Doi președinți de raion cu câte 3 apartamente fiecare

Președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, și cel al raionului Soroca, Mihai Mîțu, dețin câte trei apartamente, dar și alte bunuri imobile pe care susțin că le-au achiziționat din veniturile legale obținute fie din afaceri, fie din funcții publice deținute anterior.
Preşedintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, a fost ales în această funcție la 23 iulie 2015, fiind reprezentat al Partidului Democrat, dar și președintele organizației teritoriale a acestei formațiuni. În declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013, Andrei Ciobanu indică faptul că deține 3 apartamente și o casă. Unul dintre apartamente a fost cumpărat în 2013, când ocupa funcția de vice-preşedinte al raionului Cantemir. (PDF declaratii cni Ciobanu).
Declară 3 apartamente, dar susține că are numai 2
Primul apartament a fost achiziționat, potrivit declarației sale, în 1999, având o suprafaţă de 44 mp și o valoare de 97 750 lei. Cel de-al doilea, cu o suprafaţa de 30 m. p. a fost cumpărat în anul 2000, cu preţul de 12 mii lei, iar al treilea a intrat în proprietatea lui Andrei Ciobanu în 2013, având suprafaţa de 61 m. p. și valoarea cadastrală de 367 589 lei. Președintele raionului Cantemir mai are o casă cu suprafaţa 112 m. p., cumpărată în 2005 cu 9000 lei și un garaj cumpărat în 2008 cu 12 500 lei, cu suprafaţa de 48 m. p. Mai deține un teren agricol cu suprafaţa de 1,8 ha.
Nu a declarat veniturile soției
În ceea ce privește cele 3 apartamente declarate, Andrei Ciobanu afirmă că, de fapt, sunt numai două și au fost cumpărate din veniturile soției sale, care este femeie de afaceri, fără să specifice despre ce afaceri este vorba. Cu toate acestea, în declarația sa nu este indicat nici un venit al soției de la locul de muncă de bază. Andrei Ciobanu arată însă un venit din vânzarea unui imobil, în valoare de 285 mii lei, realizat de către soția sa. Solicitat de Moldova Curată, Ciobanu a explicat că banii provin din vânzarea unui apartament al soției, din care ulterior, a fost achiziționat altul în care locuiește în prezent familia fiului său. Apartamentul se află în Chișinău. Un al doilea apartament, cu o cameră, se află, de asemenea, în capitală și aparține soției sale, afirmă Andrei Ciobanu.
Înainte de a fi ales în funcția de vice-președinte al raionului Cantemir, Andrei Ciobanu a deținut timp de 20 de ani funcția de director al întreprinderii Constructorul Cantemir. El a declarat pentru Moldova Curată că deține 3-4 la sută din acțiunile acestei întreprinderi, dar că nu are venituri din activitatea ei. Andrei Ciobanu mai deține un automobil Toyota, achiziționat în 2010 cu 95 000 lei.
Fost director de spital cu 3 apartamente în proprietate
Un alt președinte de raion care deține mai multe imobile este Mihai Mîțu, ales din partea PLDM la Soroca, cu voturile unei coaliții formate din 18 consilieri ai PLDM, PDM, PPEM şi PL.
Mihai Mîţu este fost director de spital. El a deținut funcția de manager la spitalul raional Soroca din anul 2012 și până în momentul în care a fost ales președinte de raion. Până în 2012 a lucrat medic. Din anul 2000 și până în 2008 Mihai Mîțu a reușit să își cumpere 3 apartamente în orașul Soroca.
Primul are o suprafață de 65 de m. p. și a fost cumpărat în 2000 cu 40 000 lei, cel de-al doilea, cu suprafața de 39 m. p., a fost cumpărat în 2005 cu 20 000 lei, cu aceeași sumă cu care a fost achiziționat și cel de-al treilea apartament, în 2008, având o suprafață de 30 m. p. Președintele raionului Soroca mai deține 2 terenuri agricole, pe care a declarat că le prelucrează singur, și un automobil de tip Nissan. Solicitat de Moldova Curată, Mihai Mîțu a declarat că și-a procurat aceste proprietăți din veniturile câştigate cinstit din activitatea de muncă de 27 de ani și din banii de la rude, fără să specifice dacă este vorba despre împrumuturi sau donații.
