Doi președinți de raion cu câte 3 apartamente fiecare

Avere la vedere 28 august 2015 611
Raionul Cantemir

Președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, și cel al raionului Soroca, Mihai Mîțu, dețin câte trei apartamente, dar și alte bunuri imobile pe care susțin că le-au achiziționat din veniturile legale obținute fie din afaceri, fie din funcții publice deținute anterior.Preşedintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, a fost ales în această funcție la 23 iulie 2015, fiind reprezentat al Partidului Democrat, dar și președintele organizației teritoriale a acestei formațiuni. În declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013, Andrei Ciobanu indică faptul că deține 3 apartamente și o casă. Unul dintre apartamente a fost cumpărat în 2013, când ocupa funcția de vice-preşedinte al raionului Cantemir. (PDF declaratii cni Ciobanu).

Declară 3 apartamente, dar susține că are numai 2

Primul apartament a fost achiziționat, potrivit declarației sale, în 1999, având o suprafaţă de 44 mp și o valoare de 97 750 lei. Cel de-al doilea, cu o suprafaţa de 30 m. p. a fost cumpărat în anul 2000, cu preţul de 12 mii lei, iar al treilea a intrat în proprietatea lui Andrei Ciobanu în 2013, având suprafaţa de 61 m. p. și valoarea cadastrală de 367 589 lei. Președintele raionului Cantemir mai are o casă cu suprafaţa 112 m. p., cumpărată în 2005 cu 9000 lei și un garaj cumpărat în 2008 cu 12 500 lei, cu suprafaţa de 48 m. p. Mai deține un teren agricol cu suprafaţa de 1,8 ha.

Nu a declarat veniturile soției

În ceea ce privește cele 3 apartamente declarate, Andrei Ciobanu afirmă că, de fapt, sunt numai două și au fost cumpărate din veniturile soției sale, care este femeie de afaceri, fără să specifice despre ce afaceri este vorba. Cu toate acestea, în declarația sa nu este indicat nici un venit al soției de la locul de muncă de bază. Andrei Ciobanu arată însă un venit din vânzarea unui imobil, în valoare de 285 mii lei, realizat de către soția sa. Solicitat de Moldova Curată, Ciobanu a explicat că banii provin din vânzarea unui apartament al soției, din care ulterior, a fost achiziționat altul în care locuiește în prezent familia fiului său. Apartamentul se află în Chișinău. Un al doilea apartament, cu o cameră, se află, de asemenea, în capitală și aparține soției sale, afirmă Andrei Ciobanu. 

Înainte de a fi ales în funcția de vice-președinte al raionului Cantemir, Andrei Ciobanu a deținut timp de 20 de ani funcția de director al întreprinderii Constructorul Cantemir. El a declarat pentru Moldova Curată că deține 3-4 la sută din acțiunile acestei întreprinderi, dar că nu are venituri din activitatea ei. Andrei Ciobanu mai deține un automobil Toyota, achiziționat în 2010 cu 95 000 lei.

Fost director de spital cu 3 apartamente în proprietate

Un alt președinte de raion care deține mai multe imobile este Mihai Mîțu, ales din partea PLDM la Soroca, cu voturile unei coaliții formate din 18 consilieri ai PLDM, PDM, PPEM şi PL.

Mihai Mîţu este fost director de spital. El a deținut funcția de manager la spitalul raional Soroca din anul 2012 și până în momentul în care a fost ales președinte de raion. Până în 2012 a lucrat medic. Din anul 2000 și până în 2008 Mihai Mîțu a reușit să își cumpere 3 apartamente în orașul Soroca. 

Primul are o suprafață de 65 de m. p. și a fost cumpărat în 2000 cu 40 000 lei, cel de-al doilea, cu suprafața de 39 m. p., a fost cumpărat în 2005 cu 20 000 lei, cu aceeași sumă cu care a fost achiziționat și cel de-al treilea apartament, în 2008, având o suprafață de 30 m. p. Președintele raionului Soroca mai deține 2 terenuri agricole, pe care a declarat că le prelucrează singur, și un automobil de tip Nissan. Solicitat de Moldova Curată, Mihai Mîțu a declarat că și-a procurat aceste proprietăți din veniturile câştigate cinstit din activitatea de muncă de 27 de ani și din banii de la rude, fără să specifice dacă este vorba despre împrumuturi sau donații.

Pentru anul 2013, Mihai Mîțu declară un venit de 108 326 lei, adică un salariu de peste 9000 de lei lunar. La acestea se adaugă salariul soției sale de 51 172 lei, care este asistent medical în același spital.

Soțul director de spital, soția – asistent medical

Mihai Mîțu a declarat că soția sa a fost angajată în aceeași perioadă când a fost și el angajat la spitalul raional. El afirmă că pe parcursul mandatului său de director nu s-a aflat în conflict de interese, deși soția îi era subordonată. ”Ea lucra în cadrul unei secții și avea șeful ei de secție. În această perioadă nici n-am sancţionat-o, nici n-am promovat-o, cum a lucrat asistentă medicală, aşa şi lucrează. A primit o singură dată premiu, odată cu tot colectivul, când erau resurse pentru premiere”, a mai explicat Mihai Mîțu.

Natalia Enache

Mihai Mîțu, după ce a fost ales președintele raionului SorocaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Andrian Candu locuiește, de anul trecut, în apartamentu...

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a trecut cu traiul într-un apartament spațios ce aparține nașului său, Vladimir Plahotniuc, care este și președinte al Partidului Democrat. Candu indică acest lucru în declarația de avere pentru anul 2016. Locuința are o suprafață de peste 200 de metri pătrați și se află în centrul Chișinăului, în același bloc în care locuiește și familia Plahotniuc. 

11 august 2017
692
Avere la vedere

Încă un şef de la Interne cercetat de CNI

După ce în luna iunie Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat faptul că Vladimir Maiduc, şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), deţine o funcţie publică, tot el fiind şi proprietarul unor firme, i-a venit rândul unui alt şef de la MAI să fie cercetat de Comisie. Recent, CNI a constatat că Vladimir Ţurcan, şeful Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor de la MAI, administrează câteva afaceri, pe care nu le-a menţionat în declaraţie sa de avere pentru anul 2012. Vladimir Ţurcan afirmă, însă, că actul de constatare emis de CNI conţine nişte aberaţii, care nu fac altceva decât să-l discrediteze.

31 iulie 2013
763
Avere la vedere

Averile noilor miniștri au fost făcute publice

Cel mai bogat dintre miniștrii intrați în Guvern la ultima remaniere, adică în decembrie 2017, este de departe Chiril Gaburici, fostul premier demisionat din cauză că jurnaliștii i-au descoperit diploma falsă de studii liceale. Din declarațiile de avere publicate de ANI se vede că doar Gaburici deține autoturisme scumpe, mai multe imobile și afaceri. Restul noilor miniștri au venituri și bunuri mai modeste.

21 februarie 2018
661
Avere la vedere

Noul director al AGEPI, care va ridica lunar 45 de mii...

Noul director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, în vârstă de 30 de ani, va avea un salariu de aproximativ 45 000 lei pe lună, sumă pe care o ridica lunar și fosta directoare, Lilia Bolocan. Asta înseamnă peste 2 mii de euro. Pentru comparație, salariul mediu pe economie constituie în prezent aproape 5000 de lei sau 220 de euro. Suma este de aproape 9 ori mai mare chiar și decât salariul primului-ministru. Apostol consideră că directorul unei instituții precum e AGEPI trebuie să aibă un salariu mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus.

29 septembrie 2015
598