI
Șefa Direcției Finanțe a Primăriei municipiului Chișinău, Veronica Herța, a pierdut procesul împotriva Comisiei Naționale de Integritate, care a constatat că aceasta nu și-a declarat toată averea. CNI a stabilit că funcționara a omis din declarația de venituri și proprietăți mai multe terenuri agricole, construcții accesorii și conturi bancare.
Funcționară al cărei dosar a fost trimis de CNI la Proc...
”Mă ofer să fac voluntariat la Ungheni ca să explic pentru funcționarii publici cum trebuie să completeze corect declarațiile de venituri și proprietăți”, a spus Iulia Chirilov, specialist principal la Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, după ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis să sesizeze Procuratura Generală pentru fals în declarația de avere. Iulia Chirilov nu a inclus în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013 o serie de bunuri și conturi bancare. Ea susține că a făcut-o din neștiință și nu din rea-credință.
Aici așteptăm comentariul tău!