Pentru anul 2013, Mihai Mîțu declară un venit de 108 326 lei, adică un salariu de peste 9000 de lei lunar. La acestea se adaugă salariul soției sale de 51 172 lei, care este asistent medical în același spital.
Soțul director de spital, soția – asistent medical
Mihai Mîțu a declarat că soția sa a fost angajată în aceeași perioadă când a fost și el angajat la spitalul raional. El afirmă că pe parcursul mandatului său de director nu s-a aflat în conflict de interese, deși soția îi era subordonată. ”Ea lucra în cadrul unei secții și avea șeful ei de secție. În această perioadă nici n-am sancţionat-o, nici n-am promovat-o, cum a lucrat asistentă medicală, aşa şi lucrează. A primit o singură dată premiu, odată cu tot colectivul, când erau resurse pentru premiere”, a mai explicat Mihai Mîțu.
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Şeful DIP şi-a cumpărat apartament în Chişinău, după ce...
Directorul adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), Igor Guja, care exercită în prezent atribuțiile de director, a renunţat la o slujbă plătită cu aproximativ 35 de mii de lei pe lună, pentru o funcție cu o retribuție de trei ori mai mică. El a fost director la Agenţia Naţională de Transport Auto (ANTA) și spune că a acceptat să vină la DIP pentru echipă, deși va ridica un salariu de câteva ori mai mic.
Cine dintre funcționarii-bugetari cu locuințe de lux ar...
Noul impozit pe avere, introdus prin Legea nr. 138 din 16 iunie 2016, care presupune achitarea unei taxe de 0,8 % pentru deținerea caselor cu suprafața mai mare de 120 de metri pătrați și valoarea cadastrală de peste 1, 5 milioane de lei, îi va pune la cheltuială și pe mulți bugetari. Este vorba despre judecători, procurori sau angajați din administrațiile locală și centrală, care și-au construit case scumpe. Noua reglementare îi va face să scoată din buzunar în jur de 12 mii de lei, adică o sumă mai mare decât un salariu lunar de-al lor, ca să plătească impozitul pe avere. În baza investigațiilor jurnalistice publicate în ultimii ani în presa autohtonă, Moldova Curată a întocmit o listă a funcționarilor care sunt potențiali plătitori de impozit pe avere.
Un primar din raionul Ungheni, trimis la Procuratură
Serghei Gorea, primarul comunei Petrești din raionul Ungheni, riscă să fie cercetat de procurori pentru fals în declaraţia de avere pentru anul 2013. Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au constatat că alesul local nu a declarat cinci terenuri agricole, o clădire de producere, un automobil, venitul soției de aproximativ 3000 de lei, venitul fiicei de circa 1000 de lei și șase conturi bancare. Primarul menţionează că o parte din bunurile nedeclarate nu-i aparţin lui, ci familiei sale.
Judecătorul Sergiu Arnăut a depus, contrar legii, două...
Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, care locuiește împreună cu fosta soție într-un palat trecut în acte pe numele acesteia, a depus pentru anul 2012 două declarații de avere. Ambele au fost publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) și au fost completate la o distanță de aproape o lună una de alta. Singura diferență dintre ele este că din prima lipsește pensia magistratului de 4500 de lei/lună. Un alt paradox este că în ambele declarații judecătorul scrie că a dobândit în 2012 un imobil printr-o donație efectuată un an mai târziu, adică în anul 2013.
Viceminiștri fără locuințe, verificați astăzi de Comis...
Declarațiile de avere pentru anul 2012 depuse de șapte viceminiștri și de câțiva angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare vor fi discutate astăzi, 8 mai, în carul ședinței Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Membrii CNI au decis să examineze declarațiile viceminiștrilor după ce Moldova Curată a publicat un articol în care am arătat că oficialii nu au indicat nicio locuință în actele completate în anul 2013.
Aici așteptăm comentariul tău!